Vijesti

Proslavljen Dan policije u Zagrebu

Subota, 29. 09. 2012.

Obilježavanje Dana policije i blagdana sv. Mihovila započelo je danas u prijepodnevnim satima na gradskom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, groba prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Izaslanstvo unutarnjih poslova predvođeno zamjenikom ministra unutarnjih poslova Evelinom Tonkovićem  te glavnim ravnateljem hrvatske policije  Vladom Dominićem polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je počast poginulim braniteljima i pripadnicima MUP-a kao i svim braniteljima koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote na oltar domovine. Odavanju počasti nazočili su brojni dužnosnici MUP-a te načelnici policijskih uprava iz cijele Hrvatske.

Svi zajedno, uputili su se potom prema Policijskoj akademiji gdje je, u kapelici sv. Mihovila arkanđela i policijskog nebeskog zaštitnika slavljena sveta misa prikazana za poginule hrvatske redarstvenike, branitelje i sve policijske službenike koji su svoj život darovali službi dobra i pravednosti.

„Izbor sv. Mihovila za zaštitnika hrvatske policije obvezuje nas da ne zastanemo samo na tom vanjskom činu i vanjskom obilježju, nego da u sebi nosimo duh sv. Mihovila, da u svom svakodnevnom životu koristimo duhovno oružje, a to znači da nam je u borbi protiv zla i izgradnje naše osobnosti, ljudske i kršćanske, potrebna Riječ Božja, povjerenje u Boga, pravednost, a to znači vršenje Božjih zapovijedi prema Bogu i čovjeku, povjerenje u Boga i na kraju molitva. Izabirući sv. Mihaela za zaštitnika policije značilo je odabrati životni program. To je izbor koji ima svoju dinamiku i želju: svakog dana biti bolji! I nikakve drakonske mjere neće moći promijeniti čovjeka bez njegove unutarnje duboke promjene koja se događa u srcu. Stoga nam je potreba svakodnevna molitva, povjerenje u Boga, evanđelje, istina. Prije svega molitva Duhu Svetom da nas nadahne što nam je činiti“, naglasio je vojni ordinarij mos. Juraj Jezerinac, predvodeći svetu misu. 
 
Čestitavši svima Dan policije i Dan kapelanije sv. Mihovil, biskup je poručio okupljenim vjernicima da im „Sv. Mihovil bude nadahnuće i zagovornik, kako biste se mogli oduprijeti zlu koje dolazi izvana.“
 
Izvedbom „Raspela na žalu“ i ostalih liturgijskih pjesama klapa „Janjevo“ doprinijela je ljepoti i svečanosti liturgijskog slavlja, nakon kojeg je u restoranu Policijske akademije upriličen zajednički ručak za sve uzvanike.
 

Homilija vojnog ordinarija

Čovjek sve više nastoji ući u tajnu svemira, pitajući se da li postoje neka druga bića na planetima. Čovjek nije uspio do sada pronaći sebi jedno takvo slično biće. Živi još uvijek u nadi. No, postoji vrlo obrazloženo znanstveno mišljenje da život izvan zemlje nije vjerojatan (Ratzinger: "Bog i svijet", str. 101.), barem ne ljudski. Jedno je sigurno: Bog je ozbiljno shvatio čovjeka na ovoj zemlji, postao je i sam čovjekom u osobi Isusa Krista i vezao se zauvijek za ovu zemlju i za čovjeka.

Postoje zle sile koje su stvarne, tako da se čovjek često pita: Odakle zlo i odakle mu takva razorna snaga, gotovo nesavladiva, uza sva nastojanja da ga se spriječi? Iskustvo zla vama je kao redarstvenicima najbolje poznato. Zato ste tu kako bi mogli održati red u društvu.

Neki su mislioci bili toliko impresionirani razornom snagom zla u svijetu da su tvrdili da postoji zao i dobri Bog.

Biblija u odnosu na ta i slična tumačenja govori da je Bog savršeno dobar i svet, da izvorište zla nije u Bogu nego u čovjekovom srcu, koji je obdaren razumom i slobodnom voljom. Čovjek je bio kruna Božjeg stvaranja. O čovjeku ovisi hoće li se opredijeliti za dobro ili za zlo. Čovjek može svoju slobodu upotrijebiti za ali i za dobro. Sloboda može naći svoj veliki stvaralački prostor na području dobra. To nam posebno potvrđuju sveci. Netko je rekao za papu Ivana Pavla II: "Ja nisam vjernik, ali smo njegovom smrću puno izgubili".  

S tim u vezi postavlja se pitanje zla u svijetu? Sv. Ivan evanđelist, autor knjige Otkrivenja, nastoji odgovoriti na to i druga slična pitanja. Početak zla Ivan vidi u samom nebu.

Bog je stvorio slobodna duhovna bića koja se zovu anđeli, obdareni razumom i slobodnom voljom. Papa Grgur Veliki kaže da se riječ anđeli upotrebljava samo za službu, a ne za narav, jer oni su anđeli samo onda kada se preko njih nešto najavljuje. Oni koji javljaju neznatnije stvari zovu se anđeli, a oni koji najavljuju što je veoma važno, zovu se arkanđeli. Među arkanđele spadaju sv. Mihovil, sv. Gabrijel koji je navijestio Mariji da će roditi Spasitelja svijeta, i sv. Rafael.

Lucifer je, čije ime znači Svjetlonoša, podlegao napasti oholosti, pretvorivši se u najvećeg Božjeg neprijatelja, želeći biti kao Bog. I tako se našao, zajedno sa svojim sljedbenicima u stanju pakla.

Sv. Ivan opisuje Luciferovu pobunu riječima: "Nasta rat na nebu. Mihovil i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat, i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. Zbačen je Zmaj veliki, stara Zmija imenom Đavao" (Otk 12, 7-9). Mihael, čije ime znači "Tko je kao Bog? stao je u obranu Božju. Pobuna, koja je nastala na nebu, prešla je kasnije na čovjeka na zemlju.

Prva žrtva Sotone na zemlji bili su praroditelji Adam i Eva. Sotona im se približio s ponudom da će biti kao bogovi, ukoliko ga poslušaju. I umjesto da su poslušali Boga, oni su radije poslušali Sotonu. To su učinili svjesno i u punoj slobodi i tako počinili grijeh. Grijeh je svojevoljni prekršaj Božjega Zakona. Grijeh koji su počinili praroditelji zove se istočni grijeh, jer iz njega proistječu sva druga zla na svijetu. Dakle, u tom prvom grijehu, nalazi se izvor svih drugih grijeha.

Iako je Sotona poražen Isusovom smrću na križu, posljedice grijeha su i dalje ostale, s razlikom što Sotona nema više one snage koju je imao prije.

Da bi se moglo nastaviti spašavanje čovjeka, Isus je okupio oko sebe svoje učenike i osnovao Crkvu, koja će biti njegov vidljivi znak njegove nevidljive prisutnosti među nama i imati istu ulogu koju je On imao, a to ja spasenje čovjeka.

Današnje evanđelje opisuje kako Isus poziva svoje učenike. Kad je Isus naumio poći u Galileju, susreo se s Filipom koji je prepoznao u Isusu Božjega Sina. Stoga i veli Natanaelu: "Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u zakonu", a to znači Spasitelja svijeta koji će spasiti čovjeka od njegovih grijeha. Od tada se vjernik ne treba bojati Sotone, ukoliko živi u zajedništvu s Bogom, Isusom Kristom. Isus je obdario čovjeka svim sredstvima kako bi se mogao oduprijeti Sotoni.

U tom smislu apostol Pavao poziva na duhovni rat: "Obucite se u svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavolskim". Pavao se služi slikama, koristeći vojnu opremu tadašnjeg vojnika koji se nalazi u punoj ratnoj spremi.

Tadašnji rimski vojnik trebao je opasati bedra, i noge. Za obranu treba uzeti: oklop, štit i kacigu; od obrambenog oružja treba uzeti samo mač.

Pavao tumači pojedinačno ove znakove. Bedra trebaju biti opasana istinom, oklop znači biti pravedan, potpasati noge znači biti spreman na navještaj evanđelja mira, štiti znači vjera, mač je riječ Božja. I završava kao posljednje duhovno oružje, a to je molitva. Na kraju moli kršćane, očito svjestan značenja molitve, da se mole za njega kako bi mogao navijestiti svima Evanđelje.

Petar slično govori: "Bdijte! Protivnik vaš đavao kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre. Oprite mu se stameni u vjeri!" (1 Pt 5, 8).

Dragi prijatelji, braćo i sestre! Izbor sv. Mihovila za zaštitnika hrvatske policije obvezuje nas da ne zastanemo samo na tom vanjskom činu i vanjskom obilježju, nego da u sebi nosimo duh sv. Mihovila, da u svom svakodnevnom životu koristimo "duhovno oružje", o kojem govori apostol Pavao, a to znači da nam je u borbi protiv zla i izgradnje naše osobnosti, ljudske i kršćanske, potrebna Riječ Božja, povjerenje u Boga, pravednost - a to znači vršenje Božjih zapovijedi prema Bogu i čovjeku, povjerenje u Boga i na kraju molitva.

Nitko ne može zanijekati činjenicu da čovjek može biti dobar i zao. Nitko ne može zanijekati činjenicu da je čovjek duboko ranjen u svojim mogućnostima. Ima razum koji bi trebao biti siguran instrument istine a ipak tako lako podliježe zabludi i laži. Ima slobodnu volju, dakle, moć slobodne odluke. Može birati između dobra i zla, a ipak se veoma lako prikloni zlu.

Ima srce koje bi trebalo biti dobro i plemenito, koje ljubi Boga i ljude, a ipak to srce može biti puno mržnje. Ima savjest koja bi trebala biti svjetlo u našim odlukama i točno ocijeniti što je dobro a što zlo. S druge strane savjest može biti silno slijepa, gotovo umrtvljena.

Ranjenom čovjeku potreban je liječnik. Treba ga osloboditi od okova zla. "Ljudima je nemoguće, ali Bogu je sve moguće" (Mt 19, 26), poručuje Isus. A sv. Luka evanđelist, koji je bio po profesiji liječnik, citira Isusove riječi koje je uputio farizejima i pismoznancima: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje" (Lk 5, 32).

Apostol Pavao kaže: "Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio činiti dobro, nameće mi se zlo… Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovog tijela smrtonosnoga?" I odgovara: "Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem" (usp. Rim 7, 21-24).

Vojni ordinarijat u RH ima ulogu ponuditi Evanđelje koje nam je donio Isus Krist i sakramente kao trajne znakove Isusove prisutnosti po kojima nas sam Bog liječi, oslobađa i pomaže da u nama raste Božanski život koji nam je zaslužio Isus Krist. U tom smislu na veliko nam pomažu duhovne vježbe kako za pojedince tako i za bračne parove, koji u njima otkrivaju često zakopano blago vjere, kao veliko otkriće za njihov osobni i obiteljski život. Pa vam ih toplo preporučam. Molite se u svom osobnom životu, posebno u obitelji. Sv. Misa neka vam bude središte vašega života. Vjerujte mi, uspjet ćete se othrvati zlu. To nam je potvrdio ovih dana i Nick Vujičić, moderni propovjednik, koji obilazi kontinente i prenosi svoje iskustvo vjere. Njega ste imali prilike gledati na TV i o njemu čitati. Mnogi su mu liječnici rekli da nikada neće hodati, jer nema nogu ni ruku, "a ja evo hodam". Proživljavao je neko vrijeme krizu, posebno u danima mladosti, kad su ga ismijavali u školi. Govorili su mu da nikada neće moći zagrliti svoje, ni djecu. Sve ga je toliko razočaralo da je odlučio utopiti se u kadi. Kaže da ga je spasila ljubav prema roditeljima. Znao je da bi oni umrli od tuge da mu se nešto tako dogodi, ali ga je od smrti spasila i ljubav prema Bogu.

Obraćajući se mladima, rekao je nedavno u Zagrebu: "Znam da ste zabrinuti za svoju budućnost, ali slava i bogatstvo ne donose sreću… "Život ima smisla samo s vjerom u Boga. Čovjek se nikada ne smije predati i treba dati sve od sebe. Premda Bog ne odgovara baš na sve naše molitve, oprašta nam sve grijehe, liječi nas, upotpunjuje nas i daje nam svu snagu koja nam je potrebna dan za danom" (Večernji list, 24. rujna 2012.).

Izabirući sv. Mihaela za zaštitnika Policije, znači odabrati životni program. To je izbor koji ima svoju želju i dinamiku: svakog dana biti bolji. I nikakve drakonske mjere neće moći promijeniti čovjeka bez njegove unutarnje duboke promjene koja se događa u srcu. Stoga nam je potrebna svakodnevna molitva, povjerenje u Boga, evanđelje, istina, kako kaže apostol Pavao, prije svega molitva Duhu Svetom da nas nadahne što nam je činiti.

Parafrazirajući riječi evanđelja želim da se nad svakim od vas ispuni riječ Isusova: Evo istinitog hrvatskog policajca i policajke u kojima nema prijevare.

Još jednom svima čestitam Dan policije i Dan kapelanije. Sv. Mihovil neka vam bude nadahnuće i zagovornikom kako biste se mogli oduprijeti zlu koje dolazi iz srca i izvana. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi