Vijesti

Proslavljen Dan policije u Zagrebu

Subota, 29. 09. 2012.

Obilježavanje Dana policije i blagdana sv. Mihovila započelo je danas u prijepodnevnim satima na gradskom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, groba prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Izaslanstvo unutarnjih poslova predvođeno zamjenikom ministra unutarnjih poslova Evelinom Tonkovićem  te glavnim ravnateljem hrvatske policije  Vladom Dominićem polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je počast poginulim braniteljima i pripadnicima MUP-a kao i svim braniteljima koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote na oltar domovine. Odavanju počasti nazočili su brojni dužnosnici MUP-a te načelnici policijskih uprava iz cijele Hrvatske.

Svi zajedno, uputili su se potom prema Policijskoj akademiji gdje je, u kapelici sv. Mihovila arkanđela i policijskog nebeskog zaštitnika slavljena sveta misa prikazana za poginule hrvatske redarstvenike, branitelje i sve policijske službenike koji su svoj život darovali službi dobra i pravednosti.

„Izbor sv. Mihovila za zaštitnika hrvatske policije obvezuje nas da ne zastanemo samo na tom vanjskom činu i vanjskom obilježju, nego da u sebi nosimo duh sv. Mihovila, da u svom svakodnevnom životu koristimo duhovno oružje, a to znači da nam je u borbi protiv zla i izgradnje naše osobnosti, ljudske i kršćanske, potrebna Riječ Božja, povjerenje u Boga, pravednost, a to znači vršenje Božjih zapovijedi prema Bogu i čovjeku, povjerenje u Boga i na kraju molitva. Izabirući sv. Mihaela za zaštitnika policije značilo je odabrati životni program. To je izbor koji ima svoju dinamiku i želju: svakog dana biti bolji! I nikakve drakonske mjere neće moći promijeniti čovjeka bez njegove unutarnje duboke promjene koja se događa u srcu. Stoga nam je potreba svakodnevna molitva, povjerenje u Boga, evanđelje, istina. Prije svega molitva Duhu Svetom da nas nadahne što nam je činiti“, naglasio je vojni ordinarij mos. Juraj Jezerinac, predvodeći svetu misu. 
 
Čestitavši svima Dan policije i Dan kapelanije sv. Mihovil, biskup je poručio okupljenim vjernicima da im „Sv. Mihovil bude nadahnuće i zagovornik, kako biste se mogli oduprijeti zlu koje dolazi izvana.“
 
Izvedbom „Raspela na žalu“ i ostalih liturgijskih pjesama klapa „Janjevo“ doprinijela je ljepoti i svečanosti liturgijskog slavlja, nakon kojeg je u restoranu Policijske akademije upriličen zajednički ručak za sve uzvanike.
 

Homilija vojnog ordinarija

Čovjek sve više nastoji ući u tajnu svemira, pitajući se da li postoje neka druga bića na planetima. Čovjek nije uspio do sada pronaći sebi jedno takvo slično biće. Živi još uvijek u nadi. No, postoji vrlo obrazloženo znanstveno mišljenje da život izvan zemlje nije vjerojatan (Ratzinger: "Bog i svijet", str. 101.), barem ne ljudski. Jedno je sigurno: Bog je ozbiljno shvatio čovjeka na ovoj zemlji, postao je i sam čovjekom u osobi Isusa Krista i vezao se zauvijek za ovu zemlju i za čovjeka.

Postoje zle sile koje su stvarne, tako da se čovjek često pita: Odakle zlo i odakle mu takva razorna snaga, gotovo nesavladiva, uza sva nastojanja da ga se spriječi? Iskustvo zla vama je kao redarstvenicima najbolje poznato. Zato ste tu kako bi mogli održati red u društvu.

Neki su mislioci bili toliko impresionirani razornom snagom zla u svijetu da su tvrdili da postoji zao i dobri Bog.

Biblija u odnosu na ta i slična tumačenja govori da je Bog savršeno dobar i svet, da izvorište zla nije u Bogu nego u čovjekovom srcu, koji je obdaren razumom i slobodnom voljom. Čovjek je bio kruna Božjeg stvaranja. O čovjeku ovisi hoće li se opredijeliti za dobro ili za zlo. Čovjek može svoju slobodu upotrijebiti za ali i za dobro. Sloboda može naći svoj veliki stvaralački prostor na području dobra. To nam posebno potvrđuju sveci. Netko je rekao za papu Ivana Pavla II: "Ja nisam vjernik, ali smo njegovom smrću puno izgubili".  

S tim u vezi postavlja se pitanje zla u svijetu? Sv. Ivan evanđelist, autor knjige Otkrivenja, nastoji odgovoriti na to i druga slična pitanja. Početak zla Ivan vidi u samom nebu.

Bog je stvorio slobodna duhovna bića koja se zovu anđeli, obdareni razumom i slobodnom voljom. Papa Grgur Veliki kaže da se riječ anđeli upotrebljava samo za službu, a ne za narav, jer oni su anđeli samo onda kada se preko njih nešto najavljuje. Oni koji javljaju neznatnije stvari zovu se anđeli, a oni koji najavljuju što je veoma važno, zovu se arkanđeli. Među arkanđele spadaju sv. Mihovil, sv. Gabrijel koji je navijestio Mariji da će roditi Spasitelja svijeta, i sv. Rafael.

Lucifer je, čije ime znači Svjetlonoša, podlegao napasti oholosti, pretvorivši se u najvećeg Božjeg neprijatelja, želeći biti kao Bog. I tako se našao, zajedno sa svojim sljedbenicima u stanju pakla.

Sv. Ivan opisuje Luciferovu pobunu riječima: "Nasta rat na nebu. Mihovil i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat, i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. Zbačen je Zmaj veliki, stara Zmija imenom Đavao" (Otk 12, 7-9). Mihael, čije ime znači "Tko je kao Bog? stao je u obranu Božju. Pobuna, koja je nastala na nebu, prešla je kasnije na čovjeka na zemlju.

Prva žrtva Sotone na zemlji bili su praroditelji Adam i Eva. Sotona im se približio s ponudom da će biti kao bogovi, ukoliko ga poslušaju. I umjesto da su poslušali Boga, oni su radije poslušali Sotonu. To su učinili svjesno i u punoj slobodi i tako počinili grijeh. Grijeh je svojevoljni prekršaj Božjega Zakona. Grijeh koji su počinili praroditelji zove se istočni grijeh, jer iz njega proistječu sva druga zla na svijetu. Dakle, u tom prvom grijehu, nalazi se izvor svih drugih grijeha.

Iako je Sotona poražen Isusovom smrću na križu, posljedice grijeha su i dalje ostale, s razlikom što Sotona nema više one snage koju je imao prije.

Da bi se moglo nastaviti spašavanje čovjeka, Isus je okupio oko sebe svoje učenike i osnovao Crkvu, koja će biti njegov vidljivi znak njegove nevidljive prisutnosti među nama i imati istu ulogu koju je On imao, a to ja spasenje čovjeka.

Današnje evanđelje opisuje kako Isus poziva svoje učenike. Kad je Isus naumio poći u Galileju, susreo se s Filipom koji je prepoznao u Isusu Božjega Sina. Stoga i veli Natanaelu: "Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u zakonu", a to znači Spasitelja svijeta koji će spasiti čovjeka od njegovih grijeha. Od tada se vjernik ne treba bojati Sotone, ukoliko živi u zajedništvu s Bogom, Isusom Kristom. Isus je obdario čovjeka svim sredstvima kako bi se mogao oduprijeti Sotoni.

U tom smislu apostol Pavao poziva na duhovni rat: "Obucite se u svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavolskim". Pavao se služi slikama, koristeći vojnu opremu tadašnjeg vojnika koji se nalazi u punoj ratnoj spremi.

Tadašnji rimski vojnik trebao je opasati bedra, i noge. Za obranu treba uzeti: oklop, štit i kacigu; od obrambenog oružja treba uzeti samo mač.

Pavao tumači pojedinačno ove znakove. Bedra trebaju biti opasana istinom, oklop znači biti pravedan, potpasati noge znači biti spreman na navještaj evanđelja mira, štiti znači vjera, mač je riječ Božja. I završava kao posljednje duhovno oružje, a to je molitva. Na kraju moli kršćane, očito svjestan značenja molitve, da se mole za njega kako bi mogao navijestiti svima Evanđelje.

Petar slično govori: "Bdijte! Protivnik vaš đavao kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri!" (1 Pt 5, 8).

Dragi prijatelji, braćo i sestre! Izbor sv. Mihovila za zaštitnika hrvatske policije obvezuje nas da ne zastanemo samo na tom vanjskom činu i vanjskom obilježju, nego da u sebi nosimo duh sv. Mihovila, da u svom svakodnevnom životu koristimo "duhovno oružje", o kojem govori apostol Pavao, a to znači da nam je u borbi protiv zla i izgradnje naše osobnosti, ljudske i kršćanske, potrebna Riječ Božja, povjerenje u Boga, pravednost - a to znači vršenje Božjih zapovijedi prema Bogu i čovjeku, povjerenje u Boga i na kraju molitva.

Nitko ne može zanijekati činjenicu da čovjek može biti dobar i zao. Nitko ne može zanijekati činjenicu da je čovjek duboko ranjen u svojim mogućnostima. Ima razum koji bi trebao biti siguran instrument istine a ipak tako lako podliježe zabludi i laži. Ima slobodnu volju, dakle, moć slobodne odluke. Može birati između dobra i zla, a ipak se veoma lako prikloni zlu.

Ima srce koje bi trebalo biti dobro i plemenito, koje ljubi Boga i ljude, a ipak to srce može biti puno mržnje. Ima savjest koja bi trebala biti svjetlo u našim odlukama i točno ocijeniti što je dobro a što zlo. S druge strane savjest može biti silno slijepa, gotovo umrtvljena.

Ranjenom čovjeku potreban je liječnik. Treba ga osloboditi od okova zla. "Ljudima je nemoguće, ali Bogu je sve moguće" (Mt 19, 26), poručuje Isus. A sv. Luka evanđelist, koji je bio po profesiji liječnik, citira Isusove riječi koje je uputio farizejima i pismoznancima: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje" (Lk 5, 32).

Apostol Pavao kaže: "Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio činiti dobro, nameće mi se zlo… Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovog tijela smrtonosnoga?" I odgovara: "Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem" (usp. Rim 7, 21-24).

Vojni ordinarijat u RH ima ulogu ponuditi Evanđelje koje nam je donio Isus Krist i sakramente kao trajne znakove Isusove prisutnosti po kojima nas sam Bog liječi, oslobađa i pomaže da u nama raste Božanski život koji nam je zaslužio Isus Krist. U tom smislu na veliko nam pomažu duhovne vježbe kako za pojedince tako i za bračne parove, koji u njima otkrivaju često zakopano blago vjere, kao veliko otkriće za njihov osobni i obiteljski život. Pa vam ih toplo preporučam. Molite se u svom osobnom životu, posebno u obitelji. Sv. Misa neka vam bude središte vašega života. Vjerujte mi, uspjet ćete se othrvati zlu. To nam je potvrdio ovih dana i Nick Vujičić, moderni propovjednik, koji obilazi kontinente i prenosi svoje iskustvo vjere. Njega ste imali prilike gledati na TV i o njemu čitati. Mnogi su mu liječnici rekli da nikada neće hodati, jer nema nogu ni ruku, "a ja evo hodam". Proživljavao je neko vrijeme krizu, posebno u danima mladosti, kad su ga ismijavali u školi. Govorili su mu da nikada neće moći zagrliti svoje, ni djecu. Sve ga je toliko razočaralo da je odlučio utopiti se u kadi. Kaže da ga je spasila ljubav prema roditeljima. Znao je da bi oni umrli od tuge da mu se nešto tako dogodi, ali ga je od smrti spasila i ljubav prema Bogu.

Obraćajući se mladima, rekao je nedavno u Zagrebu: "Znam da ste zabrinuti za svoju budućnost, ali slava i bogatstvo ne donose sreću… "Život ima smisla samo s vjerom u Boga. Čovjek se nikada ne smije predati i treba dati sve od sebe. Premda Bog ne odgovara baš na sve naše molitve, oprašta nam sve grijehe, liječi nas, upotpunjuje nas i daje nam svu snagu koja nam je potrebna dan za danom" (Večernji list, 24. rujna 2012.).

Izabirući sv. Mihaela za zaštitnika Policije, znači odabrati životni program. To je izbor koji ima svoju želju i dinamiku: svakog dana biti bolji. I nikakve drakonske mjere neće moći promijeniti čovjeka bez njegove unutarnje duboke promjene koja se događa u srcu. Stoga nam je potrebna svakodnevna molitva, povjerenje u Boga, evanđelje, istina, kako kaže apostol Pavao, prije svega molitva Duhu Svetom da nas nadahne što nam je činiti.

Parafrazirajući riječi evanđelja želim da se nad svakim od vas ispuni riječ Isusova: Evo istinitog hrvatskog policajca i policajke u kojima nema prijevare.

Još jednom svima čestitam Dan policije i Dan kapelanije. Sv. Mihovil neka vam bude nadahnuće i zagovornikom kako biste se mogli oduprijeti zlu koje dolazi iz srca i izvana. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...