Vijesti

Misa zadušnica za 12 hrvatskih redarstvenika

Četvrtak, 02. 05. 2013.

IKA/VO/MUP

IKA/VO/MUP

Misa zadušnica za dvanaestoricu hrvatskih redarstvenika, pripadnika Specijalne policije Vinkovci koji su mučki ubijeni u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine održana je u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona. Misu je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac, a sve je nazočne pozdravio domaći župnik mons. Tadija Pranjić ukazavši na važnost žrtve ubijenih redarstvenika za budućnost domovine. Uz biskupa su bili i vojni kapelani Ante Mihaljević i Alojz Kovaček te svećenici susjednih župa.

U sukobu sa znatno brojnijim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi ubijeni su i masakrirani: Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Ranjena su 23 policajaca.

HOMILIJA VOJNOG BISKUPA

Braćo i sestre, dragi prijatelji!
Nalazimo se u crkvi sv. Euzebija i Poliona. Oni su u vrijeme cara Dioklecijana  prolili svoju krv upravo na ovom području zbog vjere u Isusa Krista i njegova evanđelja. Polion i Euzebije su rekli pogubiteljima da nije dobro zapostavljati vječna dobra vremenitim dobrima. Stoga su jedan i drugi radije  žrtvovali svoje živote nego da pogaze vječne i neprolazne vrijednosti.

Postoje neke vrijednosti za koje je čovjek spreman umrijeti uz cijenu vlastitog života. Među te svetinje ubraja se ljubav prema Domovini i svome narodu. Stoga smrt 12 hrvatskih redarstvenika, ovdje Borovu Selu, promatrana  u svjetlu vječnosti, velik je čin ljubavi. Na njih se može primijeniti Isusova riječ: "Nema veće ljubavi od ove da tko svoj život dade za prijatelje svoje". Iako su u početku Domovinskog rata mnogi pozivali na mir, međusobno poštovanje i ljubav, posebno kardinal Franjo Kuharić, (Principi dobra, str.88) taj glas je bio nalik na vapijućeg u pustinji, Mržnja je bila jača od ljubavi. Odjeknuli su prvi pucnji najprije na Plitvicama, gdje je poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović a onda u Borovu Selu, gdje su smrtno stradala dvanaestorica redarstvenika, spašavajući svoje kolege. Želja za osvajanjem hrvatskih teritorija i stvaranja Velike Srbije na račun Hrvatske pretvorila se veoma brzo u pravi rat. Kada čovjek prezire Božje zapovijedi, mogu se tada očekivati nesagledive posljedice za čovječanstvo. Sada bolje uočavamo važnost Isusovih riječi što ih je uputio uoči svoje smrti svojim učenicima na Posljednjoj večeri. Isus je 8 puta upotrijebio riječi: "Ostanite u meni i ja u vama!" Malo kasnije će reći: "Ostanite u mojoj ljubavi (Iv 15, 9). Tim je riječima Isus želi potaknuti slušatelje da budu svjesni veličine Isusove ljubavi, da na tu božansku ljubav odgovore životom. sus Krist nas ne želi napustiti pod nikoju cijenu jer ne želi smrt grešnika nego da se obrati i da živi.

Ima i onih koje ne razmišljaju tako. Štoviše, udaljavaju se od Boga Isusa Krista, u početku gotovo neprimjetno, nižući dan za danom svoju nevjeru. Što to znači? Najprije pravimo kompromise, i pokušavamo se opravdati da nemamo vremena, da smo ugovorili već neki sastanak, posebno kada je riječ o Sv. Misi. Zajedno s tim nestaje i molitvena povezanost s Bogom, koja sve više nestaje. Počnemo tada živjeti kao da Boga nema. Nije li agresorski rat posljedica upravo toga? Koje su posljedice odbijanja Boga? Bog je ljubav" piše Sv. Ivan. Gdje nema ljubavi tu je mržnja. Mržnja je suprotnost ljubavi. Ne samo da tada preziremo ljudsko biće nego mu nastojimo nanijeti štetu. Za razliku od mržnje, koja razara sve oko sebe, ljubav preobražava čovjeka. Ona liječi čovjeka u dubini njegova bića.

Isus je nazvao zapovijed ljubavi novom. Zašto novom? U Isusovo vrijeme bilo je više škola koje su tumačile, svaka na svoj način, zapovijed ljubavi. Tako na primjer, jedna je škola tumačila da je bližnji svaki Židov. Druga je govorila da su bližnji svi oni koji vjeruju u Boga. Treći su tvrdili da je bližnji svaki koji je njihov simpatizer. itd.
Isus nije prihvatio ni jedno od tih tumačenja, nego je rekao da je bližnji svaki čovjek, i neprijatelj također. Posebno je isticao ljubav prema najpotrebnijima, bilo da je riječ o materijalnim ili duhovnim siromasima. Štoviše, Isus se poistovjetio sa svakim čovjekom.

Koji su razlozi da moramo ljubiti svakog čovjeka, uključivši i neprijatelje? ma ih više. Evo samo nekoliko:

Prvi je razlog u činjenici da nas je Isus sve do kraja ljubio, sve do smrti na križu, i neprijatelje također. Mrilo naše ljubavi prepoznaje se po tome koliko ljubimo bližnje. Netko je rekao: "Ako kažeš da ljubiš čovjeka, sigurno ljubiš i Boga". Sv. Ivan poručuje: "Rekne li tko: ljubim Boga, a mrzi brata, lažac je" (1 Iv 4, 20). ez ljubavi najljepše kuće su prazne, najveća bogatstva besmislena, najljepši bračni parovi nesretni.

Drugi je razlog što je Isusova zapovijed ljubavi, nazvana novom, mijenja sve oko sebe. Ljubav ima moć preobraziti ljude, pretvoriti grešnika u sveca, pretvoriti neprijatelja u voljenog brata. Gdje se sve ljubav može ostvariti? U vlastitoj obitelji, u obitelji koja se zove Crkva, i u obitelji koja se zove narod. Ljubav se ostvaruje u obitelji: Obitelj je prva škola ljubavi. Isus je posebno posvjedočio ljubav u vlastitoj obitelji, prema svojoj majci i poočimu Josipu. Sv. Pismo izričito spominje da im je bio poslušan. Ljubav se ostvaruje u Crkvi. Papa Benedikt XVI kaže da je Crkva njegov dom, njegova velika obitelj. "Ja sam vezan za nju  ljubavlju, kao što je čovjek vezan za svoju obitelj (Bog i svijet, str. 285), veli Papa. Ljubav se ostvaruje u narodu. Narod je zajednica ljudi koju povezuje svijest pripadnosti jednom narodu. Svaka je zajednica, koja je povezana sa svojim identitetom, svojom poviješću, jezikom, kulturom i svojom domovinom zove se narod. To vrijedi i za zajednicu hrvatskoga naroda. Kao što je razumljivo da članovi jedne obitelji žive u ljubavi (barem bi trebali živjeti), to vrijedi za naš narod. Kada nas zadese nevolje, tada smo svi složni. kada se nalazimo u miru, dijelimo se. Zašto? Kao narod se nismo dovoljno razvili jer smo bili tijekom povijesti uvijek od tuđom vlašću. Trebat će proći još dugo vremena da ostanemo jedinstveni i jedno kao narod.

Spominjući se poginulih hrvatskih redarstvenika Borova Sela, oni su dali svoje živote iz ljubavi prema svojoj obitelji, prema svome narodu i Domovini ali i prema Bogu. Njihova nasilna smrt u obrani vlastite obitelji, doma i Domovine, potiče nas da Isusovu zapovijed ljubavi još više živimo, koja je kadra promijeniti međuljudske odnose, probuditi nadu, velikodušnost, plemenitost i zahvalnost. Ljubav prema njima potiče nas prije svega na zahvalnost i trajni spomen na njih. Spomenike, koje podižemo njima u čast su podsjetnici i vanjski znakovi naše ljubavi. Sveta Misa koju prikazujemo za njih najveći je čin ljubavi. Braćo i sestre! Naši poginuli redarstvenici poručuju nam da i dalje živimo duhovne vrijednosti, posebno vjeru, da i dalje njegujemo ljubav u obitelji, prema narodu i Domovini. Danas se posebno molimo za pokoj njihovih duša da se nađu u Nebu, u zajednici Presvetog Trojstva Oca, Sina i Duha Svetoga, u zajednici Isusove i naše Majke Marije i u zajednici svetih mučenika Euzebija i Poliona koji su na ovom području prolili svoju krv za Isusa Krista i njegovo evanđelje. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi