Vijesti

Redoviti susret pomoćnika kapelana Vojnog ordinarijata u RH

Utorak, 15. 06. 2010.

U organizaciji Vojnog ordinarijata od 14.-16. lipnja u Našicama je održan redoviti susret pomoćnika kapelana. Pomoćnici kapelana, tražeći načina da što kvalitetnije odgovore na izazove koje pred njih stavlja njihovo služenje, promišljali su teme „Psihološka zrelost, preduvjet za rad s ljudima“, i „Pomoćnik kapelana, čovjek suradnje“.

Program je vodio don Josip Stanić, kapelan u Policijskoj akademiji. Nakon jutarnje molitve, izlaganjem teme kojoj je svrha bila uvesti u rad po grupama pa potom u plenum, započinjao je radni dan. Prvoga dana, govoreći o čovjeku na temeljima kršćanske biblijske antropologije, don Josip je zaključio uvod riječima: “Čovjek je ograničeno biće, ali biće s velikim potencijalima. Veličina i bijeda. Stvaralac, ali i nesavršeni stvor. Stanovnik zemlje s pozivnicom za Nebo”.

Uslijedio je rad u grupama, u kojima se pokušalo, na temelju življenog iskustva govoriti o kvaliteti, ljudskoj i profesionalnoj, o međuosobnim odnosima. A zatim su, u plenumu, od rečenog pokušali satkati zajednički rezultat. Onaj tko se želi baviti ljudima, ponajprije treba voditi brigu o vlastitoj izgradnji do punine mjere koja je njegova. I to na svim razinama vlastite osobnosti: fizičkoj, psihičkoj i duhovnoj. Psihološka je zrelost veoma važna, ali je tek dio cjelokupne zrelosti osobe. Kad se govori o zrelosti čovjeka može se govoriti o njegovoj zrelosti iz različitih vidova: biološka, socijalna, profesionalna, duhovna, psihološka…

Kako je ova zadnja spomenuta bila zadana tema, zaključak je bio da su moguće mnoge definicije psihološke zrelosti, te da svaka od njih izriče tek ponešto, a niti jedna nije apsolutna, sveobuhvatna. Ona bi se mogla opisno izreći: “psihološka je zrelost duševno stanje čovjeka koji svjesno i odgovorno živi u skladu s onim što on uistinu jest, te iz tog stanja gradi zdrave i dobre odnose s bližnjima i sa Stvoriteljem. Pažljiv je na darove koje je primio izravno ili po drugima. Čuva i razvija vlastite sposobnosti kako bi oplemenio ozračje življenja u sredini koja mu je dana i zadana, zahvalan za ono što je zatekao/primio i zaposlen oko onoga što treba ostaviti/darovati drugima“.

 Uslijedila je sv. misa u župnoj crkvi. Svete mise je, oba dana, predvodio don Ante Mihaljević, vojni dekan i kapelan u ZOD-u u Osijeku. U kratkim i sadržajnim homilijama poticao je rast duhovne zrelosti u zajednici i svakom pojedincu. Prvoga dana govorio je Gospodin o ljubavi, iskrenoj i nepatvorenoj. O ljubavi ne samo spram onih koji su nam dragi, koje držimo svojima, koji su nam prijatelji, nego i prema onima koje zovemo neprijateljima, kako bismo bili sinovi Oca koji je na nebesima. Na savršenstvo nas je pozvao – na zrelost.

A zrelost, kako u čitanju Evanđelja reče Gospodin, drugoga dana, znači biti pravedan, imati osjećaja za potrebne, imati vremena za molitvu i volju za post. U skrovitosti… ne bahateći se i ne čineći ništa od navedenoga radi vlastite promocije, stjecanja prestiža… Otac nebeski, Otac njegov i naš, sve to vidi… i rado gleda kad je činjeno u poniznosti… I ne zaboravlja. Uzvratit će!

Prvoga dana, odmah nakon večere, ne zaboravljajući i kulturnu izgradnju, don Ante im je priredio posjet muzeju smještenom u dvorcu Pejačević.

Drugoga dana, poslije ručka, krenuli su put Đakova, u posjet biskupiji i katedrali, vinskim podrumima i biskupijskim vinogradima, vidikovcu i ponekoj kapljici. U radosnom raspoloženju dočekala ih je i Đakovačka ergela. Potom večera pa posjet Osijeku.

Zadnjega dana, na početku radnog dijela, posjetili su ih našićki gradonačelnik Krešimir Žagar, i načelnik policijske postaje Ivica Bukvić. Razmijenili su pozdrave, iskrene i prijateljske, pomolili se zajedno, te se razišli uz komentar da se nakon molitve i druženja osjećamo zaštićeni jer na nas misle i nebeske i zemaljske vlasti.

U temu drugoga dana, a središte joj je suradnja, uveo je don Josip izlaganjem o radu:

“U kršćanskoj perspektivi rad nije samo jedan od mnogih troškovnih čimbenika, pa se stoga i ne smije kupovati i prodavati na tržištu kao što se kupuju sirovine ili strojevi. Prema Bibliji: načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična! Neka gospodari… (Post 1, 26) i Bog uze čovjeka i dovede u vrt Eden da ga obrađuje i čuva (Post 2, 15) čovjek je i u raju trebao biti radnik. Bog ga je postavio da bude slugom koji gospodari. Radom čovjek, uz to što prirodi utiskuje svoj pečat i podvrgava je svojim ciljevima, obrađuje i usavršava sebe, razvijajući tjelesne i duhovne sposobnosti. Ako to još čini sa sviješću društvene odgovornosti, onda se ne razvijaju samo njegove moći, nego i njegova osobnost s dragocjenim društvenim odnosima, pridonoseći stvaranju zdravih socijalnih i ekonomskih prilika. Pri tome ne treba isključiti ni općenito prihvaćen stav prema radu kao sredstvu za životno uzdržavanje i socijalno priznanje. Radeći tako čovjek je izravni suradnik Boga Stvoritelja.”

A govoreći što je posao-poslanje pomoćnika kapelana u Ordinarijatu, voditelj je zaključio: “U odgovoru na ovo pitanje ja bih stvar postavio ovako. Pomoćnici kapelana, vi, participirate na poslanju kapelanije zajedno sa svojim kapelanom. Kapelanija participira u poslanju biskupije, tj. našeg ordinarija; biskup na poslanju apostola što ga primiše od Gospodina našega Isusa Krista, a on je došao navijestiti Radosnu vijest i utemeljiti Kraljevstvo Božje među ljudima. Dakle mi u kapelaniji imamo Isusovo poslanje, njegov posao: širiti Radosnu vijest stvarajući ozračje Kraljevstva Božjega među konkretnim ljudima koji su nam suputnici u prostoru i vremenu. Taj se posao može izreći kroz pet područja crkvene djelatnosti: kerigma (prvi navještaj), kateheza (produbljivanje poznavanja sadržaja naše vjere), liturgija (proslava Božja, kroz zahvalu, molitvu i sakramentalizaciju), djakonia-caritas (na korist najpotrebnijima), koinonia (stvaranje i čuvanje zdravog ozračja u zajednici i svijetu).”

Zatim se grupa podijelila u tri manje i pošla razgovarati tražeći odgovore što utemeljenje imaju u njihovu konkretnom životu, na pitanja: „Kako se poslanje manifestira u konkretnim obvezama?“, „Što je u sadašnjim oblicima ostvarivanja tog poslanja manjkavo, a što dobro; te kako promicati stvari na bolje?“ i „Izravna suradnja s kapelanom: dobro i ono što u njoj nije dobro? Uzroci, posljedice… izlaz iz nezrele situacije? Kako pomaknuti suradnju na bolje?“

Rezimirajući temu mogli su zaključiti da na razini međuljudskih i profesionalnih odnosa nema velikih problema. Problema ima tamo gdje kapelanije nemaju popunjena mjesta, bilo da fali, što je češći slučaj, kapelan; ili u nekim drugim, rjeđim slučajevima, da isti pomoćnik kapelana radi i za MORH i za MUP. Potrebno je brinuti o problemima vezanim uz status pomoćnika kapelana: napredovanje, ujednačenost statusa… Rješavati problem nedostatka sakralnog prostora, tamo gdje postoji; a zatim i problem vezan uz radni prostor. Pomoćnici kapelana više vide ispunjenje svojih obveza kao logistiku kapelanu… tehničku pomoć.

Voditelj je, zaključujući radni dio, pozvao na sagledavanje mogućnosti u kojima bi pomoćnici kapelana preuzimali ulogu u svih pet područja djelovanja Crkve jer jedino ne mogu redovito dijeliti sakramente, dok bi u svemu ostalom, ne samo mogli, nego i trebali biti izravno angažirani, osobito u kapelanijama u kojima nema kapelana.

Zna se čuti kako u životu čovjeka postoje trenutci u kojima se osjeća da je milost Božja na djelu. Iako je teško izreći sve što takvi trenutci nose u sebi, te što znače za čovjeka, od njih se živi. A polaznici susreta nisu doživjeli trenutak. Radi se o danima.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Arhiva vijesti

Linkovi