Vijesti

Pripremna konferencija za 55. međunarodno vojno hodočašće u Lurd

Utorak, 16. 10. 2012.

U Španjolskoj je u Malagi od 8. do 11. listopada održana 55. CIP konferencija (Conférence internationale préparatoire) zemalja suorganizatora međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd u organizaciji PMI-a (Pèlerinage Militaire International). Ova konferencija koja okuplja djelatnike vojnih nad/biskupija, Ravnateljstava dušobrižništva i upravu PMI-a priprema međunarodno vojno hodočašće u Lurd u svim njegovim pojedinostima u međunarodnom i vojničkom duhu. 55. međunarodno vojno hodočašće održat će se od 24. do 26. svibnja 2013. pod motom "Lurd, vrata vjere". 21. lurdsko hodočašće hrvatske vojske i policije održat će se od 21. do 28. svibnja 2013.

Sudionicima konferencije je španjolski vojni biskup, Juan del Río Martin uputio pismo dobrodošlice u kojemu, želeći dobar rad i uspješnu konferenciju, poručuje: "Nakon što smo radosno proslavili 54. vojno hodočašće u Lurd i doživjeli intenzivne trenutke molitve, razmišljanja i zajedništva u pobožnosti, moramo nastaviti put i gledati na sljedeće lurdsko hodočašće. Kao i obično svake godine u jesen izaslanstava 16 naroda i sama direkcija PMI-a susretnu se kako bi se osvrnuli na svibanjski hodočašće te pripremili za hodočašće sljedeće godine. Želim vam svima dobrodošlicu u Španjolskoj gdje se ove jeseni održava konferencija kako je dogovoreno na prošlogodišnjoj konferenciji u Berlinu. S velikim zadovoljstvom vas pozivamo da sudjelujete u ovoj međunarodnoj konferenciji pripreme lurdskog hodočašća. Španjolska vojna nadbiskupija radi na planiranju i pripremi ovog skupa i nadamo se da ćete naći u ovom mjestu sve što je potrebno u ostvarivanju svoje zadaće, kako bi jednako tako pružili svim lurdskim hodočasnicima, vojnicima odlično 55. međunarodno lurdsko vojno hodočašće".

Uz generalnog vikara Vojne biskupije Španjolske, mons. Pabla Ramona Panadera Sancheza u svojstvu domaćina na konferenciji je sudjelovalo 50-at izaslanika - crkvenih i vojnih dužnosnika - iz 16 zemalja, uprave PMI-a, predstavnika lurdskog svetišta i lurdskih bolnica. Upravu Međunarodnog vojnog hodočašća (PMI) predstavljali su direktor mons. Blaise Rebotier, zamjenik predsjednika general Bernard Guevel, te više suradnika odgovornih za protokol, osiguranje, tehniku itd. Hrvatsko izaslanstvo su sačinjavali pastoralni vikar Vojne biskupije o. Josip Stanić, načelnik MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu bojnik Petar Klarić, te osobni tajnik vojnog biskupa g. Marinko Nikolić.

U prvom dijelu konferencije mons. Rebotier je prenio pozdrave francuskog vojnog biskupa Luca Ravela naglasivši da je zajedno s biskupom sudjelovao na vojno-redarstvenom hodočašću u Mariju Bistricu, te je još jedan puta prenio hrvatskom izaslanstvu zahvalu na pozivu i čestitku na organizaciji. Mons. Blaise se osvrnuo i na ovogodišnje lurdsko hodočašće istaknuvši posebno osjetno manji broj sudionika koji je povezan s financijskom krizom u regiji te naglasio da se financijska kriza ne bi smjela toliko odražavati na broj sudionika jer vojska uvijek ima mogućnost smještaja u vojnom kampu koji je znatno jeftiniji. Zamolio je sve delegacije da u svojim zemljama što više promoviraju boravak u vojnom kampu koji je više u duhu vojnog hodočašća od smještaja u hotelima. Najavio je i mogućnost da se vojni kamp premjesti na lokaciju bližu svetištu te proširi boljim smještajem. Nadalje, mons. Blaise je prenio poruku biskupa Ravela da se delegacije više uključuju u rad samoga PMI-a, da promiču PMI u svojim domovinama, da svestrano dijele informacije s drugim narodima, doprinose osjećaju bratstva. Kako bi se više uključile zemlje koje nemaju ordinarijate i vojne biskupe, već ravnateljstva dušobrižništva pozvane se sve delegacije da budu mostovi između naroda. U svrhu bolje informiranosti unutar PMI-a, a i prema javnosti najavljena je nova internetska stranica PMI-a. Vojske su nadalje pozvane da aktivno volontiraju u zboru PMI-a, pomažu tehničkoj ekipi, angažiraju liječnike i prevoditelje, te koriste sve raspoložive resurse koje im daje svetište, Francuska vojska, žandarmerija i PMI.

U radnom dijelu sudionici su odredili da vrijeme lurdskog vojnog hodočašća u 2013. godini bude 24. do 26. svibnja pod motom "Lurd, vrata vjere". Jednak takav moto u 2013. imat će i lurdsko svetište, a preuzet je i za vojno hodočašće kako bi se tematski i pastoralno u Godini vjere otvorila vrata vjere te obnovila vjera i povjerenje u Boga. Moto je i svojevrstan poziv na ponovno otkrivanje Lurda, Gospe Lurdske i onoga što ona predstavlja i poručuje. Upravo takvu ideju Lurda kao vrata ilustrira i službeni bedž vojnog hodočašća u 3013. godini. Bedž je predložila delegacija Mađarske, a biće izrađen u 20 000 primjeraka.

Delegacije su raspravile sve lurdske ceremonije i svečanosti. Njemačka je preuzela organizaciju ceremonije otvaranja 55. PMI-a. Ceremonija otvorenja će u 2013. godini biti direktno povezana s adoracijom pred spiljom koju organizira Francuska. Njemačka u ceremoniji otvaranja u baziliji Pija X. želi naglasiti, kroz glazbu, svjetlo i simboliku vrata, Godinu vjere i Lurd kao mjesto otvorenih vrata vjere. Otvorenje bi završavalo dolaskom vojske na adoraciju pred Presvetim pred spilju ukazanja uz pjevanje lurdskih i Taize pjesama. Ideja vodilja ovakvog koncepta zajedništva ceremonije otvorenja i adoracije jest – kako naučiti moliti.

Glazbeni nastupi vojnih orkestara u gradu su jako hvaljeni od stanovnika Lurda, kao i od samih sudionika hodočašća, te će se s time nastaviti još intenzivnije.

Mons. Blaise je prenoseći razmišljanja biskupa Ravela naglasio važnost okupljanja visokih političkih, vojnih i crkvenih autoriteta na predavanju i raspravi koju organizira PMI zadnje dvije godine. Želja biskupa Ravela jest okupiti vrlo visoke autoritete iz političkog, vojnog i crkvenog života zemalja Europe i svijeta, jer upravo o tim ljudima, u povjerenju koje im je povjereno, ovisi ne samo sudbina vojnog hodočašća nego i mira i zajedništva koje Lurd svjedoči. U tom smislu je najavljeno da će PMI uputiti pozivnice Vladama.

Lurdsko svetište i Hrvatska delegacija organizirat će procesiju s Presvetim. Na konferenciji je s izaslanikom svetišta o. Régis-Marie de La Teyssonnière dogovoren i prezentiran koncept procesije koji je u osnovi redoviti koncept procesije koja se odvija u svetištu svakodnevno. Važno je napomenuti da je lurdsko svetište nakon procesije s Presvetim koju je 2008. godine organizirala Hrvatska usvojilo takav "hrvatski" koncept kao redoviti za samo svetište. Sama procesija u svojim ključnim elementima poziva na hod i adoraciju, te blagoslov bolesnika u zazivima i čitanjima govorit će u duhu Godine vjere na više jezika. Svetište će pobrinuti za ceremonijalni dio procesije, a Hrvatska za organizacijski dio koji treba implementirati sve nazočne vojske.

Međunarodnu svetu misu organizirat će Irska. Misa će kao i svake godine biti u nedjelju u 10 sati. Prije mise odvija se bogata glazbena i vizualna animacija i program dolaska zastava i delegacija. Irska sljedeće godine planira po završetku svete povesti sve vojnike do spilje ukazanja gdje bi se molio Anđeo Gospodnji kako bi još jedan puta bilo naglašeno molitveno i marijansko biće Lurda.

Procesiju s svijećama preuzele je Francuska. Koncept procesije koji polazi s prerije - nasuprot spilji, prolazi iza bazilike sv. Bernardice i vraća se na prostor svetišta kroz portu sv. Mihaela pokazao se zadnjih godina kao jedini koji koncept je zadovoljavajući jer cijelo vrijeme zadržava dojam zbiljskog i zajedničkog sudjelovanja u procesiji koja nije predugačka te svi hodočasnici mogu proći cijeli put. Takvu organizaciju procesije Francuzi će napraviti i u 2013. godini.

Ceremoniju zatvaranja nije trenutno preuzela niti jedna delegacija.

Pored obveze organizacije Euharistijske procesije Hrvatska je obećala da će sudjelovati u podizanju međunarodnog vojnog kampa sa 10 ljudi, kao i osiguranju samoga hodočašća sa 30. ljudi.

Za sve ceremonije i svečanosti delegacije su izradile okvirni koncept i prezentirale ga sudionicima konferencije. Zadužene delegacije trebaju izraditi koncepte sa svim detaljima i proslijediti ih direkciji PMI-a te drugim delegacijama.

Za boravka u Malagi sudionici su posjetili grad Malagu s katedralom i drugim znamenitostima.

Redovito je slavljena je sveta misa u kapeli vojne rezidencije gdje su delegacije i bile smještene.

Na kraju je dogovoreno je da će se sljedeća konferencija (2013.) održati u Eindhovenu u Nizozemskoj.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi