Vijesti

Promaknuća novih časnika HV-a na Dan državnosti

Srijeda, 25. 06. 2008.

Vojnibiskup i generalni vikar sudjelovali su u Vukovaru slavljima promaknuća novih časnika HV uz blagdan Dan državnosti. Svi sudionici slavlja dočekali su na obali Dunava relikvije sv. Bone te su ih u procesiji, u kojoj su sudjelovali i hrvatski vojnici, kadeti vojnog učilišta, svečano donijeli u župnu crkvu sv. Filipa i Jakova. Sutra dan u istoj crkvi u Vukovaru u povodu blagdana sv. Bone zaštitnika grada i Dana državnosti te svečanog završetka školovanja hrvatskih časnika u srijedu 25. lipnja svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata mons. Josipom Šantićem, vojnim kapelanima i svećenicima vukovarskoga dekanata.

Misi su uz domaće vjernike nazočili i polaznici Hrvatskoga vojnog učilišta “Petar Zrinski” koji u Vukovaru slave završetak izobrazbe na hrvatskim vojnim školama. Na početku propovijedi, biskup Jezerinac je podsjetio da Isus u govoru na Gori blaženstva u prispodobi o gradnji kuće na stijeni, jasno izriče razliku između istine i laži, između dobra i zla, između čovjeka koji gradi svoj život na sigurnim temeljima i čovjeka koji je prepušten slijepoj sudbini. Crkva, koju je ustanovio Isus Krist, jasno i nedvosmisleno želi prenijeti Isusovu poruku. Crkva kao božanska ustanova je u svakom narodu u svakoj civilizaciji i vremenu svrhunaravna stvarnost, koja svojim poslanjem služi čovjeku, u službi je čovjekova spasenja. Snagom toga poslanja ona se zauzima za pravednost u ljudskim odnosima, odgaja savjest za dobro: osobno, obiteljsko i dobro cijele zajednice. Nadahnuta evanđeoskom porukom Crkva želi navijestiti načela svakom čovjeku i svakom narodu. Crkva u Hrvata to također želi svome narodu, rekao je biskup Jezerinac, te podsjetio kako Crkva nema političku vlast, niti je želi, jer bi izdala samu sebe. Budući da je ona Božja glasnica ona je na strani Boga i čovjeka. Zauzima se za čovjekovo vremenito i vječno dobro. Zbog toga će se naći često na udaru onih koji drugačije misle i imaju drugačija uvjerenja. Primjera za to imamo dovoljno u povijesti. Ona nudi načela pravednijeg života, crpeći ih iz Evanđelja. Stoga ne može prihvatiti nikakvu ideologiju koja isključuje Boga iz misli i savjesti čovjeka, istaknuo je biskup Jezerinac.

Nadalje, je istaknuo da se Crkva veseli slavlju Dana državnosti, jer ona se uvijek zauzimala za slobodu svakog čovjeka i naroda. I u novije vrijeme, poglavito u vrijeme Domovinskog rata, svesrdno se zauzimala se za svoj narod. Crkva nema svojih političkih programa. Njezin je jedini program Evanđelje u kojemu su sadržana načela na kojima se može izgrađivati sretan život jedne zajednice kao što je država, podsjetio je biskup, jer država je vrhunski instrument zajedništva jednog naroda na području koje taj narod baštini. Ona je organizam koji uređuje suživot svih građana da taj život bude osiguran u miru, sigurnosti i slobodi i to svim građanima. Država se pak gradi savješću, poštenjem, slogom, nadasve mudrošću koja dolazi odozgo, od Boga, u cilju da se izgradi bolji, pošteniji svijet, svijet sloge, mira i suživota.

Podsjetio je da se Crkva u Hrvata 879. godina definitivno povezala s Rimskom Crkvom i time opredijelila za zapadnu kulturu. Od tada pa sve do danas naši su preci prihvatili evanđeosko svjetlo kao navještaj slobode i nade. To je ostalo tijekom stoljeća kao neka duboka unutarnja iskra u srcima sinova i kćeri Hrvatskoga naroda te se nisu dali ni od koga pokoriti, jer se u njima uvijek budila svijest da su za slobodu ne samo rođeni nego i kršteni. Sve to valja imati na umu, poglavito danas, kada slavimo Dan hrvatske državnosti, podsjetio je biskup.

Kako dalje, upitao je biskup Jezerinac, te napomenuo da Evanđelje daje odgovor. „Valja graditi na sigurnim temeljima, na Bogu, s Isusom Kristom i njegovim Evanđeljem. Domovinu valja graditi na temelju istine o čovjeku, istine o obitelji i nepovredivosti ljudskoga života od početka, iskrenom suradnjom svih ljudi. Programi su različiti. Stranke i mišljenja su različita, ali je zato cilj opće dobro ljudi. Treba tražiti zajedničko rješenje u iskrenosti, poštovanju, slozi. Stoga danas slavimo euharistiju, moleći se za Domovinu, za sve koji nose odgovornost u Hrvatskoj za njezinu slobodu, za njezin mir i napredak. Stoga, molimo i za sve njezine građane da Hrvatska bude domovina prava u kojoj će svaki čovjek moći dostojno živjeti i biti poštivan u njegovim ljudski i vjerskim pravima; da vjernici u ovom društvu ne budu izrugivani, da Kristova poruka naiđe na plodno tlo u našem društvu; da Hrvatska napreduje u moralnom, kulturnom i materijalnom i svakom drugom blagostanju”, rekao je biskup pozvavši na molitvu za poginule za hrvatsku slobodu, za one koji oplakuju najmilije, ali i za one koji su bili uzročnici nevolja da im Gospodin rasvijetli savjest. Na kraju propovijedi čestitao je polaznicima vojnih škola HVU „Petar Zrinski”, te ih pozvao da znanje koje su stekli znadu ugraditi u dobro Domovine.

Poslije podne otac biskup i generalni vikar sudjelovali u Vukovar u vojarnu 204. vukovarske brigade na svečanost završetka izobrazbe na svim razinama u hrvatskim vojnim školama , koja se u organizaciji HVU „Petar Zrinski“ već petu godinu održava u Vukovaru povodom Dana državnosti. Na svečanosti su nazočili predsjednik republike Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik vlade RH dr. Ivo Senader, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, te lokalni dužnosnici, pripadnici 204. brigade, kao i članovi obitelji i rodbina polaznika.

Obraćajući se okupljenima predsjednik Mesić je naglasio da je Vukovar simbol otpora agresiji tijekom koje su stvarane hrvatske oružane snage. „Izborivši se za neovisnost i samostalnost, izborili smo se za bolju i sretniju budućnost“, poručio je predsjednik Mesić.

Čestitajući polaznicima hrvatskih vojnih škola završetak izobrazbe, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je kako hrvatski časnici i vojnici danas sudjeluju u 16 međunarodnih mirovnih misija donoseći mir ljudima svijeta. Spomenuo je i stradanje Vukovara u Domovinskom ratu, rekavši kako se na žrtvi tog grada hrvatska država rodila poput Feniksa.

“Ulaskom Hrvatske u NATO i EU zaokružit će se povijesni tijek stvaranja hrvatske države i njezinog povratka u krug zapadnih zemalja,kojima je Hrvatska uvijek pripadala.“ Ustvrdio je predsjednik Vlade RH Ivo Sanader. Naglasio je značaj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ za budućnost OS RH, budući da će u predstojećem razdoblju Hrvatska i njene oružane snage trebati visoku stručnost i profesionalnost svih djelatnih vojnih osoba.

Ukupno je promovirano 305 polaznika hrvatskih vojnih škola – 10. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, 16. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“, Časničke i Dočasnike škole, HRZ i PZO, te HRM.

Među polaznicima koji su bili promovirani na svečanosti bilo je i 10 pripadnika OS BiH, Makedonije, Ukrajine, Slovenije i Crne Gore, dvoje hrvatskih časnika koji su diplomirali, a bili su polaznici civilno-vojnog školovanja „Kadet“. Prigodne čestitke polaznicima za uspješno završenu vojnu izobrazbu uputili su ministar obrane i načelnik GS OS RH.

U Vukovaru je prije svečanosti održana misa zahvalnica u crkvi Svetog Filipa i Jakova, koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac, te svečani mimohod gradom svih polaznika škola, uz polaganje vijenaca kod Križa na Dunavu.

Prije dolaska u vojarnu 204. vukovarske brigade, predsjednici Republike, Vlade i Sabora položili su vijence i zapalili svijeće kod masovne grobnice na Ovčari te podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi