Vijesti

Proslava 10. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Nedjelja, 21. 09. 2008.

U nedjelju 21. rujna vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić sudjelovali su u proslavi 10. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca. Slavlje je pred zagrebačkom katedralom predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone u zajedništvu s apostolskim nuncijem u RH nadbiskupom Mariom Robertom Cassarijem, zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom HBK nadbiskupom Marinom Srakićem, biskupima i brojnim svećenicima.

Na početku mise kardinal Bozanić pozdravio je kardinala Bertonea rekavši da je slavlje ne samo spomen desete obljetnice beatifikacije nego je još jedan odjek privrženosti hrvatskih vjernika svojemu blaženom pastiru. „Bez obzira na laži koje su o njemu izricane, usprkos zabranama, prijetnjama i utjerivanju straha, njegova je istina bila jača i njegova svetost među hrvatskim vjernicima neupitna. Štoviše, da nije bilo te svetosti, ovdje bi Crkva imala sasvim drugačije lice i bila bi uskraćena za osobit cvijet s mučeničkim vijencem”. „Okupila nas je ista vjera koja je blaženiku davala snagu da ne. Vjeru je naš blaženik čuvao i sačuvao”, rekao je kardinal Bozanić te dodao da je blaženom Alojziju uistinu bilo živjeti Krist, a to je žarko želio ostaviti kao zalog za budućnost te takav život u Kristu želio vidjeti u Crkvi, u svom hrvatskom narodu. „I dok se pojedinci u Hrvatskoj i u svijetu, još uvijek zaslijepljeni istim ideologijama koje su milijune ljudi izložile patnjama i smrti, trude da svijetla stranica života kardinala Stepinca bude što više zatvorena, kako ih istina o njemu ne bi dovela do priznanja vlastitih životnih promašaja, ovaj puk želi jasno reći da je za njega, da je za nas kardinal Alojzije Stepinac istinski odraz svetosti, kojemu svakodnevno ovaj vjerni narod upućuje bezbroj molitava”, istaknuo je kardinal Bozanić. Tom prigodom kardinal je zahvalio Bertoneu „za povjerenje i snagu u vremenu, u kojem bi neki htjeli da Crkva i dalje šuti” te po njemu uputio pozdrave papi Benediktu XVI.

Državni tajnik, kardinal Bertone u svojoj homiliji je podsjetio na povijesni 3. listopada 1998. kada je, u svetištu Marije Bistrice, papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Stepinca. Potom je govorio o sličnostima između sv. Pavla i bl. Stepinca, a koje pružaju korisnu pouku za kršćanski život. I sveti Pavao i blaženi Alojzije Stepinac susreli su uskrsloga Gospodina i velikodušno mu odgovorili na njegov poziv. Obojica su Kristu potpuno posvetili svoj život, toliko da im je bilo moguće reći: „meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak”. Sa svoje strane, kardinal Stepinac, izražavao je isto bezgranično predanje Gospodinu dobro poznatim riječima: „naši se ideali mogu sažeti u jednu riječ: Bog”. Nadalje, oba su bili pokretači gorljivih zajednica, ali su trebali podnijeti i nepravedne osude uslijed namještenih procesa; obojica su upoznali strogoću zatvora i kućnoga pritvora, podnoseći sve sa strpljenjem i postojanošću, ponašajući se uvijek dostojno Evanđelja.

Prema kardinalovim riječima, ono što još više impresionira kako kod apostola Pavla tako i kod kardinala Stepinca je da dok njihovi progonitelji zapravo bijahu robovi lažnih i nasilnih ideologija, oni, premda naizvan lišeni slobode, u sebi ostajahu slobodni: slobodni hrabriti i voditi prijatelje, vedri krijepiti braću u vjeri, spremni oprostiti i moliti za neprijatelje i one koji ih zlostavljahu. „U teškim godinama pod komunističkim režimom nije bilo lako oduprijeti se opetovanim i upornim kušnjama i mamljenju diktatorske vlasti koja je nudila svakovrsne privilegije u zamjenu za izdaju. Bogu hvala, Stepinac i Crkva u Hrvatskoj ostali su vjerni Kristu i papi slijedeći primjer vaših pređa koji su prvi od slavenskih naroda velikodušno prihvatili navještaj evanđelja. Upravo zato i s razlogom vi Hrvati prozvani ste od pape Lava X. 1514. ‘Čvrsti štit i predziđe kršćanstva’“, istaknuo je kardinal Bertone.

„Ne nedostaju, u suvremenim promijenjenim društveno-političko-kulturnim uvjetima, poteškoće i izazovi s kojima se kršćani moraju suočiti. I danas je potrebno odgajati za junaštvo svetosti. Neophodna je nova evangelizacija”, kazao je kardinal te je, u nastavku, upozorio na moderne kapitalističke idole, na pohlepu za novcem. Protumačio je kako upravo o novcu, s jednim posebnim naglaskom, govori Isus u pročitanom evanđelju. Kardinal je to prerekao u: „Ne zamarajte se toliko trkom za novcem koji je potrošan – ponavlja Isus danas – nego se više brinite da zaradite ‘onaj pravi denar’ ponuđen svima za ulazak u kraljevstvo nebesko”. Hrvate je tom prigodom potakao da budu mudri i savjesni tumači svoje kršćanske tradicije koja je od hrvatskoga naroda učinila katolički narod. „Znajte se s odvažnim i razboritim razlučivanjem suočiti s izazovima koje predstavlja primamljivi moderni napredak i današnja liberalistička i relativistička kultura. Čuvajte cjelovitim blago vjere i moralne vrednote koje ste primili od vaših pređa te ih isto tako predajte naraštajima koji će vas naslijediti. Plaća će biti jednaka za sve: raj i blaženo gledanje Boga u njegovu kraljevstvu mira i ljubavi”, rekao je kardinal Bertone te ukazao na uzora svakom Hrvatu – blaženika Stepinca.

Među darovima prinesen je dar Zagrebačke nadbiskupije namijenjen siromasima i potrebnima za koje se u Zagrebu skrbe Misionarke ljubavi, sestre blažene Majke Terezije. Darove su donijeli predstavnici župa Zagrebačke nadbiskupije koje nose ime bl. Stepinca. Na kraju slavlja kardinal Bozanić se zahvalio kardinalu Bertoneu te mu darovao kip bl. Alojzija Stepinca dok je Bertone Bozaniću predao kalež i patenu s papinim grbom, dar pape Benedikta XVI. zagrebačkoj katedrali.

Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni muški i katedralni mješoviti zbor i mješoviti zborovi zagrebačkih župa sv. Josipa s Trešnjevke i sv. Male Terezije pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka, uz instrumentalnu pratnju Nevena Kraljića na orguljama i limenog puhačkog kvinteta. Među brojnim vjernicima koji su se okupili na misnom slavlju bili su potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prostor liturgijskoga slavlja bio je urešen s nekoliko znakova koji govore o dugostoljetnoj i bogatoj baštini vjere u zagrebačkoj Crkvi. Pred portal katedrale stavljen je jednostavni hodočasnički križ kojeg je nadbiskup Stepinac na svojim ramenima nosio na hodočašću u Svetoj zemlji 1937. godine. Nad oltarom je istaknut lik Krista u slavi, preslika freske iz drevne kapele svetog Stjepana prvomučenika, koju je sagradio zagrebački biskup Stjepan II, a koja se danas nalazi u sklopu Nadbiskupskog dvora, s južne strane katedrale. U euharistijskom slavlju koristio se kalež kojim se kardinal Stepinac služio za vrijeme svoga zatočeništva u Krašiću.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1. (72) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 5. (71) - 2016.

više...