Vijesti

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu

Četvrtak, 02. 04. 2015.

Misu posvete ulja u kapelu sjedišta Vojnog ordinarijata na Veliki četvrtak, 2. travnja, predvodio je vojni biskup Juraj Jezerinac u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u RH Alessandrom D'Erricom i generalnim vikarom Vojne biskupije, o. Jakovom Mamićem. Pozdravljajući okupljene, napose apostolskog nuncija kao izaslanika Svetoga Oca, vikara i svećenike, biskup je prije svete mire istaknuo kako nas misa posvete ulja uvodi u srce našeg svećeništva. „Današnji dan zove se i 'svećenički dan' jer je Isus na Veliki četvrtak ustanovio svećenički red i euharistiju te dao novu zapovijed - zapovijed ljubavi. Molimo Gospodina da svim svećenicima Gospodin udijeli snagu Duha Svetoga kako bi mogli i dalje nesebično služiti narodu i Crkvi, a posebno među vojno-redarstvenim snagama RH.

Biskup se spomenuo i svih pokojnih svećenika Vojnog ordinarijata, svih koji su bili na službi policijskih i vojnih kapelana, đakona Antonia i bogoslova Branka, a posebno o. Zdravka Barića koji je trenutno u misiji u Afganistanu.

Na kraju svete mise biskupu i svećenicima se obratio apostolski nuncij rekavši da je jako želio sudjelovati na ovom misnom slavlju među vojnim i policijskim kapelanima. Naglasio je važnost i posebnost Vojne biskupije za Hrvatsko društvo i brigu koju Sveta Stolica predaje vojnim biskupijama.

Na kraju misnog slavlja apostolskom nunciju i ocu biskupu u ime svećenika zahvalio se generalni vikar o. Jakov Mamić.

Homilija vojnog ordinarija

Prvo čitanje donosi izvadak iz knjige proroka Izaije. U njemu stoji napisano: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza, posla me blagovjesnikom biti siromasima, iscijeliti srca slomljena: zarobljenicima proglasiti slobodu, sužnjima oslobođenje.“ (Iz 61,1) Prorok Izaija je ovim riječima dao do znanja da ga je Duh Sveti posvetio za posebno poslanje. Ove su riječi bile i nagovještaj budućeg Mesije Isusa Krista iz Nazareta. O tome je više zapisao evanđelist Luka. Isus je došao, kao i obično, jedne subote u sinagogu, u Nazaret, gdje bijaše othranjen. Pružili su mu knjigu proroka Izaije. On je otvorio stranicu na kojoj su bile zapisane riječi proroka: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza.“ (Lk 4, 18) I dodaje: „Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.“ (Lk 4, 21) To znači da ne trebaju više očekivati Mesiju, da će oni od sada biti svjedoci svega što su čuli i vidjeli.

Braćo svećenici! I vi ste nasljednici i opunomoćenici Isusovi, poslani u svijet, kao što je bio poslan Isus od Oca svoga koji je na nebesima. Isus je rekao svojim učenicima: „Kao što je Otac poslao mene, i ja šaljem vas.“ (Iv 20, 21) Tu je punomoć Isus predao Crkvi odnosno svećenicima. Poslanje je to koje ne smijemo povremeno živjeti. Ono od nas traži cjelovito prianjanje i trajno naše osobe uz Isusa Krista. Stoga je primarna svećenikova dužnost naviještati svima evanđelje. Zato svaki svećenik može reći: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza.“ (Lk 4, 18) To smo poslanje primili preko biskupa od samoga Krista, koje nas je učinilo dionicima Isusovog svećeništva. Navještaj evanđelja ima za cilj da se u čovjeku dogodi susret s Isusom Kristom. Isus je rekao: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas. I poslah vas da idete i rod donosite.“ (Iv 15, 16)

Kada dublje razmišljamo o svom svećeničkom pozivu i poslanju stojimo pred jednom velikom tajnom koja nas sve ispunja radošću i zahvalnošću. Možda smo navikli gledati naše svećeničko poslanje običnim očima, možda nam prelazi sve više u naviku, no danas, na Veliki četvrtak, želimo u sebi ponovno probuditi svijest veličine i odgovornosti svećeničkog poziva. Iako nas sve više udaljuju dani od našega svećeničkog ređenja, s njima se ne briše i ne nestaje važnost našega ređenja, štoviše, treba ga svakodnevno obnavljati.

Ne zaboravimo da nas je sam Bog izabrao. Krist je onaj koji nas ljubi i koji nas je svojom krvlju oslobodio od naših grijeha i od nas učinio „kraljevsko svećeništvo“. To nas još više potiče da živimo svoje svećeništvo. Papa Franjo je rekao: „Zbog naših slabosti ovu duhovnost treba neprestano hraniti svakodnevnim slavljenjem Euharistije, molitvenim čitanjem Svetoga pisma, vjernom molitvom Časoslova, intenzivnom osobnom molitvom, čestim sakramentom pomirenja“.

Gdje ćemo naći snagu da bismo živjeli svoje poslanje koje proizlazi iz svećeničkog posvećenja? Odgovor je jednostavan. Ono što vrijedi za svakog kršćanina, to posebno vrijedi za svećenika, a to je Isus Krist. Isus nas nije ostavio kao siročad nego nam je dao Duha Svetoga. Izvor i hrana našeg svećeničkog identiteta i poslanja je Isus Krist.

Blaženi kardinal Stepinac, čije proglašenje svetim uskoro očekujemo, stajao je zbunjen pred svećeničkim pozivom, da li se odazvati ili ne, prihvatiti ga ili odbiti, bojeći se da neće biti kadar održati se na visini kao svećenik, dok konačno nije donio odluku, uvjeren da je Bog onaj u kojega može položiti svoju nadu. Zato i odabire svoje geslo: U tebe se Gospodine uzdam.

Braćo svećenici! Međusobno gajite zajedništvo i povjerenje. Blaženiku je bilo posebno na srcu nastojati oko svećeničkog jedinstva. Ono je veoma važno ne samo zbog međusobnog svećeničkog jedinstva nego i zbog toga što će se svećenici, ukoliko su međusobno povezani i ujedinjeni, lakše suprotstaviti različitim izazovima. Zajedništvo je hrana i pokazatelj zajedništva Crkve. U tom se pročišćujemo i evanđeoski obnavljajmo.

Braćo svećenici, mi smo na posebni način uključeni u ministerijalno svećeništvo. Stoga danas o njemu više razmišljamo, zahvaljujemo Bogu na daru svećeništva kao i vjernicima koji se mole za svoje svećenike. Danas imamo i obnovu svećeničkih obećanja. Ovom gestom želimo ponovno potvrditi da se želimo još više suobličiti Isusu Kristu, Velikom Svećeniku. Ova nas gesta podsjeća da smo pozvani utrošiti svoj život u službi potpunog darivanja kršćanskoj zajednici, posebno među vojno- redarstvenim snagama. Pred teškoćama ne trebamo odmah klonuti. Trebamo imati stalno na pameti da nas Gospodin nije ostavio kao siročad, već nam je dao dar Duha Svetoga.

I na kraju, hvala vam na vašem nesebičnom služenju, na zauzetosti kako što bolje navijestiti Isusa Krista ovom našem vremenu, posebno vojniku i policajcu.

I dalje ću se moliti za vas da s još većim žarom i ljubavlju naviještate Isusa Krista raspetog i uskrslog. Sjetite se koji puta i mene u svojim molitvama da preostali dio svoga života i rada u Vojnoj biskupiji, dok drugačije ne odredi sv. Otac, dovršim u suradnji s vama časno i odgovorno.

Posebno zahvaljujem gospodinu Nunciju, mons. Alessandru D,Ericu ne samo na njegovom sudjelovanju nego i brizi kako bi se naš rad odvijao što bolje i kvalitetnije, u duhu međunarodnih Ugovora na dobro katolika vojnika i policajaca.

Neka nas Isus Krist učvrsti u našem svećeništvu kako bi naše svećeničko djelovanje bilo još djelotvornije.

I na kraju, povjerimo se Majci Božjoj, majci Gospodina našega Isusa Krista, koja je ne samo Njegova majka nego i majka svih nas svećenika. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

Arhiva vijesti

Linkovi