Vijesti

Održana komemoracija i misa zadušnica za generala Slobodana Praljka

Ponedjeljak, 11. 12. 2017.

   Komemoracija generalu Slobodanu Praljku održana je 11. prosinca u prepunoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora. Ondje su došli mnogi njegovi prijatelji i suborci iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Uz zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, došli su mnogi drugi saborski zastupnici, političari i ugledni gosti iz javnog i društvenog života.

Komemoracija je započela Gundulićevom Himnom slobodi čije je stihove pročitao glumac Dragan Despot. Zatim su govorili o životu i značenju generala Praljka: saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, Zlatko Vitez, glumac i dugogodišnji prijatelj generala Praljka te predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljevac. U sklopu programa ženska klapa Drača iz Mostara izvela je nekoliko pjesama.

U popodnevnim satima, misa zadušnica za pokojnog generala Slobodana Praljka služena je zavjetnoj u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu. Misno slavlje predvodio je msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, u koncelebraciji sisačkog biskupa msgr. Vlade Košića, provincijala salezijanske Provincije don Peje Orkića, župnika don Ante Vasilja i dvadesetak svećenika. Svojim pjevanjem misno slavlje animirala je ženska klapa Drača iz Mostara.

Uz mnogobrojni vjerni puk koji je crkvu ispunio do zadnjeg mjesta na misi zadušnici su bili nazočni mnogi predstavnici generalskog zbora, invalidi Domovinskog rata, branitelji i drugi ugledni gosti.

 

Na početku propovijedi biskup Bogdan se obratioriječima: “Ožalošćenoj obitelji, rodbini, prijateljima i znancima, Hrvatskome generalskom zboru, svima koji su pogođeni iznenadnom smrću Slobodana Praljka, generala Hrvatske vojske izražavam sućut. Suosjećamo s Vama u Vašoj boli. Želimo i molimo da Vam naša ljudska blizina i molitva za njegovu dušu, ublaže bol i olakšaju patnju. Njegova smrt nas je iznenadila. Za nijednu smrt nismo nikada dovoljno spremni, poglavito kad je ona iznenadna”. Zatim je biskup rekao da “završetak zemaljskog života Slobodana Praljka u Haškoj sudnici, u trenutku izricanja teške presude za šestoricu hrvatskih uznika i kvalifikacija za njih i za njega osobno, i potom usklik Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!" ostat će zabilježeni u analima svjetskih sudova i sudovanja, ma kako je željeli omalovažiti, utišati i zanijekati. Njegova gesta, usklik i slika obišli su svijet. Izravno su ubilježeni u kolektivnu memoriju svjetskog pravosuđa. I koliko god izgledaju kao točka na rečenici jednoga pravnoga postupka i jednoga života, to nisu. Da paradoks bude veći dogodilo se to ‘u hramu svjetske pravde’ gdje bi, koliko god to bilo zahtjevno i teško, koliko toliko objektivna pravda morala biti zadovoljena”

Biskup je nastavio da “pod dojmom završetka njegova zemaljskog života, spontano razmišljamo o ljudskome životu, o vlastitome životu, o kršćanskim načelima čuvanja i zaštite života. ‘Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvatiti život sa zahvalnošću i davati ga njemu na čast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo’ uči nas sveti papa Ivan Pavao II.. Glede vječnog spasenja duše onih koji su sami sebi oduzeli život Crkva izričito naučava: ‘Ne treba očajavati glede vječnog spasa osoba koje su same  sebe umorile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život’. 

Kod svakog sprovoda i ukopa i kod mise zadušnice, Crkva predlaže vjernicima za razmišljanje više tekstova iz Starog i Novog zavjeta koji bude nadu, koji ‘Božjim očima’ promatraju ljudski život. U izboru evanđeoskih tekstova na prvo mjesto redovito stavlja dio Isusova govora iz pera evanđeliste Mateja. (Taj dio evanđelja smo upravo slušali). Osam blaženstava sačinjavaju uvod u veliki Isusov govor na gori. U ovom, možemo slobodno kazati programatskom govoru, Isus kao novi Mojsije na novome Sinaju obznanjuje  svojim mesijanskim auktoritetom novi evanđeoski zakon kraljevstva Božjega za sve članove novog naroda Božjeg.

Isus dobro poznaje ljudsko srce željno sreće. Svaki čovjek želi biti sretan. Posljedično tome to pokušava ostvariti u suglasju s onim što shvaća kao sreću: bogatstvo i novac, uspjeh i društveni položaj, sigurnost i ljubav, moć i gospodarenje, tjelesni užitci, itd. Isus ovdje predlaže siguran put prema sreći, put koji je nov ali i u sebi težak i paradoksalan.

Govor od osam blaženstava je najrevolucionarnija stranica u evanđelju jer u njemu Isus uspostavlja potpunu inverziju zemaljskih kriterija sreće. Proglašava blaženima one koje svijet drži nesretnima: siromašne duhom (suprotnost onima koji su puni sebe) i gladne, one koji plaču i trpe, milosrdne koji znaju oprostiti, čestite i čiste srcem,  one koji promiču mir – mirotvorce i odbacuju nasilje, progonjene radi njihove pravednosti, pogrđene, oklevetane, prognane…. I zaključuje „Radujte se i kličite velika je plaća vaša na nebesima“ (Mt 5, 12)

Zbog njihove novosti, radikalnosti i paradoksalnosti, ima onih koji drže da su blaženstva utopija, da su neostvariva u životu i da im nedostaje minimalna životna logika i mudrost; Za druge, blaženstva su najuzvišeniji čisti duhovni ideal ali neostvariva. Uza sve to Isus ih je izrekao svjestan njihova značenja i njihove važnosti. Predložio ih je onda kao što ih predlaže i danas, svakome čovjeku i ženi koji žele slijediti njegov put, jer u sebi objedinjuju temeljne odrednice kako biti njegovim učenikom, kako usvojiti duh kraljevstva i postići potpunu sreću, puninu kroz put čišćenja i oslobađanja.

Prije Krista nitko se nije usudio nešto sličnoga ustvrditi. Blaženstva su u sebi toliko paradoksalna da ih može razumjeti samo onaj tko ih živi i prakticira kao što je to činio i sami Isus. Njegov život sadrži najbolji ključ interpretacije blaženstava. Bio je siromašan, ubog i krotak, gladan i žedan pravednosti, mirotvorac i pomiritelj. Bio je progonjen i podnio je smrt na križuradi čovjeka.Osuđen je u Jeruzalemskoj sudnici po zakonunajviših auktoriteta carskoga i hramskoga, bez ikakove primisli ili mogućnosti revizije procesa, grob mu je bio zapečaćen i pažljivo čuvan. Uza sve to, nijednom riječju ili gestom nije stavio u pitanje svoj govor na Gori. Utjelovljenje u ljudski život blaženstava, postaje tako za njegove učenike program koji je ostvariv i moguć.

‘Blago ožalošćenima: oni će se utješiti! …. Blago gladnima i žednima pravednosti oni će se nasititi! Blago progonjenima zbog pravednosti njihovo je kraljevstvo Božje’.Kako li su ove riječi danas aktualne i kako li ih još intenzivnije proživljavamo!?

‘Vijest o presudi hrvatskim generalima iz Bosne i Hercegovine (napisao je u pastirskome pismu msgr. Želimir Puljić zadarski nadbiskup 30. studenoga ove godine) duboko je potresla Hrvate u BiH,  kao i žitelje diljem Hrvatske koja je od početka podržavala osnivanje tog među-narodnoga sudišta, jer je bila izložena nemilosrdnoj agresiji jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih formacija. No, kao što znamo na tom sudištu događali su se veliki ‘politički lomovi’ jer, ono je osnovano da bude ‘u službi politike’. A kao ‘politička ustanova s određenim ciljevima’, kako piše u ‘Haaškoj formuli’ (V. Starešina) stjecalo se dojam kako se Hrvatsku ‘haaškim sudom ucjenjivalo’ i vršilo pritisak. Razumljivo je onda zašto je pokojni kardinal Franjo Kuharić savjetovao odgovornima u javnom životu neka se ni pred kim 'ne klanjaju i ne daju ucjenjivati'. Ni kreditima, ni obećanjima, ni ulaskom u EU. 'Sloboda se ne prodaje ni za kakvo blago', ostavili su nam stari Dubrovčani trajnu opomenu u kamenu“ rekao je biskup i potom nastavio:“Na sami dan Haške presude, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je priopćila da je ‘presuda Haaškog suda šestorici Hrvata iz BiH nepravedna, da nije utemeljena na povijesnim činjenicama i neće pridonijeti pomirenju, te da u ratnim događanjima u BiH s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat’ (Hina, 29.11.2017.).

Braćo i sestre. Što nam je činiti? Više nego ikad osjećamo kako nam je sada potrebno mirno, dostojanstveno i hrabro nastaviti svjedočiti za istinu. Isto tako, osobno i zajednički moliti. Mi smo kršćani i mi čvrsto vjerujemo u Božji sud i Božju pravdu. Božji sud je različit od ljudskih sudova po svojoj apsolutnoj pravednosti i transparentnosti, ali i velikoj Božjoj ljubavi i milosrđu. U toj vjeri smo kršteni i odgojeni. U toj vjeri smo danas ovdje okupljeni oko Gospodnjeg oltara u crkvi Sveta Mati Slobode... Samo za jednog čovjeka je Isus rekao ‘Za ovog bi bolje bilo da se ni rodio nije’.  Molimo danas za dušu pok. Slobodana Praljka. To je razlog našeg dolaska ovdje u  ovu crkvu. Prepuštamo ga milosrđu Božjemu. Neka dobri i milosrdni Bog primi sve dobro koje je on za zemaljskoga života učinio. S autorom iz Knjige tužaljki i mi molimo: ‘Spomeni se bijede moje i stradanja, pelina i otrova! Bez prestanka na to misli i sahne duša u meni. To nosim u srcu i gojim nadu u sebi. Dobrota Gospodnja nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo’(Tuž 3, 19-22.).

Kao što smo činili u tijeku rata i agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kada smo žarko sklapali ruke i čvrsto se držali zajedno i danas molimo zajedno. Usprkos ogromnih patnji i stradanja u vrijeme rata, imali smo visoki stupanj povjerenja i zajedništva, suradnje i solidarnosti. To je bilo okrunjeno slobodom i nezavisnošću zemlje, iako su se tomu protivili brojni svjetski političari. Tomu su najviše doprinijeli naši branitelji i generali na čelu s predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom kojemu je juče bila obljetnica smrti, brojni vjernici svojim molitvama i svećenici utješnim riječima, sakramentima, te karitativnom i duhovnom potporom. I sada kao vjernici imamo pravo i obvezu moliti se i boriti za pravdu i istinu. Preporučimo stoga u molitve uznike Hrvate u Haagu s njihovim obiteljima. Uključimo u molitve sve ranjene, nestale i ponižene diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svijeta. Neka Gospodar povijesti i ljudskih sudbina daruje svoju pomoć i utjehu svima koji pate i trpe zbog nepravde, te svim progonjenima diljem svijeta udijeli pravi mir srca koji jedino on može darovati”, zaključio je biskup Bogdan.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi