Vijesti

Hodočašće Vojnog ordinarijata u Poljsku i susret s kardinalom Dziwiszem

Petak, 25. 09. 2009.

Studijsko putovanje i hodočašće vojnih kapelana i djelatnika Vojnog ordinarijata predvođenih vojnim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincem u Republiku Poljsku održano je od 21.-25. rujna 2009. godine. Bio je to uzvratni posjet Vojnom ordinarijatu Poljske za njihov proljetni posjet Hrvatskoj. Hodočasnici su kročili putovima Karola Wojtyle te obišli mjesta njegova rođenja, školovanja, formacije za svećenika, biskupske službe, pa sve do mjesta koje će posjetiti kao papa Ivan Pavao II.

U ponedjeljak prvoga dana vojni kapelani i djelatnici Vojnog ordinarijata okupili su se u zgradi Vojnog ordinarijata na Ksaveru i zajedno s vojnim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincem slavili svetu misu u kapelici Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Nakon cjelodnevnog putovanja, u večernjim satima, su stigli u mjesto Kalwaria Zebrzydowska gdje su bili smješteni za vrijeme boravka u Poljskoj.

Slijedećeg dana hodočasnici su se uputili u Wadowice u rodni grad Ivana Pavla II. Posjetili su rodnu kuću Karola Wojtyle te slavili svetu misu u župnoj crkvi. U župnom dvoru ugostio ih je župnik Wadowica.

Potom su se uputili prema gradu Czestochowi gdje se nalazi poljsko nacionalno svetište Majke Božje u Jasnoj Gori Pobjede. Sudjelovali su na pobožnosti Križnoga puta u zajedništvu s poljskim vojnim ordinarijem mons. Tadeuszem Płoskim i s poljskim vojnim kapelanima. Misao vodilja Križnog puta odnosila se na duhovno služenje vojnog kapelana. Vojni kapelani iz Hrvatske predvodili su molitvu posljednje četiri postaje Križnog puta, a vojni ordinarij mons. Jezerinac molio je završnu molitvu. Na kraju su poljski i hrvatski vojni ordinarij podijelili blagoslov.

Uslijedilo je razgledavanje marijanskog svetišta, koje je nastalo u XIII. stoljeću i u kojem se čuva čudotvorna slika Gospe Jasnogorske. Tradicija drži da ju je naslikao sveti Luka evanđelist. Obišli su i pavlinski samostan u kojem djeluje oko 120 redovnika.

U večernjim satima, u zajedništvu s poljskim vojnim ordinarijem i vojnim kapelanima, sudjelovali su na molitvi u svetištu Čudotvorne slike Gospe Jasnogorske gdje se Poljsku svakodnevno preporučuje pod zaštitu Majke Božje, Kraljice Poljske. U bratskom druženju poljski vojni ordinarij istaknuo je prijateljsku povezanost naših naroda, sličnost jezika, tešku povijest i štovanje Blažene Djevice Marije. Podsjetio je da Hrvati potječu iz „Bijele Hrvatske“, današnje Galicije u Poljskoj. Povezuje nas i Ivan Pavao II., Poljak i veliki prijatelj Hrvatske. Na kraju druženja mons. Płoski je istaknuo da Hrvatska uvijek može očekivati svesrdnu bratsku podršku od Poljske.

U srijedu su hodočasnici slavili svetu misu u bazilici Gospe Jasnogorske, koju je predvodio poljski vojni ordinarij, što je bio i završetak bratskog druženja.

Iz Czestochowe su se uputili prema gradu Oświęcimu gdje se nalazi Auschwitz, koncentracijski logor iz Drugog svjetskog rata. U nekadašnjem logoru smrti, a današnjem muzeju obišli su središnje mjesto logora – Zid smrti, gdje su se uz molitvu poklonili svim žrtvama Auschwitza. Prisjetili su se i posjeta pape Ivana Pavla II., kao i pape Benedikta XVI. tome mjestu. Obišli su „Objekt 11“ te ćeliju u kojoj je umro sv. Maksimilijan Kolbe.

U poslijepodnevnim satima posjetili su Centar za dijalog i molitvu koji se nalazi nedaleko od Auschwitza, a čije je otvaranje podržao Ivan Pavao II. Direktor Centra upoznao ih je s radom.

Četvrti dan hodočašća bio je predviđen za posjet gradu Krakowu u kojem su posjetili svetište Božanskog Milosrđa u Łagiewniki. Upoznali su život sv. Faustine Kowalske i pobožnost prema Božanskom Milosrđu te posjetili kapelu u kojoj se nalaze relikvije sv. Faustine. Biskup je u pratnji sestara Majke Božjeg Milosrđa obišao Dom i sobu sv. Faustine.

Hodočasnike je u zgradi krakowske nadbiskupije primio u posjet krakowski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz. Kardinal je okupljenima istaknuo da Poljsku s Hrvatskom vežu veze prijateljstva, posebno po papi Ivanu Pavlu II., koji se osobno angažirao oko priznanja Hrvatske. Ukratko ih je upoznao s poljskom poviješću te sa stradanjima Crkve u Poljskoj u vrijeme Drugog svjetskog rata. Zaželjevši ugodan boravak u Krakowu, gradu mnogih svetaca, podsjetio je da Poljska, a uvjeren je i Hrvatska, čekaju na beatifikaciju Ivana Pavla II. Velikoga. Zaželio je svako dobro okupljenima i cijelom hrvatskom narodu koji je vjekovima stamen u svojoj vjeri i kulturi.

Mons. Jezerinac, u znak zahvalnosti, kardinalu je predao monografiju o Vojnom ordinarijatu u Republici Hrvatskoj. Nakon pjesmi „Fala“ i „Rajska Djevo“ kardinal Dziwisz pozdravio se sa svakim hodočasnikom te mu darovao krunicu.

Nakon susreta s kardinalom Dziwiszem obišli su stari grad Wawel, koji je mjesto očuvanja poljskog identiteta, nacionalni spomenik i simbol Poljske. Posjetili su i kraljevsku katedralu i kriptu (romanička crkva iz XI. stoljeća) u kojoj je Karol Wojtyla služio svoju prvu misu. Obišli su i središte grada Krakowa. Navečer je vojni biskup u zajedništvu s vojnim kapelanima služio svetu misu u garnizonskoj crkvi u Krakowu.

U petak su u marijanskom svetištu u Kalvariji Zebrzydowskoj slavili svetu misu. Posjetili su i rudnik soli Wielziczka. Rudnik postoji 700 godina tijekom kojih je iskopano oko 300 kilometara tunela i podzemnih dvorana. Unutar rudnika izgrađeno je 40 kapelica od kojih je najveća posvećena sv. Kunigundi, zaštitnici rudara, a nalazi se 101 metar ispod zemlje. Tu je više puta svetu misu za rudare služio i Karol Wojtyla. Nakon obilaska rudnika oprostili su se od domaćina bojnika Roberta Zmarzlinskog, koji je donedavno bio zamjenik vojnog izaslanika obrane Republike Poljske u Hrvatskoj, a koji je umnogome pomogao da posjet Poljskoj bude uspješan. Mons. Jezerinac zahvalio mu je na uloženom trudu i pozvao ga u posjet Hrvatskoj te na vojno hodočašće u Mariju Bistricu.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi