Vijesti

Proljetni susret svećenika Vojnoga ordinarijata

Subota, 07. 04. 2018.

Od 3. do 6. travnja 2018. policijsko odmaralište u Valbandonu pokraj Pule bilo je i ove godine mjesto održavanja redovitog proljetnog susreta svećenika Vojnog ordinarijata. Na susretu je sudjelovalo trideset svećenika zajedno s biskupom-vojnim ordinarijem u RH msgr. Jurom Bogdanom. Na susretu su još sudjelovali: đakon don Branko Čagelj, kancelar biskupije gosp. Robert Stipetić i gosp. Mario Dokmanić, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom.

Program susreta sastojao se od radnog djela – predavanja i sastanaka, ali i bratskog druženja na studijskom putovanju i tijekom slobodnog vremena. Susret je započeo u utorak, 3. travnja. Isti dan održana je i sveta misa u kapelici bl. Miroslava Bulešića za one koji nisu imali misu toga dana. Sljedeća tri dana započinjala su zajedničkim euharistijskim slavljem koje je predslavio msgr. Bogdan, a pod kojim se molila i Jutarnja iz Časoslova.

U srijedu, 4. travnja održana su tri formativna predavanja. Dva predavanja prijepodne održao je don Mario Gerić, župnik u župi sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali u Rijeci. Treće popodnevno predavanje održao je biskup Bogdan, nakon čega je održana sjednica Prezbiterskog vijeća Vojnog ordinarijata na kojoj su obrađene aktualne teme vezane za Vojni ordinarijat.

Prvo predavanja don Marija Gerića bilo je ''Od krize svećeničkog identiteta prema obnovljenoj duhovnosti svećenika''. Predavač je naglasio kako se, nažalost, stječe dojam da se na sličnim predavanjima govori isključivo o negativnim pojavama. Nikada se ne smije govoriti samo o negativnostima. Potrebno je istaknuti i pozitivne činjenice i oblike ostvarenog svećeničkog  života i uvijek treba težiti pronalasku rješenja i odgovora na izazove krize svećeničkog identiteta. Predavač je osvijetlio ovu temu polazeći od Svetog pisma, tradicije Crkve, crkvenog nauka, prakse i smjernica Crkve. Posebno se osvrnuo na ideje i misli kardinala Roberta Saraha i na apostolsku pobudnicu sv. Ivana Pavla II. ''Pastoresdabovobis''. Nadalje, predavač je govorio o profesionalnim deformacijama današnjeg svećenika te je iznio i različite tipologije: Atlas sindrom, Klerikalizam, Mentalne žrtve, Uvijek u pokretu, Svećenik menadžer, itdPredavač Gerić ponudio je i rješenja, savjete za pomoć kako bi se moglo zdravije i učinkovitije živjeti svećeništvo danas. Svaka ''svećenička duhovnost bez iskrene poniznosti najveća je izopačenost'', ustvrdio je predavač.

Nakon pauze,  don Mario Gerić održao je i drugo predavanje naslovljeno ''Lexorandi – lexcredendi'' (''Kako molimo, tako vjerujemo''). Naglasio je važnost liturgijskog slavlja kao garancije objektivnog ispovijedanja i življenja vjere. Predavač je najprije govorio o poznatom pravilu lexorandi, lexcredendi i o zbirciIndiculus de gratia Dei u kojem se to pravilo prvi put spominje. To je zbirka antipelagijevskih izjava rimskih papa. Ovo načelo se ne pripisuje nijednome papi, ali u praksi Crkve stoljećima se potvrđivalo, kao što se potvrđuje i danas: "Ono što Crkva vjeruje to i slavi u liturgiji. Liturgija i vjera su bitno povezane kroz svu povijest Crkve. Ono što Crkva u liturgiji slavi, to i vjeruje", izložio je don Gerić. Nastavio je izlaganje, povezujući Sveto pismo i liturgiju, a na kraju je potaknuo kapelane na dostojanstveno slavljenje liturgije.

Popodnevno predavanje održao je biskup msgr. Bogdan. Prikazao je i protumačio dokument Kongregacije za nauk vjere ''Placuit Deo''. To pismo Kongregacije za nauk vjere o nekim aspektima kršćanskoga spasenja objavljeno je na blagdan Katedre svetoga Petra, 22. veljače 2018., a javnosti je predstavljeno 1. ožujka o.g. Pismo je odgovor Katoličke crkve na neke suvremene neopelagijanističke teorije i zamke koje spasenje čovjeka vide jedino kao plod čovjekova individualnog izbora i nastojanja. Pismo, također, predstavlja odgovor na neognostičke teorije koje spasenje tumače kao čovjekovo čisto unutrašnje oslobođenje od zarobljenosti u tijelo i u odnose s drugima. Biskup Bogdan govorio je i o Pelagiju i njegovu nauku u ranim stoljećima kršćanstva, ali i o pojavi istog krivovjernog nauka i prakse u suvremenoj stvarnosti Crkve. Biskup je pozvao svećenike da redovito prate i čitaju dokumente Crkve kako bi bili u tijeku s aktualnostima u Crkvi i kako bi sami dobili odgovore na razna pitanja.

U četvrtak, 8. travnja, nakon jutarnje mise, svećenici su s biskupom Bogdanom pošli na studijsko putovanje i posjet Koparskoj biskupiji u Sloveniji. Voditelj i tumač po Istri bio je don Ilija Jakovljević, policijski kapelan u Policijskoj kapelaniji bl. Miroslava Bulešića za Policijsku upravu istarsku i župnik župe sv. Kuzme i Damjana mučenika u Fažani.

Biskupa i svećenike dočekao je u Kopru katedralni župnik don Primož Krečić. On je bio vodič po gradu i tumač gradskih i povijesnih znamenitosti: crkva sv. Basa, gradski toranj i središnji trg, stolna crkva Marijina Uznesenja na nebo, crkva sv. Nikole... Domaćin u Kopru, vlč. Krečić upoznao je goste iz Hrvatske sa stanjem Crkve u Sloveniji. Rekao je kako je sv. Josip zaštitnik Slovenije, a nacionalno svetište je u Brezju. Prema državnom popisu iz 2016. godine, u Sloveniji je od 2.064.241 stanovnika 57,8% vjernika, dok je prema crkvenom popisu 74,37% vjernika. Katolička Crkva u Sloveniji ima 784 župe, 2.386 crkava, 515 kapelica, 919 svećenika i to 330 redovnika i 610 redovnica. Koparska biskupija ima 11 dekanata i 189 župa. Slovenska Crkva organizirana je u dvije crkvene pokrajine sa središtima u Ljubljani i Mariboru. Ima šest biskupija. U Sloveniji postoji i Vojni vikarijat, osnovan 2000. godine i na čijem čelu se nalazi vikar koji nije biskup.  

Poslijepodne, u biskupskoj rezidenciji u Kopru, goste iz Hrvatske primio je koparski biskup msgr. Jurij Bizjak. S njim su bili njegovi najbliži suradnici. Na susret sa svećenicima došao je i generalni vikar Vojnog vikarijata u Sloveniji don Matej Jakopič. Pozdravljajući goste, biskup Bizjak izrazio je radost zbog ovoga bratskog pohoda crkvi u Kopru, u Sloveniji. Biskup Bogdan upoznao je domaćine s djelovanjem Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj.

Na povratku sa studijskog putovanja iz Slovenije, vojni i policijski kapelani sa svojim ordinarijem msgr. Bogdanom posjetili su Oprtalj u Istri, gdje ih je dočekao župnik župe rođenja BDM u Završju, don Ante Jukopila. Ovaj vitalni 84-godišnji župnik u crkvi sv. Jurja govorio je o svome dugom životu i pastoralnom djelovanju, kao i o vjeri u Istri kroz povijest i danas. Nakon okrjepe i pozdrava sa župnikom, biskup Bogdan i kapelani vratili su se u Valbandon.

Posljednjeg dana susreta u petak, 6. Travnja, nakon svete mise i doručka biskup i kapelani Vojnog ordinarijata održali su radni sastanak gdje su razgovarali o aktualnim pitanjima u Vojnom ordinarijatu. Generalni vikar don Marko Medo upoznao je prisutne s aktualnostima u njegovom radu, nadolazećim nacionalnim hodočašćem vojske i policije u Lourdes, te pokrajinskim hodočašćima vojske i policije u Republici Hrvatskoj. Svećenici s biskupom razmotrili su i druge oblike pastoralnih aktivnosti Vojnog ordinarijata kroz duhovne vježbe, ljetne aktivnosti Vojnog ordinarijata (organizirano ljetovanje djece i mladih), itd. Ove godine ova pastoralna aktivnost proširena je i na organiziranje ljetovanja za najpotrebnije, kao što su to djeca iz vojnih obitelji s posebnim potrebama.

Na završetku susreta vojni ordinarij msgr. Bogdan zahvalio je vojnim i policijskim kapelanima na aktivnom doprinosu na proljetnom susretu i zaželio im uspješan rad na radnim mjestima. Proljetni susret svećenika Vojnog ordinarijata završio je zajedničkim objedom.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi