Vijesti

Obilježena 25. obljetnica stradanja Vukovara

Petak, 18. 11. 2016.

Na 25. obljetnicu pada Vukovara, u dostojanstvenom okupljanju, Koloni sjećanja i ponosa, pobožnoj molitvi i euharistijskom slavlju, ulicama grada heroja koje su resili zapaljeni lampaši, u petak 18. studenoga, prošlo je oko 120 tisuća ljudi, kako bi zajedno s Vukovarcima obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, pod sloganom: „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“

U jutarnjim satima na stadionu okupili su se branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja. Okupljeni pod nazivom „Heroji bitke za Vukovar i Hrvatsku“ stigli su u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana gdje je u 10 sati započeo program obilježavanja vukovarskog stradanja.

U dvorištu Vukovarske bolnice okupili su se gotovo svi hrvatski biskupi iz RH, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov s mnogim zastupnicima,  predsjednik  Vlade RH Andrej Plenković s više ministara, visoki predstavnici vojnih i  policijskih vlasti, gradskih, županijskih i kulturnih ustanova, branitelja, rodbine poginulih i nestalih, te mnogi drugi.

Prigodni program obilježen je nastupom Klape HRM-a "Sveti Juraj" i Darka Milasa i Branka Čulića-Vukovarca. „Ovo je dan koji nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Ljudima i gradu koji su proživjeli opsadu agresora trebamo ponuditi bezuvjetnu pomoć i podršku u zacjeljivanju rana“, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako je 25. obljetnica od okupacije Vukovara i Dan sjećanja prigoda da se izrazi duboko poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Hrvatsku te da se uvijek prisjećamo njihove žrtve. „Ovo jedinstvo koje vidimo u Vukovaru neka bude poticaj za djelovanje u budućnosti“, istaknuo je premijer.

Nakon minute šutnje za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, tradicionalna Povorka sjećanja krenula je od bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Povorku su predvodili hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji. Stigavši na Memorijalno groblje, gdje su uz 938 bijelih križeva bile postavljene hrvatske zastavice, crvene ruže i svijeće, molitvu kod Središnjeg križa predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić. Počast poginulima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, premijer Andrej Plenković i drugi državni dužnosnici, izaslanstva GS OS RH, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Vukovara te ostalih.

Zatim je uslijedilo svečano misno slavlje na Memorijalnom groblju, koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Uz kardinala  u koncelebraciji su sudjelovali: apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, splitsko-makarski nadbiskup  Marin Barišić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, biskup srijemski Đuro Gašparović, požeški biskup Antun Škvorčević, varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, vladika križevački Nikola Kekić, bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, dubrovački biskup Mate Uzinić, vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, vojni ordinarij u miru Juraj Jezerinac, biskup šibenski u miru  Ante Ivas, biskup porečko-pulski u miru Ivan Milovan, biskup gospićko-senjski u miru Mile Bogović, pomoćni biskup vrhbosanski msgr. Pero Sudar, pomoćni zagrebački biskupi  Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, p. Leopold Rochmes, izaslanik beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, generalni tajnik Hrvatske biskupsake konferencije  msgr. Enco Rodinis, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić te oko stotinu svećenika.

U velikome vjerničkome mnoštvu na misi su nazočili predstavnici državnih vlasti, predstavnici vojske i policije, gradskih i županijskih vlasti, kao i predstavnici gradova i županija iz cijele Hrvatske.

U pozdravnoj riječi, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić kazao je „na današnji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, dok se posebno spominjemo vukovarskih branitelja i svih žrtava ugrađenih u događaje u kojima se rađala sloboda naše domovine Hrvatske, svoje misli, osjećaje i nade sada želimo stopiti u snagu najveće kršćanske molitve: u slavlje euharistije. Svoj pogled pružamo prema Kristu, čija je žrtva potpuno bila ispunjena božanskom ljubavlju. Nasuprot grijehu, stradanju i smrti ona je zasjala u događaju uskrsnuća, postavši svim ljudima izvor spasenja. Stoga, euharistiju današnjega spomen-hodočašća u Vukovaru redovito, u skladu s liturgijskim odredbama Crkve, slavimo na čast otajstva križa i muke Gospodnje. Želimo, prije svega i iznad svega, ostati uvijek zagledani u Krista, Kralja mučenika, jer samo u njemu neprolazno sjaji istina, vrijednosti i plodovi svake čovjekove žrtve, svih naših ljudskih križeva i umiranja". Posebno pozdravljajući hrvatski episkopat, podsjetio je, kako su hrvatski biskupi bili u Vukovaru i prije 10 godina, o 15. obljetnici stradanja ovoga grada, kada su zajedno posjetili ovo Spomen-groblje i Ovčaru, a tom je prigodom također molitvu predvodio kardinal Bozanić. Kardinal Bozanić je održao homiliju.

Nakon popričesne molitve, riječ je uputio fra Ivica Jagodić iz Vukovarskog franjevačkog samostana. Potom je prije blagoslova kardinal Bozanić predvodio molitvu za dar ljubavi i praštanja.

Euharistijsko slavlje su animirali združeni zborovi vukovarskih župa sv. Filipa i Jakova, Gospe Fatimske i Kraljice mučenika, potom katedralni zbor iz Đakova i zbor đakovačkih bogoslova. (izvor: IKA, Zagrebačka nadbiskupija).

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu. Stoga se 18. studenoga obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, temeljem odluke Hrvatskog sabora iz 1999. godine.

Za vrijeme opsade Vukovara gradska bolnica postala je vojna bolnica. Sustavno je bombardirana i uništavana od strane agresora. Mjesto prepuno osakaćene djece, žena i muškaraca svih uzrasta. Simbol hrvatske nezavisnosti i slobode. Do 20. studenoga 1991. godine u bolnici je već bilo zbrinuto 4000 ranjenika. Tada je na bolnicu svakodnevno padalo prosječno oko 700 granata. Nakon 20. studenoga 1991. godine iz bolnice je planski odvedeno 200 ranjenika, bolesnika, a među njima i 20 djelatnika bolnice, te pogubljeno na Ovčari.

U sklopu bolnice od 2006. godine nalazi se stalna muzejska izložba Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991. koja je otvorena za posjetitelje. U dvorištu bolnice zaslugom Mladena Pavkovića postavljen je i Spomen križ - Da se ne zaboravi.

Memorijalno groblje žrtvama iz Domovinskog rata nalazi se na istočnom prilazu gradu, južno od ceste prema Sotinu i Iloku. Na njemu je jedna od najvećih masovnih grobnica u Europi nakon II. svjetskog rata. Eshumirano je 938 tijela i na tom mjestu je postavljeno 938 bijelih križeva. U središnjem dijelu groblja, 5. kolovoza 2000. g. postavljen je spomenik čiji je autor gđa. Đurđa Ostoja. Spomenik je rađen od patinirane bronce, visok je četiri metra, a u sredini je "zračni" križ i „vječni plamen“.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi