Vijesti

Posveta kapelice blaženog Ivana Merza na vojnom poligonu u Slunju

Nedjelja, 10. 12. 2017.

   Na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije,  u petak 8. prosinca 2017. godine održana je svečanost blagoslova kapelice Blaženog Ivana Merza. Ovaj poligon ima iza sebe bremenitu prošlost: na njemu je 1871. ubijen Eugen Kvaternik, vođa Rakovačke bune, na njemu je JNA godinama uvježbavala agresiju na Republiku Hrvatsku, na njemu su stradali mnogi u vrijeme Domovinskoga rata u pokušaju da obiđu svoje kuće u okupiranom kraju. Na ovom vježbalištu organiziraju danas vježbe članice NATO-pakta čiji je član i Hrvatska. Dvanaest godina od blagoslova i polaganja kamena temeljca za kapelicu na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju sagrađena je i dovršena kapelica blaženog Ivana Merza. Sve radove izveli su  pripadnici postrojbi, djelatne vojne osobe i namještenici. U povremenim zahtjevnijim radovima pomagali su pripadnici Središta za borbenu obuku.

Blagoslovu kapelice blaženog Ivana Merza i euharistijskom slavlju prisustvovao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović uz predstavnike Grada Slunja i Karlovačke županije, te druge uzvanike i goste. Uz vojnog ordinarija msgr. Juru Bogdana, na svečanosti je sudjelovao i msgr. Nikola Kekić križevački vladika, dvadesetak vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika.

Svečanost blagoslova novoizgrađene kapelice započela je u petak, na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, procesijom od Zapovjedništva Središta za borbenu obuku do crkve blaženog Ivana Merza. Obred blagoslova i sv. misu predvodio vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan. U 10.45 sati krenula je procesija prema crkvi. Nakon procesionalnog križa na čelu, vojnici su nosili drveni kip zaštitnika vojne kapelanije blaženog Ivana Merza. Za njima su išli  vojni i policijski kapelani i drugi svećenici s biskupima msgr. Bogdanom i msgr. Kekićem, potom povorka s predstavnicima državnih, vojnih, lokalnih vlasti i ustanova, vojnici, branitelji i drugi uzvanici.

Klapa Hrvatske ratne mornarice “sv. Juraj” pjevala je litanije svih svetih i poslije je animirala liturgijsko pjevanje pod sv. misom. General pukovnik Mate Ostović zapovjednik HKO-va,  pred zaključanim vratima novoizgrađene crkve predao je ključ vojnome ordinariju msgr. Juri Bogdanu a on ga je predao vojnom kapelanu na Slunju don Milenku Majiću koji je otključao vrata. Prvi je u crkvu stupio biskup a za njim drugi svećenici i prisutni vjernici. Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan je potom pristupio blagoslovu kapelice.

U svojoj propovijedi msgr. Bogdan se osvrnuo na crkvu građevinu koju je izgradila živa Crkva vjernika. „Vidljiva zgrada crkve građevine, upravo označava živu Crkvu, mistično tijelo Kristovo sastavljeno od vjernika, živog kamenja, živih Božjih hramova. Označava Crkvu Zaručnicu i majku, koja hodočasti ovom zemljom, a također i Crkvu proslavljenu na nebu. Stoga je ispravno da se ova zgrada - građevina, određena isključivo za okupljanje vjernika i slavljenje svetih otajstava, posveti svečanim činom blagoslova kako je to u Crkvi običaj od ranih stoljeća kršćanstva. Činom blagoslova, posvete ona postaje sveto mjesto, Božji hram, pa je stoga s pravom možemo zvati crkvom, kapelom“ -  rekao je biskup.  Govoreći o oltaru kojeg je biskup također blagoslovio rekao je: „Oltar označava Krista, svećenika Novog Zavjeta, živi oltar nebeskog hrama. Oltar je također i žrtvenik na kojemu se Krist žrtvovani Jaganjac sam prikazuje i čija se žrtva po rukama svetog anđela, kako molimo u prvoj euharistijskoj molitvi, prenosi Bogu Ocu na nebeski oltar. Oltar je ujedno i blagdanski stol s kojega se vjernicima daje duhovna hrana i piće, kako bi i oni sami - čija su srca duhovni oltari - kako ih nazivaju sveti crkveni oci, mogli Bogu prikazivati žrtvu vlastitog života. Zato se oltaru, na kojem se u svakoj Svetoj Misi uprisutnjuje ona ista žrtva Kristova na Kalvariji, i unutar Svete Mise i izvan liturgijskog slavlja, iskazuje posebna počast“. U drugome dijelu homilije biskup je govorio o bl. Ivanu Merzu kojemu je posvećena novoizgrađena kapelica. „Ovu kapelu, braćo i sestre, posvećujemo u čast blaženoga Ivana Merza, vjernoga sina našega naroda. On je bio liturgijska duša. Kako navode njegovi životopisci, sveta je Misa bila središte njegovoga duhovnoga i molitvenog života, ali i srce njegova apostolskog djelovanja. Tu je svaki dan crpio snagu i apostolski žar“. rekao je biskup. Potom je naveo nekoliko tekstova bl. Merza o euharistiji: „Gdje je nama ljudima Bog prisutniji negoli u presvetoj Euharistiji? Euharistija napunja dušu rasvjetom koja je svjetlija od dana, koja je pretvara u duševno zadovoljstvo, koja smiruje u osjećanju nečega nepoznatog i neizmjernog. Ne zaboravimo na Kristovu neizmjernu ljubav i posvetimo veću pažnju maloj bijeloj Hostijici, koja osamljena na nas čeka u studenim crkvicama“.

Biskup Bogdan se u završnome dijelu homilije osvrnuo i na svetkovinu Bezgrešnog Začeća: „Danas svoj pogled uzdižemo i našoj nebeskoj majci Blaženoj Djevici Mariji čije Bezgriješno Začeće slavimo da bude danas uz nas u slavlju ove svete Misne žrtve kao što je bila uz križ Isusov na Kalvariji. Blažena je Djevica Marija duboko povezana s Crkvom. Ona koja je od Boga sačuvana od svake mrlje Istočnoga grijeha i ispunjena svakom milošću, kako bi postala dostojnom majkom Božjega Sina, označava početak Crkve, Kristove Zaručnice bez mrlje i bore, koja sjaji od ljepote ….  Molimo je, njoj osobito dragom molitvom krunice, da bi i nas, ona Bezgriješna, sačuvala od pogibelji grijeha i da bi i nas ona, sva sveta, svojim zagovorom učinila svetima, da budemo uistinu njezini sinovi i kćeri, njezina ljubljena djeca“.

Zaključio je svoje razmišljanje drevnom molitvom Crkve Bogorodici: „ Pod tvoju se obranu utječemo sveta Bogorodice, ne odbaci molitve naše u potrebama našim, nego nas od svih pogibelji oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena, Gospođo naša, Posrednice naša, Zagovornice naša! Sa svojim nas Sinom pomiri, svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči!“.  

Na kraju mise je vojni kapelan don Milenko Majić zahvalio mnogima, od visokih časnika do pojedinaca i poduzeća koji su pomogli izgradnju kapelice.

Drugi dio slavlja „Agape“  nastavljen je u restoranu Vojnog poligona "Eugen Kvaternik". Svi sudionici su imali prigodu razgledati izložbu fotografija koje prikazuju tijek izgradnje crkve kapelice. Jelo je blagoslovio vojni ordinarij koji je u kratkom govoru poželio ''da ova crkva bude mjesto susreta s Bogom te da njene brave i ključevi ne zahrđaju!'' Nazočnima su se obratili i drugi uzvanici. Posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul podsjetio je na važnost potvrđivanja neraskidive veze hrvatskih branitelja i Crkve: "Kao dio populacije ponosnih branitelja mogu izreći zahvalnost za svu potporu, za svu utjehu i svu duhovnu skrb koju ste nam u teškim, ali časnim vremenima Domovinskog rata pružali. Vjerujem kako će ova kapelica od danas u svoj svojoj punini, ovdje na vojnom poligonu Eugena Kvaternika u Slunju, biti mjesto duhovne potpore, snaženja u vjeri", rekao je Kožul i dodao kako je za većinu pripadnika Hrvatske vojske  duhovna skrb koju dobivaju od Vojnog ordinarijata izvor dodatne snage, moralnih vrijednosti, čovjekoljublja i domoljublja. "Znam da će se ta neraskidiva nit, čvrsta povezanost nastaviti i da će ova kapelica, rađena ljubavlju, građena srcem, biti još jedan dokaz naše okrenutosti vjeri, koja nam je toliko toga dobroga podarila, usadila i činila nas i čini i boljim vojnicima, ali prije svega boljim ljudima“. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov u svojoj pozdravnoj riječi je kazao: „Crkvu i vjeru doživljavamo kao dio svog identiteta. Hrvatski vojnik se uvijek oslanja na Crkvu pogotovo u onim najtežim trenucima, a to je bio slučaj i za vrijeme Domovinskog rata kada smo oko vrata nosili krunice“. Prisutnima su se  obratili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović, postulator kauze bl. Ivana Merza o. Božidar Nagy SJ, zapovjednik Vojnog poligona "Eugen Kvaternik" brigadir Mario Lilić i vladika križevački msgr. Nikola Kekić. Vojni kapelan don Milenko Majić i zapovjednik Vojnog poligona "Eugen Kvaternik" brigadir Mario Lilić uručilii su zahvalnice onima koji su pomogli u izgradnji kapelice i u izradi fotomonografije  pod nazivom "Od bajte do crkve". Posebna zahvalnica uručena je i samom zapovjedniku Vojnog poligona "Eugen Kvaternik" brigadiru Mariu Liliću za poseban doprinos i angažman oko izgradnje crkve bl. Ivana Merza. KUD “Korana” Slunj u narodnim nošnjama je obogatio slavlje svojim kulturno-umjetničkim programom.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi