Vijesti

Poruka vojnog biskupa prigodom 19. vojno-redarstvenog hodočašća u Mariju Bistricu

Petak, 30. 09. 2011.

Uvijek je postojala i uvijek će postojati potreba za ljudima u kojima se njihova osobna životna priča stapa u jedno s pričom o životu koju, putem Objave, primismo na dar. Takvi su ljudi autentični i nepatvoreni, iskreni i dosljedni. Djela su im temelj govora, a govor osobno svjedočanstvo vrednota, na kojima je utemeljen njihov život. Stoga oni, njihovo djelovanje i njihove riječi, privlače i potiču. Povijest Crkve svjedoči o mnogim osobama koje su živjele dobrim životom, potvrđujući ispravnost takva opredjeljenja. Te ljude zovemo slugama Božjim, blaženicima, svecima.

Dok pišem ove retke za poticaj, usmjeravam vašu pažnju na jedan primjer iz bogate riznice Crkve, na sv. Ivana Zlatoustog. U Crkvi je još uvijek snažno njegovo svjedočanstvo potvrđeno životom, iako je živio prije više od tisuću šesto godina (349.-407.). Rođen je u Antiohiji, uzornog odgoja, prihvatio je asketski život te, postavši svećenikom, s velikom je ljubavlju vršio propovjedničku službu. Postao je i carigradskim biskupom. Bio je uzoran pastir koji se trudio iz korijena popraviti život povjerenog mu vjerničkog puka i klera njegove biskupije. Uz pisanje, propovijedao je temeljne sadržaje katoličke vjere, te na taj način mnogima davao pravilno usmjerenje kršćanskog života. Nisu ga voljeli oni koji nisu marili za Božje. Dvaput je protjeran iz Carigrada i zatočen. U zatočeništvu je i umro, ali nije odustao od pravoga puta. Njegova se životna priča preklopila pričom o životu što joj je Stvoritelj autorom. Svjedok su tome riječi jedne od njegovih homilija: „Navaljuju mnogi valovi i ozbiljne oluje, ali mi se ne bojimo (…) Neka se valovi uzdižu, Isusovu lađu ne mogu potopiti. Čega da se bojimo? – pitam. Reci mi, zar smrti? Meni je život Krist, a smrt mi je dobitak. Ili zar progona? Gospodnja je zemlja i sve na njoj. Zar zaplijene dobara? U svijet ništa ne donijesmo i zacijelo ništa iz njega ne možemo ponijeti. (…) Siromaštva se ne plašim, za bogatstvom ne čeznem. Smrti se ne strašim, niti žudim za životom, osim za vašim napretkom.

Krist je sa mnom, koga da se bojim? Pa uzdigli se protiv mene i valovi, i mora, i bijes prvaka, sve je to za mene slabije od paučine. (…) Uvijek naime kažem: ‘Gospodine, budi volja tvoja’ da činim što ti hoćeš…“

Sretni su oni koji sretnu takve osobe na svome životnom putu, pa se, iz iskustva proživljena u susretu s njima, obogate osobno te radost prenesu u vlastitu životnu sredinu. Ovaj kratki susret sa svetim Ivanom Zlatoustim nek nam svima bude na blagoslov i poticaj za ustrajnost u nastojanju oko dobra.

Ponovno smo, nakon zasluženih i potrebnih dana odmora, na svojim radnim mjestima svjesni izazova i zadaća koji stoje pred nama, kako bismo u vremenu koje nam je darovano i prostoru koji dijelimo s mnogima, osobno i zajednički, najprije postupanjem a zatim i riječju, potvrđivali priču o životu, utemeljenu prije svega na onome što smo primili Objavom, po Riječi po kojoj sve postade. I već proživljeno iskustvo, doživljeni susreti i odrađeni poslovi, dobro učinjeno i posijana nada u srcima onih koji su nam došli u susret, jesu i ostaju trajni poticaj za buduće dane i obveza da u dobru ustrajemo.

U tom nastojanju uvijek možemo i moramo računati na zagovor naše Majke Marije. Ovih će dana već po tradiciji, kao i svake godine u rujnu, uz blagdan Imena Marijina, naši vojnici hodočastiti u Biskupiju kod Knina. Vojni ordinarijat je nedjeljivo, po izboru zaštitnice, vezan uz to mjesto i to staro marijansko svetište, koje prema povijesnim izvorima svoje začetke ima u vrijeme starohrvatskih vladara (9. st). Temeljem povijesnih podataka, može se reći da je ondje bilo središte političke vlasti i crkvene uprave, te da je u njemu bilo rasadište kulture u starohrvatskoj državi. Naselje je nosilo naziv Pet crkava na Kosovu.

Od samog osnutka biskupije (1050.) koja se prostirala do Drave, odnosno cijelim starohrvatskim kraljevstvom, u svetištu sv. Marije Kraljice Hrvata (odnosno Gospe od Biskupije) stolovao je biskup kojega se naziva hrvatskim biskupom. Od tada mjesto Pet crkava dobiva naziv Biskupija, a crkva – katedrala sv. Marije, postaje sjedište biskupa svih Hrvata. Kninski je biskup nosio naslov hrvatskog biskupa sve do 1330., nakon čega, do ukidanja biskupije 1493. godine, tj. do pada kninskog kraja pod Turke (1522.), nosi naslov kninski biskup. S provalom Turaka, dolazi do uništavanja i zapuštanja prostora i kulturne baštine. Godine 1828. kninska je biskupija spojena sa šibenskom.

Na temeljima stare crkve uređena je 1937/38. godine memorijalna crkva prema nacrtu najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. U njenom ukrašavanju, uz već spomenutog Meštrovića, sudjelovao je i veliki hrvatski umjetnik Jozo Kljaković. Tijekom Domovinskog rata i ova je crkva uništena pa sada čeka obnovu.

Jedna od pet crkava na Kosovu, bila je i trobrodna bazilika sv. Marije, koju je dao izgraditi kralj Zvonimir kao svoju zadužbinu. U njoj je, na dijelu kamenog zida koji je dijelio svetište od crkvenog broda, iznad oltarne pregrade, pronađen i najstariji znani pralik Gospe u starohvatskoj umjetnosti, slavljen kao Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

Kad je Sveta Stolica donosila odluku o Zaštitnici Vojnog ordinarijata izabrala je Majku Božju i to upravo pod ovim nazivom koji svjedoči o vjekovnoj povezanosti našeg naroda s Crkvom i Majkom Crkve. Naslov Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta vezan je i uz spomen proslavu 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata.

Već je blaženi kardinal Alojzije Stepinac pripremao 1941. godine proslavu 13-stoljetnog jubileja pokrštenja Hrvata, no zbog onovremenih ratnih zbivanja nije mogao ostvariti željeni plan. S protekom vremena i smirivanjem stanja, prvenstveno mislim na vrlo loš i potpuno grub odnos komunističkih vlasti u ondašnjoj Jugoslaviji prema vjeri i vjernicima, Katolička crkva u Hrvata održava, među ostalima, dva velika slavlja: u Solinu 1976. i u Mariji Bistrici 1984. godine.

Nekako se u taj niz dobro uklapa i osnivanje Vojne biskupije, što je izravni pokazatelj da je ponovno nastupilo vrijeme slobode, i za vjernike i za Crkvu. Vojni ordinarijat u RH ustanovljen je kako bi hrvatski vojnici i redarstvenici, vjernici katolici, lakše živjeli svoj kršćanski identitet, služeći domovini i ljudima u specifičnim uvjetima profesionalnog života. Duhovna skrb među katolicima vojno-redarstvenih snaga ima svoju dugu povijest, ne samo kod nas, ali i kod nas. Ona je nažalost prekinuta komunističkom diktaturom, ali se neformalno vratila među naše hrvatske policajce i vojnike s prvim danima obrane domovine. Svećenici su s posebnom pažnjom i kršćanskom ljubavlju pratili naše branitelje izložene pogibli u Domovinskom obrambenom ratu. Bili su za njih i s njima u vojarnama, na bojištima, na brodovima… Skrbili su o tome da ostanu vjerni čovjeku u sebi i ne zaborave Evanđelja ni u teškim okolnostima dajući na taj način svoj doprinos ljudskom ophođenju i oplemenjivanju svake pojedine osobe i po njoj čitave zajednice. Pokazatelj takvog odnosa je i krunica na reveru odore hrvatskih branitelja.

Zaštitnicu radosno častimo i pod drugim imenima i na drugim mjestima. Pred nama je 19. nacionalno hodočašće vojno-redarstvenih snaga RH. Radujući se susretu u Mariji Bistrici, zazivam blagoslov Božji i zagovor nebeske zaštitnice naše biskupije na sve vas i vaše obitelji, na vaš posao i vaša nastojanja oko dobra, kako bi se i po vama i vašim životima stopile u jedno životna priča naše biskupije s onom pričom o životu u punini što dolazi iz usta Božjih.

Mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u RH

U Zagrebu, 13. rujna 2011., na spomendan sv. Ivana Zlatoustog

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...