Vijesti

Obilježavanje Dana kapelanije sv. Nikole Tavelića i Dana postrojbe Središnjice EI

Ponedjeljak, 07. 10. 2013.

tekst i foto: R. Vrban

tekst i foto: R. Vrban

U administrativnom sjedištu MORH-a i GS OS RH "Croatia" 7. listopada ove godine upriličena je svečanost povodom obilježavanja Dana vojne kapelanije "Sv. Nikola Tavelić" i obilježavanja 22. obljetnice postrojbe Središnjice elektroničkog izviđanja. Program obilježavanja svečanosti započeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Administrativnom sjedištu, kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Nakon polaganja vijenca u vojnoj kapelici služena je sveta misa. Sveto misno slavlje u ispunjenoj predvodio je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac u suzajedništvu sa vojnim kapelanima o. Ivanom Magdićem i o. Zdravkom Barićem te policijskim kapelanima fra. Franom Musićem i vlč. Damirom Vrabecom.

Misno slavlje zdušnim pjevanjem uz glazbenu pratnju uzveličale su časne sestre iz reda Marijinih sestara od čudotvorne medaljice, koje se uvijek rado odazovu pozivu naše kapelanije i s nama rado sudjeluju u misnim slavljima.

Uz djelatnike naše postrojbe misnom slavlju nazočio je i velik broj djelatnika iz drugih ustrojstvenih cjelina MORH-a i GS OS RH smještenih u Administrativnom sjedištu "Croatia", djelatnici Samostalne službe za suradnju sa Vojnim ordinarijatom u MUP-u te predstavnici Vatrogasne zajednice grada Zagreba.

Na početku misnog slavlja otac biskup najprije je čestitao zapovjedniku postrojbe pukovniku Miri Zeljku i svim djelatnicima 22. obljetnicu rada i djelovanja i proslavu nebeskog zaštitnika "Sv. Nikolu Tavelića" te prenio pozdrave i čestitke vojnog kapelana vlč. Željka Savića koji je trenutno u Afganistanu duhovnik u sastavu kontingenta naših Oružanih snaga

Predvodeći misno slavlje otac biskup u prigodnoj propovijedi je naglasio .....

Na kraju misnog slavlja u ime vlč. Željka Savića, otac Ivan Magdić uputio je riječi zahvale ocu biskupu što nas je počastio svojim dolaskom i na upućenim riječima potpore i ohrabrenja, kapelanima i časnim sestrama što su svojom prisutnošću uzveličali ovo sveto misno slavlje, te zapovjedniku i djelatnicima postrojbe na pruženoj potpori i pomoći u organizaciji misnog slavlja te ujedno svima čestitao današnji dan.

Po završetku svete mise svečanim postrojavanjem pripadnika postrojbe nastavljen je program obilježavanja 22. obljetnice Središnjice elektroničkog izviđanja u kojem su se prigodnim govorima pripadnicima obratili zapovjednik postrojbe, puk Miro Zeljko i načelnik GS OS RH, general zbora Drago Lovrić, a potom su najistaknutijim djelatnicima postrojbe uručene nagrade, pohvale i priznanja.

Homilija vojnog ordinarija

Sv. Nikola Tavelić rodio se u plemićkoj obitelji, najvjerojatnije u gradu Šibeniku. Franjevcem je postao u sjedištu velikaša Šubića, u gradu Bribiru. Oko 1365. bio je zaređen za svećenika. Kao misionar pošao je u Bosnu gdje je djelovao među bogumilima. Nakon 12 godina misijskog rada odlazi u Palestinu. Pošao je zajedno s još dvojicom svećenika do islamskog vjerskog službenika u Jeruzalem, u Omarovu džamiju, s namjerom da ga uvjeri u ispravnost kršćanske vjere. Vrhovni sudac, kadija, osudio ga je zajedno s njegovim prijateljima na smrt. Bili su zlostavljani tri dana. Budući da su ostali čvrsti u vjeri, bili su osuđeni u Jeruzalemu na smrt. Svjedok njihove smrti bio je fra Gerard Chelvet, gvardijan samostana, koji je opisao njihovo mučeništvo i smrt.

Papa Pavao VI proglasio ga je svetim u Rimu 21. lipnja 1970. godine, u nazočnosti preko 20 tisuća Hrvata iz domovine i sa svih strana svijeta. Bilo mi je drago da sam i ja mogao biti prisutan proglašenju svetim Sv. Nikole Tavelića. Današnje evanđelje može se primijeniti na život sv. Nikole Tavelića. U stvari, to je bio prvi Isusov navještaj njegove muke, smrti i uskrsnuća. Evanđelist donosi 3 značajne Isusove izreke, kao uvjet njegovog nasljedovanja: Prva izreka glasi: "Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka danomice uzme križ soj i neka ide za mnom" (Lk 9, 23; Marko: 8, 34).

Nije dovoljno imati vjeru prihvatiti i ispovijedati je, već je potrebno je danomice "uzeti križ svoj", a to znači slijediti Isusa Krista uz cijenu žrtve, pa i uz žrtvu vlastitog života. Imamo bezbroj primjera ljudi koji su prihvatili iz ljubavi prema Bogu svoj križ. Vjerujem da ste bili mnogi i sami svjedoci osoba koje su veoma trpjele i njihova vas je smirenost i pouzdanje u Boga, potakla na razmišljanje o vjeri. Možda su to bili djed, baka, otac majka?

Kada je Isus izliječio slijepca od rođenja, zapitaše ga njegovo učenici: "Učitelju, tko je sagriješio, on ili njegovi roditelji? Isus je odgovorio: "Niti sagriješi on, niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja" (Iv 9, 2-3). Što to znači? Prihvaćanje patnje urodilo je još dubljom vjerom kod apostola. Zar nisu naši hrvatski branitelji prihvatili križ nacije na svoja ramena, koji im je neprijatelj pripremio? Oni su nam izborili ne samo slobodu, nego su nas svojim životom potiču da ljubimo još više svoju domovinu i svoj narod. Stoga će hrvatski narod na njih s vječnom uspomenom živjeti.

Druga Isusova izreka nadovezuje se na prvu. Ona glasi: "Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život poradi mene, (i evanđelja - dodaje Marko 8, 35) taj će ga spasiti" (Lk 9, 24).

Osim ovoga života postoji i vječni život, koji je u stvari nastavak našega ovozemaljskog života. Riječ je o jednom drugačijem životu koji nije više podložan zakonima fizike. "Spasiti život" znači ostvariti puninu života u vječnosti. Imamo bezbroj mučenika, koji su dali svoje živote iz ljubavi prema Isusu Kristu, uvjereni da ako gube ovozemaljski život zbog vjere, da će zadobiti vječni. Stoga evanđelist Marko spominje Isusove riječi u kontekstu gore spomenutih riječi: "Ta što koristi čovjeku steći sav svijet, a životu svojem nauditi?" (Mk 36- 37)

Čovjek dobrima ovoga svijeta može učiniti život ljepšim i ugodnijim, zašto ne? Međutim, ukoliko bi ta dobra zloupotrijebili, misleći samo na sebe i da u njima uživa, što koriste zemaljski užici u trenutku smrti? Ili još konkretnije: što zapravo znače ta dobra, ako sam njima naudio vječnom životu. Tko više voli zemaljska dobra nego li vječna, u opasnosti je da izgubi vječni život. I Isus dalje govori: "Ta što da čovjek dadne u zamjenu za život svoj? Nema bogatstva na zemlji kojim bi se mogao kupiti vječni život. I završava: "Tko se zastidi mene i mojih riječi, toga će se zastidjeti i Sin Čovječji kada dođe u slavi Očevoj i svetih anđela" (Lk 9, 26).

Sudbina svakog pojedinca ovisi o njegovom odnosu prema Isusu Kristu. Isus dakle govori da je veličina čovjeka u prihvaćanju križa, da se vječni život spašava ako izgubimo zemaljski poradi njega, da se ne stidimo svoje vjere. Knjiga Mudrosti govori o ljudima koji su izgubili svoj život poradi Boga: "Očima se bezbožničkim čini da oni umiru i njihov odlazak s ovog svijeta kao nesreća i to što nas napuštaju kao propast, ali oni su u miru. Ako su u očima ljudskim bili kažnjeni, nada im je bila puna besmrtnosti. Za malo muke zadobili su dobra velika, jer ih je Bog stavio na kušnju i našao da su ga dostojni" (Mudr 3,2-6).

Najnoviji primjer je vlč. Miro Bulešić, koji je u Puli nedavno proglašen blaženim. Kardinal Angelo Amata rekao je prigodom proglašenja don Mire Bulešića: "Blaženi Bulešić je istinski junak Crkve u Hrvatskoj, koja je četrdesetih godina prošlog stoljeća pretrpjela žestoki progon. Povjesničari navode da su u vašim biskupijama barbarski ubijena čak 434 svećenika (biskupijska i redovnička) a još 24 umrla od mučenja i patnji podnesenih u neljudskim uvjetima zatvora. Bio je to pravi pokolj. Pobijeno je 17 posto ondašnjeg hrvatskog klera". Među njima je, dakle, bio ubijen i blaženi don Miro Bulešić, čovjek i svećenike duboke vjere u Boga, Isusa Krista.

Drugo čitanje donosi nam primjer čovjeka veoma snažne vjere, a to je apostol Pavao koji je toliko zaljubljenu osobu Isusa Krista da je rekao da ga ništa ne može odijeliti od Isusa Krista, pa ni sama smrt.

Nabraja mnogovrsne kušnje koje ugrožavaju kršćanski život, ali se kršćanin ne boji ničega. On je siguran u pobjedu koju je ostvario Isus Krist. Stoga ljubav Kristova, koju nam je posvjedočio Isus svojom mukom i smrću na križu, podržava vjernika u njegovim kušnjama i opasnostima.

Dragi prijatelji! Ova godina proglašena je Godinom vjere. Njezin je cilj da svoj kompas okrenemo prema vječnosti, a prije toga u vlastitu nutrinu. Naime, cilj je te godine da što dublje provirimo u svoju nutrinu, da otkrijemo zakopano blago vjere i da se pitamo: kakva je moja vjera. Vama kao vojnim stručnjacima elektroničkog izviđanja nije potrebno govoriti koliko je ono važno.

Budući da godine našega života sve više odmiču, potrebno je usmjeriti dalekozor u dubinu našega srca i vidjeti kakva je moja vjera? Jesam li spreman poći ususret Bogu. Jesu li pred nama zapreke koje bi trebalo odstraniti. Vama je dobro poznato da bez prethodnog izviđanja u Domovinskom ratu teško bi bilo zamisliti sjajnu pobjedu hrvatskih branitelja nad agresorom.

Sv. Nikola Tavelić bio je neumorni navjestitelj Evanđelja, potičući slušatelje na izviđanje vlastitog srca kako bi mogli odstraniti sve ono što priječi pogled njihovoj vjeri.

Elektronično izviđanje veoma je važno zbog nacionale sigurnosti. Riječ je dakle o sigurnosti građana i svakog čovjeka na zemlji. No, kudikamo je važnije izviđanje nutrine, kako se ne bi ugnijezdio neprijatelj i ubojica čovjeka, a to je Sotona, kako ga je Isus nazvao.

Ova je godina proglašena je Godinom vjere. Njezin je cilj da svoj kompas okrenemo prema vječnosti. U svojoj propovijedi papa Benedikt XVI ponovio je riječi blaženog pape Ivana Pavla II da tek u prijateljstvu s Isusom Kristom otkrivamo neslućene mogućnosti našega ljudskog srca.

Braćo i sestre! Današnji svijet je drugačiji od svijeta kojega Isus stvara. Ovaj je svijet bolestan. Najteža metastaza zahvatila je čovjekovo srce i pamet, a malo pomalo osvaja savjest pojedinaca i društva. Ljudi su postali neosjetljivi za zatrovanost srca kojeg treba očistiti, osloboditi od svega što mu priječi pogled prema vječnosti.

Među vjernicima u Crkvi u Hrvatskom narodu, uočavamo jedan problem, a to je nedostatak shvaćanja pojma vjere. Puno je onih koji se deklariraju vjernicima, ali u praksi vjeru ne žive, jer se nisu usudili prijeći put vjere, tako da im vjera ostaje na razini folklora. Ostaju na području religioznoga. Svođenje vjere na religiju doista je rak -rana velikog dijela kršćana u našem društvu i u našem narodu. Vjernici se često boje ući u dubinu vlastitog srca i duše. Zvono koje zvoni nedjeljom poziv je na susret s Kristom. Pravi vjernik u tom trenutku sve napušta i odaziva se Božjem pozivu, uvjeren da je euharistija srce Crkve, od koje živi vjera pojedinaca i Crkve u cjelini.

U molitvi stupamo u zajedništvo s Bogom, njemu se povjeravamo. Sv. Augustin je rekao: "Bože tijesna je kuća moje duše da Ti u nju dođeš: proširi je. Ruševina je, popravi je. Ima u njoj koješta što će povrijediti tvoje oči; priznajem i znam. Ti je popravi".

Slaveći danas sv. Nikolu Tavelića i Dan 22. obljetnice postrojbe Središnjice elektroničkog izviđanja, molimo Gospodina da nam po zagovoru sv. Nikole Tavelića dade snagu da nadvladamo sve zapreke u našem životu, da poput Nikole Tavelića budemo odvažni živjeti vjeru koju je On živio, kako bismo dali svjedočanstvo vjere onima koji ne vjeruju i na kraju postigli vječni život koji je naviještao. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Arhiva vijesti

Linkovi