Vijesti

Promaknuća novih časnika HV-a na Dan državnosti

Srijeda, 25. 06. 2008.

Vojnibiskup i generalni vikar sudjelovali su u Vukovaru slavljima promaknuća novih časnika HV uz blagdan Dan državnosti. Svi sudionici slavlja dočekali su na obali Dunava relikvije sv. Bone te su ih u procesiji, u kojoj su sudjelovali i hrvatski vojnici, kadeti vojnog učilišta, svečano donijeli u župnu crkvu sv. Filipa i Jakova. Sutra dan u istoj crkvi u Vukovaru u povodu blagdana sv. Bone zaštitnika grada i Dana državnosti te svečanog završetka školovanja hrvatskih časnika u srijedu 25. lipnja svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac u koncelebraciji s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata mons. Josipom Šantićem, vojnim kapelanima i svećenicima vukovarskoga dekanata.

Misi su uz domaće vjernike nazočili i polaznici Hrvatskoga vojnog učilišta “Petar Zrinski” koji u Vukovaru slave završetak izobrazbe na hrvatskim vojnim školama. Na početku propovijedi, biskup Jezerinac je podsjetio da Isus u govoru na Gori blaženstva u prispodobi o gradnji kuće na stijeni, jasno izriče razliku između istine i laži, između dobra i zla, između čovjeka koji gradi svoj život na sigurnim temeljima i čovjeka koji je prepušten slijepoj sudbini. Crkva, koju je ustanovio Isus Krist, jasno i nedvosmisleno želi prenijeti Isusovu poruku. Crkva kao božanska ustanova je u svakom narodu u svakoj civilizaciji i vremenu svrhunaravna stvarnost, koja svojim poslanjem služi čovjeku, u službi je čovjekova spasenja. Snagom toga poslanja ona se zauzima za pravednost u ljudskim odnosima, odgaja savjest za dobro: osobno, obiteljsko i dobro cijele zajednice. Nadahnuta evanđeoskom porukom Crkva želi navijestiti načela svakom čovjeku i svakom narodu. Crkva u Hrvata to također želi svome narodu, rekao je biskup Jezerinac, te podsjetio kako Crkva nema političku vlast, niti je želi, jer bi izdala samu sebe. Budući da je ona Božja glasnica ona je na strani Boga i čovjeka. Zauzima se za čovjekovo vremenito i vječno dobro. Zbog toga će se naći često na udaru onih koji drugačije misle i imaju drugačija uvjerenja. Primjera za to imamo dovoljno u povijesti. Ona nudi načela pravednijeg života, crpeći ih iz Evanđelja. Stoga ne može prihvatiti nikakvu ideologiju koja isključuje Boga iz misli i savjesti čovjeka, istaknuo je biskup Jezerinac.

Nadalje, je istaknuo da se Crkva veseli slavlju Dana državnosti, jer ona se uvijek zauzimala za slobodu svakog čovjeka i naroda. I u novije vrijeme, poglavito u vrijeme Domovinskog rata, svesrdno se zauzimala se za svoj narod. Crkva nema svojih političkih programa. Njezin je jedini program Evanđelje u kojemu su sadržana načela na kojima se može izgrađivati sretan život jedne zajednice kao što je država, podsjetio je biskup, jer država je vrhunski instrument zajedništva jednog naroda na području koje taj narod baštini. Ona je organizam koji uređuje suživot svih građana da taj život bude osiguran u miru, sigurnosti i slobodi i to svim građanima. Država se pak gradi savješću, poštenjem, slogom, nadasve mudrošću koja dolazi odozgo, od Boga, u cilju da se izgradi bolji, pošteniji svijet, svijet sloge, mira i suživota.

Podsjetio je da se Crkva u Hrvata 879. godina definitivno povezala s Rimskom Crkvom i time opredijelila za zapadnu kulturu. Od tada pa sve do danas naši su preci prihvatili evanđeosko svjetlo kao navještaj slobode i nade. To je ostalo tijekom stoljeća kao neka duboka unutarnja iskra u srcima sinova i kćeri Hrvatskoga naroda te se nisu dali ni od koga pokoriti, jer se u njima uvijek budila svijest da su za slobodu ne samo rođeni nego i kršteni. Sve to valja imati na umu, poglavito danas, kada slavimo Dan hrvatske državnosti, podsjetio je biskup.

Kako dalje, upitao je biskup Jezerinac, te napomenuo da Evanđelje daje odgovor. „Valja graditi na sigurnim temeljima, na Bogu, s Isusom Kristom i njegovim Evanđeljem. Domovinu valja graditi na temelju istine o čovjeku, istine o obitelji i nepovredivosti ljudskoga života od početka, iskrenom suradnjom svih ljudi. Programi su različiti. Stranke i mišljenja su različita, ali je zato cilj opće dobro ljudi. Treba tražiti zajedničko rješenje u iskrenosti, poštovanju, slozi. Stoga danas slavimo euharistiju, moleći se za Domovinu, za sve koji nose odgovornost u Hrvatskoj za njezinu slobodu, za njezin mir i napredak. Stoga, molimo i za sve njezine građane da Hrvatska bude domovina prava u kojoj će svaki čovjek moći dostojno živjeti i biti poštivan u njegovim ljudski i vjerskim pravima; da vjernici u ovom društvu ne budu izrugivani, da Kristova poruka naiđe na plodno tlo u našem društvu; da Hrvatska napreduje u moralnom, kulturnom i materijalnom i svakom drugom blagostanju”, rekao je biskup pozvavši na molitvu za poginule za hrvatsku slobodu, za one koji oplakuju najmilije, ali i za one koji su bili uzročnici nevolja da im Gospodin rasvijetli savjest. Na kraju propovijedi čestitao je polaznicima vojnih škola HVU „Petar Zrinski”, te ih pozvao da znanje koje su stekli znadu ugraditi u dobro Domovine.

Poslije podne otac biskup i generalni vikar sudjelovali u Vukovar u vojarnu 204. vukovarske brigade na svečanost završetka izobrazbe na svim razinama u hrvatskim vojnim školama , koja se u organizaciji HVU „Petar Zrinski“ već petu godinu održava u Vukovaru povodom Dana državnosti. Na svečanosti su nazočili predsjednik republike Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik vlade RH dr. Ivo Senader, ministar obrane Branko Vukelić, načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, te lokalni dužnosnici, pripadnici 204. brigade, kao i članovi obitelji i rodbina polaznika.

Obraćajući se okupljenima predsjednik Mesić je naglasio da je Vukovar simbol otpora agresiji tijekom koje su stvarane hrvatske oružane snage. „Izborivši se za neovisnost i samostalnost, izborili smo se za bolju i sretniju budućnost“, poručio je predsjednik Mesić.

Čestitajući polaznicima hrvatskih vojnih škola završetak izobrazbe, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je kako hrvatski časnici i vojnici danas sudjeluju u 16 međunarodnih mirovnih misija donoseći mir ljudima svijeta. Spomenuo je i stradanje Vukovara u Domovinskom ratu, rekavši kako se na žrtvi tog grada hrvatska država rodila poput Feniksa.

“Ulaskom Hrvatske u NATO i EU zaokružit će se povijesni tijek stvaranja hrvatske države i njezinog povratka u krug zapadnih zemalja,kojima je Hrvatska uvijek pripadala.“ Ustvrdio je predsjednik Vlade RH Ivo Sanader. Naglasio je značaj Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ za budućnost OS RH, budući da će u predstojećem razdoblju Hrvatska i njene oružane snage trebati visoku stručnost i profesionalnost svih djelatnih vojnih osoba.

Ukupno je promovirano 305 polaznika hrvatskih vojnih škola – 10. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, 16. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“, Časničke i Dočasnike škole, HRZ i PZO, te HRM.

Među polaznicima koji su bili promovirani na svečanosti bilo je i 10 pripadnika OS BiH, Makedonije, Ukrajine, Slovenije i Crne Gore, dvoje hrvatskih časnika koji su diplomirali, a bili su polaznici civilno-vojnog školovanja „Kadet“. Prigodne čestitke polaznicima za uspješno završenu vojnu izobrazbu uputili su ministar obrane i načelnik GS OS RH.

U Vukovaru je prije svečanosti održana misa zahvalnica u crkvi Svetog Filipa i Jakova, koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac, te svečani mimohod gradom svih polaznika škola, uz polaganje vijenaca kod Križa na Dunavu.

Prije dolaska u vojarnu 204. vukovarske brigade, predsjednici Republike, Vlade i Sabora položili su vijence i zapalili svijeće kod masovne grobnice na Ovčari te podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1. (72) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 5. (71) - 2016.

više...