Vijesti

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu

Petak, 06. 04. 2012.

Na Veliki četvrtak, 5. travnja, dvadesetak vojnih i policijskih kapelana i njihovih pomoćnika iz cijele Hrvatske, uz bogoslove Vojne biskupije suslavili su u Misi posvete ulja, koju je u kapeli Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta Vojnog ordinarijata predslavio vojni biskup Juraj Jezerinac, uz mons. Maura Lallia, tajnika Apostolske nuncijature, dr. o. Jakova Mamića, generalnog vikara te don Josipa Stanića, biskupskog vikara za pastoral.

U propovijedi je biskup, među inim, zahvalio svim nazočnim svećenicima za požrtvovno i nesebično služenje, potaknuvši ih da se ne umore činiti dobro. Pozvao je ih je da u molitve preporuče i vojnog kapelana Alojza Kovačeka, koji se nalazi u Afganistanu te sve bivše djelatnke Vojnog ordinarijata, a pozdravio je i vlč Ivu Topalovića koji se nedavno vratio iz te međunarodne misije.

Homilija vojnog ordinarija

Za razliku od večernje sv. mise, jutarnja liturgija odvija se u sjedištu biskupije kao matičnoj crkvi biskupije, a to je katedrala. Budući da nemamo još svoje katedrale, okupili smo se u ovoj našoj „katedrali“. Zato smo i pozvali sve svećenike, koji mogu, da u što većem broju slave sveta misna otajstva. Pod ovom sv. misom blagoslovit ćemo bolesničko, katekumensko i krizmeno ulje, koje se upotrebljava kod ređenja svećenika i kod krštenja.

Budući da je danas svećenički dan upućujem vam iskrene čestitke. Čestitati znači uzeti dio u Isusovom svećeništvu i radovati se što vas je Gospodin pozvao u svoju službu, što ste od Boga na posebni način izabrani. Čestitati znači veseliti se zajedno s vama što ste imali hrabrosti reći svoj DA Bogu, kada ste prvi puta osjetili Isusov poziv.

Liturgijska čitanja najbolje nas uvode u današnje misno slavlje. U prvom čitanju prorok Izaija naviješta radosnu vijest prognanicima u njihov skori povratak na obiteljska ognjišta. On naviješta oslobođenje, utjehu i mir za cijelu izraelsku zajednicu, i proglašuje godinu godinom milosti Gospodnje. A to znači da dolazi do novih odnosa među ljudima, da se mijenjaju odnosi između Boga i društva. „Evo činim nešto novo, već klija, zar ne opažate“ (Iz 43, 19), poručuje. Ta novost je Krist i vječni savez u njegovoj krvi. To nam svjedoči on sam u Nazaretu. Po svom običaju, u dan subotnji, ušao je u sinagogu i pročitao je riječi proroka Izaije, koje smo maloprije čuli. Luka tumači kako su oči sviju bile uprte u njega, a on im reče: „Danas se ispunilo ovo Pismo, što vam još odzvanja u vašim ušima“ (Lk 4, 21). Kakav li su samo osjećaj imali njegovi slušatelji, zajedno s učenicima.. Nije bilo više nikakve sumnje: Isus je i ovom zgodom potvrdio da je Sin Božji, dugo očekivani Mesija koga su navijestili proroci i koga valja slušati.

Otac ga je nebeski poslao da ostvari njegov plan i Njegovu volju. Mnoštvu ljudi koje se okupilo u Kafarnaumu da ga čuju, Isus je rekao: „A ovo je volja onoga koji me posla: da nikoga od onih koje mi je dao ne izgubim, nego da ih uskrisim u posljednji dan. Da, to je volja Oca mojega, da tkogod vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni i ja da ga uskrisim“ (Iv 6, 39-40).

Zbog ovih riječi i ovakvog stava Isus je osuđen: sebe je nazvao Sinom Božjim. Kad su ga htjeli kamenovati, rekao im je: „Kako onda vi onome koga Otac posveti i posla na svijet možete reći: „Huliš“ (Iv 10, 36). Isus ističe dvije važne riječi, a to su: „posveti“ i „ posla“ (Iv 10, 36).

Iznoseći nauku o svećeništvu II Vatikanski sabor poziva se tri puta na ove riječi (Lumern gentium - o Crkvi br, 28; Presbiterorum ordinis točka 2; i broj 11).

U svim tim dokumentima se spominje kako su svećenici „posvećeni“, pomazani Duhom Svetim i „poslani“.

Apostolska pobudnica pape Ivana Pavla II, „Pastores dabo vobis“ o tome izričito govori: „Prezbiter je zapravo, u snazi posvećenja koje prima sakramentom reda, poslan od Oca, po Isusu Kristu, kojemu je na poseban način suobličen kao Glavi i Pastiru svoga naroda, da bi živio i djelovao u snazi Duha Svetoga u službi Crkve i spasenja svijeta“ (Pastores dabo vobis, 12).

Postoji prisna veza našeg svećeništva s Duhom Svetim i poslanjem. Na dan svećeničkog ređenja, snagom Duha Svetoga, uskrsli je u svakom od nas obnovio ono što je učinio u svojim učenicima na uskrsnu večer i učinio nas je svojim učenicima- nastavljačima poslanja u svijetu (usp Iv 20, 21-23). Zato ustanovljuje svećenički red i Euharistiju kao posebne znakove svoje ljubavi i prisutnosti.

Isus je ostavio nama oporuku ljubavi kako bi se u svako doba i posvuda ovjekovječilo otajstvo njegova Tijela i njegove Krvi, o čemu svjedoči evanđelist Ivan, opisujući Posljednju večeru: „budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio“ (Iv 13, 1) Do kraja! Do ustanovljenja euharistije, kad je izgovorio riječi nad kruhom: „Ovo je Tijelo moje koje će se za vas predati“. Odmah potom nad kaležom vina govori: „Ovo je kalež moje krvi novoga i vječnoga Saveza, koja će se proliti za vas i za sve ljude na otpuštenje grijeha“ te dodaje“ „Ovo činite meni na spomen“, anticipirajući tako Veliki petak, žrtvu križa i cijelog uskrsnog otajstva“ (Papa Ivan Pavaom II., 100 kateheza, str. 234.).

Svećenik je čovjek koga je Bog pozvao da prenosi Isusov nauk, da snagom Duha uprisutnjuje Krista u euharistiji. Stoga smo zahvalni Isusu Kristu za dar svećeništva, jer su svećenici veliko bogatstvo za svijet i čovječanstvo.

Naše je svećeništvo usko povezano s Isusovim poslanjem. Isus je kao uskrsli rekao svojim učenicima: „Primite Duha Svetoga“ (Iv 20, 22). Povjerava im spasenje braće i sestara, šaljući ih putovima svijeta. „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“ (Mt 28, 19-20).

Braćo svećenici, braćo i sestre! Nema čovjeka koji nije bez teškoća, koji nema svoga križa. To jednako vrijedi i za svećenika. Ako dođu teškoće valja se osloniti na Isusa Krista. „Doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći „ (Heb 2,18), poručuje apostol Pavao. Da bi svećenik mogao ustrajati u svom zvanju treba biti prije svega čovjek vjere. To vrijedi i za sve vjernike.

Sažetak vjere sastoji se u tome da priznamo Krista ustima i srcem, da ga je Bog uskrisio od mrtvih. To je vjera Crkve. Tu su vjeru posvjedočili brojni mučenici, a među njima i svećenici. Mnogi od njih u našem vremenu bili su ubijeni za vrijeme II. svjetskog rata i nakon rata. Tu je vjeru posebno svjedočio blaženi kardinal Stepinac. Kad nije mogao kao zagrebački nadbiskup vršiti svoju službu jedna ga je novinarka pitala što će raditi u Krašiću, on je odgovorio: „Radit ću i trpjeti za Crkvu“.

I kao što je Blaženik bio čovjek molitve to također vrijedi i za svakog vjernika, posebno svećenika.

Najvažniji je molitveni život svećenika. Direktorij za službu i život svećenika nabraja pomagala: „Potrebno je da svećenik sredi svoj molitveni život tako da on sadrži: svakodnevno slavljenje Euharistije s pripravom i zahvalom, čestu ispovijed i duhovno vodstvo, cjelovito i žarko moljenje časoslova na koji je dnevno obvezan, ispit savjesti, razmatranje, božansko štivo, produženi časovi šutnje i razmatranja, osobito u povremenim obnovama i duhovnim vježbama, plodno čitanje života svetaca, moljenje krunice, Križnoga puta i drugih pobožnih vježbi“.

Svećenik je pozvan da poput Marije svakodnevno obnavlja svoj „Neka mi bude, Bože!. Time najbolje časti Blaženu Djevicu Mariju, a po njoj Boga.

Obnovit ćemo sada svoja svećenička obećanja koja smo dali na dan ređenja. Želimo da nas Gospodin na određeni način iznova zagrli svojim svetim svećeništvom, svojom žrtvom, svojom mukom u Getsemaniju i smrću na Golgoti; svojim slavnim uskrsnućem. A vama braćo i sestre zahvaljujem na vašoj prisutnosti i molitvi koju upućujete Gospodinu za naše svećenike. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi