Vijesti

Misa za domovinu na obljetnicu sjećanja na razaranje samostana i crkve u Karinu

Petak, 15. 02. 2019.

U Karinu je obilježena 26. obljetnica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana Svete Marije Bezgrešne i samostanske crkve Bezgrešnog začeća BDM u Domovinskom ratu u srijedu 13. veljače. Misno slavlje za Domovinu u samostanskoj crkvi predvodio je fra Ante Udovičić, vikar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

„Imati domovinu je privilegij, čast, ali ako idemo korak dalje, s pogledom prema budućnosti, imati domovinu znači biti i odgovoran za nju; po domovini čovjek iz ovozemaljske stvarnosti ulazi u vječnu stvarnost“, rekao je fra Ante. Istaknuo je kako za shvaćanje da je ovozemaljska domovina odgovornost za prijelaz iz prolaznosti u neprolaznost, treba ući u Sveto pismo i vidjeti povijest Izraela. Kroz to se može promatrati i naša povijest. „Čini mi se da je i nama potrebno proći 40 godina pustinje, kako bismo se izdigli u pravu slobodu. Na pola puta smo. Hod izraelskog naroda prema svojoj domovini škola je i za nas u Hrvatskoj“, poručio je fra Ante, istaknuvši da je domovina zemlja otaca i bitno iskustvo svakog naroda i pojedinca.

 „Za Izraelce u Starom zavjetu domovini je pripadalo značajno mjesto u njihovu vjerovanju i nadanju. Međutim, to je bilo prijelazno razdoblje za konačnu objavu, jer nam je Bog Otac po svom Sinu Isusu dao spoznati da postoji druga domovina koja čeka sve ljude“, rekao je propovjednik. „Tek nakon izlaska iz Egipta i Sinajskog saveza, Bog ispunja obećanje. Kanaan postaje njihovom zemljom, zemljom punom religijskog smisla. Kanaan kao domovina nije samo primljena od Boga kao dar, ne čuva samo grobove njihovih otaca. Činjenica da Bog u njoj ima svoje prebivalište, svetište, Jeruzalemski hram, daje joj vrijednost svetoga. Zbog toga je ta zemlja povezana s vjerom“, rekao je fra Ante, istaknuvši da iskustvo domovine iz Starog zavjeta možemo preslikati na hrvatski narod i našu domovinu.

„U trenutku kad iz naše sredine uklonimo Boga, tada se urušava i slika o našoj domovini. Jer hrvatski narod je ukorijenjen u vjeru. Ukoliko se razdvoji nacionalizam od religije, dogodit će se da će se i pojedincu istrgnuti ukorijenjenost u domovinu“, upozorio je fra Ante. Podsjetio je kako je izraelski narod imao i iskustvo izkorijenjenja u obećanoj domovini. Poharali su ga tuđinci. Narod je ponovno odveden u ropstvo, raseljen, daleko od domovine, kao naše iseljeništvo.

„Dok traje kušnja, ponižena i daleka domovina zauzima središnje mjesto u njihovim molitvama, brigama i nadama u budućnost. Koliko god su usmjereni prema prošlosti, istovremeno otkrivaju u navještajima proroka preobraženu sliku buduće domovine. Ta nova zemlja, novi Jeruzalem poprima crte ponovno nađenog raja. Ta slika trebala bi krasiti svakog domoljuba. Da čovjek ne gleda samo prošlost, nego da je uvijek usmjeren prema budućnosti, učeći se od prošlosti“, rekao je fra Ante.

Protumačio je da i Novi zavjet pokazuje otajstvo vječne domovine. „Isus je proživio iskustvo domovine. Biti potpun čovjek sa sobom nosi iskustvo domovine. To je bitno. Pitam sve i naše školstvo, koliko naši učenici danas imaju iskustvo domovine“, upitao je fra Ante. Rekavši kako je Isusova domovina zemlja koju je Bog dao svom narodu u baštinu, istaknuo je da je Isus ljubio svoju domovinu.

„Kao što se židovska domovina nije odazvala glasu proroka, na kraju i prezire onoga tko joj otkriva njen istinski poziv, slično se događa i u našoj domovini. Svaki istinski domoljub u medijima će biti ponižen ili mu se neće dati dovoljno prostora da izrazi ljubav prema domovini. Isusa odbacuju u Nazaretu i u Jeruzalemu. Jeruzalem je središte političke i religiozne moći. Znači, odbacuju ga u centru. Isus plače nad Jeruzalemom, jer nije prepoznao vrijeme Božjeg pohođenja. Hoćemo li i mi plakati jer pojedinci na društvenoj sceni nisu prepoznali pohođenje? Zar nije bilo pohođenje s operacijom Oluja kad smo stekli slobodu“, potaknuo je fra Ante. Zemaljska domovina Židova išla je u propast jer nije ispunila ono što je Bog od njih očekivao te je upitao: „Mi, koji nosimo naziv predziđe kršćanstva, jesmo li ispunili Božje očekivanje o nama? Ja mislim da još nismo. I da je velik put pred nama. No, tu se nečemu učimo. Vidimo kako Bog od njih oduzima to poslanje i daje ga drugima. A ti drugi su nova domovina, novi narod. To je Crkva. Crkva ne uklanja i ne želi ukloniti ukorijenjenost pojedinca i naroda iz zemaljske domovine. Ljubav prema domovini za Katoličku Crkvu uvijek će biti dužnost, kao produženje obiteljske ljubavi“, poručio je fra Ante, istaknuvši da na zemlji nemamo trajne postojbine. U nebeskoj domovini imamo pravo građanstvo. O tome govori sv. Pavao u Poslanici Filipljanima: „Domovina je naša na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja Isusa Krista“.

Vikar Udovičić rekao je i kako prema Izvještaju UN-a o progonu kršćana u svijetu u 21. st., znači, samo proteklih 18 godina, svi progoni na razini religije u tih 18 godina odnose se više od 80% na kršćanstvo. „Nije bez razloga što se Katolička Crkva nevjerojatno progoni na svim područjima. Samo 2018. g. bilo je više od 215 milijuna progonjenih kršćana u 60 zemalja svijeta. Mediji o tome šute i vrlo malo govore“, upozorio je fra Ante Udovičić.

Na početku mise prisutnima se obratio fra Petar Klarić, karinski gvardijan i župnik. „Dan prije ove godišnjice stradanja, hrvatski vojnik, nadnarednik Adrian Burčul rekao mi je: ‘Ja mogu pasti, ali hrvatska zastava ne smije pasti!’, kad je postavljao hrvatsku zastavu na zid našeg samostana. Zastavu je čvrsto držao desnicom dok je koplje stavljao u ležište, a snažna bura je prijetila istrgnuti je iz ruke. Njegov zapovjednik pukovnik Vinko Rogić, reče: ‘Da, hrvatska zastava ne smije pasti, jer ona simbolizira državu Hrvatsku’. Gledam ih obojicu ponosne i pomislih: Hvala ti, Bože, da i danas ima hrvatskih vitezova koji će radije pasti, dati svoj život nego da padne hrvatska zastava, odnosno domovina Hrvatska“, rekao je fra Petar, istaknuvši: „Od 7. st. do Maslenice i Oluje mnogi hrvatski branitelji pali su braneći hrvatski stijeg i domovinu Hrvatsku. Zato im od srca hvala.

U Domovinskom ratu, u pobuni protiv Hrvatske, Srbi su 13. veljače 1993. g. iz osvete za akciju Maslenica, razorili naš dični samostan i opljačkali njegovo sakralno i kulturno blago. To je 26 godina duhovnih i domoljubnih rana samostana, njegovoga pada i pada hrvatske zastave na njemu. Imamo pravo s poštovanjem sjetiti se žrtve i razaranja, moleći za poginule hrvatske branitelje i slaveći misu za Domovinu, da se takav zločin nikad više ne ponovi“, rekao je fra Petar, istaknuvši da je i Isus padao pod teškim križem, ali je pobijedio i uskrsnuo.

„I mi smo padali, ali smo pobijedili. Uvijek smo se dizali iz pepela zahvaljujući Bogu, Gospi, našem hrvatskom narodu i njegovim braniteljima. Doživjeli smo mnoge slavne bitke Domovinskog rata, Oluju, operaciju za oslobođenje porobljenih dijelova Domovine i obnovu slobodne države. Sada u miru, ljubavi i slozi moramo se žrtvovati za milu nam Domovinu, trajno je duhovno i nacionalno obnavljati. Hrvatska zastava nikada ne smije pasti“, poručio je fra Petar Klarić.

Karinski samostan iz 1429. g. hrvatski je spomenik kulture, nekada bogate biblioteke i ekumenske uloge u prošlosti kad su na bogoslužja dolazili i pravoslavni. Kao odmazdu za poraz u oslobodilačkoj akciji ‘Maslenica’, Srbi su srušili samostan i crkvu 13. veljače 1993. g. To je bilo najveće razaranje u šeststoljetnoj povijesti samostana koji je najstariji od njih petnaest u sastavu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu.

Prije mise održana je Hodnja pripadnika Hrvatske vojske i braniteljskih udruga od raskrižja u Donjem Karinu do samostana. Zatim su izaslanstva položila vijence i svijeće na groblju ispred karinskog samostana a odrješenje za pokojne izmolio je gvardijan Klarić. Pjevanje na misi predvodila je klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice koja je i nakon mise izvela prigodni glazbeni repertoar.(IKA)

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi