Vijesti

Proslava Svetih anđela čuvara na Kamenskom

Utorak, 02. 10. 2012.

Na Kamenskom kod Karlovca proslavljen je dan kapelanije. Svečanu svetu misu predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup u RH. U zajedništvu sa dvadesetak svećenika koji su se pridružili slavljenju naših nebeskih zaštitnika, Svetih Anđela Čuvara, mons. Jezerinac je u svojoj propovijedi naglasio da Crkva uči, na temelju Isusovih riječi iz Evanđelja, da su anđeli bića u koja vjerujemo i koja su nam uvijek blizu. Naglasio je da svatko ima svog anđela čuvara ali i da svatko treba biti anđeo čuvar drugom čovjeku. 

Sv. misu su, uz pripadnike naše postrojbe, slavili mnogi gosti iz nadređenih zapovjedništava i susjednih postrojbi s kojim imamo redovitu suradnju. Ispred HKOV-a nazočio je brigadni general Mladen Fuzul sa suradnicima, ZOD je bio predstavljen u osobi brigadira Ivana Babića. Tu je bio zapovjednik vojnog poligona sa Slunja, zapovjednik pukovnije veze, zapovjednik logističke pukovnije kao i zapovjednik topničko raketne bojne. Sve njih, kao i sve ostale goste, na početku sv. mise pozdravio je naš novi zapovjednik brigadir Eugen Njari. Posebno smo bili počašćeni nazočnošću bivših zapovjednika naše pukovnije.

Prema već ustaljenoj praksi veliki dio župnog zbora župe Srca Isusova iz Karlovca je svojim pjevanjem uveličao slavlje i svečanost. Na kraju je vojni kapelan, vlč. Vlado Mandura, pozvao sve uzvanike i goste da nam se pridruže na ručku u vojarni na Kamenskom. (V.M.)

Homilija vojnog ordinarija

Katolička Crkva uči da su anđeli netjelesna duhovna Božja stvorenja. „Postojanje duhovnih, netjelesnih bića koje Sveto Pismo obično naziva anđelima, vjerska je istina. Svjedočanstvo Pisma o tome je jasno kao što je i Predaja jednodušna“ (KKC br. 328), govori Katekizam Katoličke Crkve. Anđelima je posvećeno čak 9 brojeva u Katekizmu, u kojem čitamo: „Kao čisto duhovni stvorovi anđeli imaju razum i volju: oni su osobna i besmrtna stvorenja. Po savršenstvu nadilaze sva vidljiva stvorenja“ (KKC 162).

Papa Benedikt XVI kaže: "Postoje sile koje ne možemo vidjeti, a koje su ipak stvarne. Uzmimo prije svega stvari duha i srca. Ja mogu u očima nekoga čovjeka, u izrazu njegova lica vidjeti nešto od njegove nutrine, ali samo kao odsjaj. Na isti način prodire nevidljivo kroz materijalne stvari tako da postajemo svjesni i ono što nas pokreće. U svakom slučaju, u silama koje ne možemo vidjeti, ali ih osjećamo, naslućujemo da svijet zadire dublje nego oči i druga tjelesna osjetila. Papa nastavlja da nam Sv. Pismo govori, a postoji nekakvo čovjekovo predznanje da nismo jedina duhovna bića. Bog je ispunio svijet drugim duhovnim bićima koja su nam bliska. Ta su bića izraz njegove dobrote i njegove ljubavi. Da li postoje neka tjelesna bića na drugim planetima nije nam poznato. Svakako znamo da postoje anđeli o kojima jasno govori Objava i Crkva.

Nauk je Crkve da svaki čovjek ima svoga anđela čuvara. Rimski Katekizam Katoličke Crkve o tome jasno govori: "Bog nam šalje svoje anđele ne samo prigodice, i u nekim pojedinim slučajevima, nego je on svakome od nas od prvoga početka našega života dao anđela čuvara".

Anđeli su naši čuvari i vodiči na putu našega života. Đavao se trudi odvratiti čovjeka od dobra i navodi ga na zlo. No, Bog nas nije prepustio na milost i nemilost "otpalom" anđelu- đavlu- već nam je dao anđela čuvara. Samo je pitanje, hoće li se čovjek opredijeliti u svojoj slobodi za dobro ili zlo, hoće li poslušati anđela ili Sotonu.

Isus u današnjem evanđelju, pozivajući učenike na obraćenje, jasno govori o anđelima čuvarima, kada kaže: „Pazite da ne prezrete ni jednog od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima“ (Mt 18, 10). Povod ovim Isusovim riječima dali su apostoli, koji su ga, dok je govorio o kraljevstvu Božjem, pitali: "Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?" (Mt 18, 1). Isus im nije odgovorio direktno na to pitanje, jer ono i nije toliko važno koliko je važna promjena čovjeka, njegovo obraćenje. Obraćenje za Isusa jedno je od najvažnijih. Stoga im kaže: "Zaista, zaista vam kažem, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko"(Mt 18, 3). Dao im je za uzor dijete. Značajka je djeteta poniznost. Ono ne teži za položajem, za vlašću, ono je posve ovisno o roditeljima. Trebala bi biti još veća poniznost čovjeka u odnosu prema Bogu, ali i prema čovjeku. Osjećati se djetetom Božjim, ali i bratom svoga bližnjega.

U Sv. Pismu, kako Starog tako i Novog Zavjeta, obilujemo mnoštvom primjera koji govore o anđelima.

Tako na primjer, u 1. čitanju Knjige Izlaska Bog govori Mojsiju da pred njim šalje svoga anđela da ga čuva i dovede u mjesto koje mu je odredio. "Poštuj ga i slušaj njegov glas. Ne buni s protiv njega jer vam neće opraštati prekršaje: Ta moje je ime u njemu" (Izl 23, 21).

Prigodom navještenja Marijina anđeo dolazi k Mariji i veli joj: "Zdravo Marijo, milosti puna! Gospodin s tobom". Marija je, čuvši taj pozdrav, bila zbunjena pitajući se kakav bi to bio pozdrav".  No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost kod Boga. Evo začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus (Lk 13, 1).

Prigodom Isusovog rođenja u gradu Betlehemu anđeo poručuje prestrašenim pastirima: "Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj- Krist Gospodin" ( Lk 2,10),  zapisao je Sv. Luka. Dok se Isus molio u Getsemanskom vrtu čuo se glas s neba: "Proslavio sam te i opet ću te proslaviti. Mnoštvo koje je stajalo ondje i slušalo govoraše: "Zagrmjelo je!". Drugi su govorili: "Anđeo mu je zborio " (Iv 12, 29), piše Sv Ivan.

U Knjizi Otkrivenja Sv. Ivan spominje anđele gdje stoje pred Bogom (Otk 8, 3). Isus opisuje svoj dolazak na kraju vremena riječima: " U one dane, nakon one nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetliti, a zvijezde će s nema padati i sile će se nebeske pokrenuti. Tada će ugledati Sina Božjega gdje dolazi na oblacima s velikom moću i silom. I razaslat će anđele i sabrat svoje izabranike, s kraja zemlje do na kraj neba" (usp. Mk 13, 27). "Zaista, zaista kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega (Iv 1, 57).

Kada je đavao u pustinji napastovao Isusa i kad je Isus rekao đavlu da se valja više klanjati Bogu i njemu jedinome služiti "tada ga pusti đavao". I gle, anđeli pristupili i služili mu" (Mt 4, 11). Kad je Isus tumačio svršetak svijeta, rekao je: "Izići će anđeli, odijeliti zle od pravednih i baciti ih u peć ognjenu, gdje će biti plač i škrgut zubi" (Mt 13, 49). I nastavlja: "Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi , a on će ih jedno od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca" (Mt 25, 31).

Na Veliki petak Isus je prekorio Petra riječima: "Vrati mač na njegovo mjesto jer svi koji se mača hvataju od mača ginu. Ili zar misliš da ja ne mogu zamoliti Oca svojega i eto umah uza me više od 12 tisuća legija anđela" (Mt 26, 51-53).

Mogli bismo i dalje nabrajati, ali ovo je dosta da se uvjerimo u postojanje anđela koji su glasnici Božji; da je svatko od nas predmet posebne Božje ljubavi. Papa Benedikt XVI. kaže: „Ja sam osobno zahvalan Bogu što vjerujem da postoje anđeli čuvari, ali ipak sam razgovaram s Bogom. Veoma je važno, nastavlja papa, da ga to vjerovanje dovede Bogu, prema kojemu trebamo usmjeriti sve svoje djelovanje (isto: 104).

I život Crkve je veoma protkan anđeoskom prisutnošću. Ožalošćenim ženama, koje su došle na grob, anđeo se javlja i objavljuje veselu vijest Isusovog uskrsnuća. Anđeo budi Petra i izvodi ga iz tamnice.

Liturgijska slavlja posebno spominju anđele. Tako na primjer, molimo u rimskome kanonu „da ruke svetog anđela tvoga prenesu ovo na tvoj nebeski žrtvenik“. Za vrijeme sprovodnih molitava molimo, recitirajući ili pjevajući: „U raj te poveli anđeli“. Svakako za nas je najmjerodavnije Učiteljstvo Crkve, koje govori o postojanju anđela.

Slaveći danas dan kapelanije, koja je posvećena anđelima čuvarima, želim vam da i vi budete anđeli čuvari u obitelji i na radnom mjestu.

U vrijeme Domovinskog rata mnogi su se dokazali anđelima, braneći živote bližnjega, među njima ste i vi koji pripadate rodu inženjerije. Vjerujem da ste vidjeli onu dobro poznatu sliku anđela koji vodi dijete preko mosta. Vi ste bili ti anđeli koji ste pomogli prijeći onima, koji su trebali prijeći na drugu stranu obale.

Lijepo znati da svatko od nas ima svoga anđela čuvara. Takav stav stvorit će u nama pozitivni pristup prema drugoj osobi, posebno vi koji ste obiteljski ljudi. Supruga očekuje od vas da budete anđelom čuvarom obitelji. To očekuje i vaše dijete. To očekuju i ljudi s kojima se svakodnevno družite.

U tom duhu još jednom svima vama čestitam Dan kapelanije, koja je posvećena "Svetim  Anđelima Čuvarima". Vašem svećeniku velečasnom Vladimiru Manduri zahvaljujem na svemu što čini i želim da vam svima bude anđeo čuvar, a i vi njemu. Bit će to onda obostrana radost.  Pa i svih nas ostalih. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Arhiva vijesti

Linkovi