Vijesti

Obilježena 25. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih policajaca u Borovom Selu

Ponedjeljak, 02. 05. 2016.

U Borovom Selu obilježena je 25. obljetnica pogibije i pokolja dvanaestorice hrvatskih policajaca, pripadnika Policijske postaje Vinkovci. Za njih je, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća podno spomen-obilježja u središtu Borova članova obitelji ubijenih policajaca i državnih i drugih izaslanstva, predvodio molitvu, a u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima služio misu zadušnicu mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru. Na misi je propovijedao župnik mons. Tadija Pranjić.

Na početku mise biskup Jezerinac rekao je: „Spominjući se danas naše dvanaestorice hrvatskih redarstvenika koji su poginuli u Borovom Selu braneći domovinu od osvajača, jedina im je krivnja bila ta što su se usudili braniti slobodu. I zato, koliko god je to težak dan, posebno za rodbinu naših poginulih branitelja, rekao bih, to je i dan ponosa. Na njih se može primijeniti ona rečenica Zrinskih da navik on živi ki zgine pošteno i ona Isusova da nema veće ljubavi od one da tko svoj život dade za prijatelje“.

Mons. Pranjić počeo je homiliju s pjesmom „koja bi“, kako je rekao, „trebala biti usađena u srce svakoga čovjeka“, a koju je napisao August Šenoa "Tri riječi" (Bog, mati i Domovina). „U te tri riječi koje se tako dobro uključuju u današnje Evanđelje, može se danas uključiti i 25. obljetnica spomen žrtve naših hrvatski redarstvenika pripadnika Specijalne policije Vinkovci. Od ranoga djetinjstva odgajani smo kao narod u jednom duhu po čemu smo uvijek bili prepoznatljivi, u onom duhu o kojem nam govoru današnje Evanđelje da ljubimo i poštujemo jedni druge kao što je Otac ljubio nas i da ta ljubav u našim srcima ostane djelotvorna, da ne ostane samo mrtvo pisano slovo. Ta djelotvorna ljubav prema trima riječima koje je Šenoa snažno opjevao, pokazale su se u srcu i u duši naše dvanaestorice hrvatskih redarstvenika i ne samo njih, nego i stotine i tisuće onih koji su u svojoj duši i srcu nosili te tri velike ljubavi po čemu smo prepoznatljivi u svijetu, koje su nam najprije usadili naši roditelji, a onda se mora priznati jedna povijesna istina, a to je da nam je dalje te riječi usađivala Katolička Crkva koja nas je kroz stoljeća odgajala u duhu Isusove ljubavi i prema Bogu i prema bližnjemu, koja je bila uvijek nama najbliža u svim vremenima i onim lijepim i onim teškim, koja je bila s nama i 1991. godine nakon tragedije Borovoga Sela, kada su nam proricali zlu kob i zlu sudbinu, kada smo osjetili da se nešto sprema i kreće prema nama, da nešto stoji u zraku i kada se prvi puta u ovoj župnoj crkvi, prije 25 godina, čuo najveći plač tada u Hrvatskoj, plač ne samo roditelja, rodbine i djece mučki ubijenih hrvatskih redarstvenika, nego se ovdje čuo prvi jauk hrvatskoga naroda“.

Propovjednik je naglasio ono što se tada događalo: „Nismo mogli nestati zbog toga što smo u svom srcu nosili tri velike ljubavi: ljubav prema Bogu, ljubav prema Domovini i ljubav prema svojoj obitelji i odjednom se dogodilo nešto što bi trebalo proučavati do dana današnjega: ustala je jedna ponosna, nepokvarena mladost, ustala je u jednom trenutku na tisuće i tisuće kada je ugledala što nam se sprema, i krenula u obranu naše domovine“, rekao je mons. Pranjić. Istaknuo je kako su oni, ne samo dali život svoj za prijatelje svoje, nego su svoj život dali za cijeli svoj hrvatski narod, donijeli su slobodu i Katoličkoj Crkvi. "Mi svećenici to znamo, pogotovo mi stariji. Oni su donijeli i to da danas slobodno možemo reći tko smo i što smo, svoji na svome. Da nije bilo njih dvanaestorice, ni vas, ni mene danas ovdje ne bi bilo u ovoj župnoj crkvi. I zato je svaka obljetnica, a na poseban način obljetnica pogibije dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, dozivanje u pamćenje svakome od nas da ne smijemo zaboraviti ono što nosimo duboko u srcu, da ne smijemo zaboraviti ono po čemu smo uvijek bili prepoznatljivi u svijetu, da ne zaboravimo one koji su nam pomogli da budemo svoji na svome, a na poseban način da ne zaboravimo one koji su dali svoje živote. I konačno, postoji jedna povijesna istina koju nam nikada nitko ne može oduzeti, ovim su prostorima prolazile mnoge vojske, mijenjali su se mnogi režimi i padala i dolazila nova carstva i nove vlade, ali ostala je apsolutna konstanta koju nam nikada nitko ne može oduzeti, ostala je Katolička Crkva u svim lijepim i tragičnim trenutcima našega naroda i onda kada je bilo najmračnije sjalo je svjetlo vjere“.

„Čvrsto se nadam i vjerujem da će i generacije koje dolaze poslije nas znati cijeniti ono što su ovi mladići učinili za prijatelje svoje, za svoj hrvatski narod, za Katoličku Crkvu, da može slobodno raditi i živjeti u svom narodu. Nikada joj se nismo iznevjerili. I kada je bilo najtamnije, tko je prvi digao glas u obranu našega naroda? Apostol Petar. Papa je rekao kako Hrvati imaju pravo na svoju državu, na svoju samostojnost, samostalnost i bio je stalno uz nas“, rekao je mons. Pranjić. Poručio je sljedeće: „I još ne zaboravimo nikada Majku Božju koja je bila i ostala zaštitnica našega naroda.“

Četvorica pripadnika specijalne policije Vinkovci došli su, po službenoj dužnosti, 2. svibnja 1991. godine u Borovo Selo da jugoslavensku zastavu zamijene hrvatskom. Dvojicu su tada uhitili, a druga dvojica, premda ranjena, uspjela su pobjeći. Sutradan se krenulo u oslobađanje uhićenih policajaca. U toj akciji poginula su dvanaestorica, a 21 ih je bilo ranjeno. Dvanaestorica su: Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marino Petrušić, Janko Ćorić, Željko Hrala i Mladen Čatić.

U ime predsjednice RH vijenac je položio general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, a kao izaslanik premijera RH bio je ministar MUP-a Vlaho Orepić. Uz njih, u brojnim izaslanstvima bili su ministri: obrane Josip Buljević i branitelja Tomo Medved.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...