Vijesti

Međunarodna konferencija zapovjednika vojnih i policijskih kapelana

Petak, 08. 02. 2013.

U glavnom gradu Kraljevine Švedske, od 4. do 8. veljače 2013., održana je dvadeset i četvrta Konferencija zapovjednika vojnih i policijskih kapelana.  Prvi je od ovih susreta održan 1990. u njemačkom gradu Stuttgartu. Ideja vodilja i pokretač susreta bila je omogućiti dijalog kapelana što pripadaju različitim nacionalnim kontingentima s ciljem poticanja i osnaživanja njihove suradnje za vrijeme sudjelovanja u NATO misijama.

Već su sudionici druge konferencije, godinu dana kasnije, u Lubbecke-u, donijeli odluku o proširenju i uključivanju kapelana iz država što su pripadale bivšem Varšavskom paktu: Mađarske, Rumunjske, Češke, Slovačke i Poljske. Tom je prilikom promijenjeno i ime skupa u Sjevernoameričko/europska konferencija zapovjednika vojnih kapelana.

Godine 1992. konferencija se održala u Rimu i bila je prva izvan Njemačke. Susponzorirana je od Ministarstva obrane Republike Italije. Time je uveden, sada već uobičajen model da uz glavnog sponzora (SAD-zapovjedništvo za Europu), susponzor bude i Ministarstvo obrane zemlje domaćina. Naslov rimskog susreta Međunarodna konferencija zapovjednika vojnih kapelana za ove skupove ostao je do danas. Uslijedili su susreti u Budimpešti, Stockholmu, Varšavi, Oslu, Pragu… a prošle godine u Sarajevu s temom: Religious leaders as Peace builders - Vjerske vođe, graditelji mira.

Generalni naslov pod kojim se održavala ovogodišnja stockhomska konferencija bio je: Hope for Life & PeaceNada za život i mir. Konferenciju je otvorio zapovjednik švedskih vojnih kapelana g. Sten Elmberg, a moderirao katedralni dekan Johan Dalman. Uslijedili su, po programu predviđeni predavači i teme njihova izlaganja: gen puk Anders Silwer – Švedske oružane snage; pomoćnik generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Julian Harston – Švedska, snaga za mir; Susanne Axmacher– Spolovi u vojnim operacijama; ministrica obrane Karin Enstrom – pozdravna riječ sudionicima skupa; kontra admiral Jan Tornqist – Zapovijedanje u Adenu; dekan vojnih kapelana u Švedskoj g. Sten Elmberg – Dušobrižništvo u švedskim oružanim snagama; gen bojnik Anders Brannstom – Perspektive vojnog dušobrižništva; pastorica Mona Vesterlund-Lindberg – Pastoralna iskustva kapelanica; biskup Lennart Koskinen – Crkvena promišljanja o Oružanim snagama; pastorica Birgitta Winberg – Poziv na vjerski dijalog.

Onima koji su sudjelovali bar na jednoj od ovih Konferencija, jasno je da nije moguće bilo kakvo doktrinalno izlaganje, ili zauzimanje zajedničkih doktrinalnih stavova koji bi obvezivali sve sudionike skupa – naime, sudionici su kršćani svih denominacija: katolici, pravoslavci, protestanti, anglikanci; a tu su bila i dvojica muftija (iz BiH-a i Nizozemske), te budist iz Koreje. Jedan se od sudionika čak nije izjasnio kojoj vjerskoj skupini pripada, tj. u njegovoj rubrici za oznaku vjerske pripadnosti upisana je „nula“ što će reći da je u najmanju ruku agnostik ako ne i ateist. Stoga i nije moguće ići dalje od početne ideje, one iz 1990. godine: omogućiti susret, dijalog i prijateljsku suradnju, uz međusobno uvažavanje.

Izmjena praktičnih pastoralnih iskustava u dušobrižničkom radu može biti zanimljiva i korisna, a koji put izazovna i izazivajuća. Upoznati druge, prihvatiti ih u njihovim datostima i graditi nepatvoreno prijateljstvo, ne dirajući u doktrinalne stvari svake pojedine vjerničke skupine – eto tome služe ovi i ovakvi susreti. Naučiti se biti zajedno unatoč različitosti – činiti dobro svakome iako nismo isti – eto to je dovoljno dobar cilj koji okuplja one koji bi takav stav trebali prenijeti na one koje predvode u dušobrižničkom poslanju. Prijateljsko se ozračje gradi, ne samo izlaganjem određenih tema što vode boljem međusobnom razumijevanju, nego i  kroz sve druge sastavnice konferencije: rad u grupama, upoznavanja s kulturnom baštinom naroda domaćina, neformalni razgovori u slobodno vrijeme, trenutci uz kavu…

Sudionicima ovogodišnje konferencije pružena je prilika susresti se baštinom sačuvanom u novoj i staroj švedskoj prijestolnici, Stockholmu i Uppsali. U Stockholmu je posebno upečatljiv bio posjet Vasa muzeju, izgrađenom kako bi čuvao i prezentirao ostavštinu iz 16. st, brod izvučen s morskoga dna. Dao ga je izgraditi kralj Vasa.  Sačuvan je gotovo u cijelosti. Posjet Uppsali, sada sveučilišnom gradu, njegovoj katedrali u kojem se među mnogim drugim znamenitostima čuva zlatni sarkofag s ostatcima kralja svetog Erika; potom muzeju, kući prijateljstva; pa i samo polaganje vijenca na grob Daga Hammarskjolda, generalnog tajnika Ujedinjenih naroda (1953.-1961.), kojim se domaćini jako ponose, dalo je svoj doprinos ljepoti ovoga susreta.

Sudjelovalo je stotinjak predstavnika iz dvadeset i osam država. Svoj su udio u konferenciji uzeli ne samo predstavnici SAD-a i europskih zemalja nego i onih dalekih: poput Australije, Canade, Koreje, Novog Zelanda. Među sudionicima su bila i dvojica predstavnika iz Hrvatske: don Josip Stanić, biskupski vikar za pastoral; i g. Josip Zagoršćak, voditelj MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom. Na ovim bi se konferencijama, kako je zamišljeno, uglavnom trebale okupiti odgovorne osobe za organizaciju dušobrižništva na nacionalnoj razini, ili njihovi zamjenici. U slučaju VORH-a bio bi to prije  svega Vojni ordinarij, ili jedan od njegovih vikara; a u slučaju njihove spriječenosti netko od dekana. Promišljajući ovo pitanje: čini mi se u skladu s trenutnim ustrojem VORH-a, ako će naš Ordinarijat sudjelovati na konferencijama, da bi bilo dobro da idu 3 osobe: biskup ili vikar, te po jedan dekan iz vojne i policijske sastavnice našeg dušobrižništva.

I još jedan detalj. Valja ponijeti službenu odoru. Barem onu svečanu. Iako je za vrijeme konferencije moguće koristiti kleričku odjeću, dobar dio sudionika nosi odore svoje vojske. Osobito je lijepo vidjeti ih u vrijeme svečanog primanja.

A što je s duhovnošću dušobrižnika za vrijeme konferencije? Istina, konferencija je, nakon okupljana u hotelu Clarion Stockholm, započela u crkvi Hedivg Eleonora – koncertom vojnog orkestra. Bez molitve. I večerom u vojnom muzeju, što je vezan uz crkvu koja je očito vezana uz dušobrižništvo švedskih oružanih snaga. Zanimljivo je da su tijekom cijele konferencije, tek usput iskočila samo dva kratka zajednička molitvena trenutka. Jedan na početku, kad je voditelj Sten Elmberg pozvao na molitvu za jednog sudionika kojemu je prošle godine pozlilo u Sarajevu, te je nekoliko dana potom umro, nakon što je hitno prebačen u domovinu. I drugi na završnici – kao zahvala Svevišnjemu za darovanu priliku i sve lijepo što smo u njoj dobili.

No treba istaći da su organizatori omogućili pripadnicima svake vjerničke skupine da se okupe u prostoru koji pripada dotičnoj zajednici na mjesnoj razini i organiziraju duhovne sadržaje. Mi smo katolici svednevice u jutarnjim satima slavili svetu misu u katoličkoj katedrali što se nalazila udaljena tek desetak minuta hoda od mjesta održavanja konferencije, tj. hotela u kojem smo bili smješteni.

I na kraju što drugo nego proslijediti informaciju o 25IMCCC – koja će svakako biti 2014. u Francuskoj, gotovo sigurno u Parizu. Don Josip Stanić

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi