Vijesti

Misa u Okučanima u prigodi 19. obljetnice VRO “Bljesak”

Četvrtak, 01. 05. 2014.

U Okučanima je danas 1. svibnja 2014. svečano obilježena 19. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak, u prisustvu predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika OSRH-a Ive Josipovića, predsjednika Vlade Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leke, zamjenice ministra obrane Višnje Tafre, načelnika GS OSRH-a general zbora Drage Lovrića, ministara u Vladi, saborskih zastupnika, branitelja i članova obitelji poginulih branitelja, te drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika. Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u okučanskoj župnoj crkvi u zajedništvu s vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, svećenicima Novogradiškoga dekanata te vojnim kapelanima.

Počast poginulim braniteljima odana je minutom šutnje, a u spomen na njih podno središnjeg križa u Okučanima položeni su vijenci te je vojni biskup izrekao molitvu za pokojne branitelje. 

"Danas se sjećamo pobjede u Domovinskom ratu, obrane naše slobode, demokracije i naše države", kazao je predsjednik Josipović. Zahvalio se svim braniteljima posebno onima koji su dali svoj život i zdravlje za obranu Domovine. Rekao je i kako je uvjeren da Hrvatska ima dobre perspektive naglasivši kako bez optimizma nema uspjeha.

"Ovo je veliki dan za Hrvatsku. Ponosni smo na vojno-redarstvenu operaciju Bljesak i velika hvala svima onima koji su dali svoj doprinos", kazao je u Okučanima premijer Milanović.

Vojno –redarstvena operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija te je deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U VRO Bljesak sudjelovale su 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika OS i policije, a tijekom operacije ranjeno ih je 162.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kazao je kako je operacija Bljesak pokazala odlučnost hrvatske vojske da oslobodi cijelu zemlju. „Devetnaesta je obljetnica, a Bljesak svijetli istim sjajem u Hrvatskoj državi i hrvatskom narodu“, rekao je Leko.

Ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je kako je to bila jedna od najvažnijih operacija hrvatske vojske i policije u oslobađanju Hrvatske.

Načelnik GS OSRH-a general zbora Drago Lovrić je naglasio da je ponosan na sve pripadnike OSRH koji su sudjelovali u operaciji Bljesak.

"Oružane snage RH 1995. godine bile su spremne osloboditi Domovinu, a i sada su spremne jamčiti sigurnost Republike Hrvatske u punom smislu", rekao je general Lovrić.

Biskup Škvorčević pozdravio je javne dužnosnike na čelu s predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom, predstavnike Hrvatske vojske, napose nazočne branitelje i obitelji poginulih branitelja te okučanske župljane, najvećim dijelom prognane iz Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da se u toj misi za Domovinu žele spomenuti ljubavi hrvatskih branitelja koji su svoj život položili tijekom akcije "Bljesak", ugradili je u hrvatsku slobodu i dostojanstvo, sjediniti njihovu žrtvu s Isusovom žrtvom. Podsjetio je kako je 27. travnja u Rimu proglašen svetim papa Ivan Pavao II, utemeljitelj Požeške biskupije i veliki prijatelj hrvatskoga naroda "koji nam je svojom ljubavlju bio blizu u najtežim trenucima naše nedavne prošlosti, osobito kad je među prvima priznao samostalnost Republike Hrvatske i tri puta nas pohodio". Pozvao je nazočne da vjerničkim srcem zahvale Bogu za domovinu, za ljubav sv. Ivana Pavla II. i poginulih branitelja.

Biskup je u homiliji spomenuo misao njemačkog pjesnika Heinricha Bölla kako je čovjek rođen da bi se sjećao i na taj način bio dionikom baštine koja mu prethodi. Rekao je da sjećanje na događaje iz domovinskog rata među kojima je i vojno-redarstvena akcija "Bljesak", napose spomen na poginule branitelje može biti sveden na neku folklornu razinu ili za trenutačne političke i druge potrebe. Pored toga, dodao je, moguće je usredotočiti se na zločine koji su počinjeni na područjima pod srpskom vlašću od 1991. do 1995, na brojne prognane i ubijene ljude, na zapaljene ili razorene crkve od Voćina, preko Đulovca, Pakraca, Lipika, do Jasenovca, Gornjih Bogićevaca i Rajića. No, nastavio je, "tako bismo ovaj spomen pretvorili u oživljavanje dinamizma zla, postali njegovim sudionicima, bili zahvaćeni nemoću".

Upozorio je kako Petar prvom čitanju židovskim glavarima okupljenima na zasjedanju Velikog vijeća tumači da njihovo zlodjelo Isusova ubojstva nema posljednju riječ jer ga je Bog podigao iz groba i dao konačni smisao svim događajima koji se na njega odnose. Petar ih uvjerava u potrebu pokoravanja Bogu, a ne ljudima i poziva da obraćenjem od svojih djela prime oproštenje u snazi Duha Svetoga te postanu dionicima dinamizma Isusove pobjede nad smrću, budu uključeni u višu razinu postojanja na koju ih poziva Bog. Dodao je da su apostoli tako svjedočili istinu koja dolazi od Boga, a ne sa zemlje o kojoj govori Isus u pročitanom evanđelju. Biskup je zaključio da se na tragu navedenog apostolskog svjedočanstva, slaveći Isusov spomen-čin u okučanskoj župnoj crkvi, žele uključiti u dinamizam obraćenja, praštanja i milosrđa te biti dionicima one istine koju događajima iz naše nedavne prošlosti daje Bog. Podsjetio je na riječi Hansa Wolffa kako Židovi trebaju slaviti spomen oslobođenja iz Egipta da bi se podsjetili da je Bog biće slobode te da bi se u svakodnevici borili protiv okova i ropstva najrazličitije vrste. Istaknuo je biskup kako nas spomen na braniteljsku ljubav, plemenitost i žrtvu te na slobodu koju su nam tim putem darovali, potiče da i sami tim putem na političkoj, gospodarskoj i drugim razinama nastavimo djelovati u istom dinamizmu. Rekao je da treba moliti za Božje svjetlo i mudrost svim našim građanima, napose onima kojima su povjerene javne dužnosti, da Hrvatska ne postane zemlja ljudi umrtvljena srca i ugašene savjesti, nego da u njoj prevlada poštenje, plemenitost i ljubav. Potaknuo je okupljene da vole svoju Domovinu onom ljubavlju kojom su je voljeli branitelji te da se iz Okučana vrate svojim domovima opredjeljeniji za vrijednosti za koje su oni položili svoje živote.

Pri kraju slavlja biskup je uputio molitvu Isusovoj Majci za domovinu. Uime poginulih branitelja zahvalio je svima koji su sudjelovali na ovom spomenu i iskazali im svoju ljubav.

Riječi zahvale uputio je i vojni biskup Jezerinac, istaknuvši kako nas spomen devetnaeste obljetnice akcije "Bljesak" potiče da nikada ne zaboravimo žrtvu onih koji su položili svoje živote za slobodu domovine, a najbolje što za njih možemo učiniti jest uputiti Bogu svoje molitve za njih i njihove obitelji.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...