Vijesti

Misa zadušnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje

Petak, 02. 11. 2012.

tekst i foto: Marinko Nikolić

tekst i foto: Marinko Nikolić

U povodu blagdana spomena svih vjernih mrtvih, u petak 2. studenoga, vojni biskup Juraj Jezerinac, u sudioništvu vojnih i policijskih kapelana, predvodio je misu zadušnicu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u zavjetnoj crkvi Svete Mati slobode na Jarunu. "Mi se danas spominjemo svih naših pokojnika, posebno poginulih hrvatskih branitelja, i molimo se za njih da ih Gospodin nagradi za njihovu ljubav koju su ugradili u našu domovinu i našu slobodu", rekao je biskup Jezerinac uvodeći u misno slavlje. Misi su nazočili zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Ante Urlić, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ i pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak, kao i visoki časnici i dočasnici hrvatske vojske i policije, predstavnici braniteljskih udruga, kao i roditelji, supruge i djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Izaslanici ministarstava položili su kod Piete ispred crkve vijenac, a biskup Jezerinac izmolio je molitvu za pokojne. Na misi je pjevala klapa "Sv. Juraj" HRM. (M.N.)

Foto: Stjepan Brigljević, GS OS

Foto: Stjepan Brigljević, GS OS

Homilija vojnog ordinarija

Današnji dan zove se Dušni dan. Danas su naše misli i molitve upravljene prije svega na našu umrlu i poginulu rodbinu, prijatelje, poznanike, branitelje, moleći se za njih, da što prije postignu konačni cilj, blaženu vječnost, ukoliko je nisu još postigli. Postoji plemenit običaj kod vjernika, koji je pun simbolike, a to je paljenje svijeća na grobovima pokojnika, posebno na blagdan Sviju svetih i Dušnog dana. 

Svijeća je prije svega znak vjere u Isusa Krista i znak uskrsnuća. Naime, Isus je rekao: "Ja sam uskrsnuće i život". "Ja sam svjetlo svijeta. Tko ide za mnom ne hoda u tami i imat će svjetlo života." Goruća svijeća označava Kristovu prisutnost na oltaru, kad se čita evanđelje, i pred svetohraništem. Nakon II. svjetskog rata svijeće se nisu palile na grobovima nevjernika. Naime, nelogično je ako se jednom nevjerniku stavlja svijeća na grob koji nije pokazivao nikakav znak vjere u Boga Isusa Krista ili još gore: ako ga je za vrijeme života nijekao ili progonio njegovu Crkvu. Svijeća prati krštenikov život od kolijevke pa sve do groba. Ona se daje kršteniku na krštenju, kod sv. Pričesti, pali se u uskrsnoj noći te prigodom smrti i nakon smrti na njegovom grobu.

Katekizam Katoličke Crkve, koji je u ovoj Godini vjere postao ključni dokument za bolje upoznavanje vjere i življenja po njoj, jasno govori o Isusovom i našem uskrsnuću: "Čvrsto vjerujemo i čvrsto se nadamo, da će, kao što je Krist zaista uskrsnuo od mrtvih te živi zauvijek, isto tako pravednici poslije smrti zauvijek živjeti s uskrslim Kristom, i da će ih on uskrisiti u posljednji dan (KKC 988).

Apostol Pavao iznosi veoma jasnu poruku uskrsnuća. "Ako nema uskrsnuća mrtvih, ni Krist nije uskrsnuo! Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša". (1 Kor 15,12-14.20). 

Kršćanska je vjera u uskrsnuće tijela od početka nailazila na neshvaćanje i protivljenja. Ni u jednoj točci vjera ne susreće toliko otpora kao u pogledu uskrsnuća tijela. Postavlja se pitanje: Kako vjerovati da naše tijelo, koje je tako očito smrtno, može uskrsnuti na vječni život? S tim u vezi postavlja se pitanje: što znači uskrsnuti? Po smrti, dijeljenjem duše i tijela, tijelo se čovjekovo raspada, dok mu duša ide ususret Bogu, čekajući da se ponovno sjedini sa svojim proslavljenim tijelom. Bog će svojom svemogućnošću vratiti konačno nepokvarljiv život našim tijelima sjedinjujući ih s našim dušama, snagom Isusova uskrsnuća (KKC 366). Tko će uskrsnuti? Svi ljudi koji su umrli: "koji su dobro činili - na uskrsnuće života, a koji su radili zlo - na uskrsnuće osude" (Iv 5, 29), poručuje Isus. Svi će uskrsnuti sa svojim vlastitim tijelima koja sada imaju, kao što je Krist uskrsnuo, s tom razlikom što će to tijelo biti preobraženo u "tijelo duhovno" kao što je to bilo Kristovo tijelo, koje nije podvrgnuto nikakvim fizičkim zakonima. To vidimo posebno kod Isusa Krista kao uskrsloga koji ulazi kroz zatvorena vrata i prilazi učenicima. Da bismo uskrsnuli na uskrsnuće života i postigli spasenje, možemo već sada sudjelovati u uskrsnuću Kristovu. Sjedinjeni s Kristom u krštenju, mi već sada imamo udjela u nebeskom životu uskrslog Krista; kada živimo u milosti posvetnoj, bez teškoga grijeha. O tome je prenio svoje vlastito iskustvo apostol Pavao: "Meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!" (Fil 1, 21).

Sv. Terezija od Maloga Isusa je rekla: "Ja ne umirem. Ja ulazim u život".

Kad je blaženog Alojzija Stepinca posjetila njegova sestra Josipa sjela je i samo plakala. Kardinal se, želeći je ohrabriti, blago nasmijao i rekao: "Što plačeš. U ruke Božje i čega se imamo bojati. Ludo je plakati ako nam je poći s ovoga svijeta. Uvijek sam primao sve iz ruku Božjih. Primam i sada, primat ću i ubuduće". Desetog veljače u dva sata popodne zamolio je da mu dadu u ruke zapaljenu svijeću. Kad ju je ugledao, snažno je prihvatio i uzeo u svoju ruku, gledajući prema slici Majke Božje. Svijeća mu je bila simbol nadnaravne svjetlosti vjere u kojoj je živio i za koju se borio do svršetka života. Na kraju je umirući rekao: "Neka bude volja Tvoja". I tako je pošao s ovoga svijeta, pun pouzdanja u vječni život, nadajući se uskrsnuću tijela.

U Predslovlju sv. mise za pokojne molimo: "Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima; i pošto se raspadne dom ovozemaljskog boravka stječe se vječno prebivalište u nebesima".

Čuli smo i evanđeoski izvještaj razgovora između Isusa i dviju sestara, Marte i Marije, koje su oplakivale mrtvog brata Lazara. Bio je već tri dana u grobu. Isus je bio veliki prijatelj ove obitelji. Kad je Isus došao do groba, zaplakao je tako da su prisutni govorili: "Gledaj koliko ga je ljubio". Isus, da ohrabri Martu, kaže: "Uskrsnut će tvoj brat". "Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću u posljednji dan!" (Iv 11, 23-24), veli Marta. Isus joj daje jamstvo kad kaže: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre živjet će! I tko živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo" (Iv 11, 25-26). I sada dolazi najpotresniji trenutak kada Marta ispovijeda vjeru u Isusa Krista riječima: "Da Gospodine, ja vjerujem da si Ti Krist, Sin Božji, onaj koji dolazi na svijet". Isus nije imao nakanu odstraniti Martinu i Marijinu bol zbog smrti njihova brata Lazara, nego je u njihovoj boli želio probuditi u njima vjeru u uskrsnuće i vječni život. 

Isus Krist postavlja i nama danas pitanje: Vjeruješ li u uskrsnuće tijela i život vječni? Što ćemo odgovoriti danas, dok se molimo za sve pokojne, a posebno poginule branitelje, koji su dali svoje živote za slobodu svoje domovine. Mnogi od njih umirali su s nadom i vjerom u prekogrobni život, poput apostola Pavla, čije smo riječi čuli u 1. čitanju: "Naša je domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista: snagom kojom ima moć sve sebi podložiti on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnomu" (Fil 3,20-21). Mi u to vjerujemo, jer vjerujemo prije svega Isusu Kristu, ispovijedajući tu vjeru zajedno s Martom: "Da Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!" (Iv 11, 27)

Poginuli nam branitelji poručuju da ima samo jedan zemaljski život ovdje na zemlji, a to je ovaj naš život, koji nije ništa drugo nego jedno proputovanje, kojega treba tako živjeti da bismo bili dostojni vječnog života o kojem govori apostol Pavao da ni suza, jauka, boli više nema, a to je vječni život s Bogom i u Bogu, u zajedništvu Isusove i naše Majke Marije, u zajedništvo svetih i hrvatskih mučenika. 

Pokojni nam poručuju da ne dopustimo da nam život prođe bez spoznaje zašto smisla našega života, da vjerujemo u mudrost koja dolazi od Boga preko Isusa Krista i njegova evanđelja. Zamislite, stvoreni smo za vječnost, da s Bogom živimo. Ne upoznati tu stvarnost to se može nazvati najvećom tragedijom za čovjeka.

Sada sve više dolazim do spoznaje koliko su važne riječi na prvim stranicama nekadašnjeg Katekizma u kojem se nalazi pitanje: Zašto smo na svijetu? Odgovor glasi: "Na svijetu smo zato da Boga upoznamo, da ga ljubimo i da tako u nebo dođemo".

Neka duše svih umrlih i duše poginulih hrvatskih branitelja počivaju u miru Božjem! Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

image:1:medium}

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...