Vijesti

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu

Četvrtak, 02. 04. 2015.

Misu posvete ulja u kapelu sjedišta Vojnog ordinarijata na Veliki četvrtak, 2. travnja, predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u RH Alessandrom D'Erricom i generalnim vikarom Vojne biskupije, o. Jakovom Mamićem. Pozdravljajući okupljene, napose apostolskog nuncija kao izaslanika Svetoga Oca, vikara i svećenike, biskup je prije svete mire istaknuo kako nas misa posvete ulja uvodi u srce našeg svećeništva. „Današnji dan zove se i 'svećenički dan' jer je Isus na Veliki četvrtak ustanovio svećenički red i euharistiju te dao novu zapovijed - zapovijed ljubavi. Molimo Gospodina da svim svećenicima Gospodin udijeli snagu Duha Svetoga kako bi mogli i dalje nesebično služiti narodu i Crkvi, a posebno među vojno-redarstvenim snagama RH.

Biskup se spomenuo i svih pokojnih svećenika Vojnog ordinarijata, svih koji su bili na službi policijskih i vojnih kapelana, đakona Antonia i bogoslova Branka, a posebno o. Zdravka Barića koji je trenutno u misiji u Afganistanu.

Na kraju svete mise biskupu i svećenicima se obratio apostolski nuncij rekavši da je jako želio sudjelovati na ovom misnom slavlju među vojnim i policijskim kapelanima. Naglasio je važnost i posebnost Vojne biskupije za Hrvatsko društvo i brigu koju Sveta Stolica predaje vojnim biskupijama.

Na kraju misnog slavlja apostolskom nunciju i ocu biskupu u ime svećenika zahvalio se generalni vikar o. Jakov Mamić.

Homilija vojnog ordinarija

Prvo čitanje donosi izvadak iz knjige proroka Izaije. U njemu stoji napisano: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza, posla me blagovjesnikom biti siromasima, iscijeliti srca slomljena: zarobljenicima proglasiti slobodu, sužnjima oslobođenje.“ (Iz 61,1) Prorok Izaija je ovim riječima dao do znanja da ga je Duh Sveti posvetio za posebno poslanje. Ove su riječi bile i nagovještaj budućeg Mesije Isusa Krista iz Nazareta. O tome je više zapisao evanđelist Luka. Isus je došao, kao i obično, jedne subote u sinagogu, u Nazaret, gdje bijaše othranjen. Pružili su mu knjigu proroka Izaije. On je otvorio stranicu na kojoj su bile zapisane riječi proroka: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza.“ (Lk 4, 18) I dodaje: „Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.“ (Lk 4, 21) To znači da ne trebaju više očekivati Mesiju, da će oni od sada biti svjedoci svega što su čuli i vidjeli.

Braćo svećenici! I vi ste nasljednici i opunomoćenici Isusovi, poslani u svijet, kao što je bio poslan Isus od Oca svoga koji je na nebesima. Isus je rekao svojim učenicima: „Kao što je Otac poslao mene, i ja šaljem vas.“ (Iv 20, 21) Tu je punomoć Isus predao Crkvi odnosno svećenicima. Poslanje je to koje ne smijemo povremeno živjeti. Ono od nas traži cjelovito prianjanje i trajno naše osobe uz Isusa Krista. Stoga je primarna svećenikova dužnost naviještati svima evanđelje. Zato svaki svećenik može reći: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza.“ (Lk 4, 18) To smo poslanje primili preko biskupa od samoga Krista, koje nas je učinilo dionicima Isusovog svećeništva. Navještaj evanđelja ima za cilj da se u čovjeku dogodi susret s Isusom Kristom. Isus je rekao: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas. I poslah vas da idete i rod donosite.“ (Iv 15, 16)

Kada dublje razmišljamo o svom svećeničkom pozivu i poslanju stojimo pred jednom velikom tajnom koja nas sve ispunja radošću i zahvalnošću. Možda smo navikli gledati naše svećeničko poslanje običnim očima, možda nam prelazi sve više u naviku, no danas, na Veliki četvrtak, želimo u sebi ponovno probuditi svijest veličine i odgovornosti svećeničkog poziva. Iako nas sve više udaljuju dani od našega svećeničkog ređenja, s njima se ne briše i ne nestaje važnost našega ređenja, štoviše, treba ga svakodnevno obnavljati.

Ne zaboravimo da nas je sam Bog izabrao. Krist je onaj koji nas ljubi i koji nas je svojom krvlju oslobodio od naših grijeha i od nas učinio „kraljevsko svećeništvo“. To nas još više potiče da živimo svoje svećeništvo. Papa Franjo je rekao: „Zbog naših slabosti ovu duhovnost treba neprestano hraniti svakodnevnim slavljenjem Euharistije, molitvenim čitanjem Svetoga pisma, vjernom molitvom Časoslova, intenzivnom osobnom molitvom, čestim sakramentom pomirenja“.

Gdje ćemo naći snagu da bismo živjeli svoje poslanje koje proizlazi iz svećeničkog posvećenja? Odgovor je jednostavan. Ono što vrijedi za svakog kršćanina, to posebno vrijedi za svećenika, a to je Isus Krist. Isus nas nije ostavio kao siročad nego nam je dao Duha Svetoga. Izvor i hrana našeg svećeničkog identiteta i poslanja je Isus Krist.

Blaženi kardinal Stepinac, čije proglašenje svetim uskoro očekujemo, stajao je zbunjen pred svećeničkim pozivom, da li se odazvati ili ne, prihvatiti ga ili odbiti, bojeći se da neće biti kadar održati se na visini kao svećenik, dok konačno nije donio odluku, uvjeren da je Bog onaj u kojega može položiti svoju nadu. Zato i odabire svoje geslo: U tebe se Gospodine uzdam.

Braćo svećenici! Međusobno gajite zajedništvo i povjerenje. Blaženiku je bilo posebno na srcu nastojati oko svećeničkog jedinstva. Ono je veoma važno ne samo zbog međusobnog svećeničkog jedinstva nego i zbog toga što će se svećenici, ukoliko su međusobno povezani i ujedinjeni, lakše suprotstaviti različitim izazovima. Zajedništvo je hrana i pokazatelj zajedništva Crkve. U tom se pročišćujemo i evanđeoski obnavljajmo.

Braćo svećenici, mi smo na posebni način uključeni u ministerijalno svećeništvo. Stoga danas o njemu više razmišljamo, zahvaljujemo Bogu na daru svećeništva kao i vjernicima koji se mole za svoje svećenike. Danas imamo i obnovu svećeničkih obećanja. Ovom gestom želimo ponovno potvrditi da se želimo još više suobličiti Isusu Kristu, Velikom Svećeniku. Ova nas gesta podsjeća da smo pozvani utrošiti svoj život u službi potpunog darivanja kršćanskoj zajednici, posebno među vojno- redarstvenim snagama. Pred teškoćama ne trebamo odmah klonuti. Trebamo imati stalno na pameti da nas Gospodin nije ostavio kao siročad, već nam je dao dar Duha Svetoga.

I na kraju, hvala vam na vašem nesebičnom služenju, na zauzetosti kako što bolje navijestiti Isusa Krista ovom našem vremenu, posebno vojniku i policajcu.

I dalje ću se moliti za vas da s još većim žarom i ljubavlju naviještate Isusa Krista raspetog i uskrslog. Sjetite se koji puta i mene u svojim molitvama da preostali dio svoga života i rada u Vojnoj biskupiji, dok drugačije ne odredi sv. Otac, dovršim u suradnji s vama časno i odgovorno.

Posebno zahvaljujem gospodinu Nunciju, mons. Alessandru D,Ericu ne samo na njegovom sudjelovanju nego i brizi kako bi se naš rad odvijao što bolje i kvalitetnije, u duhu međunarodnih Ugovora na dobro katolika vojnika i policajaca.

Neka nas Isus Krist učvrsti u našem svećeništvu kako bi naše svećeničko djelovanje bilo još djelotvornije.

I na kraju, povjerimo se Majci Božjoj, majci Gospodina našega Isusa Krista, koja je ne samo Njegova majka nego i majka svih nas svećenika. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi