Vijesti

Proslavljena 50. obljetnica redovništva o. Jakova Mamića, generalnog vikara biskupije

Četvrtak, 26. 07. 2012.

U samostanskoj crkvi karmela sv. Ilije u Zidinama za vrijeme svečane svete mise na blagdan sv. Jakova apostola proslavio je svoju 50. obljetnicu redovništva prof. dr. o. Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Misu je predvodio sam slavljenik, a u koncelebraciji su sudjelovala petnaestorica svećenika među kojima su i njegova redovnička subraća i provincijal o. Vinko Mamić, koji je održao i prigodnu propovijed, kao i grabovički župnik don Marko Lukač.

U svojoj propovijedi provincijal je na temelju odlomka iz Matejeva evanđelja (20, 20-28), govorio o tome kako su apostoli i svi učenici Kristovi pozvani na služenje, a ne gospodovanje. Isus odbija želju dvojice braće Zabedejevića, što ju je izrazila njihova majka govoreći: "Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva." Prihvatili su da će skupa s njime živjeti i trpjeti, ali unatoč toj činjenici prihvaćanja, Isus tu vrstu zamolbe za dodjelu položaja u kraljevstvu nebeskom prenosi na Oca, ali od svojih traži žrtvovanje i služenje u ljubavi, što i on sam prihvaća govoreći da nije došao da bude služen nego da služi. Iz ovoga je propovjednik izvukao poučak da poglavari u kršćanskim zajednicama, kojih ima više vrsta i tipova, budu poslužitelji, sluge, a ne kao zemaljski vladari koji gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi držeći ih pod vlašću.
 
O. Jakov je bio četiri puta poglavar, odnosno provincijal svoje karmelske zajednice, zatim provincijalni savjetnik, ekonom, prior i magister bogoslova, te je u svim tim svojim službama trebao očitovati volju Kristovu da bude sluga, poslužitelj u raznim životnim situacijama kako među braćom redovnicima, tako i sa svima drugima kojima je služio kao redovnik i kao svećenik. "Trebalo je nositi teret odgovornosti, odnosno iznalaziti odgovore na uvijek nove izazove. Trebalo je čitati znakove vremena, razumjeti događanja u Crkvi i svijetu i na njih odgovoriti. Riječ odgovornost dolazi od imenice odgovor. Neki ljudi moraju dati odgovor i onda kad svi šute. I ne samo to, o. Jakov je bio jedan od onih koji su stvarali događaje u postkoncilskoj Crkvi u Hrvatskoj koja je bila pritisnuta komunizmom, što je tražilo odvažnost i beskompromisnost", rekao je o. Vinko, dodavši da je svečar ostao vjeran Onome koji ga je pozvao da bude poglavar koji služi.
 
U tom smislu služenje zajednici kroz razne oblike odgoja novih članova i odlučivanja o njima i njihovim životnim i redovničkim usmjerenjima, kao i suradnja s njima na velikom djelu redovničkoga poslanja u Crkvi bilo je još teže i zahtjevnije od bilo čega drugoga. No, rezultati su pokazali da je on to znao činiti vođen Duhom Božjim. Vrlo velike učinke postigao je i kao teolog koji je uvijek bio zaokupljen Božjom riječju u Svetom Pismu, tom neiscrpnom vrelu istinske spoznaje, te teološki, filozofskim i duhovnim spisima velikoga broja duhovnih velikana kako karmelske provenijencije, tako i iz cijele Crkve. Nije bježao od čitanja i studiranja probranih spisa ljudskoga uma koji su dolazili i iz nekih drugih kultura.
 
Obnašao je mnoge dužnosti, od kojih mu je posebno bila primjerena i draga profesorska služba, kao i ona pastoralna koja je usmjerena prema čovjeku u nevolji. Propovjednik je istaknuo neobičan događaj iz života ovoga svoga subrata još dok je bio dječak i u svome rodnom selu Zidinama, koje je dalo Crkvi mučenicu misionarsku č. s. Lukreciju Mamić. Naime, on je, vidjevši da vuk davi ovcu njegova stada, dotrčao i zgrabio ovcu i otimao je iz vučjih ralja. "Vjerujem da te taj događaj najbolje opisuje, jer si mnogo puta pomagao drugima dok su se nalazili u nevoljama, raljama ovoga svijeta, oslanjajući se na kamen, na stijenu, na Krista kome si vjerovao i koji te hrabrio i vodio," posvjedočio je o. Vinko, dodavši da je bliskost jedna od najupečatljivijih karakteristika ovoga čovjeka, redovnika i svećenika kad pristupa bilo kojem čovjeku, slici Božjoj.
 
Biografija ovoga čovjeka s dinarskim damarom veoma je bogata, a o njoj su svoje djeliće izrekla njegova subraća o. Vjenceslav Mihetec i o. Zdenko Križić. Dodali su ovim riječima svoga provincijala i mnoge činjenice koje ocrtavaju o. Jakova kao velikog graditelja provincijskih objekata u Remetama, na Krku, u Splitu, na obalama Buškoga jezera i drugdje. Sve je to činio pod vidom širenja ovoga reda u hrvatskom narodu, čija bi duhovnost i sveukupna karizma mogla pomoći da ostane Božji narod.
 
Nakon misnoga slavlja, koje je bilo prožeto sviranjem i pjevanjem pod vodstvom o. Vjenceslava, uputili su se svi svećenici i gosti prema zavičajnoj kući ovoga redovnika slavljenika, gdje je pripremljen svečani ručak za stotinjak uzvanika među kojima je bio i pomoćni banjolučki biskup Marko Semren. Nakon više čestitara biskup Marko pročitao je čestitku vojnog ordinarija Juraja Jezerinca, a potom je o. Jakov izrekao nekoliko riječi zahvale Bogu što ga je doveo do ovoga časa, te je zavapio da ga i dalje vodi i podrži u duhu Marije Majke, Isusa Krista i Majke Crkve. Rečenica: Ništa Ti (Bože) nisam mogao sakriti, otkriva snagu ispovijesti sv. Augustina, sv. Terezije Avilske, sv. Ivana od Križa, Nepoznatog pisca iz 14. stoljeća, sv. Terezije od Djeteta Isusa i mnogih drugih velikana Crkve, koji su njegovi stalni duhovni suputnici..., a otpočeo je s katehezama legendarnog grabovičkog župnika don Andrije Iličića koji ga je uputio u Karmel.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi