Vijesti

Msgr. Bogdan predvodio večernje slavlje Gospe od Zečeva

Ponedjeljak, 02. 05. 2016.

„Jedna mjesna Crkva, Zadarska nadbiskupija, stoji u molitvi okupljena pred bogatom poviješću dugoj petsto godina. Ne stojimo tu samo pred poviješću jednog svetišta, nego i jednog naroda. Koliko li se toga tijekom povijesti izmijenilo, a u našem narodu ostala je i traje jedna konstanta – ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji kojoj se svi utječemo jer se 'nije čulo da je bio napušten itko koji se utekao u njenu zaštitu, koji je zazvao njenu pomoć i molio njen zagovor'“, rekao je msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, u propovijedi koncelebriranoga večernjeg slavlja koje je predvodio na svetkovinu Gospe od Zečeva u ponedjeljak 2. svibnja, kad je slavljena i 500. obljetnica ukazanja Gospe od Zečeva (1516.-2016.). Misa se slavila na otvorenom pokraj župne crkve u središtu mjesta, na Višeslavovu trgu, gdje se nalaze kip Grgura Ninskog (ninski biskup od 900.-929.) i Gospina stina, gdje se postavi Gospin kip u procesiji, navijesti evanđelje i uputi blagoslov. Suslavili su zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, mons. Mile Bogović i dvadesetorica svećenika. Među brojnim hodočasnicima bili su i članovi KUD-ova u narodnim nošnjama iz cijele Zadarske nadbiskupije.

„Svako marijansko svetište ima svoj naziv, svoju posebnost i povijest. U svima njima jedno je zajedničko: Bogorodica, Gospa od milosti, Majka Božja koja posreduje milosti od svog Sina svojoj Crkvi. U središtu zbivanja u marijanskim svetištima je Majka Isusova koja je povijesna osoba: Božja odabranica, Majka Crkve koja majčinskim srcem prati Crkvu hodočasnicu u prostoru i vremenu u svim razdobljima njene povijesti. Tako će biti do kraja, do ponovnog Kristovog dolaska, kad će u slavi doći suditi žive i mrtve. To je velika i trajna utjeha svim kršćanima koji znaju da u svim trenucima i situacijama života imaju Crkvu i u njoj Majku koja ih prati, čuva i štiti“, rekao je msgr. Bogdan. Biskup je govorio o čovjekovu padu i milosrdnom Ocu, rekavši da uz ljudsku povijest koja ima svoj početak i kraj, teče i povijest našeg spasenja čiji je početak u stvaranju svijeta i prvog čovjeka koji je svojim 'Da' Sotoni, rekao 'Ne' svome Stvoritelju. Čovjek se odlučio za ponudu dobru za jelo, za oči zamamljivu, za mudrost poželjnu. „Prvi čovjek, Adam, nije ateist, agnostik. On je vjernik, ali živi kao da Boga nema. Kao da kaže: 'Što se ti, Bože, imaš petljati u moj život? Ti se bavi sobom, a ja ću po svome'. To je praktični ateizam, praktično bezboštvo. Živjeti kao da Boga nema, na način da nas ne zanima što Bog govori i misli o čovjeku i što od njega traži. Tako u ime apsolutne ljudske slobode gubimo pravac“, upozorio je biskup.

Nakon Adamova postupka u vrtu i svakog našeg takvog postupka, čovjeku se otvaraju oči i počinje se skrivati pred Gospodinovim pogledom. „Otkriva da je gol, razgolićen, osiromašen u svojoj nutrini. Nestalo je njegove povezanosti sa svojim Bogom prijateljstva, povjerenja, ljubavi. Grize ga nutarnji plamen savjesti, Božjeg svjetla u svakom čovjeku. To je iskustvo svakog grijeha, svakog pada. Čovjek se pokriva lišćem, maskama, skriva svoj pravi identitet“, rekao je biskup Bogdan, dodavši da Gospodin ni u tim trenucima nije mogao sakriti svoje milosrđe i ljubav prema čovjeku. „Tako je uvijek. Pita Adama 'Gdje si?' Čovječe, gdje si, pita u savjesti svaki put nakon grijeha. Čovjek se boji i crveni od svojih grijeha, a Gospodin ga i dalje ljubi. Sotona oduzima ljudima stid da bi sagriješili. Potom im vraća crvenilo na lice da bi se previše stidjeli za svoje grijehe kako ih ne bi ispovjedili“, upozorio je predvoditelj slavlja.

Povijest spasenja je povijest Gospodinove ljubavi prema čovjeku, istaknuo je msgr. Bogdan, dodavši kako je Bog uvijek računao i računa na čovjeka. Podsjetio je na Nou, Abrahama, Mojsija i tolike proroke koji su Božji narod uvijek poticali na vjernost Savezu. „Čovjek je i dalje padao, a Gospodin i dalje nije odustajao nego uvijek milosrdno pritekao u pomoć. U punini vremena poslao je Spasitelja, Sina koji se rodio od Žene koja je Gospodinu izrekla svoj spremni 'Da'. S pravom se naziva blaženom jer je povjerovala da će se ispuniti što joj je rečeno od Gospodina. U svim trenucima Marijina života iz njenog bića blista kristalna, čvrsta vjera i povjerenje u Boga“, istaknuo je biskup, rekavši kako Mariji na putu ispunjenja Božjeg plana s njenim Sinom i njom nije bilo nimalo lako. Za nju i Josipa nije bilo mjesta u svratištu, zabrinuto je tražila Isusa u hramu, susrela svoga Sina na putu prema kalvariji, pod križem na Golgoti mač boli joj probada dušu. „U razdoblju od Uskrsa do Duhova je u jednodušnoj postojanoj molitvi s apostolima i Isusovim učenicima. To je bio njen put. Ali, njen put – Gospodin, je i naš put. Put je to koji će nas često iznenaditi i ostaviti s Marijinim pitanjem: 'Kako će to biti?', ali i njenim odgovorom: 'Što god vam rekne, učinite'. Time naš put zadobiva svoj početak i kraj. Tijekom životnog putovanja Marija svijetli putujućem Božjem narodu kao znak pouzdane utjehe“, rekao je biskup Bogdan, dodavši da u svom apostolskom radu Crkva s pravom gleda na Mariju koja je rodila Krista, da se on po Crkvi rodi i raste u srcima vjernika.

„U Godini milosrđa Crkva nam daje jasna i konkretna sredstva po kojima se Krist i danas može roditi i nastaniti u srcima vjernika. Živjeti iz žive vjere svoju povezanost i prijateljstvo s Bogom, poput Marije. Ne vezati se grijehom, a pitanje grijeha rješavati u ispovjedaonici. Poput Marije imati inicijativu, aktivno promicati dobro. Potrebno je izaći iz ravnice svog života i poput Blažene Djevice pohitati u gorje gdje se susrećemo s Gospodinom, bližnjima, i činiti djela milosrđa. To je bio Marijin put. To je i naš put“, zaključio je biskup Bogdan.

U pozdravnoj riječi nadbiskup Puljić rekao je da naslovni ninski biskup, apostolski nuncij mons. Martin Vidović, koji je u Rimu, nije mogao nazočiti svečanosti, pa je biskup koji je nedavno stigao iz Rima predsjedao slavljem. Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović čiji je izaslanik, zadarski župan Stipe Zrilić, sudjelovao na misnom slavlju, kao i ninski gradonačelnik Emil Ćurko. „Kao hodočasnici uz veliki spomen petstoljetnog čašćenja Gospe od Zečeva povezani smo s Marijom kojoj je odani i vjerni puk stoljećima ponavljao 'Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom…' To je divna molitvena simfonija koja je stoljećima odlijegala po našim crkvama i svetištima. S tom molitvom umrežujemo se pod Marijinim plaštem i molimo je neka trajno bude s nama“, rekao je mons. Puljić u pozdravnoj riječi. Pjevanje je animirao župni zbor s orguljašicom Krešimirom Zanki.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...