Vijesti

Obilježena 23. obljetnica akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića

Ponedjeljak, 31. 03. 2014.

Foto: MUP/MORH

Foto: MUP/MORH

Ispred spomen obilježja u Plitvičkoj šumi, obilježena je u ponedjeljak, 31. ožujka, 23. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika. Obitelj poginuloga Josipa Jovića, izaslanstva hrvatskih državnih čelnika - predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u kojem je uz potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića bio i ministar branitelja Predrag Matić, izaslanstva Ravnateljstva policije, Oružanih snaga i braniteljskih udruga, predstavnici Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Zagreba i Ureda za branitelje položili su vijence i zapalili svijeće u spomen Josipu Joviću i akciji „Krvavi Uskrs 1991“ u kojoj je ranjeno još devet redarstvenika. Tom prigodom je vojni ordinarij Juraj Jezerinac uputio okupljenima prigodne riječi te predvodio molitvu u zajedništvu s generalnim vikarom i vojnim te policijskim kapelanima.

Na obilježavanje 23. obljetnice Josipovi suborci iz baze ATJ Lučko iz Zagreba dovezli su se biciklima, pripadnici specijalne jedinice policije „Grom“ trčali su čitavu noć iz Karlovca, a pripadnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rab tri su dana pješačili s Raba. Svi oni stigli su kako bi prvom poginulom redarstveniku odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Paljenjem svijeća po prvi puta ove godine počast Josipu Joviću odali su učenici osnovne i srednje škole iz Korenice i Mukinja.

Nakon minute šutnje u kojoj su se prisutni prisjetili pokojnog Josipa Jovića i svih branitelja palih u Domovinskom ratu, okupljenima su se prigodno obratili visoki uzvanici.

Predsjednik Udruge ATJ Lučko 90, Mladen Grgić prisjetio se tog krvavog proljeća na Plitvicama: „Bio je to početak nečega što će na kraju dovesti do pobjede i osamostaljenja Republike Hrvatske. Tad smo doista bili jedno jer smo imali srce i cilj. Ali često u životu samo srce nije dovoljno. Josipova žrtva, kao nagovještaj svih kasnije poginulih, nestalih i ranjenih naših suboraca, bijaše zalog sigurne pobjede. Sve je nekako simbolički povezano. I vrijeme u kojem se sve ovo događalo, Uskrsno vrijeme, i razlozi i okolnosti početka borbe i rata koji je uslijedio. Nema Uskrsa bez korizme, žrtve i križa. I nema pobjede u ratu bez hrabrosti, spremnosti na žrtvu i već spomenutih žrtava. Upravo je to razlika vremena u kojem se sve ovo događalo prije 23 godine i vremena u kojem živimo", rekao je Grgić te uz zahvalu pokojnom Josipu i svim braniteljima, pozvao sve političke strukture u državi i sve okupljene na Plitvicama da se ugledaju i slijede spomenute ideale.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Damir Mateljan obratio se prvenstveno svim okupljenim Josipovim suborcima i hrvatskim braniteljima: „Pobjeda u ratu ne bi bila moguća da nije bilo vas, da nije bilo vaše vjere u hrvatsko zajedništvo, vjere da činite ispravnu stvar, vjere da je cilj koji dostižete pravedan, a to je slobodna i samostalna hrvatska država. Počašćen sam da se mogu danas ovdje, u ime Hrvatskog sabora, pokloniti žrtvi Josipa Jovića i njegovih suboraca. Neka im je vječna slava i hvala.“

Povjerenik Predsjednika za branitelje i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Vinko Kovačićprenio je izraze sućuti predsjednika Ive JosipovićaJosipovoj obitelji i zahvalnost njemu i svim hrvatskim braniteljima na doprinosu u stvaranju slobodne i europske Hrvatske. „U temelje Hrvatske države svoj mladi život ugradio je hrvatski redarstvenik Josip Jović kojemu i na ovaj način odajemo zahvalnost i poštovanje za junački čin kojim je zadužio sve nas koji baštinimo blagodati slobodne, europske države Hrvatske. Vječna mu hvala. Hvala i vama, sudionicima ove oslobodilačke redarstvene akcije jer ste svojom intervencijom pokazali odlučnost hrvatske države u obrani suvereniteta i cjelovitosti svog teritorija, a hrvatskim braniteljima ugradili samopouzdanje za bitke koje slijede. Nakon 23 godine, pred europskom Hrvatskom su novi izazovi. Kriza je velika, problemi su globalni i subjektivni. Ali ako se budemo koristili iskustvima hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i osobinama koje su ih krasile: domoljublje, zajedništvo, hrabrost i odlučnost pri donošenju odluka, onda kada je najteže tu ćemo krizu ostaviti iza sebe“, naglasio je Kovačić i zaključio: „Žrtve koje su ugrađene u slobodu naše domovine, među kojima na pijedestalu stoji i doprinos redarstvenika Josipa Jovića, obvezuju nas i upozoravaju da se nitko nema pravo umoriti na putu stvaranja prosperitetne, europske Hrvatske, države jednakih prava i šansi za sve koji svojim radom i ponašanjem doprinose njenom boljitku."

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odao je počast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku, sinu i bratu, prijatelju i suborcu, policajcu Josipu Joviću. „Josip i vi, sudionici akcije Plitvice, specijalci iz Lučkog i Rakitja obavili ste zadaću na čemu smo vam danas, na čast i ponos hrvatske policije, zahvalni. Danas se, nakon 23 godine, prisjećamo akcije i odajemo počast Josipovoj žrtvi ali i žrtvi svih branitelja poginulih u obrani domovine u kojoj je hrvatska policija bila u prvim redovima, što mi pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova s ponosom ističemo i nikad ne zaboravljamo. Zajedništvo, domoljublje, odlučnost, odvažnost i hrabrost obilježili su Domovinski rat, obilježile su ga i Josipova i tisuće drugih žrtava. Ovo je mjesto prve žrtve, prvog redarstvenika koji je pao za Republiku Hrvatsku. I svima onima koji nisu s nama, a bili su dio akcije Plitvice i velike pobjede i bitke za slobodnu Hrvatsku, još jednom hvala. Danas hrvatska policija djeluje u drugim okolnostima. Danas biti hrvatski policajac znači boriti se za mir i sigurnost, ali ono što nikada nećemo zaboraviti su ponos i zajedništvo i sjećanje na Josipa Jovića, prvog, jednog od prvih, između stotine hrvatskih branitelja koji su dali život da bi danas imali slobodnu, demokratsku i našu Hrvatsku.“

Prigodni program završio je riječima i molitvom koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac

"Danas 31. ožujka 2014. godine navršava se 23 godine od akcije  „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, pripadnika prvih hrvatskih redarstvenika i prvog poginulog branitelja u Domovinskom ratu.

Ljubav prema Josipu i vrijednostima za koje je dao svoj život ne jenjava, o čemu svjedoči i današnji skup prijatelja, koji je organiziralo Ministarstvo Unutarnjih Poslova na čelu s ministrom gospodinom Rankom Ostojićem.

Pokojni Josip Jović imao je samo 22 godine kada je poginuo od okupatorske vojske, braneći Domovinu. Neki bi htjeli da se ne obilježava godišnjica Josipove smrti, kao i neke druge naše obljetnice. Kad se ova obljetnica ne bi obilježavala, i njoj slične, to bi bio znak naše nezrelosti da ne znamo cijeniti žrtve kao i vrijednosti koje cijeni cijeli svijet. To su ljubav prema domovini i bližnjemu, posebno ljubav prema onima koji su, poput Josipa Jovića, i preko 15000 očeva i mladića žrtvovali se za slobodnu Hrvatsku.

Kad su na Gvozdanskom izginuli hrvatski junaci i branitelji tvrđave Gvozdansko, Ferhad - Paša- zapovjednik turske vojske bio je toliko oduševljen hrvatskim braniteljima, koji su poginuli, braneći tvrđavu, da je naredio da se njihov sprovod obavi po katoličkom obredu i da se svi Hrvati, naseljeni na području Une, oslobode od poreza kao nagrada za herojstvo hrvatskih branitelja. Očito je da su u hrvatskim braniteljima prepoznali vrijednosti kojima  se cijeli svijet divi, a to je junaštvo i ljubav prema domovini.

Danas se spominjemo hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji nije razmišljao što će mu dati Hrvatska nego što će on njoj dati. I poklonio joj je svoj život, poput pšeničnog zrna, koje je palo na hrvatsko tlo i donio obilat plod: a to je slobodna i samostalna Hrvatska.

Velika pouka za sve nas:Hrvatsku treba izgrađivati na temeljima poštenja, pravednosti, sloge, zajedništva, nesebičnosti, ljubavi, ne gledajući vlastitu korist i promociju, korist svoje stranke, nego dobro hrvatskoga naroda. To je poruka Josipa Jovića i svih poginulih hrvatskih branitelja.

A sada se pomolimo za pokojnog Josipa i sve pokojne hrvatske branitelje", poručio je biskup Jezerinac.


Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. godine u Aržanu kod Imotskog, u obitelji Marije i Filipa Jovića koji su, uz Josipa Jovića, imali i sina Tomislava te kćeri Franku, Mirnu i Anitu. Josip je školu završio u rodnom mjestu. Domoljubni zanos doveo ga je 5. kolovoza 1990. u Policijsku akademiju u Zagrebu, gdje postaje prvi hrvatski redarstvenik. Potom je 5. listopada 1990. raspoređen u Jedinicu za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, s kojom je bio na terenima u Petrinji i Pakracu te na Plitvicama, gdje se herojski borio i poginuo. Pokopan je uz vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu. Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima: Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom; Spomenicom Domovinskog rata; Spomen značkom I. gardijske brigade „Tigrovi“; Spomenicom l. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi