Vijesti

Msgr. Bogdan predvodio večernje slavlje Gospe od Zečeva

Ponedjeljak, 02. 05. 2016.

„Jedna mjesna Crkva, Zadarska nadbiskupija, stoji u molitvi okupljena pred bogatom poviješću dugoj petsto godina. Ne stojimo tu samo pred poviješću jednog svetišta, nego i jednog naroda. Koliko li se toga tijekom povijesti izmijenilo, a u našem narodu ostala je i traje jedna konstanta – ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji kojoj se svi utječemo jer se 'nije čulo da je bio napušten itko koji se utekao u njenu zaštitu, koji je zazvao njenu pomoć i molio njen zagovor'“, rekao je msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, u propovijedi koncelebriranoga večernjeg slavlja koje je predvodio na svetkovinu Gospe od Zečeva u ponedjeljak 2. svibnja, kad je slavljena i 500. obljetnica ukazanja Gospe od Zečeva (1516.-2016.). Misa se slavila na otvorenom pokraj župne crkve u središtu mjesta, na Višeslavovu trgu, gdje se nalaze kip Grgura Ninskog (ninski biskup od 900.-929.) i Gospina stina, gdje se postavi Gospin kip u procesiji, navijesti evanđelje i uputi blagoslov. Suslavili su zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, mons. Mile Bogović i dvadesetorica svećenika. Među brojnim hodočasnicima bili su i članovi KUD-ova u narodnim nošnjama iz cijele Zadarske nadbiskupije.

„Svako marijansko svetište ima svoj naziv, svoju posebnost i povijest. U svima njima jedno je zajedničko: Bogorodica, Gospa od milosti, Majka Božja koja posreduje milosti od svog Sina svojoj Crkvi. U središtu zbivanja u marijanskim svetištima je Majka Isusova koja je povijesna osoba: Božja odabranica, Majka Crkve koja majčinskim srcem prati Crkvu hodočasnicu u prostoru i vremenu u svim razdobljima njene povijesti. Tako će biti do kraja, do ponovnog Kristovog dolaska, kad će u slavi doći suditi žive i mrtve. To je velika i trajna utjeha svim kršćanima koji znaju da u svim trenucima i situacijama života imaju Crkvu i u njoj Majku koja ih prati, čuva i štiti“, rekao je msgr. Bogdan. Biskup je govorio o čovjekovu padu i milosrdnom Ocu, rekavši da uz ljudsku povijest koja ima svoj početak i kraj, teče i povijest našeg spasenja čiji je početak u stvaranju svijeta i prvog čovjeka koji je svojim 'Da' Sotoni, rekao 'Ne' svome Stvoritelju. Čovjek se odlučio za ponudu dobru za jelo, za oči zamamljivu, za mudrost poželjnu. „Prvi čovjek, Adam, nije ateist, agnostik. On je vjernik, ali živi kao da Boga nema. Kao da kaže: 'Što se ti, Bože, imaš petljati u moj život? Ti se bavi sobom, a ja ću po svome'. To je praktični ateizam, praktično bezboštvo. Živjeti kao da Boga nema, na način da nas ne zanima što Bog govori i misli o čovjeku i što od njega traži. Tako u ime apsolutne ljudske slobode gubimo pravac“, upozorio je biskup.

Nakon Adamova postupka u vrtu i svakog našeg takvog postupka, čovjeku se otvaraju oči i počinje se skrivati pred Gospodinovim pogledom. „Otkriva da je gol, razgolićen, osiromašen u svojoj nutrini. Nestalo je njegove povezanosti sa svojim Bogom prijateljstva, povjerenja, ljubavi. Grize ga nutarnji plamen savjesti, Božjeg svjetla u svakom čovjeku. To je iskustvo svakog grijeha, svakog pada. Čovjek se pokriva lišćem, maskama, skriva svoj pravi identitet“, rekao je biskup Bogdan, dodavši da Gospodin ni u tim trenucima nije mogao sakriti svoje milosrđe i ljubav prema čovjeku. „Tako je uvijek. Pita Adama 'Gdje si?' Čovječe, gdje si, pita u savjesti svaki put nakon grijeha. Čovjek se boji i crveni od svojih grijeha, a Gospodin ga i dalje ljubi. Sotona oduzima ljudima stid da bi sagriješili. Potom im vraća crvenilo na lice da bi se previše stidjeli za svoje grijehe kako ih ne bi ispovjedili“, upozorio je predvoditelj slavlja.

Povijest spasenja je povijest Gospodinove ljubavi prema čovjeku, istaknuo je msgr. Bogdan, dodavši kako je Bog uvijek računao i računa na čovjeka. Podsjetio je na Nou, Abrahama, Mojsija i tolike proroke koji su Božji narod uvijek poticali na vjernost Savezu. „Čovjek je i dalje padao, a Gospodin i dalje nije odustajao nego uvijek milosrdno pritekao u pomoć. U punini vremena poslao je Spasitelja, Sina koji se rodio od Žene koja je Gospodinu izrekla svoj spremni 'Da'. S pravom se naziva blaženom jer je povjerovala da će se ispuniti što joj je rečeno od Gospodina. U svim trenucima Marijina života iz njenog bića blista kristalna, čvrsta vjera i povjerenje u Boga“, istaknuo je biskup, rekavši kako Mariji na putu ispunjenja Božjeg plana s njenim Sinom i njom nije bilo nimalo lako. Za nju i Josipa nije bilo mjesta u svratištu, zabrinuto je tražila Isusa u hramu, susrela svoga Sina na putu prema kalvariji, pod križem na Golgoti mač boli joj probada dušu. „U razdoblju od Uskrsa do Duhova je u jednodušnoj postojanoj molitvi s apostolima i Isusovim učenicima. To je bio njen put. Ali, njen put – Gospodin, je i naš put. Put je to koji će nas često iznenaditi i ostaviti s Marijinim pitanjem: 'Kako će to biti?', ali i njenim odgovorom: 'Što god vam rekne, učinite'. Time naš put zadobiva svoj početak i kraj. Tijekom životnog putovanja Marija svijetli putujućem Božjem narodu kao znak pouzdane utjehe“, rekao je biskup Bogdan, dodavši da u svom apostolskom radu Crkva s pravom gleda na Mariju koja je rodila Krista, da se on po Crkvi rodi i raste u srcima vjernika.

„U Godini milosrđa Crkva nam daje jasna i konkretna sredstva po kojima se Krist i danas može roditi i nastaniti u srcima vjernika. Živjeti iz žive vjere svoju povezanost i prijateljstvo s Bogom, poput Marije. Ne vezati se grijehom, a pitanje grijeha rješavati u ispovjedaonici. Poput Marije imati inicijativu, aktivno promicati dobro. Potrebno je izaći iz ravnice svog života i poput Blažene Djevice pohitati u gorje gdje se susrećemo s Gospodinom, bližnjima, i činiti djela milosrđa. To je bio Marijin put. To je i naš put“, zaključio je biskup Bogdan.

U pozdravnoj riječi nadbiskup Puljić rekao je da naslovni ninski biskup, apostolski nuncij mons. Martin Vidović, koji je u Rimu, nije mogao nazočiti svečanosti, pa je biskup koji je nedavno stigao iz Rima predsjedao slavljem. Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović čiji je izaslanik, zadarski župan Stipe Zrilić, sudjelovao na misnom slavlju, kao i ninski gradonačelnik Emil Ćurko. „Kao hodočasnici uz veliki spomen petstoljetnog čašćenja Gospe od Zečeva povezani smo s Marijom kojoj je odani i vjerni puk stoljećima ponavljao 'Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom…' To je divna molitvena simfonija koja je stoljećima odlijegala po našim crkvama i svetištima. S tom molitvom umrežujemo se pod Marijinim plaštem i molimo je neka trajno bude s nama“, rekao je mons. Puljić u pozdravnoj riječi. Pjevanje je animirao župni zbor s orguljašicom Krešimirom Zanki.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Arhiva vijesti

Linkovi