Vijesti

Misno slavlje u bazilici sv. Pija X. u Lourdesu

Subota, 20. 05. 2017.

Euharistijsko slavlje za sudionike 59. međunarodnog vojnog hodočašća u subotu, 20. svibnja, u bazilici sv. Pija X. predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan. U koncelebraciji su bili vojni biskup u BiH msgr. Tomo Vukšić, generalni vikari RH i BiH o. Jakov Mamić i msgr. Željko Čuturić, vikari za pastoral MORH-a i MUP-a don Marko Medo i fra Frano Musić, vojni kapelani iz RH i BiH, policijski kapelani i svećenici koji su se pridružili hodočašću.

Među hodočasnicima na misnom slavlju nazočila je hrvatska delegacija na čelu s gospođom Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjednicom OS RH. U delegaciji su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, posebni savjetnik ministra gosp. Božo Kožul, ministar hrvatskih branitelja gosp. Tomo Medved, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, ravnatelj SOA-a gosp. Daniel Markić, glavni ravnatelj policije gosp. Marko Srdarević, kadet Josip Milković u pratnji svoje majke gospođe Ankice Milković, kao i zapovjednik hodočašća brigadni general Miroslav Kovač, zamjenik zapovjednika hodočašća za MORH brigadni general Zdravko Klanac, zamjenik hodočašća za MUP glavni policijski savjetnik Ivica Franić, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Ante Jeleč, i zapovjednik vojne komponente iz BiH brigadni general Ivica Jerkić.

U homiliji vojni biskup u RH msgr Jure Bogdan govorio je o majci i majčinstvu, majčinstvu koje ima uzor u Bogomajčinstvu. „Nadahnuće za svaki govor o našim zemaljskim majkama polazi od uzora svih majki, Majke nad svim majkama, Nebeske Majke. Crpeći s toga divnog i bistrog vrela života i svetosti, Crkva je uvijek govorila i ne prestaje pozivati na čuvanje uzvišenosti i svetosti majčinske uloge.“ Dalje je ocrtao nekoliko pogleda na majčinstvo. „Majka je prvi dodir sa svijetom, zraka i dah, prva kap života. Majka je prvo i najsnažnije iskustvo ljubavi, prvo biće koje pruža ljubav. (…) Svaka majka nosi ime ljubavi. Dok nosi dijete majka se posve podređuje, čak i svoj dah usklađuje, diše kako dijete želi, da ne naruši sklad.“

Majka je i ognjište ljubavi. „Gdje je majka, ondje je dom. Čitavim je svojim bićem usmjerena na ljubav i život. Majka je najveća svetinja svakoga čovjeka i naroda, jer daruje nešto najviše što se može dati, daruje život iz ljubavi.“

Biskup se također prisjetio i Frana Mažuranića i njegova djela 'Majka', u kojem majka moli Boga za svoga sina koji se shrvan vratio doma, sve kako bi ocrtao bogatstvo majčinstva. „Zato nikada nije dovoljno isticati ulogu majke u obitelji, Crkvi, društvu. Ali se ne smije zadržavati samo na riječima nego treba svjedočiti, čuvati tajanstveni promisao Božji po kojem je majka dostojna nositeljica i čuvarica života. Kao što je Marija otvorena srca i puna ljubavi prihvatila Božju riječ i postala svetište ljepote, neokaljani hram, kolijevka Božje ljubavi koja se utjelovila i postala čovjekom, svaka majka koja se otvara životu nježna je i živodajna, sveta kolijevka ljubavi. I nikakve druge vrste zamjenskih kolijevaka, surogata majčinstva, nisu prihvatljive. Sveta kolijevka majčinske ljubavi koja daje život nema alternative.

Možda nikada kao danas ova neraskidiva veza između majke i djeteta nije došla u pitanje, raznim pokušajima i diranjem u samu svetost stvarateljskog čina, suprotno Božjem stvarateljskom planu, kojim se nagrđuje i ranjava slika i narav majčinstva, a onda i djeteta.“

Biskup je spomenuo također i 'Pismo ženama' svetoga pape Ivana Pavla II., u kojem naglašava dostojanstvo i prava žena u svjetlu Božje Riječi, kao i mnoge opasnosti koje ruše dignitet žene i majke. „Majke su svojevrsni jamac pravoga bogomdanog poretka ljubavi, 'civilizacije ljubavi', jer su čitavim svojim bićem usmjerene, ne pitajući za cijenu.“ Kao primjer, biskup je naveo primjer majke koja je zbog bolesti, i po cijenu vlastitog života željela roditi dijete. „Ljudski i vjernički gledano to je ljubav bez granica, koja se ne pita vrijedi li život bola i patnje, nego je u službi života kao najveće vrijednosti na ovome svijetu. Život i po cijenu smrti, koliko god se paradoksalno činilo.

Snažan je ovo i svijetao primjer u svijetu koji traži sve moguće načine da otkloni uzroke boli, patnje i muke; u svijetu koji nezaustavljivo nadire sebičnost, karijerizam i uspjeh; u kulturi smrti i nerađanja, pobačaja zbog najsebičnijih i najprizemnijih razloga. Dokaz je ovo da oko nas i u našem svijetu, sebičnome i prožetom interesom, ima svijetlih primjera, da ima ljubavi i nesebičnosti, vjere u život i prave vrednote“, ustvrdio je biskup i pozvao sve da budu sami takvi i glas takvih, kao i da mole za majke.

Cjelovitu propovijed pročitajte ovdje.

Za vrijeme mise pjevala je Klapa HRM-a "Sv. Juraj" uz orguljsku pratnju Ivana Šćepanovića.

Potom je izaslanstvo na čelu s Predsjednicom RH pohodilo vojnike i policajce smještene u vojnom kampu gdje je Predsjednici RH prijavak predao zapovjednik kampa pukovnik Branimir Hamer.

Poslijepodne istoga dana održani su glazbeni nastupi vojnih orkestara, sportske igre vojnih invalida na Preriji te su izaslanstva zemalja članica odala počast svim poginulim vojnicima na Trgu Peyramale. U ovaj čin uključen je i spomen na hrvatske branitelje po predstavnicima izaslanstva koje je predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan. Cvijeće kod spomenika palim vojnicima položio je apostolski administrator francuske vojne biskupije msgr. Luc Ravel. Izaslanstvo je također sudjelovalo na međunarodnoj konferenciji posvećenoj temi mira „1917.-2017.: Mir – novo oružje rata?“.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi