Vijesti

Održani bračni susreti za djelatnike OS RH

Petak, 07. 10. 2016.

Od 4. do 7. listopada u policijskom odmaralištu Valbandon u blizini Pule održani su bračni susreti za 16 bračnih parova djelatnika OS RH, koje je vodio don Marko Medo, vojni kapelan u MORH i GS OS RH. Sudionici susreta okupili su se iz različitih ustrojstvenih cjelina OS RH, s različitim su životnim, profesionalnim i bračnim iskustvima (od bračnog para s 37 godina zajedničkog života do mladog bračnog para od nešto više od godine bračnog zajedništva), različitim uspjesima i radostima kao i bolima i teškoćama koje donosi život, ali ujedinjeni u namjeri traženja duhovne okrjepe i obnavljanja snage za daljnje napore kako u svakodnevnom (civilnom) tako i u profesionalnom (vojnom) životu i radu. O svemu govori Zdravko Barbarić, sudionik susreta.

Mjesto provedbe kao da je u zamisli Stvoritelja bilo predviđeno za ovakve aktivnosti. Dovoljno „malo“ za stvaranje intimne atmosfere povjerenja i sigurnosti, a opet dovoljno „prostrano“ za nestati u tišini i osami kontemplacije nakon odslušanih kateheza ili potrebe za samoćom.

Bračni susreti protekli su u vedrom raspoloženju, druženju, razmatranju i dijeljenju iskustava. Nakon međusobnog upoznavanja don Marko je tijekom iduća tri dana izveo niz kratkih kateheza o ulozi i značaju očinstva u obitelji. Kateheze su imale za cilj potaknuti na kritičko propitivanje i promišljanje uloge oca u obitelji na temelju nauka Crkve, znanstvenih spoznaja te pogleda majke - žene u obitelji. One su uz službeni nauk Crkve bile prožete primjerima stvarnog života, svakodnevnih situacija u kojima se mogu prepoznati svi ljudi, bili vjernici ili ne. Ti primjeri lako mogu i trebali bi se prenijeti u rad i ponašanje djelatnika unutar OS RH. Naglašeno je posebno kako je obitelj temelj svake zajednice te ju je iz tog razloga potrebno izgrađivati i učvršćivati kako bi bila nositelj i svjedok kršćanskog života, kako riječima tako i djelima. U tom smislu najvažnije je izgrađivati svijest i savjest, koje su temeljni elementi za činiti dobro, a izbjegavati zlo, kao i potrebu zazivanja Božje blizine kroz molitvu i slavlje svete mise. U zajedništvu s Bogom i ono što se čini nemogućim postaje moguće.

Svaka kateheza izazvala je veliko zanimanje, što se očitovalo u aktivnom sudjelovanju polaznika s nizom vrlo zanimljivih pitanja i osobnih svjedočenja, što je pridonijelo snažnom međusobnom povezivanju.

Uspjehu bračnih susreta, otvorenom, iskrenom i dragovoljnom sudjelovanju sudionika mnogo je pridonio don Marko, kako svojim blagim i pozitivnim pristupom tako i jasnim i razgovijetnim iznošenjem stavova, otvorenošću i širinom prihvaćanja drugačijeg mišljenja, uključivošću i traženjem pozitivnog u osobi, osudom grijeha a ne osobe, tako i iskrenim, utemeljenim svjedočenjem vjere te stručnim tumačenjem crkvenog nauka. U trenutcima kada bi došlo do razilaženja mišljenja, neprimjetno i nenametljivo ali učinkovito vratio bi raspravu na željeni, zacrtani i planirani pravac, suvereno ploveći „oceanom“ napisanog materijala o tome kako je ili kako bi trebalo biti otac - glava obitelji, kako sa strane Crkvenog učiteljstva tako i znanstvene zajednice držeći se čvrsto riječi Božje - Biblije.

Euharistijsko slavlje kao vrhuncu aktivnosti, svakog dana slavili su u crkvi blaženog Miroslava Bulešića. Gotovo svi sudionici iskoristili su prigodu i potaknuti Duhom Svetim ispovjedili se te na taj način potpuno sudjelovali u misnom slavlju.

Uz predavanja, iskoristili su i lijepo vrijeme te upoznali znamenitosti Pule, Rovinja, Fažane…

Na kraju - hvala svima: don Marku, satniku Srećku Žmalecu, pomoćniku kapelana, Mati Topiću, policijskom službeniku, djelatnicima odmarališta, sudionicima bračnih susreta i svima koji su omogućili ovaj lijepi susret. Posebno hvala dragom Bogu što je nadahnuo voditelja susreta don Marka i na taj način potaknuo i sve nas na misao i na djelovanje.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi