Vijesti

Misa za domovinu na obljetnicu sjećanja na razaranje samostana i crkve u Karinu

Petak, 15. 02. 2019.

U Karinu je obilježena 26. obljetnica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana Svete Marije Bezgrešne i samostanske crkve Bezgrešnog začeća BDM u Domovinskom ratu u srijedu 13. veljače. Misno slavlje za Domovinu u samostanskoj crkvi predvodio je fra Ante Udovičić, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

„Imati domovinu je privilegij, čast, ali ako idemo korak dalje, s pogledom prema budućnosti, imati domovinu znači biti i odgovoran za nju; po domovini čovjek iz ovozemaljske stvarnosti ulazi u vječnu stvarnost“, rekao je fra Ante. Istaknuo je kako za shvaćanje da je ovozemaljska domovina odgovornost za prijelaz iz prolaznosti u neprolaznost, treba ući u Sveto pismo i vidjeti povijest Izraela. Kroz to se može promatrati i naša povijest. „Čini mi se da je i nama potrebno proći 40 godina pustinje, kako bismo se izdigli u pravu slobodu. Na pola puta smo. Hod izraelskog naroda prema svojoj domovini škola je i za nas u Hrvatskoj“, poručio je fra Ante, istaknuvši da je domovina zemlja otaca i bitno iskustvo svakog naroda i pojedinca.

 „Za Izraelce u Starom zavjetu domovini je pripadalo značajno mjesto u njihovu vjerovanju i nadanju. Međutim, to je bilo prijelazno razdoblje za konačnu objavu, jer nam je Bog Otac po svom Sinu Isusu dao spoznati da postoji druga domovina koja čeka sve ljude“, rekao je propovjednik. „Tek nakon izlaska iz Egipta i Sinajskog saveza, Bog ispunja obećanje. Kanaan postaje njihovom zemljom, zemljom punom religijskog smisla. Kanaan kao domovina nije samo primljena od Boga kao dar, ne čuva samo grobove njihovih otaca. Činjenica da Bog u njoj ima svoje prebivalište, svetište, Jeruzalemski hram, daje joj vrijednost svetoga. Zbog toga je ta zemlja povezana s vjerom“, rekao je fra Ante, istaknuvši da iskustvo domovine iz Starog zavjeta možemo preslikati na hrvatski narod i našu domovinu.

„U trenutku kad iz naše sredine uklonimo Boga, tada se urušava i slika o našoj domovini. Jer hrvatski narod je ukorijenjen u vjeru. Ukoliko se razdvoji nacionalizam od religije, dogodit će se da će se i pojedincu istrgnuti ukorijenjenost u domovinu“, upozorio je fra Ante. Podsjetio je kako je izraelski narod imao i iskustvo izkorijenjenja u obećanoj domovini. Poharali su ga tuđinci. Narod je ponovno odveden u ropstvo, raseljen, daleko od domovine, kao naše iseljeništvo.

„Dok traje kušnja, ponižena i daleka domovina zauzima središnje mjesto u njihovim molitvama, brigama i nadama u budućnost. Koliko god su usmjereni prema prošlosti, istovremeno otkrivaju u navještajima proroka preobraženu sliku buduće domovine. Ta nova zemlja, novi Jeruzalem poprima crte ponovno nađenog raja. Ta slika trebala bi krasiti svakog domoljuba. Da čovjek ne gleda samo prošlost, nego da je uvijek usmjeren prema budućnosti, učeći se od prošlosti“, rekao je fra Ante.

Protumačio je da i Novi zavjet pokazuje otajstvo vječne domovine. „Isus je proživio iskustvo domovine. Biti potpun čovjek sa sobom nosi iskustvo domovine. To je bitno. Pitam sve i naše školstvo, koliko naši učenici danas imaju iskustvo domovine“, upitao je fra Ante. Rekavši kako je Isusova domovina zemlja koju je Bog dao svom narodu u baštinu, istaknuo je da je Isus ljubio svoju domovinu.

„Kao što se židovska domovina nije odazvala glasu proroka, na kraju i prezire onoga tko joj otkriva njen istinski poziv, slično se događa i u našoj domovini. Svaki istinski domoljub u medijima će biti ponižen ili mu se neće dati dovoljno prostora da izrazi ljubav prema domovini. Isusa odbacuju u Nazaretu i u Jeruzalemu. Jeruzalem je središte političke i religiozne moći. Znači, odbacuju ga u centru. Isus plače nad Jeruzalemom, jer nije prepoznao vrijeme Božjeg pohođenja. Hoćemo li i mi plakati jer pojedinci na društvenoj sceni nisu prepoznali pohođenje? Zar nije bilo pohođenje s operacijom Oluja kad smo stekli slobodu“, potaknuo je fra Ante. Zemaljska domovina Židova išla je u propast jer nije ispunila ono što je Bog od njih očekivao te je upitao: „Mi, koji nosimo naziv predziđe kršćanstva, jesmo li ispunili Božje očekivanje o nama? Ja mislim da još nismo. I da je velik put pred nama. No, tu se nečemu učimo. Vidimo kako Bog od njih oduzima to poslanje i daje ga drugima. A ti drugi su nova domovina, novi narod. To je Crkva. Crkva ne uklanja i ne želi ukloniti ukorijenjenost pojedinca i naroda iz zemaljske domovine. Ljubav prema domovini za Katoličku Crkvu uvijek će biti dužnost, kao produženje obiteljske ljubavi“, poručio je fra Ante, istaknuvši da na zemlji nemamo trajne postojbine. U nebeskoj domovini imamo pravo građanstvo. O tome govori sv. Pavao u Poslanici Filipljanima: „Domovina je naša na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja Isusa Krista“.

Vikar Udovičić rekao je i kako prema Izvještaju UN-a o progonu kršćana u svijetu u 21. st., znači, samo proteklih 18 godina, svi progoni na razini religije u tih 18 godina odnose se više od 80% na kršćanstvo. „Nije bez razloga što se Katolička Crkva nevjerojatno progoni na svim područjima. Samo 2018. g. bilo je više od 215 milijuna progonjenih kršćana u 60 zemalja svijeta. Mediji o tome šute i vrlo malo govore“, upozorio je fra Ante Udovičić.

Na početku mise prisutnima se obratio fra Petar Klarić, karinski gvardijan i župnik. „Dan prije ove godišnjice stradanja, hrvatski vojnik, nadnarednik Adrian Burčul rekao mi je: ‘Ja mogu pasti, ali hrvatska zastava ne smije pasti!’, kad je postavljao hrvatsku zastavu na zid našeg samostana. Zastavu je čvrsto držao desnicom dok je koplje stavljao u ležište, a snažna bura je prijetila istrgnuti je iz ruke. Njegov zapovjednik pukovnik Vinko Rogić, reče: ‘Da, hrvatska zastava ne smije pasti, jer ona simbolizira državu Hrvatsku’. Gledam ih obojicu ponosne i pomislih: Hvala ti, Bože, da i danas ima hrvatskih vitezova koji će radije pasti, dati svoj život nego da padne hrvatska zastava, odnosno domovina Hrvatska“, rekao je fra Petar, istaknuvši: „Od 7. st. do Maslenice i Oluje mnogi hrvatski branitelji pali su braneći hrvatski stijeg i domovinu Hrvatsku. Zato im od srca hvala.

U Domovinskom ratu, u pobuni protiv Hrvatske, Srbi su 13. veljače 1993. g. iz osvete za akciju Maslenica, razorili naš dični samostan i opljačkali njegovo sakralno i kulturno blago. To je 26 godina duhovnih i domoljubnih rana samostana, njegovoga pada i pada hrvatske zastave na njemu. Imamo pravo s poštovanjem sjetiti se žrtve i razaranja, moleći za poginule hrvatske branitelje i slaveći misu za Domovinu, da se takav zločin nikad više ne ponovi“, rekao je fra Petar, istaknuvši da je i Isus padao pod teškim križem, ali je pobijedio i uskrsnuo.

„I mi smo padali, ali smo pobijedili. Uvijek smo se dizali iz pepela zahvaljujući Bogu, Gospi, našem hrvatskom narodu i njegovim braniteljima. Doživjeli smo mnoge slavne bitke Domovinskog rata, Oluju, operaciju za oslobođenje porobljenih dijelova Domovine i obnovu slobodne države. Sada u miru, ljubavi i slozi moramo se žrtvovati za milu nam Domovinu, trajno je duhovno i nacionalno obnavljati. Hrvatska zastava nikada ne smije pasti“, poručio je fra Petar Klarić.

Karinski samostan iz 1429. g. hrvatski je spomenik kulture, nekada bogate biblioteke i ekumenske uloge u prošlosti kad su na bogoslužja dolazili i pravoslavni. Kao odmazdu za poraz u oslobodilačkoj akciji ‘Maslenica’, Srbi su srušili samostan i crkvu 13. veljače 1993. g. To je bilo najveće razaranje u šeststoljetnoj povijesti samostana koji je najstariji od njih petnaest u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu.

Prije mise održana je Hodnja pripadnika Hrvatske vojske i braniteljskih udruga od raskrižja u Donjem Karinu do samostana. Zatim su izaslanstva položila vijence i svijeće na groblju ispred karinskog samostana a odrješenje za pokojne izmolio je gvardijan Klarić. Pjevanje na misi predvodila je klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice koja je i nakon mise izvela prigodni glazbeni repertoar.(IKA)

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Arhiva vijesti

Linkovi