Vijesti

Predavanje vojnog biskupa na Hrvatskom vojnom učilištu

Srijeda, 13. 03. 2019.

U utorak, 13. ožujka 2019. godine, na Hrvatskome vojnom učilištu u Zagrebu, vojni biskup msgr. Jure Bogdan, održao je predavanje polaznicima 11. naraštaja izobrazbe časnika u funkcionalnom području. U sklopu predmeta Vojna etika i religijska kultura biskup je govorio na temu „Blaženi Alojzije Stepinac – svetac, zašto i kada?“.

Na početku predavanja biskup je rekao: „U sklopu naše Vojne biskupije - Vojnog ordinarijata u RH imamo kapelanije kojima je naslovnik bl. Alojzije Stepinac, kako kod hrvatske vojske tako i kod hrvatske policije. Posvuda u našoj Domovini, župne crkve, kapelice, kipovi i slike bl. Stepinca se iz dana u dan umnažaju. Njegov kult je davno nadišao granice naše zemlje! Na njegov grob svakodnevno dolaze mnogi i mole. Kako se „postaje“ svecem? Kako je to bilo kroz povijest Crkve? Kako je danas? Tko može biti proglašen svetim? Tko to čini?“

Prikazao je početke i povijest štovanja svetaca u Katoličkoj Crkvi. „U ranome kršćanstvu od samoga početka kršćani su s velikim poštovanjem pokapali tijela mučenika, okupljali se u molitvi na njihove grobove. Spontano su častili apostole i mučenike koji su svojom krvlju posvjedočili svoju vjeru, ljubav prema Kristu koji je za kršćane Spasitelj i Otkupitelj čovjeka. Mučenici – martyres znači svjedoci. Isto tako se spontano razvio i kult ispovjedaoca, priznavaoca – confessores koji su pretrpjeli progonstvo, ali ne i mučeništvo. Kult kršćana se postupno proširio i na one koji su živjeli kreposno na herojskoj razini i umrli na glasu svetosti. U početku kultna mjesta bili su grobovi mučenika pa i sama mjesta mučeništva. Nakon Milanskog edikta cara Konstantina 313. godine, kad je kršćanstvo u Rimskom carstvu postalo ravnopravno drugim religijama - postalo slobodno, ranokršćanske crkve i bazilike podizane su na grobovima gdje su pokopani mučenici, odnosno sveci. U ranom kršćanstvu Dan mučeništva – “dan rođenja za nebo” upisivan je u poseban kalendar kako bi se spomendan mučenika slavio svake godine. Tako su nastali martirologiji. Od VI. do XII. stoljeća uvođenje kulta nekoga sveca, njegova kanonizacija – proglašenje svetim, uvođenje u „kanon svetaca“ spadala je nabiskupe, biskupske ili pokrajinske sinode. Još u X. stoljeću neki su biskupi molili rimskoga papu da nekog kandidata proglasi svetim. Time bi kult dotičnoga sveca dobivao jači impuls i univerzalni značaj. Papa Grgur IX. je u XIII. stoljeću odredio da u Katoličkoj Crkvi samo rimski papa i pravno i stvarno može nekome odobriti javno štovanje za cijelu Crkvu, kanonizirati ga. Proći će više stoljeća dok je ova odredba rimskog prvosvećenika u potpunosti zaživjela u Zapadnome kršćanstvu. Papa Siksto V. (1585.-1590.) je reformirao Rimsku kuriju. Tom prigodom ustanovio je “Svetu kongregaciju obreda” za bogoštovlje – liturgiju. Malo kasnije povjerio je toj Kongregaciji i kauze kanoniziranja svetaca. Papa Pavao VI. je 1969. od te Kongregacije ustanovio dvije, jednu za kult i disciplinu sakramenata a drugu za kauze svetih. Apostolskom konstitucijom Divinus perfectionis Magister 25. siječnja 1983. papa Ivan Pavao II. je reformirao Kongregaciju za kauze svetih. Donio je nove propise o kanonizacijama i beatifikacijama koji su u Crkvi i danas na snazi. Ovdje valja spomenuti da su i Benedikt XVI. i papa Franjo intervenirali u propisima i praksi proglašavanja svetim.

U prvom tisućljeću kršćanstva, nazivi beatus (blaženi) i sanctus (sveti) upotrebljavaju se u istom značenju za nekog Božjeg ugodnika. Uostalom i onda i danas svaki svetac je blažen jer uživa vječno blaženstvo u Bogu, s Bogom.

U srednjem vijeku blaženima se nazivaju i oni koji su umrli na glasu svetosti, ali taj naslov ne uključuje nikakvo javno crkveno štovanje dotične osobe. U XV. stoljeću za pravnike – kanoniste, beatus – blaženik je onaj koji je predmetom privatnog štovanja vjernika, dok se za onoga koji je javno štovan u crkvi, upotrebljava termin sanctus - sveti. Godine 1483. papa Siksto IV. je prvi koji je formalno dopustio da se javno štuje u crkvi onaj koji ima naslov beatus – blaženi i time ovom naslovu daje i pravno značenje. U XVI. stoljeću, pape (skoro redovito) udovoljavaju molbama da kandidat za kanonizaciju – proglašenje svetim, već ranije bude javno štovan kao beatus - blaženik. Ovo papino dopuštenje nazvano je beatificatio - beatifikacija.

U XVII. stoljeću beatifikacija postaje obveznom etapom prije kanonizacije. Papa najprije dopušta ograničeni kult – samo na nekom području i to u skromnijemu obliku nego što se štuju sveci. Nakon čudesa koja su se dogodila na zagovor dotičnoga sveca, blaženik može biti kanoniziran - proglašen svetim, uvršten u popis svetaca i kao takav obvezno štovan u cijeloj Crkvi.

Papa Pavao VI. je prvi put predsjedao jednoj svečanosti beatifikacije 17. listopada 1971. Tada je proglasio blaženim poljskog svećenika franjevca, „dobrovoljca bunkera gladi“ Maksimilijana Kolbea. Papa Ivan Pavao II. predsjedao je osobno svim beatifikacijama, kako u Rimu, tako i izvan Rima. Za Pape Benedikta XVI. (2005.-2013.) i sadašnjeg pape Franje beatifikacijama predsjeda prefekt Kongregacije za kauze svetih ili neki drugi papin legat, a kanonizacijama papa.

Biskup Bogdan je potom govorio o crkvenim propisima danas i o postupku za proglašenje svetim. Pojasnio je pojam beatifikacije i kanonizacije. Beatifikacija – proglašenje blaženim je papinsko dopuštenje ili odobrenje novoga štovanja pod nazivom „blaženika“ s ovlaštenjem da se slavi liturgijski spomendan ili blagdan dotičnog Sluge Božjega u okviru određenih granica, jedne biskupije, redovničke zajednice ili naroda, a da se prethodno nije tako štovao. Proglašenje blaženim, beatifikacija je dakle papinsko dopuštenje štovanja – permissio cultus u vidu buduće kanonizacije ili bez obzira na kanonizaciju.

Kanonizacija – proglašenje svetim znači da rimski prvosvećenik – papa propisuje svim vjernicima u Katoličkoj Crkvi štovanje nekog Božjeg ugodnika kao sveca, određujući da se obavlja svečana služba, sveta Misa s časoslovom u čast dotičnoga sveca. U kontekstu današnjih preciznih propisa za pokretanje postupka za proglašenje blaženim i svetim biskup je izložio život bl. Alojzija Stepinca, kardinala i mučenika (Krašić, 8. svibnja 1898.-Krašić,10. veljače1960.). Nakon smrti ovog iznimnog hrabrog i svetog pastira u Krašiću 10. veljače 1960., njegov grob iza glavnog oltara u zagrebačkoj prvostolnici postao je mjesto kontinuirane tihe molitve, žarište duhovnosti. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić i njegov prethodnik kardinal Franjo Šeper, prefekt Kongregacije za nauk vjere, uputili su 17. veljače 1980. molbu papi Ivanu Pavlu II. da se otvori dijecezanski postupak u vidu beatifikacije kardinala Stepinca. Kongregacija za proglašenje svetaca dopustila je 4. prosinca 1980. da se pri Rimskoj biskupiji otvori dijecezanski proces pred posebnim sudištem i pod strogom tajnom. Sve je bilo pridržano Svetoj Stolici. Postulaturom je imenovan franjevac Antonio Cairoli OFM. Ista je Kongregacija odobrila tek 11. listopada 1984. da se sudište vodi i u Zagrebu, također sub secreto.

Nadošle su poteškoće s jugopolicijom. Proces je iz sigurnosnih razloga bio zaustavljen na neko vrijeme. Otac Cairoli preminuo je 1989. godine. Novi postulator msgr. Juraj Batelja imenovan je 4. listopada 1991. Postupak je nastavljen. Nakon temeljitih ispitavanja, svjedoka, dokumenata, spisa iz 126 arhiva, dijecezanski postupak je završen i predan je Rimskoj Kongregaciji za proglašenje svetim. Pod vodstvom generalnog relatora mađarskog dominikanca Ambroza Eszera izrađena je Pozicija o sluzi Božjem Alojziju Stepincu nadbiskupu zagrebačkome, kardinalu mučeniku.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim i mučenikom, tj. dopustio je javno štovanje kardinala Stepinca, mučenika, 3. listopada 1998. u hrvatskom nacionalnom svetištu Mariji Bistrici. Bilo je to na 52. obljetnicu glasovita govora koji je nadbiskup Stepinac izgovorio na suđenju u Zagrebu. Od tada se vodi proces za kanonizaciju.“

Biskup je protumačio kako se vodi postupak u kojoj je fazi sada i koje su poteškoće usporile kanonizaciju bl. Alojzija. Svoje izlaganje je zaključio:Iz proučavanja života i djela bl. Alojzija Stepinca od njegovih mladenačkih dana do smrti proizlaze tri konstante, tri odrednice njegova djelovanja i postupanja:

a) Bogoljublje: poštovanje Božjeg zakona koje se očituje u cijeloj prirodi i u čovjeku, osobito u čovjekovoj savjesti po kojoj je odgovoran pred ljudima i pred Bogom;

b) Čovjekoljublje: poštovanje prema svakom čovjeku, narodu, koje god rase, boje, jezika i vjere bio;

c) Rodoljublje: poštovanje vlastita hrvatskog naroda iz kojega je potekao, kojim se ponosio i za koji se molio i patio.

To su razlozi njegove beatifikacije. To su razlozi njegove buduće kanonizacije. Bl. Alojziju Stepincu to ne treba. Ali treba nama. Treba današnjim kršćanima. Treba Crkvi! Exempla trahunt – primjeri privlače. Svrha života je svetost. Svetost je prijeko potrebna.“

Nakon biskupova izlaganja, uslijedio je zanimljiv i intenzivan razgovor prisutnih polaznika 11. naraštaja izobrazbe časnika s biskupom na iznesenu temu.

 

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi