Vijesti

Proslavljen Dan kapelanije sv. Euzebija i Poliona

Nedjelja, 29. 05. 2016.

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodio je u nedjelju 29. svibnja u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima središnje euharistijsko slavlje u povodu dviju proslava nebeskih zaštitnika župe sv. Euzebija i Poliona i Dana policijske kapelanije Policijske uprave vukovarsko-srijemske čiji su sv. Euzebije i Polion zaštitnici. Koncelebrirali su kapelan poslužitelj za Policijsku kapelaniju „Sv. Euzebije i Polion“ vlč. Željko Rakošec, vojni kapelan u Đakovu o. Dragan Majić, DI, gvardijan samostana Sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima fra Martin Dretvić, OFM Conv., i domaći župnik msgr. Tadija Pranjić.

Pozdravljajući prije početka misnog slavlja msgr. Pranjić rekao je: „Ova župna crkva je od prvih početaka Domovinskog rata, možemo reći, danonoćno bila vezana za sudbinu hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga. Ovdje smo se skupljali u svim trenutcima i u trenutcima velikih životnih tragedija, od tragedije Borova Sela, kada je počela velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku pa do svih onih zadušnica i misa koje je slavila u ovoj župnoj crkvi vojska zajedno s redarstvenim snagama.“

U propovijedi je msgr. Bogdan, podsjećajući na mučeničku smrt sv. Euzebija, biskupa 258. godine i sv. Poliona lektora, 304. godine, rekao „kako u Cibalama i kroz sva naredna stoljeća do danas, stojimo pred naletom neshvatljive mržnje prema kršćanskom svjetonazoru, prema Isusovu nauku, Evanđelju“. Naveo je i podatak kako su u Dioklecijanovo vrijeme poginuli i pripadnici njegove osobne straže. „Inače je u povijesti Katoličke Crkve jako puno vojnika i policajaca koji su bili mučenici, redarstvenici i koji su proglašeni svetima“, rekao je msgr. Bogdan. Istaknuo je da Knjiga Otkrivenja opisuje u veličanstvenim slikama kako Kristovi vjernici koji prolaze kroz mnoge nevolje i kušnje na kraju pobjeđuju, ne oružjem i silom, nego Krvlju Jaganjčevom i riječju svoga svjedočanstva. Msgr. Bogdan ističe kako svjedočenje Evanđelja zahtijeva od svih članova Crkve „da krenemo naprijed, da iziđemo u svijet. Papa Franjo upravo nas na to potiče. Svi smo pozvani na ovaj novi misionarski iskorak izići iz vlastite udobnosti, imati hrabrosti posegnuti u sve periferije kojima je potrebno svjetlo Evanđelja. Evanđelje nije rezervirano i predviđeno samo za crkve i za sakristije. Evanđelje je predviđeno za čitav svijet. Kao i u Isusovo vrijeme, tako i danas, kršćanska poruka, svjetlo Evanđelja, nisu svugdje jednako dobro primljeni“.

Rekao je također da bi pronašli mučenike ne treba ići u rimske katakombe, iskapati i istraživati. I naše vrijeme ima mučenike, blaženike, svece. „Koliko li je bilo hrvatskih mučenika iz razdoblja 2. svjetskog rata i poratnog vremena? Teško da ćemo to ikada do kraja moći saznati, ali razmišljam i o tome koliko je bilo pravih mučenika u vašem kraju sada u Domovinskom ratu. More je žrtava, ali ima među žrtvama pravih mučenika koji su ubijeni iz mržnje prema katoličkoj vjeri. Ne smijemo ih zaboraviti. Ljubav prema istini, poštovanje prema prolivenoj i nevinoj krvi na našim prostorima potiče nas na objektivno, povijesno, znanstveno istraživanje bez odgađanja koje se mora odvijati daleko od svake politike bez ikakvih politikanskih instrumentaliziranja. Valja sve to proučiti i prosuditi kako bi se najprije upoznalo sve žrtve jer svaki ljudski život je u očima Božjim dragocjen, svaki čovjek je dijete Božje, svaki čovjek ima svoje dostojanstvo za života, a isto tako i u smrti. Ima pravo na dostojanstveni pokop“, rekao je msgr. Bogdan i nastavio: „Proučavajući žrtve treba dobro istražiti one koje su pogubljene iz mržnje prema vjeri. Ne možemo i ne smijemo ih zaboraviti. Sve ih treba podvrgnuti sudu vrhovnog crkvenog autoriteta kako bi ih na temelju objektivnog proučavanja povjesničara i teologa predložili vjerničkoj zajednici na uzor i štovanje ubrajajući ih u blaženike i svece Katoličke Crkve kao što su to sv. Euzebije i sv. Polion. I oni su ubijeni kao protivnici carstva, sustava, more su im toga na teret stavili da bi ih mogli smaknuti. Takva je metodologija uvijek ista.

Crkva se u svom dvomilenijskom djelovanju uvijek zalagala da povijest pišu događaji, a ne dnevno-političke potrebe. Crkvi se ne žuri. Kršćanski mučenici su bili i ostali najvredniji dragulji iz života Crkve koji će blistati zemaljskoj putujućoj Crkvi do vječnosti kad će Isus ponovno doći u slavi suditi žive i mrtve.“ Mučenika ima i danas u tolikim zemljama. Kršćani su proganjani radi vjere. „U nekim zemljama, a nije tako dugo kako je bilo i kod nas da su smetali oni najjednostavniji križići na vratu. Danas ima zemalja gdje se to kažnjava. Danas u 21. stoljeću naša je Crkva Crkva mučenika. Kršćani se sustavno istjeruju iz svojih kršćanskih tisućljetnih krajeva, ruše se i iz temelja uništavaju kršćanske crkve, katedrale, svetišta i samostani, ubožnice i bolnice, arhivi i riznice. Uništavaju se sami temelji kršćanskih zdanja da se uvjeri buduće naraštaje da kršćana tamo nikada nije ni bilo. Sve ste i vi to doživjeli sada u Domovinskom ratu na ovim prostorima i uspomene su još svježe. Koliko se danas troši crnila i tinte da bi se medijski oblatilo i obezvrijedilo kršćanske vjerovjesnike, da bi se zakonski obezvrijedilo Božjim prstom upisano u ljudsko srce naravne prirodne zakone. Što se to događa s nama da se sustavno dopušta promicanje kulture smrti naspram kulture života? Procjenjuje se da diljem svijeta u naše vrijeme oko 100 milijuna kršćana trpi razne progone. Dobri poznavatelji tvrde da su danas kršćani najprogonjenija vjerska zajednica u svijetu. U ovoj misi mi se sjećamo i molimo za našu braću i sestre koji su progonjeni zbog svoje kršćanske vjere“, rekao je msgr. Bogdan.

I u demokratskim zemljama svjetlo kršćanske vjere katkada nailazi na otpor. „Nekima se čini, kaže papa Franjo, da je svjetlo vjere bilo primjereno antičkim društvima, međutim, za nova doba, za odrasloga čovjeka, koji se ponosi svojim razumom, takvo je svjetlo beskorisno. Zar je vjera zbilja lažno svjetlo koje nas zatvara u mrak neznanja kako bi neki htjeli? Euzebijeve Cibale i Polionov grad Cibale, povijest naše domovine, povijest svijeta to opovrgava. Što bi s nama bilo i bi li se za hrvatski narodi uopće znalo da od stoljeća sedmog svjetlo Isusova Evanđelja, Radosna vijest nije bila temeljna odrednica, smjerokaz i program našega vjerovanja?“, upitao je msgr. Bogdan. Sveti mučenici su iz ljubavi prema Bogu bez mržnje prema progoniteljima hrabro svjedočili do kraja.

“Kršćanski mučenici nisu kukavice. Kršćanski mučenici nisu kamikaze. Dimenzija božanske ljubavi u njihovu srcu bitno ih razlikuje od ovih posljednjih. Kršćanski mučenik umire s ljubavlju, ne s mržnjom. Zahvalni smo Bogu da su se u ovom podneblju i u našem hrvatskom narodu uvijek našli hrabri pastiri poput onih o kojima govori sv. Petar u svojoj poslanici, utemeljeni na Petru Stijeni koji je svjedok Kristovih patnji i zato je zajedničar Kristove slave. Ovi su biskupi, svećenici, lektori, kršćani služili narodu dragovoljno po Božjem, oduševljeno kao uzori vjernika, zato su primili, kaže sv. Petar, 'neuveli vijenac slave'. Taj vijenac svetosti blista na glavi bl. A. Stepinca, bl. M. Bulešića, bl. Drinskih mučenica i tolikih Božjih ugodnika velikoga mnoštva iz hrvatskog martirologija Katoličke Crkve. Svi oni i ostali kršćanski mučenici, svatko u svome vremenu, posvjedočili su da se samo u svjetlu vjere može priznati ljudsko dostojanstvo u punini i otkriti pravi smisao ljudskoga života.''

Zaključujući propovijed o dimenziji našega kršćanstva koja se zove mučeništvo, msgr. Bogdan je rekao: „U teologiji Katoličke Crkve mučeništvo je smatrano privilegijom. To znači kako svaki kršćanin nije pozvan biti mučenik. Bog odabire pojedince muškarce i žene i daje im taj privilegij, povlasticu da posvjedoče svoju ljubav prema Kristu vlastitom krvlju. Onaj tko vjeruje ovo razumije, onaj tko ne vjeruje ovo nikako ne može razumjeti.“

Čestitajući nebeske zaštitnike msgr. Bogdan je poručio „da u našoj kršćanskoj vjeri uvijek iznova treba bolje upoznavati, produbljivati to da živimo zajedno i da dnevno vlastitim životom svjedočimo svoju pripadnost Kristu“. Među brojnim vjernicima na misi su sudjelovali i djelatnici Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Pjevanje je predvodio domaći župni Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ uz orguljsku pratnju voditeljice Dubravke Vukovarac.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Arhiva vijesti

Linkovi