Vijesti

Proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sveti Ilija Prorok“

Srijeda, 20. 07. 2016.

U petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ svečanim misnim slavljem proslavljen je Dan Vojne kapelanije „Sveti Ilija Prorok“. Svetu misu predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, a koncelebrirali su vicekancelar Sisačke biskupije vlč. Janko Lulić, vojni kapelani: domaćin don Antonio Mikulić, don Vladislav Mandura, don Milenko Majić, vlč. Slavko Rajić i vlč. Ivan Blaževac te više svećenika Sisačke biskupije. Na misi je pjevala klapa HRM-a „Sveti Juraj“.

Biskup je u propovijedi istaknuo da mu je poznato koliko su Petrinja i kraj pretrpjeli u vrijeme Domovinskog rata. “Okupacija, rušenje gospodarskih postrojenja i infrastrukture, protjerivanja, prisilno raseljavanje stanovništva, ali i pogubljenja hrvatskih policajaca, civilnog stanovništva, branitelja, bili su golemi. Skupo ste platili svoju slobodu životima, krvlju vlastitih muževa, žena, očeva, majki, sinova, djevojaka, mladića, djece. O tome govore i ove spomen-ploče u kapelici gdje smo se okupili na molitvu. Mnoge rane su još duboke i nisu zacijelile. Uspomena na civilne i vojne žrtve ne blijedi. Uspomena na njih, s poštovanjem se čuva i u nazivu ove vojarne u spomen na poginulog ratnog zapovjednika Predraga Matanovića. ‘Historia est magistra vitae’ – ‘povijest je učiteljica života’. Uspomenu na tragedije žrtve i skupo plaćenu slobodu valja gajiti, valja njegovati, objektivno tumačiti mlađim pokoljenjima. To nipošto ne činimo da bismo razvijali i gajili mržnju ili osvetu u svom srcu prema počiniteljima strašnih zala koja su se ovdje dogodila. Tragediju rata, molitveni spomen za žrtve i njihova teška trpljenja čuvamo s nakanom da se više nikada ne bi dogodilo i ponovilo krvavo zlo na ovim prostorima. Želimo s ljubavlju i istinom kod mladih naraštaja i svih stanovnika Hrvatske razvijati osjećaj odanosti, poštovanja prema vlastitoj domovini kako bi nam u njoj život bio uvijek siguran što je preduvjet svakog napretka i čvrstog iskoraka u bolju budućnost”

Podsjetivši na život i iskušenja koja je prolazio prorok Ilija pozvao je vjernike da im on bude uzor i nadahnuće. „Rado sam prihvatio poziv vašeg dušobrižnika don Antonia da proslavim s vama Dan vaše kapelanije. Svima čestitam blagdan sv. Ilije. Želim vam po njegovu zagovoru Božju zaštitu u svakom trenutku vašeg života.“

Proslavi su, uz vojnike, časnike i dočasnike petrinjske vojarne, nazočile i obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH brigadni general Ivan Zelić, izaslanik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade pukovnik Dragoslav Škaro i pukovnik Z. Smoljo, zapovjednik bojne „Gromovi” Roman Kelnerić, zapovjednik Bojne „Tigrovi” bojnik Zdenko Fiala, načelnik PU Sisačko-moslavačke Marko Rašić sa suradnicima iz PP Petrinja te predstavnici civilne vlasti. Svečanosti su nazočili predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, koje je predvodio predsjednik udruge Ivan Krupec i predstavnici Udruge „Crne mambe“, koje je predvodio predsjednik udruge Ivica Šafarić.

Nakon svete mise biskup je posjetio spomen-sobu „Gromova“ u vojarni te se upisao u knjigu dojmova. U znak zahvale zapovjednici bojni „Gromova“ i „Tigrova“ biskupu su darovali zelenu i crnu beretku, zaštitne znakove postrojbi.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta bb
HR - 10 000 Zagreb

(01) 46706 60 (59)

46706 62

uprava@vojni-ordinarijat.hr

Izdvojeno

USKRSNUĆE GOSPODINOVO - TEMELJ NAŠE VJERE (27. 03. 2016.)

Poslanica biskupa Bogdana za Uskrs 2016.

Misa posvete ulja u Vojnom ordinarijatu (24. 03. 2016.)

Ovo je danas naš svećenički dies natalis, dan rođenja, dan ustanovljenja našeg svećeništva.

U Božje ime - idemo naprijed (28. 02. 2016.)

Zahvalan sam papi Franji i biskupima

Za vojnog biskupa zaređen mons. Jure Bogdan (27. 02. 2016.)

"Sve na veću slavu Božju"

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

“Molitvenik - vodič” vojno-policijskog hodočašća u Lurd

24. hodočašće Hrvatske vojske i policije, 58. međunarodno vojno hodočašće (PMI), Lourdes, 17. - 24. svibnja 2016.

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (68) - 2016. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1. (67) - 2016. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

Poslanica biskupa Jezerinca za Božić 2015.

Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan (Lk 6, 36)

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 5. (66) - 2015. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (65) - 2015. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...