Vijesti

Promocija polaznika vojnih škola HVU „Dr. Franjo Tuđman“ ponovno u Vukovaru

Subota, 24. 06. 2017.

Foto: MORH

Foto: MORH

U Vukovaru, gradu heroju, uoči Dana državnosti Republike Hrvatske, 24. lipnja 2017. godine, održana je svečana promocija polaznica i polaznika vojnih škola HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“. Posljednji put je ova svečanost održana u Vukovaru 2011. godine.

Dvodnevni program ovogodišnje svečanosti započeo je 23. lipnja u jutarnjim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vukovarskom Memorijalnom groblju i na spomen-obilježju Ovčara. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici HVU-a general pukovnik Slavko Barić (zapovjednik HVU-a), zamjenik zapovjednika brigadni general Zdravko Klanac i načelnik centra vojnih škola. Molitvu je predvodio vojni ordinarij u RH biskup msgr. Jure Bogdan i generalni vikar VO u RH o. Jakov Mamić, OCD. Nakon obilaska i molitve na groblju uslijedila je, za sve polaznike vojnih škola, njihove zapovjednike i nastavno osoblje, svečana koncelebrirana sv. Misa u crkvi sv. Filipa i Jakova. Misu je predslavio msgr. Jure Bogdan u zajedništvu s vukovarskim franjevcima, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata o. Jakovom Mamićem, OCD, pastoralnim vikarom za MORH i vojnim kapelanom u MORH-u i GS OS RH don Markom Medom i vojnim kapelanom na HVU p. Zoranom Vujičićem, DI.

Biskup je u propovijedi rekao: “Vukovar!? O razlozima izbora ovoga grada za svečanu promociju polaznika vojnih škola 2017. godine, u kontekstu nacionalnog blagdana, Dana državnosti Republike Hrvatske, nije potrebno posebno govoriti. Pomisao na ovaj simbol-grad, njegove patnje i stradanja, pomisao na branitelje, na njihovo junaštvo, referendum o samostojnosti i demokratski izbor samostalnosti, apokaliptičku provalu neshvatljive mržnje i neviđeni otpor rađanju novog svijeta na kraju drugog tisućljeća pobuđuje posebna čuvstva, što je teško izreći… Čuvanje vlastitog doma i obitelji, obrana identiteta, ljudskog, civilizacijskog, hrvatskog, katoličkog… ubijeni, nestali, ranjeni na duši i tijelu. Nacionalno zajedništvo, solidarnost, okrenutost prema nebu, vapaji u nevolji, zahvalnost i za najmanje dobročinstvo. Vukovar! Dolina suza! Krunica u ruci, krunica oko vrata, krunica u džepu… krunica kao popudbina s kojom se odlazi na onaj svijet, samo su neke misli koje prolaze kroz naše srce, kroz naše pamćenje osobno i kolektivno. I dobro je to čuvati. I ne smije se zaboraviti. Zbog objektivne istine. Ali ne samo i toliko zbog povijesti nego još više radi budućnosti! U ovome gradu, na svakom pedlju njegove zemlje, ovdje u Božjemu hramu svetog Filipa i Jakova, svjedoku patnji i razaranja, osjećamo posebno poštovanje prema njegovim ljudima, stanovnicima, svima… Iz povijesti svijest! Iz svijesti jasan pogled i čvrsti i sigurni korak prema sutra. Zato smo tu. Ovdje smo radi naše budućnosti. Molitva nije i ne može biti protiv nikoga! Ona je uvijek za svakoga! Dok velikome Bogu zahvaljujemo za mnoga dobra ostvarena u ne malim kušnjama, molimo za našu budućnost. Za budućnost ovdje na zemlji, u hrvatskoj domovini. Za budućnost, konačnu i sretnu, u eshatonu, u vječnosti…“

Potom je biskup nastavio svoju homiliju o Srcu Isusovu koje se toga dana slavi. „Srce je simbol naših osjećaja, ljubavi, najintimnijeg dijela naše osobnosti. Srce predstavlja ono što čovjeka čini čovjekom. Srce je također mjesto naših želja i naših težnji. Ima li nešto što može u potpunosti zadovoljiti ljudske težnje? Jedan veliki tražitelj sreće, ljubavi i istine – sv. Augustin sažeo je ljudski život u jednu rečenicu: 'Nemirno je srce naše, dok se ne smiri u Tebi, Gospodine'. To može samo Onaj koji je stvorio ljudsko srce, a to je – milosrdni i dobri Bog… Kad slavimo Presveto Srce Isusovo, slavimo Božju beskrajnu ljubav koja je radi nas ljudi i radi našega spasenja postala čovjekom. Slavimo Onog koji ostavlja čitavo stado samo da pronađe jednu izgubljenu ovcu. On je Pastir Dobri koji život svoj daje za nas i vodi nas na izvore života. 'Štujući Srce Isusovo, ne samo da puni zahvalnosti priznajemo Božju ljubav, nego otvaramo se sve više toj ljubavi kako bi ona u sve većoj mjeri oblikovala naš život“, istaknuo je biskup Bogdan.

Nakon sv. Mise sudionici su iz crkve prošli u svečanome mimohodu kroz grad Vukovar do velikog središnjeg križa u luci na Dunavu koji je podignut u spomen na žrtve Domovinskog rata pale za slobodnu Hrvatsku. Tamo su položili vijence i zapalili svijeće, a vojni biskup je predmolio molitvu za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu.

U poslijepodnevnim satima, na Trgu Republike Hrvatske, priređen je prigodni program za sve Vukovarce, goste, uzvanike i polaznike vojnih škola. Moglo se je pogledati izložbu vojnog naoružanja OS RH, akrobatski nastup pilota HRZ-a „Krila Oluje“, akrobatsko-ceremonijalne radnje Počasno zaštitne bojne i nastup zagrebačkih mažoretkinja. Obilna kiša i nevrijeme omeli su večernji koncert orkestra Oružanih snaga RH na središnjem gradskome trgu.

U subotu 24. lipnja 2017., u 10 sati, u memorijalnom centru Domovinskog rata započela je svečana promocija 167 polaznika vojnih škola HVU-a.

Uz polaznike, njihove obitelji, rodbinu i prijatelje na svečanosti su prisustvovali: predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, vojni ordinarij u RH biskup msgr. Jure Bogdan, generali HV-a, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, saborski zastupnici i visoki dužnosnici i predstavnici iz javnog, društvenog, političkog, znanstvenog, kulturnog i gospodarskog života RH, županije i grada.

Nakon prijavka brigadnog generala Zdravka Klanca predsjednici i vrhovnoj zapovjednici i pregleda svečanog postroja polaznica i polaznika vojnih škola započela je svečanost promocije polaznika, promaknuća u više dočasničke i prve časničke činove kao i pohvale i nagrade najboljim polaznicima. Tijekom svečanosti promovirani su polaznici visoke dočasničke izobrazbe, intergranske zapovjedno stožerne škole, temeljne časničke izobrazbe i pilota i ratne škole. Prigodne govore su održali zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, ministar obrane Damir Krstičević, predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi