Vijesti

Posjeta vojnog ordinarija BiH Tome Vukšića ZZOD-u Osijek

Petak, 28. 08. 2015.

tekst i foto: D. Boban

tekst i foto: D. Boban

Mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini dana 28. kolovoza 2015. godine posjetio je Zapovjedništvo za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" u Osijeku. Tom prigodom za pripadnike Zapovjedništva održao je predavanje na temu "Dušobrižništvo za vjernike katolike u vojsci Bosne i Hercegovine". Tema predavanja odnosila se na posebnosti pastoralne skrbi za vojnike u zemlji s tri velike religijske skupine, povijesni presjek katoličke prisutnosti u BiH, pad nataliteta u odnosu na mortalitet, te pitanje bračnog morala.

Bosna i Hercegovina sastoji se od pet biskupija: Banja Luka, Sarajevo, Mostar, Trebinje i Vojna biskupija. U Oružanim snagama BiH postoji katoličko i pravoslavno dušobrižništvo, te vojno muftijstvo. Vjerska služba u vojarnama organizirana je tako da su kapelice konfesionalne naravi, a dušobrižnik ima svoj ured. Vojni ordinarijat BiH ima deset vojnih kapelana koji su raspoređeni na cijelom teritoriju BiH.

Veliki porast smrtnosti u odnosu na rođenja vrlo je prisutan u Bosni i Hercegovini i pogađa drastično muslimansko, pravoslavno i katoličko stanovništvo. Prikazana je povijesna projekcija katoličke prisutnosti u Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko stoljeća gdje se vidi smanjenje broja katoličkih vjernika sa 85% u doba prije Otomanskog carstva na 24% što se vidi popisom 1931. godine za vrijeme stare Jugoslavije kada je nastavljen demografski pad i 2013. godine iznosi 14%. Kroz to isto vrijeme broj muslinskog i pravoslavnog stanovništva je rastao. Za vrijeme zadnjeg rata u Bosni i Hercegovini 61% katolika je ili protjerano ili raseljeno. Današnji razlozi raseljavanja katolika su neuspio povratak raseljenih i prognanih, negativan prirodni priraštaj, te fenomen "novo iseljavanje". Snažan naglasak treba staviti na zaustavljanje "novog iseljavanja" i podizanja nataliteta, te na stvaranje ozračja sigurnosti. Hrvati u BiH trebali bi učiti od židovskog modela i iskustva u spašavanju sudbine vlastitoga naroda koji je bio raseljen po cijelom svijetu, te su "pametne glave" krenule u proces objedinjavanja pameti, kapitala, programa i ideja stvarajući zajedničke programe i nutarnju zajedničku solidarnost. Taj model bi morao biti "model učitelj". Hrvati u hrvatskoj jesu i trebali bi nastaviti biti duševno, psihološki i materijalno solidarni s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini. Viša smrtnost u odnosu na rođenja je posljedica nedostatka posla, ekonomskih i političkih problema, a najviše na taj fenomen utječe kriza bračnoga morala za što smo sami krivi. Zašto su branitelji poginuli ako svakih deset godina nestane grad veličine Osijeka? To je iznad svega moralno pitanje. Svoje predavanje mons. Vukšić zaključio je potrebom jačeg življenja kršćanskog morala na razini naših obitelji.

Zapovjednik brigadni general Blaž Beretin se zahvalio te monsinjoru predao plaketu Zapovjedništva za obuku i doktrinu, a vojni kapelan vlč. Ante Mihaljević riječi zahvale uputio je zapovjedniku na potpori i djelatnicima na sudjelovanju, te mons. Tomi Vukšiću na predavanju i duhovnom osvježenju, te zamolio biskupski blagoslov.

U sklopu posjeta mons. Tomo Vukšić obišao je djelatnike Pješačke pukovnije na vojnom poligonu "Gašinci" kojima je također održao gore navedeno predavanje, te predvodio svetu Misu u zajedništvu s vojnim kapelanom vlč. Antom Mihaljevićem u kapeli bl. Alojzija Stepinca.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta bb
HR - 10 000 Zagreb

(01) 46706 60 (59)

46706 62

uprava@vojni-ordinarijat.hr

Izdvojeno

Vlč. Antonio Mikulić proslavio mladu misu (26. 07. 2015.)

"Sve na veću slavu Božju!"

Svećeničko ređenje vlč. Antonija Mikulića (27. 06. 2015.)

Biti svećenik molitelj Crkve za Crkvu

23. vojno-policijsko hodočašće u Lourdes (22. 05. 2015.)

„Zar sam ja čuvar brata svoga?“ (Post 4, 9)

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (64) - 2015. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

“Molitvenik – vodič” vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd 2015.

23. hodočašće Hrvatske vojske i policije, 57. međunarodno vojno hodočašće (PMI), Lourdes,12. – 19. svibnja 2015.

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (63) - 2015. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

Uskrsna poslanica vojnoga biskupa Jurja Jezerinca

Postojanosti nam uistinu treba… (Heb 10, 36). Zajedno promišljajmo o obitelji kao "školi čovječnosti".

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1. (62) - 2015. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 5. (61) - 2014. Službeno glasilo Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj

više...