Vijesti

Proljetni susret svećenika Vojnoga ordinarijata

Subota, 07. 04. 2018.

Od 3. do 6. travnja 2018. policijsko odmaralište u Valbandonu pokraj Pule bilo je i ove godine mjesto održavanja redovitog proljetnog susreta svećenika Vojnog ordinarijata. Na susretu je sudjelovalo trideset svećenika zajedno s biskupom-vojnim ordinarijem u RH msgr. Jurom Bogdanom. Na susretu su još sudjelovali: đakon don Branko Čagelj, kancelar biskupije gosp. Robert Stipetić i gosp. Mario Dokmanić, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom.

Program susreta sastojao se od radnog djela – predavanja i sastanaka, ali i bratskog druženja na studijskom putovanju i tijekom slobodnog vremena. Susret je započeo u utorak, 3. travnja. Isti dan održana je i sveta misa u kapelici bl. Miroslava Bulešića za one koji nisu imali misu toga dana. Sljedeća tri dana započinjala su zajedničkim euharistijskim slavljem koje je predslavio msgr. Bogdan, a pod kojim se molila i Jutarnja iz Časoslova.

U srijedu, 4. travnja održana su tri formativna predavanja. Dva predavanja prijepodne održao je don Mario Gerić, župnik u župi sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali u Rijeci. Treće popodnevno predavanje održao je biskup Bogdan, nakon čega je održana sjednica Prezbiterskog vijeća Vojnog ordinarijata na kojoj su obrađene aktualne teme vezane za Vojni ordinarijat.

Prvo predavanja don Marija Gerića bilo je ''Od krize svećeničkog identiteta prema obnovljenoj duhovnosti svećenika''. Predavač je naglasio kako se, nažalost, stječe dojam da se na sličnim predavanjima govori isključivo o negativnim pojavama. Nikada se ne smije govoriti samo o negativnostima. Potrebno je istaknuti i pozitivne činjenice i oblike ostvarenog svećeničkog  života i uvijek treba težiti pronalasku rješenja i odgovora na izazove krize svećeničkog identiteta. Predavač je osvijetlio ovu temu polazeći od Svetog pisma, tradicije Crkve, crkvenog nauka, prakse i smjernica Crkve. Posebno se osvrnuo na ideje i misli kardinala Roberta Saraha i na apostolsku pobudnicu sv. Ivana Pavla II. ''Pastoresdabovobis''. Nadalje, predavač je govorio o profesionalnim deformacijama današnjeg svećenika te je iznio i različite tipologije: Atlas sindrom, Klerikalizam, Mentalne žrtve, Uvijek u pokretu, Svećenik menadžer, itdPredavač Gerić ponudio je i rješenja, savjete za pomoć kako bi se moglo zdravije i učinkovitije živjeti svećeništvo danas. Svaka ''svećenička duhovnost bez iskrene poniznosti najveća je izopačenost'', ustvrdio je predavač.

Nakon pauze,  don Mario Gerić održao je i drugo predavanje naslovljeno ''Lexorandi – lexcredendi'' (''Kako molimo, tako vjerujemo''). Naglasio je važnost liturgijskog slavlja kao garancije objektivnog ispovijedanja i življenja vjere. Predavač je najprije govorio o poznatom pravilu lexorandi, lexcredendi i o zbirciIndiculus de gratia Dei u kojem se to pravilo prvi put spominje. To je zbirka antipelagijevskih izjava rimskih papa. Ovo načelo se ne pripisuje nijednome papi, ali u praksi Crkve stoljećima se potvrđivalo, kao što se potvrđuje i danas: "Ono što Crkva vjeruje to i slavi u liturgiji. Liturgija i vjera su bitno povezane kroz svu povijest Crkve. Ono što Crkva u liturgiji slavi, to i vjeruje", izložio je don Gerić. Nastavio je izlaganje, povezujući Sveto pismo i liturgiju, a na kraju je potaknuo kapelane na dostojanstveno slavljenje liturgije.

Popodnevno predavanje održao je biskup msgr. Bogdan. Prikazao je i protumačio dokument Kongregacije za nauk vjere ''Placuit Deo''. To pismo Kongregacije za nauk vjere o nekim aspektima kršćanskoga spasenja objavljeno je na blagdan Katedre svetoga Petra, 22. veljače 2018., a javnosti je predstavljeno 1. ožujka o.g. Pismo je odgovor Katoličke crkve na neke suvremene neopelagijanističke teorije i zamke koje spasenje čovjeka vide jedino kao plod čovjekova individualnog izbora i nastojanja. Pismo, također, predstavlja odgovor na neognostičke teorije koje spasenje tumače kao čovjekovo čisto unutrašnje oslobođenje od zarobljenosti u tijelo i u odnose s drugima. Biskup Bogdan govorio je i o Pelagiju i njegovu nauku u ranim stoljećima kršćanstva, ali i o pojavi istog krivovjernog nauka i prakse u suvremenoj stvarnosti Crkve. Biskup je pozvao svećenike da redovito prate i čitaju dokumente Crkve kako bi bili u tijeku s aktualnostima u Crkvi i kako bi sami dobili odgovore na razna pitanja.

U četvrtak, 8. travnja, nakon jutarnje mise, svećenici su s biskupom Bogdanom pošli na studijsko putovanje i posjet Koparskoj biskupiji u Sloveniji. Voditelj i tumač po Istri bio je don Ilija Jakovljević, policijski kapelan u Policijskoj kapelaniji bl. Miroslava Bulešića za Policijsku upravu istarsku i župnik župe sv. Kuzme i Damjana mučenika u Fažani.

Biskupa i svećenike dočekao je u Kopru katedralni župnik don Primož Krečić. On je bio vodič po gradu i tumač gradskih i povijesnih znamenitosti: crkva sv. Basa, gradski toranj i središnji trg, stolna crkva Marijina Uznesenja na nebo, crkva sv. Nikole... Domaćin u Kopru, vlč. Krečić upoznao je goste iz Hrvatske sa stanjem Crkve u Sloveniji. Rekao je kako je sv. Josip zaštitnik Slovenije, a nacionalno svetište je u Brezju. Prema državnom popisu iz 2016. godine, u Sloveniji je od 2.064.241 stanovnika 57,8% vjernika, dok je prema crkvenom popisu 74,37% vjernika. Katolička Crkva u Sloveniji ima 784 župe, 2.386 crkava, 515 kapelica, 919 svećenika i to 330 redovnika i 610 redovnica. Koparska biskupija ima 11 dekanata i 189 župa. Slovenska Crkva organizirana je u dvije crkvene pokrajine sa središtima u Ljubljani i Mariboru. Ima šest biskupija. U Sloveniji postoji i Vojni vikarijat, osnovan 2000. godine i na čijem čelu se nalazi vikar koji nije biskup.  

Poslijepodne, u biskupskoj rezidenciji u Kopru, goste iz Hrvatske primio je koparski biskup msgr. Jurij Bizjak. S njim su bili njegovi najbliži suradnici. Na susret sa svećenicima došao je i generalni vikar Vojnog vikarijata u Sloveniji don Matej Jakopič. Pozdravljajući goste, biskup Bizjak izrazio je radost zbog ovoga bratskog pohoda crkvi u Kopru, u Sloveniji. Biskup Bogdan upoznao je domaćine s djelovanjem Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj.

Na povratku sa studijskog putovanja iz Slovenije, vojni i policijski kapelani sa svojim ordinarijem msgr. Bogdanom posjetili su Oprtalj u Istri, gdje ih je dočekao župnik župe rođenja BDM u Završju, don Ante Jukopila. Ovaj vitalni 84-godišnji župnik u crkvi sv. Jurja govorio je o svome dugom životu i pastoralnom djelovanju, kao i o vjeri u Istri kroz povijest i danas. Nakon okrjepe i pozdrava sa župnikom, biskup Bogdan i kapelani vratili su se u Valbandon.

Posljednjeg dana susreta u petak, 6. Travnja, nakon svete mise i doručka biskup i kapelani Vojnog ordinarijata održali su radni sastanak gdje su razgovarali o aktualnim pitanjima u Vojnom ordinarijatu. Generalni vikar don Marko Medo upoznao je prisutne s aktualnostima u njegovom radu, nadolazećim nacionalnim hodočašćem vojske i policije u Lourdes, te pokrajinskim hodočašćima vojske i policije u Republici Hrvatskoj. Svećenici s biskupom razmotrili su i druge oblike pastoralnih aktivnosti Vojnog ordinarijata kroz duhovne vježbe, ljetne aktivnosti Vojnog ordinarijata (organizirano ljetovanje djece i mladih), itd. Ove godine ova pastoralna aktivnost proširena je i na organiziranje ljetovanja za najpotrebnije, kao što su to djeca iz vojnih obitelji s posebnim potrebama.

Na završetku susreta vojni ordinarij msgr. Bogdan zahvalio je vojnim i policijskim kapelanima na aktivnom doprinosu na proljetnom susretu i zaželio im uspješan rad na radnim mjestima. Proljetni susret svećenika Vojnog ordinarijata završio je zajedničkim objedom.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi