Vijesti

Misa u Okučanima u prigodi 19. obljetnice VRO “Bljesak”

Četvrtak, 01. 05. 2014.

U Okučanima je danas 1. svibnja 2014. svečano obilježena 19. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak, u prisustvu predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Ive Josipovića, predsjednika Vlade Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leke, zamjenice ministra obrane Višnje Tafre, načelnika GS OSRH-a general zbora Drage Lovrića, ministara u Vladi, saborskih zastupnika, branitelja i članova obitelji poginulih branitelja, te drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika. Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u okučanskoj župnoj crkvi u zajedništvu s vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, svećenicima Novogradiškoga dekanata te vojnim kapelanima.

Počast poginulim braniteljima odana je minutom šutnje, a u spomen na njih podno središnjeg križa u Okučanima položeni su vijenci te je vojni biskup izrekao molitvu za pokojne branitelje. 

"Danas se sjećamo pobjede u Domovinskom ratu, obrane naše slobode, demokracije i naše države", kazao je predsjednik Josipović. Zahvalio se svim braniteljima posebno onima koji su dali svoj život i zdravlje za obranu Domovine. Rekao je i kako je uvjeren da Hrvatska ima dobre perspektive naglasivši kako bez optimizma nema uspjeha.

"Ovo je veliki dan za Hrvatsku. Ponosni smo na vojno-redarstvenu operaciju Bljesak i velika hvala svima onima koji su dali svoj doprinos", kazao je u Okučanima premijer Milanović.

Vojno –redarstvena operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija te je deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U VRO Bljesak sudjelovale su 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika OS i policije, a tijekom operacije ranjeno ih je 162.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kazao je kako je operacija Bljesak pokazala odlučnost hrvatske vojske da oslobodi cijelu zemlju. „Devetnaesta je obljetnica, a Bljesak svijetli istim sjajem u Hrvatskoj državi i hrvatskom narodu“, rekao je Leko.

Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je kako je to bila jedna od najvažnijih operacija hrvatske vojske i policije u oslobađanju Hrvatske.

Načelnik GS OSRH-a general zbora Drago Lovrić je naglasio da je ponosan na sve pripadnike OSRH koji su sudjelovali u operaciji Bljesak.

"Oružane snage RH 1995. godine bile su spremne osloboditi Domovinu, a i sada su spremne jamčiti sigurnost Republike Hrvatske u punom smislu", rekao je general Lovrić.

Biskup Škvorčević pozdravio je javne dužnosnike na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom, predstavnike Hrvatske vojske, napose nazočne branitelje i obitelji poginulih branitelja te okučanske župljane, najvećim dijelom prognane iz Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da se u toj misi za Domovinu žele spomenuti ljubavi hrvatskih branitelja koji su svoj život položili tijekom akcije "Bljesak", ugradili je u hrvatsku slobodu i dostojanstvo, sjediniti njihovu žrtvu s Isusovom žrtvom. Podsjetio je kako je 27. travnja u Rimu proglašen svetim papa Ivan Pavao II, utemeljitelj Požeške biskupije i veliki prijatelj hrvatskoga naroda "koji nam je svojom ljubavlju bio blizu u najtežim trenucima naše nedavne prošlosti, osobito kad je među prvima priznao samostalnost Republike Hrvatske i tri puta nas pohodio". Pozvao je nazočne da vjerničkim srcem zahvale Bogu za domovinu, za ljubav sv. Ivana Pavla II. i poginulih branitelja.

Biskup je u homiliji spomenuo misao njemačkog pjesnika Heinricha Bölla kako je čovjek rođen da bi se sjećao i na taj način bio dionikom baštine koja mu prethodi. Rekao je da sjećanje na događaje iz domovinskog rata među kojima je i vojno-redarstvena akcija "Bljesak", napose spomen na poginule branitelje može biti sveden na neku folklornu razinu ili za trenutačne političke i druge potrebe. Pored toga, dodao je, moguće je usredotočiti se na zločine koji su počinjeni na područjima pod srpskom vlašću od 1991. do 1995, na brojne prognane i ubijene ljude, na zapaljene ili razorene crkve od Voćina, preko Đulovca, Pakraca, Lipika, do Jasenovca, Gornjih Bogićevaca i Rajića. No, nastavio je, "tako bismo ovaj spomen pretvorili u oživljavanje dinamizma zla, postali njegovim sudionicima, bili zahvaćeni nemoću".

Upozorio je kako Petar prvom čitanju židovskim glavarima okupljenima na zasjedanju Velikog vijeća tumači da njihovo zlodjelo Isusova ubojstva nema posljednju riječ jer ga je Bog podigao iz groba i dao konačni smisao svim događajima koji se na njega odnose. Petar ih uvjerava u potrebu pokoravanja Bogu, a ne ljudima i poziva da obraćenjem od svojih djela prime oproštenje u snazi Duha Svetoga te postanu dionicima dinamizma Isusove pobjede nad smrću, budu uključeni u višu razinu postojanja na koju ih poziva Bog. Dodao je da su apostoli tako svjedočili istinu koja dolazi od Boga, a ne sa zemlje o kojoj govori Isus u pročitanom evanđelju. Biskup je zaključio da se na tragu navedenog apostolskog svjedočanstva, slaveći Isusov spomen-čin u okučanskoj župnoj crkvi, žele uključiti u dinamizam obraćenja, praštanja i milosrđa te biti dionicima one istine koju događajima iz naše nedavne prošlosti daje Bog. Podsjetio je na riječi Hansa Wolffa kako Židovi trebaju slaviti spomen oslobođenja iz Egipta da bi se podsjetili da je Bog biće slobode te da bi se u svakodnevici borili protiv okova i ropstva najrazličitije vrste. Istaknuo je biskup kako nas spomen na braniteljsku ljubav, plemenitost i žrtvu te na slobodu koju su nam tim putem darovali, potiče da i sami tim putem na političkoj, gospodarskoj i drugim razinama nastavimo djelovati u istom dinamizmu. Rekao je da treba moliti za Božje svjetlo i mudrost svim našim građanima, napose onima kojima su povjerene javne dužnosti, da Hrvatska ne postane zemlja ljudi umrtvljena srca i ugašene savjesti, nego da u njoj prevlada poštenje, plemenitost i ljubav. Potaknuo je okupljene da vole svoju Domovinu onom ljubavlju kojom su je voljeli branitelji te da se iz Okučana vrate svojim domovima opredjeljeniji za vrijednosti za koje su oni položili svoje živote.

Pri kraju slavlja biskup je uputio molitvu Isusovoj Majci za domovinu. Uime poginulih branitelja zahvalio je svima koji su sudjelovali na ovom spomenu i iskazali im svoju ljubav.

Riječi zahvale uputio je i vojni biskup Jezerinac, istaknuvši kako nas spomen devetnaeste obljetnice akcije "Bljesak" potiče da nikada ne zaboravimo žrtvu onih koji su položili svoje živote za slobodu domovine, a najbolje što za njih možemo učiniti jest uputiti Bogu svoje molitve za njih i njihove obitelji.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

Arhiva vijesti

Linkovi