Vijesti

obilježena 21. obljetnica akcije “Farkašić”

Subota, 13. 10. 2012.

Povodom Dana branitelja Sisačko-moslavačke županije nizom svečanosti u Petrinji i Novom Farkašiću obilježena je 13. listopada 2012. godine 21. obljetnica "Akcije Farkašić" i svečano je otkriven spomenik 31 poginulom branitelju – pripadnicima 2. gardijske brigade "Gromovi" i četvorici pripadnika 144. brigade HV Sesvete, poginulim tijekom Domovinskog rata na zapadnom dijelu nekadašnje Petrinjske bojišnice, znanom i kao Nebojanski džep. Cjelodnevna svečanost je započela na spomeniku poginulim braniteljima Petrinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obitelji poginulih "Gromova", ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi", izaslanika ministra branitelja i mnogobrojnih izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i gradskih i županijskih predstavnika. Molitvu za poginule predvodio je petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić. Potom je u vojnoj kapeli sv. Ilije Proroka u petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predraga Matanović" služena sveta misa za poginule, nestale i umrle "Gromove" i sve hrvatske branitelje. Svetu misu služio je vojni kapelan Milenko Majić koji je istaknuo važnost sjećanja na sva događanja u Domovinskom ratu i činjenicu da se ne smije zaboraviti ni jedna žrtva koja je svoj život dala za domovinu.

"Dragi prijatelji okupili smo se ovdje danas da Bogu zahvalimo za one ljude koje smo imali, za one prijatelje koji su nam bili bliski i dragi, a koji su nas napustili. Da zahvalimo na svem onom dobrom što nam je od njih poteklo. Za ono što su oni dali nama, ali ne samo nama nego svim građanima ove domovine", naglasio je kapelan Majić.

Po završetku svečanosti u vojarni, u središtu Petrinje pokraj mosta na Petrinjčici otkrivena je spomen ploča naredniku Marijanu Tothu, hrvatskom branitelju pripadniku 1. pješačke bojne 2. gardijske brigade "Gromovi", koji je poginuo u Petrinji 21. rujna 1991. godine.

"Otkrivanje spomen-ploče za mog brata i cijelu moju obitelj ima duboko značenje. Osjećamo kao da je ovdje, u blizini mosta na Petrinjčici, gdje je naš Marijan zauvijek ostao", rekao je brat pokojnog branitelja, Milan Toth, koji je isto branitelj i stradalnik rata. "Nije zaboravljen i važno je da se njegova i žrtva ostalih branitelja poginulih na ovom području poštuje i čuva kao trajna uspomena i istina o Domovinskom ratu, za koji smo svi ovdje nazočni bili spremni položiti život.", rekao je Toth.

Ploča je postavljena na mjestu gdje je Marijan Toth poginuo prije 21 godinu na sam dan okupacije Petrinje . Ploču su otkrili su ratni veterani "Gromovi" članovi udruge "Crne mambe" Damir Cvek i Davor Gorupić. Majka Marija, duboko potresena, u suzama je rekla kako se sve ove godine osjeća jako loše "Jako mi je teško. Ponosna jesam, ali jako mi nedostaje. Bio je premlad kad je poginuo, imao je samo 21. godinu".

U ime cijele obitelji iz Koprivnice, brat Milan je na kraju zahvalio svima koji su pridonijeli da se postavi spomen ploča. Posebno pripadnicima 2. gardijske brigade i suborcu pokojnog Marijana umirovljenom pukovniku Ivici Šafariću koji je i bio inicijator podizanja spomen ploče. Spomen ploču blagoslovio je vojni kapelan don Milenko Majić.

Obilježavanje 21. obljetnice "Akcije Farkašić" nastavljeno je svečanošću u Novom Farkašiću. Nakon pozdrava mnoštvu ratnih veterana 2. gardijske brigade – članovima Udruge "Crne mambe" i URV 2. gbr "Gromovi", članovima obitelji poginulih "Gromova" i 144. brigade, ratnim veteranima 144. brigade HV Sesvete, hrvatskim braniteljima, mještanima Farkašića, predstavnicima Koordinacije braniteljskih udruga Sisačko-moslavačke županije, Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi", Oružanim snagama RH – zapovjedniku pukovniku Draženu Sebastijanu i pripadnicima 2. mehanizirane bojne "Gromovi", predstavnicima policije, načelniku općine Hrvatska Dubica Matiji Mikuliću, gradonačelnicima; Zagreba Milanu Bandiću, Siska Dinku Pintariću, Petrinje Željku Nenadiću, Dugog Sela Vladi Kruhaku, izaslaniku županice Sisačko-moslavačke županije Ivici Pandži – Orkanu, vojnom kapelanu don Milenku Majiću, te Tomi Bogoviću, izaslaniku ministra branitelja, prvi se obratio umirovljeni brigadir Mile Krišto, ratni načelnik stožera 2. gbr i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade. Krišto je opisao značaj i tijek akcije Farkašić koja se odigrala 17./18. listopada 1991. godine gdje su malobrojni branitelji u najvećem broju pripadnici 1. pješačke bojne 2. gbr uspjeli zaustaviti velikosrpskog agresora u daljnjem napredovanju i tako sačuvati Sisak i Zagreb. "Ova akcija obilježila je Domovinski rat na području Banovine, neprijatelj je ostao bez pet tenkova, određenog broja vojnika, 50 je imao ranjenih, mi smo imali tri poginula, i više nikada neprijatelj do kraja rata nije zauzeo ni metar teritorija. Akcija je stvorila uvijete za protudar naših snaga u 10., 11., i 12. mjesecu 1991. godine. Oslobođeno je osam sela i stvoreni su uvjeti za povratak prognanika. Ovaj jedini slobodni teritorij na desnoj obali Kupe bio je osnovica za razmještaj postrojbi za Oluju, od kuda je i krenula glavnina 2. gardijske brigade. 2. brigada je stvorila uvjete, probila neprijatelja, oslobađala zajedno s ostalim snagama HV-a i MUP-a Banovinu i izbila na državnu granicu u Dvoru".

Značaju ovoga događaja pridružio se i petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić, koji je rekao: "Kao kada izlazite iz tunela i vidite svjetlost, tako je i ovaj današnji dan, dan kada smo prvi puta zaustavili srbo-četničku armadu u ovom naselju, dan kada je na ovom teritoriju i obranjena hrvatska država i to je jedini teritorij na desnoj obali Kupe koji je tijekom cijelog Domovinskog rata bio slobodan. Kao kost u grlu svima onima koji su planirali doći na obale Kupe. Stoga smo neobično ponosni na sve one koji su zaustavili teški čelik, teški oklop, na sve one koji su ga poslije obranili i na sve one koji su sudjelovali u Oluji i obranili hrvatsku Banovinu."

Izaslanik sisačko-moslavačke županice Ivica Pandža-Orkan zahvalio se ratnim veteranima "Gromovima" na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu i posebno ovoj akciji, istaknuvši da je upravo je 18. listopada, odlukom Županijske skupštine iz 2007. godine, proglašen i Danom hrvatskih branitelja sisačko-moslavačke županije, što je tada bio i prvi Dan branitelja proglašen u RH.

Najveći donator za izgradnju spomenika bio je Grad Zagreb čiji je gradonačelnik Milan Bandić na svečanosti kazao: "Hvala Vam na onome što ste ovdje napravili 18. listopada 91. godine, a hvala Vam i što ste omogućili Gradu Zagrebu i mojim suradnicima da zajedno s Vama otmemo zaboravu ovu velebnu akciju u Farkašiću. Ovo su vrata Zagreba, ovdje se branio Zagreb, dok se u Vukovaru branio s istoka onda se s juga branio u Farkašiću. Da su četnici ovdje prešli Kupu onda bi preko Gorice do Zagreba došli jako brzo".

Tomo Bogović, izaslanik ministra branitelja sve prisutne je pozdravio u ime ministra branitelja Predraga Matića i podsjetio na značaj hrvatskih branitelja u stvaranju hrvatske države. Posebno je istaknuo rad udruga hrvatskih branitelja, koje ne odaju zaboravu ovako važne događaje iz Domovinskog rata i koje njeguju vrjednote i stečevine Domovinskog rata, kao što je to primjer ovdje u Farkašiću. Na kraju prije samog otkrivanja spomenika nazočnima se obratio umirovljeni pukovnik Ivica Šafarić-Nindža, predsjednik Udruge "Crne mambe" i inicijator podizanja spomenika poginulim "Gromovima" na području "Nebojanskog džepa" od 1991. do 1995. godine.

Ivica Šafarić se zahvalio donatorima: Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Dugom Selu, gospodinu Behinu koji je bio izvoditelj radova, Stjepanu Kezeriću, mještanima Farkašića, ali i svima drugima koji su pomogli u ostvarenju ovoga projekta.

Spomenik su otkrili Ivica Mužić i Joso Ilijević preživjeli sudionici akcije, te Marija i Franjo, kći i sin poginulog Mladena Šestića, nakon čega su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće, a molitvu je predvodio vojni kapelan don Milenko Majić

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi