Vijesti

Msgr. Jure Bogdan predvodio misno slavlje za 25. obljetnicu „Gromova“

Nedjelja, 15. 05. 2016.

Na blagdan Duhova, u crkvi Uzvišenja Svetog Križa na zagrebačkom Sigetu, misu za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kojom je Udruga ratnih veterana Druge gardijske brigade „Gromovi“ obilježila 25. obljetnicu osnivanja legendarne brigade Hrvatske vojske predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s vojnim kapelanima: don Markom Medom, don Antoniom Mikulićem, don Milenkom Majićem i dugoselskim župnikom vlč. Slavkom Kresonjom. Misa se slavila nakon molitve i polaganja vijenaca kod spomen-ploče na stadionu NK Zagreb, gdje je molitvu predvodio vojni kapelan Mehanizirane bojne “Gromovi” GMB i Mehanizirane bojne “Tigrovi” GMB iz Petrinje don Antonio Mikulić.

Prije početka misnog slavlja vojnog biskupa pozdravio je don Milenko Majić, dugogodišnji vojni kapelan u 2. gardijskoj brigadi „Gromovi“, koji je na toj službi bio do 2014. godine.

Nakon pozdrava, čestitanja srebrnog jubileja te isticanja povijesnih datosti oko ustrojstva i postrojavanja brigade i nade koja se probudila u domovini, msgr. Bogdan pozvao je na molitvu: za poginule, nestale, ranjene, za njihove obitelji, ali i za budućnost Hrvatske, za nacionalno jedinstvo, za ranjene na tijelu i u duši, za oslobođenje od grijeha, za susret s Bogom.

U svojoj propovijedi, msgr. Bogdan je podsjetio na blagdan Pedesetnice – Duhova, dan ustanove Crkve. „Silazak Duha Svetoga potvrda je novog Kristovog zakona koji postaje obveza za sve kršćane. Duhovi su dan kad se formira prva kršćanska zajednica u Jeruzalemu i s razlogom se svetkovina Duhova smatra rođendanom Crkve“. Također je približio i osobu Duha Svetoga: „Duh Sveti je prvi koji svojom milošću budi našu vjeru. (…) Spoznaja vjere moguća je samo u Duhu Svetome“.

„Ako želimo definirati Duha Svetoga s aktualnim biblijskim izričajem, onda kažemo: on je Kristov dar Crkvi koja je njegovo tijelo; on je Duh Sveti koji je u nama; on je nova osobna i komunitarna dimenzija Isusovih učenika, kršćana, sinova Božjih i braće među nama; on je Božja ljubav prema nama, izlivena u srcima našim; vjerovati u Duha Svetoga znači ispovijedati da je Duh Sveti jedna od osoba Svetoga Trojstva. Istobitna s Ocem i Sinom, 'koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi'. Duh Sveti je na djelu s Ocem i Sinom od početka do dovršetka našega spasenja.“

Također je napomenuo kako u ovo naše vrijeme ponovno „otkrivamo“ Duha Svetoga u Crkvi. „Svrha djelovanja Duha Svetoga je stalna obnova Crkve, svakog člana Crkve, svakog kršćanina. Crkva se obnavlja u snazi Duha Svetoga; tako je bilo jučer, tako je i danas, tako će biti i u budućnosti“.

Ukazao je i na to da plamen Duha Svetoga snažno gori „u mnogim crkvenim pokretima, koji na ovaj ili onaj način oživljavaju Crkvu. Spomenimo ovdje bazične zajednice, neokatekumenski pokret, razne bračne tečajeve, molitvene skupine, razne redovničke i svjetovne institute posvećenog života, itd. Trajna Pedesetnica Duha Svetoga očituje se ne samo u ovim karizmama, koje imaju svoje prepoznato i priznato mjesto u Crkvi, nego također i u životu svakoga vjernika kršćanina koji svoje srce otvara i usklađuje poticajima Duha Svetoga. Tako, na primjer, odgoj u kršćanskoj vjeri što ga supružnici daju svojoj djeci, tiha bračna vjernost, častan posao jedne majke i jednog oca obitelji, pomoć bližnjemu ili prijatelju u nevolji, radosna strpljivost bolesnika u svojoj bolesti ili starca i starice u njihovoj samoći, tiha molitva, pouzdanje u Boga, radost u izvršavanju obveza, ispravna i poštena savjest. Čuvanje vlastite obitelji, čuvanje i obrana vlastite domovine od lopova, kradljivaca, agresora, dar je Duha Svetoga. Spremnost na čuvanje javnog reda i mira, čuvanje pravednog društvenog poretka dar je Duha Božjega“.

„Nismo ni svjesni koliko je Bog bio na djelu s nama kad smo plebiscitarno demokratski na izborima krenuli u slobodu. A kad je ona bila ugrožena krenuli smo zajedno u obranu vlastite domovine“, ustvrdio je.

Obraćajući se izravno veteranima, naglasio je vezu ljubavi između Boga Oca i Boga Sina koja je Duh Sveti i ljubavi koju su borci imali za domovinu. „Ljubav prema domu i Domovini, ljubav prema slobodi vodila vas je naprijed. Ta ista ljubav i zajedništvo vas drži i danas na okupu i dovela vas je ovdje u Božji hram. Na molitvu. Na molitvu za svoje ratne drugove, žive i mrtve; molitvu za vlastitu domovinu. (…) Ono što želimo sebi, svome narodu: slobodu, prosperitet, sigurnost, organiziran pravedan društveni poredak, vladavinu prava u vlastitome domu, jednakost i pravednost prema svima, slogu, narodno jedinstvo, sigurnost naših granica na kopnu, moru i u zraku, to želimo svim narodima svijeta. Kršćanin ne može i ne smije mrziti niti zlo željeti, pa ni svojim neprijateljima“, naglasio je. 

„Oni koji nemaju milost vjere, ne mogu razumjeti naše molitve, naše susrete s Gospodinom u intimi naše savjesti, u dubinama svoga srca. Ne mogu razumjeti ni naše zahvale ni naše prošnje Gospodinu. Mi i za njih možemo i želimo moliti da milost  i svijetlo Isusovog nauka u snazi Božjega Duha pohodi njihova srca i prosvijetli savjesti.“

Msgr. Bogdan zaključio je homiliju pozivom na prikazanje Bogu svoje prošlosti, sadašnjosti, prošlih križeva, sadašnjih podjela, nekadašnjih, kao i sadašnjih težnji te gradnju budućnosti u zajedništvu s Trojstvenim Bogom ljubavi.

Prije svete mise Udruga ratnih veterana Druge gardijske brigade Gromovi je položila vijence i zapalila cvijeće kod spomen-ploče na ulazu u stadion u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Na komemoraciji su bili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Željko Fiolić, izaslanik ministra obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Vlade ministar branitelja Tomo Medved, zapovjednik druge mehanizirane bojne Gromovi bojnik Roman Kelnerić, predstavnici drugih gardijskih brigada, specijalne policije te mnogi drugi.

Druga gardijska brigada ustrojena je 15. svibnja 1991. godine u vojarni  Trstenik, pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna Crne mambe, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a, postrojbi za posebne namjene iz Lučkog, Rakitja, Kumrovca, Vinice, Siska i Karlovca. Brigada je prvotno bila u sastavu MUP-a, odnosno Zbora narodne garde koji je bio temelj za stvaranje buduće Hrvatske vojske.

Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, dok su istovremeno dijelovi postrojbe bili u borbama kod Ljubova u Lici i Hrvatskom Pounju. Razmještaj njezinih postrojbi odredio je daljnji ratni put brigade. Sudjelovali su između ostalog i u obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog, u borbama na Banovini, branili su Petrinju, Sisak, Komarevo, Sunju. Tijekom 1991. godine u "bitci za Farkašić" oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. Uz to, Gromovi su sudjelovali i u operacijama deblokade Južnog bojišta (operacija Tigar) te u Bosanskoj Posavini. Dali su i izniman doprinos u operaciji Maslenica, Bljesku, Oluji i Uni. Kroz Gromove je tijekom Domovinskog rata prošlo 9200 branitelja, 203 ih je poginulo i 5 nestalo, a 1200 ih je bilo ranjeno.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi