Vijesti

Pripremna konferencija za 55. međunarodno vojno hodočašće u Lurd

Utorak, 16. 10. 2012.

U Španjolskoj je u Malagi od 8. do 11. listopada održana 55. CIP konferencija (Conférence internationale préparatoire) zemalja suorganizatora međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd u organizaciji PMI-a (Pèlerinage Militaire International). Ova konferencija koja okuplja djelatnike vojnih nad/biskupija, Ravnateljstava dušobrižništva i upravu PMI-a priprema međunarodno vojno hodočašće u Lurd u svim njegovim pojedinostima u međunarodnom i vojničkom duhu. 55. međunarodno vojno hodočašće održat će se od 24. do 26. svibnja 2013. pod motom "Lurd, vrata vjere". 21. lurdsko hodočašće hrvatske vojske i policije održat će se od 21. do 28. svibnja 2013.

Sudionicima konferencije je španjolski vojni biskup, Juan del Río Martin uputio pismo dobrodošlice u kojemu, želeći dobar rad i uspješnu konferenciju, poručuje: "Nakon što smo radosno proslavili 54. vojno hodočašće u Lurd i doživjeli intenzivne trenutke molitve, razmišljanja i zajedništva u pobožnosti, moramo nastaviti put i gledati na sljedeće lurdsko hodočašće. Kao i obično svake godine u jesen izaslanstava 16 naroda i sama direkcija PMI-a susretnu se kako bi se osvrnuli na svibanjski hodočašće te pripremili za hodočašće sljedeće godine. Želim vam svima dobrodošlicu u Španjolskoj gdje se ove jeseni održava konferencija kako je dogovoreno na prošlogodišnjoj konferenciji u Berlinu. S velikim zadovoljstvom vas pozivamo da sudjelujete u ovoj međunarodnoj konferenciji pripreme lurdskog hodočašća. Španjolska vojna nadbiskupija radi na planiranju i pripremi ovog skupa i nadamo se da ćete naći u ovom mjestu sve što je potrebno u ostvarivanju svoje zadaće, kako bi jednako tako pružili svim lurdskim hodočasnicima, vojnicima odlično 55. međunarodno lurdsko vojno hodočašće".

Uz generalnog vikara Vojne biskupije Španjolske, mons. Pabla Ramona Panadera Sancheza u svojstvu domaćina na konferenciji je sudjelovalo 50-at izaslanika - crkvenih i vojnih dužnosnika - iz 16 zemalja, uprave PMI-a, predstavnika lurdskog svetišta i lurdskih bolnica. Upravu Međunarodnog vojnog hodočašća (PMI) predstavljali su direktor mons. Blaise Rebotier, zamjenik predsjednika general Bernard Guevel, te više suradnika odgovornih za protokol, osiguranje, tehniku itd. Hrvatsko izaslanstvo su sačinjavali pastoralni vikar Vojne biskupije o. Josip Stanić, načelnik MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu bojnik Petar Klarić, te osobni tajnik vojnog biskupa g. Marinko Nikolić.

U prvom dijelu konferencije mons. Rebotier je prenio pozdrave francuskog vojnog biskupa Luca Ravela naglasivši da je zajedno s biskupom sudjelovao na vojno-redarstvenom hodočašću u Mariju Bistricu, te je još jedan puta prenio hrvatskom izaslanstvu zahvalu na pozivu i čestitku na organizaciji. Mons. Blaise se osvrnuo i na ovogodišnje lurdsko hodočašće istaknuvši posebno osjetno manji broj sudionika koji je povezan s financijskom krizom u regiji te naglasio da se financijska kriza ne bi smjela toliko odražavati na broj sudionika jer vojska uvijek ima mogućnost smještaja u vojnom kampu koji je znatno jeftiniji. Zamolio je sve delegacije da u svojim zemljama što više promoviraju boravak u vojnom kampu koji je više u duhu vojnog hodočašća od smještaja u hotelima. Najavio je i mogućnost da se vojni kamp premjesti na lokaciju bližu svetištu te proširi boljim smještajem. Nadalje, mons. Blaise je prenio poruku biskupa Ravela da se delegacije više uključuju u rad samoga PMI-a, da promiču PMI u svojim domovinama, da svestrano dijele informacije s drugim narodima, doprinose osjećaju bratstva. Kako bi se više uključile zemlje koje nemaju ordinarijate i vojne biskupe, već ravnateljstva dušobrižništva pozvane se sve delegacije da budu mostovi između naroda. U svrhu bolje informiranosti unutar PMI-a, a i prema javnosti najavljena je nova internetska stranica PMI-a. Vojske su nadalje pozvane da aktivno volontiraju u zboru PMI-a, pomažu tehničkoj ekipi, angažiraju liječnike i prevoditelje, te koriste sve raspoložive resurse koje im daje svetište, Francuska vojska, žandarmerija i PMI.

U radnom dijelu sudionici su odredili da vrijeme lurdskog vojnog hodočašća u 2013. godini bude 24. do 26. svibnja pod motom "Lurd, vrata vjere". Jednak takav moto u 2013. imat će i lurdsko svetište, a preuzet je i za vojno hodočašće kako bi se tematski i pastoralno u Godini vjere otvorila vrata vjere te obnovila vjera i povjerenje u Boga. Moto je i svojevrstan poziv na ponovno otkrivanje Lurda, Gospe Lurdske i onoga što ona predstavlja i poručuje. Upravo takvu ideju Lurda kao vrata ilustrira i službeni bedž vojnog hodočašća u 3013. godini. Bedž je predložila delegacija Mađarske, a biće izrađen u 20 000 primjeraka.

Delegacije su raspravile sve lurdske ceremonije i svečanosti. Njemačka je preuzela organizaciju ceremonije otvaranja 55. PMI-a. Ceremonija otvorenja će u 2013. godini biti direktno povezana s adoracijom pred spiljom koju organizira Francuska. Njemačka u ceremoniji otvaranja u baziliji Pija X. želi naglasiti, kroz glazbu, svjetlo i simboliku vrata, Godinu vjere i Lurd kao mjesto otvorenih vrata vjere. Otvorenje bi završavalo dolaskom vojske na adoraciju pred Presvetim pred spilju ukazanja uz pjevanje lurdskih i Taize pjesama. Ideja vodilja ovakvog koncepta zajedništva ceremonije otvorenja i adoracije jest – kako naučiti moliti.

Glazbeni nastupi vojnih orkestara u gradu su jako hvaljeni od stanovnika Lurda, kao i od samih sudionika hodočašća, te će se s time nastaviti još intenzivnije.

Mons. Blaise je prenoseći razmišljanja biskupa Ravela naglasio važnost okupljanja visokih političkih, vojnih i crkvenih autoriteta na predavanju i raspravi koju organizira PMI zadnje dvije godine. Želja biskupa Ravela jest okupiti vrlo visoke autoritete iz političkog, vojnog i crkvenog života zemalja Europe i svijeta, jer upravo o tim ljudima, u povjerenju koje im je povjereno, ovisi ne samo sudbina vojnog hodočašća nego i mira i zajedništva koje Lurd svjedoči. U tom smislu je najavljeno da će PMI uputiti pozivnice Vladama.

Lurdsko svetište i Hrvatska delegacija organizirat će procesiju s Presvetim. Na konferenciji je s izaslanikom svetišta o. Régis-Marie de La Teyssonnière dogovoren i prezentiran koncept procesije koji je u osnovi redoviti koncept procesije koja se odvija u svetištu svakodnevno. Važno je napomenuti da je lurdsko svetište nakon procesije s Presvetim koju je 2008. godine organizirala Hrvatska usvojilo takav "hrvatski" koncept kao redoviti za samo svetište. Sama procesija u svojim ključnim elementima poziva na hod i adoraciju, te blagoslov bolesnika u zazivima i čitanjima govorit će u duhu Godine vjere na više jezika. Svetište će pobrinuti za ceremonijalni dio procesije, a Hrvatska za organizacijski dio koji treba implementirati sve nazočne vojske.

Međunarodnu svetu misu organizirat će Irska. Misa će kao i svake godine biti u nedjelju u 10 sati. Prije mise odvija se bogata glazbena i vizualna animacija i program dolaska zastava i delegacija. Irska sljedeće godine planira po završetku svete povesti sve vojnike do spilje ukazanja gdje bi se molio Anđeo Gospodnji kako bi još jedan puta bilo naglašeno molitveno i marijansko biće Lurda.

Procesiju s svijećama preuzele je Francuska. Koncept procesije koji polazi s prerije - nasuprot spilji, prolazi iza bazilike sv. Bernardice i vraća se na prostor svetišta kroz portu sv. Mihaela pokazao se zadnjih godina kao jedini koji koncept je zadovoljavajući jer cijelo vrijeme zadržava dojam zbiljskog i zajedničkog sudjelovanja u procesiji koja nije predugačka te svi hodočasnici mogu proći cijeli put. Takvu organizaciju procesije Francuzi će napraviti i u 2013. godini.

Ceremoniju zatvaranja nije trenutno preuzela niti jedna delegacija.

Pored obveze organizacije Euharistijske procesije Hrvatska je obećala da će sudjelovati u podizanju međunarodnog vojnog kampa sa 10 ljudi, kao i osiguranju samoga hodočašća sa 30. ljudi.

Za sve ceremonije i svečanosti delegacije su izradile okvirni koncept i prezentirale ga sudionicima konferencije. Zadužene delegacije trebaju izraditi koncepte sa svim detaljima i proslijediti ih direkciji PMI-a te drugim delegacijama.

Za boravka u Malagi sudionici su posjetili grad Malagu s katedralom i drugim znamenitostima.

Redovito je slavljena je sveta misa u kapeli vojne rezidencije gdje su delegacije i bile smještene.

Na kraju je dogovoreno je da će se sljedeća konferencija (2013.) održati u Eindhovenu u Nizozemskoj.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Arhiva vijesti

Linkovi