Vijesti

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu

Petak, 06. 04. 2012.

Na Veliki četvrtak, 5. travnja, dvadesetak vojnih i policijskih kapelana i njihovih pomoćnika iz cijele Hrvatske, uz bogoslove Vojne biskupije suslavili su u Misi posvete ulja, koju je u kapeli Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta Vojnog ordinarijata predslavio vojni biskup Juraj Jezerinac, uz mons. Maura Lallia, tajnika Apostolske nuncijature, dr. o. Jakova Mamića, generalnog vikara te don Josipa Stanića, biskupskog vikara za pastoral.

U propovijedi je biskup, među inim, zahvalio svim nazočnim svećenicima za požrtvovno i nesebično služenje, potaknuvši ih da se ne umore činiti dobro. Pozvao je ih je da u molitve preporuče i vojnog kapelana Alojza Kovačeka, koji se nalazi u Afganistanu te sve bivše djelatnke Vojnog ordinarijata, a pozdravio je i vlč Ivu Topalovića koji se nedavno vratio iz te međunarodne misije.

Homilija vojnog ordinarija

Za razliku od večernje sv. mise, jutarnja liturgija odvija se u sjedištu biskupije kao matičnoj crkvi biskupije, a to je katedrala. Budući da nemamo još svoje katedrale, okupili smo se u ovoj našoj „katedrali“. Zato smo i pozvali sve svećenike, koji mogu, da u što većem broju slave sveta misna otajstva. Pod ovom sv. misom blagoslovit ćemo bolesničko, katekumensko i krizmeno ulje, koje se upotrebljava kod ređenja svećenika i kod krštenja.

Budući da je danas svećenički dan upućujem vam iskrene čestitke. Čestitati znači uzeti dio u Isusovom svećeništvu i radovati se što vas je Gospodin pozvao u svoju službu, što ste od Boga na posebni način izabrani. Čestitati znači veseliti se zajedno s vama što ste imali hrabrosti reći svoj DA Bogu, kada ste prvi puta osjetili Isusov poziv.

Liturgijska čitanja najbolje nas uvode u današnje misno slavlje. U prvom čitanju prorok Izaija naviješta radosnu vijest prognanicima u njihov skori povratak na obiteljska ognjišta. On naviješta oslobođenje, utjehu i mir za cijelu izraelsku zajednicu, i proglašuje godinu godinom milosti Gospodnje. A to znači da dolazi do novih odnosa među ljudima, da se mijenjaju odnosi između Boga i društva. „Evo činim nešto novo, već klija, zar ne opažate“ (Iz 43, 19), poručuje. Ta novost je Krist i vječni savez u njegovoj krvi. To nam svjedoči on sam u Nazaretu. Po svom običaju, u dan subotnji, ušao je u sinagogu i pročitao je riječi proroka Izaije, koje smo maloprije čuli. Luka tumači kako su oči sviju bile uprte u njega, a on im reče: „Danas se ispunilo ovo Pismo, što vam još odzvanja u vašim ušima“ (Lk 4, 21). Kakav li su samo osjećaj imali njegovi slušatelji, zajedno s učenicima.. Nije bilo više nikakve sumnje: Isus je i ovom zgodom potvrdio da je Sin Božji, dugo očekivani Mesija koga su navijestili proroci i koga valja slušati.

Otac ga je nebeski poslao da ostvari njegov plan i Njegovu volju. Mnoštvu ljudi koje se okupilo u Kafarnaumu da ga čuju, Isus je rekao: „A ovo je volja onoga koji me posla: da nikoga od onih koje mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan. Da, to je volja Oca mojega, da tkogod vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni i ja da ga uskrisim“ (Iv 6, 39-40).

Zbog ovih riječi i ovakvog stava Isus je osuđen: sebe je nazvao Sinom Božjim. Kad su ga htjeli kamenovati, rekao im je: „Kako onda vi onome koga Otac posveti i posla na svijet možete reći: „Huliš“ (Iv 10, 36). Isus ističe dvije važne riječi, a to su: „posveti“ i „ posla“ (Iv 10, 36).

Iznoseći nauku o svećeništvu II Vatikanski sabor poziva se tri puta na ove riječi (Lumern gentium - o Crkvi br, 28; Presbiterorum ordinis točka 2; i broj 11).

U svim tim dokumentima se spominje kako su svećenici „posvećeni“, pomazani Duhom Svetim i „poslani“.

Apostolska pobudnica pape Ivana Pavla II, „Pastores dabo vobis“ o tome izričito govori: „Prezbiter je zapravo, u snazi posvećenja koje prima sakramentom reda, poslan od Oca, po Isusu Kristu, kojemu je na poseban način suobličen kao Glavi i Pastiru svoga naroda, da bi živio i djelovao u snazi Duha Svetoga u službi Crkve i spasenja svijeta“ (Pastores dabo vobis, 12).

Postoji prisna veza našeg svećeništva s Duhom Svetim i poslanjem. Na dan svećeničkog ređenja, snagom Duha Svetoga, uskrsli je u svakom od nas obnovio ono što je učinio u svojim učenicima na uskrsnu večer i učinio nas je svojim učenicima- nastavljačima poslanja u svijetu (usp Iv 20, 21-23). Zato ustanovljuje svećenički red i Euharistiju kao posebne znakove svoje ljubavi i prisutnosti.

Isus je ostavio nama oporuku ljubavi kako bi se u svako doba i posvuda ovjekovječilo otajstvo njegova Tijela i njegove Krvi, o čemu svjedoči evanđelist Ivan, opisujući Posljednju večeru: „budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio“ (Iv 13, 1) Do kraja! Do ustanovljenja euharistije, kad je izgovorio riječi nad kruhom: „Ovo je Tijelo moje koje će se za vas predati“. Odmah potom nad kaležom vina govori: „Ovo je kalež moje krvi novoga i vječnoga Saveza, koja će se proliti za vas i za sve ljude na otpuštenje grijeha“ te dodaje“ „Ovo činite meni na spomen“, anticipirajući tako Veliki petak, žrtvu križa i cijelog uskrsnog otajstva“ (Papa Ivan Pavaom II., 100 kateheza, str. 234.).

Svećenik je čovjek koga je Bog pozvao da prenosi Isusov nauk, da snagom Duha uprisutnjuje Krista u euharistiji. Stoga smo zahvalni Isusu Kristu za dar svećeništva, jer su svećenici veliko bogatstvo za svijet i čovječanstvo.

Naše je svećeništvo usko povezano s Isusovim poslanjem. Isus je kao uskrsli rekao svojim učenicima: „Primite Duha Svetoga“ (Iv 20, 22). Povjerava im spasenje braće i sestara, šaljući ih putovima svijeta. „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“ (Mt 28, 19-20).

Braćo svećenici, braćo i sestre! Nema čovjeka koji nije bez teškoća, koji nema svoga križa. To jednako vrijedi i za svećenika. Ako dođu teškoće valja se osloniti na Isusa Krista. „Doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći „ (Heb 2,18), poručuje apostol Pavao. Da bi svećenik mogao ustrajati u svom zvanju treba biti prije svega čovjek vjere. To vrijedi i za sve vjernike.

Sažetak vjere sastoji se u tome da priznamo Krista ustima i srcem, da ga je Bog uskrisio od mrtvih. To je vjera Crkve. Tu su vjeru posvjedočili brojni mučenici, a među njima i svećenici. Mnogi od njih u našem vremenu bili su ubijeni za vrijeme II. svjetskog rata i nakon rata. Tu je vjeru posebno svjedočio blaženi kardinal Stepinac. Kad nije mogao kao zagrebački nadbiskup vršiti svoju službu jedna ga je novinarka pitala što će raditi u Krašiću, on je odgovorio: „Radit ću i trpjeti za Crkvu“.

I kao što je Blaženik bio čovjek molitve to također vrijedi i za svakog vjernika, posebno svećenika.

Najvažniji je molitveni život svećenika. Direktorij za službu i život svećenika nabraja pomagala: „Potrebno je da svećenik sredi svoj molitveni život tako da on sadrži: svakodnevno slavljenje Euharistije s pripravom i zahvalom, čestu ispovijed i duhovno vodstvo, cjelovito i žarko moljenje časoslova na koji je dnevno obvezan, ispit savjesti, razmatranje, božansko štivo, produženi časovi šutnje i razmatranja, osobito u povremenim obnovama i duhovnim vježbama, plodno čitanje života svetaca, moljenje krunice, Križnoga puta i drugih pobožnih vježbi“.

Svećenik je pozvan da poput Marije svakodnevno obnavlja svoj „Neka mi bude, Bože!. Time najbolje časti Blaženu Djevicu Mariju, a po njoj Boga.

Obnovit ćemo sada svoja svećenička obećanja koja smo dali na dan ređenja. Želimo da nas Gospodin na određeni način iznova zagrli svojim svetim svećeništvom, svojom žrtvom, svojom mukom u Getsemaniju i smrću na Golgoti; svojim slavnim uskrsnućem. A vama braćo i sestre zahvaljujem na vašoj prisutnosti i molitvi koju upućujete Gospodinu za naše svećenike. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi