Vijesti

Proslava 10. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Nedjelja, 21. 09. 2008.

U nedjelju 21. rujna vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić sudjelovali su u proslavi 10. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca. Slavlje je pred zagrebačkom katedralom predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone u zajedništvu s apostolskim nuncijem u RH nadbiskupom Mariom Robertom Cassarijem, zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom HBK nadbiskupom Marinom Srakićem, biskupima i brojnim svećenicima.

Na početku mise kardinal Bozanić pozdravio je kardinala Bertonea rekavši da je slavlje ne samo spomen desete obljetnice beatifikacije nego je još jedan odjek privrženosti hrvatskih vjernika svojemu blaženom pastiru. „Bez obzira na laži koje su o njemu izricane, usprkos zabranama, prijetnjama i utjerivanju straha, njegova je istina bila jača i njegova svetost među hrvatskim vjernicima neupitna. Štoviše, da nije bilo te svetosti, ovdje bi Crkva imala sasvim drugačije lice i bila bi uskraćena za osobit cvijet s mučeničkim vijencem”. „Okupila nas je ista vjera koja je blaženiku davala snagu da ne. Vjeru je naš blaženik čuvao i sačuvao”, rekao je kardinal Bozanić te dodao da je blaženom Alojziju uistinu bilo živjeti Krist, a to je žarko želio ostaviti kao zalog za budućnost te takav život u Kristu želio vidjeti u Crkvi, u svom hrvatskom narodu. „I dok se pojedinci u Hrvatskoj i u svijetu, još uvijek zaslijepljeni istim ideologijama koje su milijune ljudi izložile patnjama i smrti, trude da svijetla stranica života kardinala Stepinca bude što više zatvorena, kako ih istina o njemu ne bi dovela do priznanja vlastitih životnih promašaja, ovaj puk želi jasno reći da je za njega, da je za nas kardinal Alojzije Stepinac istinski odraz svetosti, kojemu svakodnevno ovaj vjerni narod upućuje bezbroj molitava”, istaknuo je kardinal Bozanić. Tom prigodom kardinal je zahvalio Bertoneu „za povjerenje i snagu u vremenu, u kojem bi neki htjeli da Crkva i dalje šuti” te po njemu uputio pozdrave papi Benediktu XVI.

Državni tajnik, kardinal Bertone u svojoj homiliji je podsjetio na povijesni 3. listopada 1998. kada je, u svetištu Marije Bistrice, papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Stepinca. Potom je govorio o sličnostima između sv. Pavla i bl. Stepinca, a koje pružaju korisnu pouku za kršćanski život. I sveti Pavao i blaženi Alojzije Stepinac susreli su uskrsloga Gospodina i velikodušno mu odgovorili na njegov poziv. Obojica su Kristu potpuno posvetili svoj život, toliko da im je bilo moguće reći: „meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak”. Sa svoje strane, kardinal Stepinac, izražavao je isto bezgranično predanje Gospodinu dobro poznatim riječima: „naši se ideali mogu sažeti u jednu riječ: Bog”. Nadalje, oba su bili pokretači gorljivih zajednica, ali su trebali podnijeti i nepravedne osude uslijed namještenih procesa; obojica su upoznali strogoću zatvora i kućnoga pritvora, podnoseći sve sa strpljenjem i postojanošću, ponašajući se uvijek dostojno Evanđelja.

Prema kardinalovim riječima, ono što još više impresionira kako kod apostola Pavla tako i kod kardinala Stepinca je da dok njihovi progonitelji zapravo bijahu robovi lažnih i nasilnih ideologija, oni, premda naizvan lišeni slobode, u sebi ostajahu slobodni: slobodni hrabriti i voditi prijatelje, vedri krijepiti braću u vjeri, spremni oprostiti i moliti za neprijatelje i one koji ih zlostavljahu. „U teškim godinama pod komunističkim režimom nije bilo lako oduprijeti se opetovanim i upornim kušnjama i mamljenju diktatorske vlasti koja je nudila svakovrsne privilegije u zamjenu za izdaju. Bogu hvala, Stepinac i Crkva u Hrvatskoj ostali su vjerni Kristu i papi slijedeći primjer vaših pređa koji su prvi od slavenskih naroda velikodušno prihvatili navještaj evanđelja. Upravo zato i s razlogom vi Hrvati prozvani ste od pape Lava X. 1514. ‘Čvrsti štit i predziđe kršćanstva’“, istaknuo je kardinal Bertone.

„Ne nedostaju, u suvremenim promijenjenim društveno-političko-kulturnim uvjetima, poteškoće i izazovi s kojima se kršćani moraju suočiti. I danas je potrebno odgajati za junaštvo svetosti. Neophodna je nova evangelizacija”, kazao je kardinal te je, u nastavku, upozorio na moderne kapitalističke idole, na pohlepu za novcem. Protumačio je kako upravo o novcu, s jednim posebnim naglaskom, govori Isus u pročitanom evanđelju. Kardinal je to prerekao u: „Ne zamarajte se toliko trkom za novcem koji je potrošan – ponavlja Isus danas – nego se više brinite da zaradite ‘onaj pravi denar’ ponuđen svima za ulazak u kraljevstvo nebesko”. Hrvate je tom prigodom potakao da budu mudri i savjesni tumači svoje kršćanske tradicije koja je od hrvatskoga naroda učinila katolički narod. „Znajte se s odvažnim i razboritim razlučivanjem suočiti s izazovima koje predstavlja primamljivi moderni napredak i današnja liberalistička i relativistička kultura. Čuvajte cjelovitim blago vjere i moralne vrednote koje ste primili od vaših pređa te ih isto tako predajte naraštajima koji će vas naslijediti. Plaća će biti jednaka za sve: raj i blaženo gledanje Boga u njegovu kraljevstvu mira i ljubavi”, rekao je kardinal Bertone te ukazao na uzora svakom Hrvatu – blaženika Stepinca.

Među darovima prinesen je dar Zagrebačke nadbiskupije namijenjen siromasima i potrebnima za koje se u Zagrebu skrbe Misionarke ljubavi, sestre blažene Majke Terezije. Darove su donijeli predstavnici župa Zagrebačke nadbiskupije koje nose ime bl. Stepinca. Na kraju slavlja kardinal Bozanić se zahvalio kardinalu Bertoneu te mu darovao kip bl. Alojzija Stepinca dok je Bertone Bozaniću predao kalež i patenu s papinim grbom, dar pape Benedikta XVI. zagrebačkoj katedrali.

Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni muški i katedralni mješoviti zbor i mješoviti zborovi zagrebačkih župa sv. Josipa s Trešnjevke i sv. Male Terezije pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka, uz instrumentalnu pratnju Nevena Kraljića na orguljama i limenog puhačkog kvinteta. Među brojnim vjernicima koji su se okupili na misnom slavlju bili su potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Prostor liturgijskoga slavlja bio je urešen s nekoliko znakova koji govore o dugostoljetnoj i bogatoj baštini vjere u zagrebačkoj Crkvi. Pred portal katedrale stavljen je jednostavni hodočasnički križ kojeg je nadbiskup Stepinac na svojim ramenima nosio na hodočašću u Svetoj zemlji 1937. godine. Nad oltarom je istaknut lik Krista u slavi, preslika freske iz drevne kapele svetog Stjepana prvomučenika, koju je sagradio zagrebački biskup Stjepan II, a koja se danas nalazi u sklopu Nadbiskupskog dvora, s južne strane katedrale. U euharistijskom slavlju koristio se kalež kojim se kardinal Stepinac služio za vrijeme svoga zatočeništva u Krašiću.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Arhiva vijesti

Linkovi