Vijesti

Misa zadušnica i pogreb žrtava iz Hude Jame

Četvrtak, 27. 10. 2016.

Sveta Misa zadušnica za žrtve komunističkih zločina počinjenih nakon Drugoga svjetskog rata, ekshumiranih iz stratišta Huda Jama u Sloveniji, slavljena je u mariborskoj katedrali sv. Ivana Krstitelja u četvrtak 27. listopada u 14.00 sati. Predvodio ju je mariborski nadbiskup i metropolit msgr. Alojzij Cvikl u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Sloveniji msgr. Juliuszom Januszom, vojnim ordinarijima iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine msgr. Jurom Bogdanom i msgr. Tomom Vukšićem, varaždinskim biskupom msgr. Josipom Mrzljakom, gospićko-senjskom biskupom u miru msgr. Milom Bogovićem, celjskim biskupom msgr. Stanislavom Lipovšekom, mariborskim nadbiskupom metropolitom u miru msgr. Marjanom Turnšekom, pomoćnim mariborskim biskupom u miru msgr. Jožefom Smejem i četrdesetak svećenika.

Na početku propovijedi nadbiskup Cvikl podsjetio je kako je 3. listopada ove godine kod kapele na ulazu rudarskoga rova Sv. Barbara u Hudoj Jami započeo javni pokop oko 800 do sada iskopanih žrtava masovnog ubijanja nakon Drugoga svjetskog rata.

Danas smo se okupili ovdje u našoj katedrali na sprovodnoj misi za sve žrtve Hude jame da se s njima oprostimo, te ih predamo Božjoj ljubavi i milosrđu, rekao je nadbiskup, te izrazio nadu da će se u budućnosti saznati tko su te žrtve imenom i prezimenom, kao i drugi podatci, te će im biti omogućen dostojanstven pokop u obiteljske grobove. Nadalje je naglasio kako su slovenski biskupi pozdravili napore državnih ustanova i organizacija civilnog društva kako bi se osigurao pokop ubijenih žrtava poraća.

Želja da sve žrtve Hude jame budu pokopane u Spomen-parku Teharje bila je i želja nas slovenskih biskupa jer je za mnogu rodbinu nestalih i ubijenih prihvatljivo Teharje kao posebno mjesto sjećanja na te žrtve. No, nisu se svi složili s tim da to bude mjesto posljednjeg počivališta, pa je odabrano groblje Dobrova u Mariboru. Kao pastir mariborske nadbiskupije tako danas prihvaćam sve žrtve Hude jame. Tako ulazite, draga preminula braćo i sestre, u zajedništvo naše mjesne Crkve. Od sada će se na poseban način moliti za vas kada se u molitvama spominjemo preminulih, rekao je nadbiskup.

Danas, osim molitve za ove drage pokojne, na oltar stavljamo i naše molbe da bi uvijek i posvuda kao pojedinci i kao narod hrabro i s povjerenjem gledali u budućnost! To ćemo uspjeti, ako ćemo biti spremni zajedno iskreno tražiti istinu i ako ćemo se za počinjenu grešku i nepravdu zalagati za međusobno praštanje i pomirenje. Kad razmišljamo i govorimo o našoj zajedničkoj budućnosti, osjećamo koliko nam treba krepost nade i međusobnog povjerenja i povezanosti. Ova naša pokojna braća i sestre od kojih se opraštamo naši su uzori u vjeri. Pri otkapanju žrtava često su uz posmrtne ostatke nađene krunice, križevi, svete sličice. To nam govori o njihovoj čvrstoj vjeri i nadi u patnji. Unatoč teškom trpljenju i kušnjama nisu ostali bez nade i nisu odustali. Na kraju, ljudski gledano više nisu imali druge uporišne točke na koju bi usmjerili svoju nadu; Bog je mnogima od njih ostao jedini oslonac za nepokolebljivu vjeru i povjerenje. Stoga, danas možemo reći da su to naša pokojna braća, ne samo po nacionalnosti i po krštenju, već ponajprije po jakoj vjeri. Vjerujemo da su po svojoj vjeri mnogi od njih sad naši zagovornici kod Boga, rekao je nadbiskup Cvikl.

Također je propovjednik podsjetio kako je među plodovima pomirenja svakako unutarnji mir, povjerenje i sigurni pogled u budućnost. Dok iskreno pristupamo jedni drugima, smatramo potrebnim ponoviti Isusove riječi izrečene na križu „Oče, oprosti!“. Ove riječi koje je Isus izrekao na Veliki petak svoj pravi i konačni smisao dobivaju na uskrsno jutro kada je Isus konačno pobijedio grijeh, mržnju, patnju, smrt, i dao nam vječni život. U svjetlu Isusova uskrsnuća od mrtvih, vjerujemo da naši pokojni žive i istodobno se moramo nadati da Bog liječi i naše rane grijeha, mržnje, ogorčenosti i svaku želju za osvetom, ako smo kročili stazom nesebične ljubavi, kao što nam pokazuje Isus Krist. Kada gledamo na događaje Hude jame i poslijeratnih ubojstva u svjetlu uskrsnog jutra, to ne znači da ćemo to lako zaboraviti, kao da se nije dogodilo. To je naša prošlost i povijest koju moramo prihvatiti. Božje milosrđe i naša nastojanja za međusobno opraštanje, pomirenje i mir nam mogu pomoći, da unatoč teškim događajima naše povijesti, slovenska država postane čovječnije mjesto za naše življenje, naglasio je nadbiskup.

Propovijed je nadbiskup Cvikl zaključio riječima koje je papa Franjo zapisao nakon posjeta koncentracijskom logoru Auschwitz i Birkenau. Nakon što je stao pred „zid smrti“ i obišao bunker gladi u kojem je umro sv. Maksimilijan Kolbe u knjizi posjetitelja je napisao „Gospodine, smiluj se svome narodu. Gospodine, oprosti toliku okrutnost.“

S tim Papinim riječima i mi se danas opraštamo od žrtava Hude jame. Zadatak koji nam daju te žrtve je da u sebi i među nama širimo sile dobra i nastojimo raditi, živjeti i darovati se za istinu i vrednote koje izviru u Bogu. Učinimo sve što je u našoj moći da se nepravedna i krvava djela novije povijesti nikada ne ponove. Svim pokojnima, od kojih se opraštamo neka Gospodin podari vječni mir i kod sebe puninu života, rekao je na kraju propovijedi nadbiskup Cvikl.

Poslije mise, u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine nadbiskup Cvikl predvodio je sprovodne obrede na groblju Dobrava u Mariboru.

U nagovoru na groblju nadbiskup Cvikl je istaknuo: „Ako je moj život hod s Gospodinom, da vjerujem u Njegovo neizmjerno milosrđe, posljednji trenutak moga života prihvatit ću kao predanje u ruke našega Stvoritelja. U toj vjeri, mi se u tišini i molitvi opraštamo od žrtava Hude jame, u nadi da su se u trenutcima patnje, boli i usamljenosti predali u ruke Božje i sada gledaju Njegovo lice. Gledati Lice Božje, naći se u Njegovu zagrljaju to je ono što čovjeka tješi i umiruje. Svi smo danas ispunjeni nadom i utjehom. Da bi nam Sin Božji pokazao da smrt nije kraj, i sam je legao u grob. Božja snaga, Božja ljubav je otkinula pečat smrti i odmaknula kamen koji je bio postavljen na ulazu u Isusov grob. Isus živi, pokazao se kao pobjednik nad smrću, da bi svima nama dao nadu da smrt ne pobjeđuje. Drage žrtve Hude jame i vi ste pobijedili smrt. Zazovite Božji blagoslov na nas da bi bili sposobni živjeti u vjeri u povjerenju u Boga, jer u Njemu nije podjela, već smo svi dio jednoga velikoga zajedništva."

Pogrebom posmrtnih ostataka dosad ekshumiranih žrtava partizanskog zločina iz Hude Jame, njih 778, među kojima su i stotine Hrvata, dovršen je proces prijenosa njihovih tijela iz stratišta u obilježenu grobnicu. Na pogrebu su govorili slovenski predsjednik Borut Pahor, predstavnik obitelji stradalih u Hudoj Jami Peter Sušnik, te predstavnici Katoličke Crkve u Sloveniji i Hrvatskoj.

Simboličkom spuštanju lijesa u grobnicu kojim je dovršen pogreb prisustvovali su hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, potpredsjednici Sabora Milijan Brkić i akademik Željko Reiner, kao i više saborskih zastupnika.

Prijepodne, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na mariborskom groblju Dobrava odala je počast žrtvama. „Svaka žrtva zaslužuje pijetet i danas je dan kad se u miru, s dostojanstvom, moramo pokloniti žrtvama, a povijesna istina se mora utvrditi jer je ona zalog za bolju budućnost“, kazala je nakon što se poklonila žrtvama pored buduće zajedničke grobnice na mariborskom groblju. Istaknula je kako se došla pokloniti svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi