Vijesti

Redoviti susret pomoćnika kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Utorak, 15. 06. 2010.

U organizaciji Vojnog ordinarijata od 14.-16. lipnja u Našicama je održan redoviti susret pomoćnika kapelana. Pomoćnici kapelana, tražeći načina da što kvalitetnije odgovore na izazove koje pred njih stavlja njihovo služenje, promišljali su teme „Psihološka zrelost, preduvjet za rad s ljudima“, i „Pomoćnik kapelana, čovjek suradnje“.

Program je vodio don Josip Stanić, kapelan u Policijskoj akademiji. Nakon jutarnje molitve, izlaganjem teme kojoj je svrha bila uvesti u rad po grupama pa potom u plenum, započinjao je radni dan. Prvoga dana, govoreći o čovjeku na temeljima kršćanske biblijske antropologije, don Josip je zaključio uvod riječima: “Čovjek je ograničeno biće, ali biće s velikim potencijalima. Veličina i bijeda. Stvaralac, ali i nesavršeni stvor. Stanovnik zemlje s pozivnicom za Nebo”.

Uslijedio je rad u grupama, u kojima se pokušalo, na temelju življenog iskustva govoriti o kvaliteti, ljudskoj i profesionalnoj, o međuosobnim odnosima. A zatim su, u plenumu, od rečenog pokušali satkati zajednički rezultat. Onaj tko se želi baviti ljudima, ponajprije treba voditi brigu o vlastitoj izgradnji do punine mjere koja je njegova. I to na svim razinama vlastite osobnosti: fizičkoj, psihičkoj i duhovnoj. Psihološka je zrelost veoma važna, ali je tek dio cjelokupne zrelosti osobe. Kad se govori o zrelosti čovjeka može se govoriti o njegovoj zrelosti iz različitih vidova: biološka, socijalna, profesionalna, duhovna, psihološka…

Kako je ova zadnja spomenuta bila zadana tema, zaključak je bio da su moguće mnoge definicije psihološke zrelosti, te da svaka od njih izriče tek ponešto, a niti jedna nije apsolutna, sveobuhvatna. Ona bi se mogla opisno izreći: “psihološka je zrelost duševno stanje čovjeka koji svjesno i odgovorno živi u skladu s onim što on uistinu jest, te iz tog stanja gradi zdrave i dobre odnose s bližnjima i sa Stvoriteljem. Pažljiv je na darove koje je primio izravno ili po drugima. Čuva i razvija vlastite sposobnosti kako bi oplemenio ozračje življenja u sredini koja mu je dana i zadana, zahvalan za ono što je zatekao/primio i zaposlen oko onoga što treba ostaviti/darovati drugima“.

 Uslijedila je sv. misa u župnoj crkvi. Svete mise je, oba dana, predvodio don Ante Mihaljević, vojni dekan i kapelan u ZOD-u u Osijeku. U kratkim i sadržajnim homilijama poticao je rast duhovne zrelosti u zajednici i svakom pojedincu. Prvoga dana govorio je Gospodin o ljubavi, iskrenoj i nepatvorenoj. O ljubavi ne samo spram onih koji su nam dragi, koje držimo svojima, koji su nam prijatelji, nego i prema onima koje zovemo neprijateljima, kako bismo bili sinovi Oca koji je na nebesima. Na savršenstvo nas je pozvao – na zrelost.

A zrelost, kako u čitanju Evanđelja reče Gospodin, drugoga dana, znači biti pravedan, imati osjećaja za potrebne, imati vremena za molitvu i volju za post. U skrovitosti… ne bahateći se i ne čineći ništa od navedenoga radi vlastite promocije, stjecanja prestiža… Otac nebeski, Otac njegov i naš, sve to vidi… i rado gleda kad je činjeno u poniznosti… I ne zaboravlja. Uzvratit će!

Prvoga dana, odmah nakon večere, ne zaboravljajući i kulturnu izgradnju, don Ante im je priredio posjet muzeju smještenom u dvorcu Pejačević.

Drugoga dana, poslije ručka, krenuli su put Đakova, u posjet biskupiji i katedrali, vinskim podrumima i biskupijskim vinogradima, vidikovcu i ponekoj kapljici. U radosnom raspoloženju dočekala ih je i Đakovačka ergela. Potom večera pa posjet Osijeku.

Zadnjega dana, na početku radnog dijela, posjetili su ih našićki gradonačelnik Krešimir Žagar, i načelnik policijske postaje Ivica Bukvić. Razmijenili su pozdrave, iskrene i prijateljske, pomolili se zajedno, te se razišli uz komentar da se nakon molitve i druženja osjećamo zaštićeni jer na nas misle i nebeske i zemaljske vlasti.

U temu drugoga dana, a središte joj je suradnja, uveo je don Josip izlaganjem o radu:

“U kršćanskoj perspektivi rad nije samo jedan od mnogih troškovnih čimbenika, pa se stoga i ne smije kupovati i prodavati na tržištu kao što se kupuju sirovine ili strojevi. Prema Bibliji: načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična! Neka gospodari… (Post 1, 26) i Bog uze čovjeka i dovede u vrt Eden da ga obrađuje i čuva (Post 2, 15) čovjek je i u raju trebao biti radnik. Bog ga je postavio da bude slugom koji gospodari. Radom čovjek, uz to što prirodi utiskuje svoj pečat i podvrgava je svojim ciljevima, obrađuje i usavršava sebe, razvijajući tjelesne i duhovne sposobnosti. Ako to još čini sa sviješću društvene odgovornosti, onda se ne razvijaju samo njegove moći, nego i njegova osobnost s dragocjenim društvenim odnosima, pridonoseći stvaranju zdravih socijalnih i ekonomskih prilika. Pri tome ne treba isključiti ni općenito prihvaćen stav prema radu kao sredstvu za životno uzdržavanje i socijalno priznanje. Radeći tako čovjek je izravni suradnik Boga Stvoritelja.”

A govoreći što je posao-poslanje pomoćnika kapelana u Ordinarijatu, voditelj je zaključio: “U odgovoru na ovo pitanje ja bih stvar postavio ovako. Pomoćnici kapelana, vi, participirate na poslanju kapelanije zajedno sa svojim kapelanom. Kapelanija participira u poslanju biskupije, tj. našeg ordinarija; biskup na poslanju apostola što ga primiše od Gospodina našega Isusa Krista, a on je došao navijestiti Radosnu vijest i utemeljiti Kraljevstvo Božje među ljudima. Dakle mi u kapelaniji imamo Isusovo poslanje, njegov posao: širiti Radosnu vijest stvarajući ozračje Kraljevstva Božjega među konkretnim ljudima koji su nam suputnici u prostoru i vremenu. Taj se posao može izreći kroz pet područja crkvene djelatnosti: kerigma (prvi navještaj), kateheza (produbljivanje poznavanja sadržaja naše vjere), liturgija (proslava Božja, kroz zahvalu, molitvu i sakramentalizaciju), djakonia-caritas (na korist najpotrebnijima), koinonia (stvaranje i čuvanje zdravog ozračja u zajednici i svijetu).”

Zatim se grupa podijelila u tri manje i pošla razgovarati tražeći odgovore što utemeljenje imaju u njihovu konkretnom životu, na pitanja: „Kako se poslanje manifestira u konkretnim obvezama?“, „Što je u sadašnjim oblicima ostvarivanja tog poslanja manjkavo, a što dobro; te kako promicati stvari na bolje?“ i „Izravna suradnja s kapelanom: dobro i ono što u njoj nije dobro? Uzroci, posljedice… izlaz iz nezrele situacije? Kako pomaknuti suradnju na bolje?“

Rezimirajući temu mogli su zaključiti da na razini međuljudskih i profesionalnih odnosa nema velikih problema. Problema ima tamo gdje kapelanije nemaju popunjena mjesta, bilo da fali, što je češći slučaj, kapelan; ili u nekim drugim, rjeđim slučajevima, da isti pomoćnik kapelana radi i za MORH i za MUP. Potrebno je brinuti o problemima vezanim uz status pomoćnika kapelana: napredovanje, ujednačenost statusa… Rješavati problem nedostatka sakralnog prostora, tamo gdje postoji; a zatim i problem vezan uz radni prostor. Pomoćnici kapelana više vide ispunjenje svojih obveza kao logistiku kapelanu… tehničku pomoć.

Voditelj je, zaključujući radni dio, pozvao na sagledavanje mogućnosti u kojima bi pomoćnici kapelana preuzimali ulogu u svih pet područja djelovanja Crkve jer jedino ne mogu redovito dijeliti sakramente, dok bi u svemu ostalom, ne samo mogli, nego i trebali biti izravno angažirani, osobito u kapelanijama u kojima nema kapelana.

Zna se čuti kako u životu čovjeka postoje trenutci u kojima se osjeća da je milost Božja na djelu. Iako je teško izreći sve što takvi trenutci nose u sebi, te što znače za čovjeka, od njih se živi. A polaznici susreta nisu doživjeli trenutak. Radi se o danima.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi