Vijesti

Priprava za 25. jubilarno hodočašće hrvatske vojske i policije u Lourdes

Utorak, 21. 02. 2017.

Msgr. Luc Ravel, vojni biskup za Francusku (18. veljače o.g. imenovan je nadbiskupom Strasburga), uputio je vojnom ordinariju u Republici Hrvatskoj msgr. Juri Bogdanu poziv na 59. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes u Francuskoj. Sukladno dosadašnjoj praksi i pravilima, vojni ordinarij u RH obavijestio je i pozvao vjernike svoje biskupije na 25. jubilarno hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes od 16. do 23. svibnja 2017. godine, a koje se održava u sklopu međunarodnog vojnog hodočašća. Ovogodišnje geslo hodočašća je „Daruj nam mir“.

U sjedištu Vojnog ordinarijata u Zagrebu, održan je u utorak, 21. veljače o.g., sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća.

Uz Vojni ordinarijat, koji je i organizator hodočašća, u odbor su uključeni Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, te se pridružuju Ministarstvo branitelja, Ministarstvo pravosuđa - Pravosudna policija, Ministarstvo financija – Carinska uprava, Državna uprava za zaštitu i spašavanje i drugi. Upućena je zahvala svim ministarstvima koja podupiru provedbu hodočašća.

U uvodnoj riječi don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral u MORH-u i Oružanim snagama RH, prenio je pozdrave vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana te kao voditelj sastanka upoznao sudionike s duhovnom naravi hodočašća, vjerskom, nacionalnom i međunarodnom dimenzijom, a potom i o ranije održanim sastancima i predradnjama za pripremu hodočašća.

Zapovjednikom 25. hodočašća Hrvatske vojske i policije imenovan je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Miroslav Kovač koji je osobno sudjelovao u radu i naglasio ciljeve kojima želi pridonijeti još uspješnijoj provedbi vojno-redarstvenog hodočašća.

Predstavnici ministarstava, uprava i službi koje se uključuju u hodočašće upoznati su s dosadašnjom pripremom hodočašća, broju do sada prijavljenih pripadnika Oružanih snaga i policije te djelatnika ministarstava, terminima i popratnoj dokumentaciji koje organizatori postavljaju pred hrvatsku delegaciju te s aktivnostima koje slijede u pripremi hodočašća. Nazočni su preuzeli daljnja zaduženja u svojim područjima.

Slijedeći radni sastanak održat će se 14. ožujka 2017. godine u Vojnom ordinarijatu.

Sastanku su nazočili: biskupski vikar za pastoral u MORH-u i Oružanim snagama RH don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral u MUP-u i policiji fra Frano Musić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te zapovjednik 25. hodočašća Hrvatske vojske i policije u Lourdes brigadni general Miroslav Kovač, kancelar Vojnog ordinarijata gosp. Robert Stipetić, voditelj MORH-ova Samostalnog odjela za potporu bojnik Petar Klarić, voditelj MUP-ove Samostalne službe za suradnju gosp. Josip Zagorščak i djelatnik službe gosp. Mato Topić, vojni kapelani o. Zoran Vujičić i vlč. Željko Savić, pripadnica Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ pukovnica Mira Žutić - službeni prevoditelj, voditelj Odjela prometa u Službi za potporu MORH-a gosp. Željko Domazet, predstavnica Ministarstva branitelja gđa Gorana Marić, predstavnica Pravosudne policije gđa Davorka Dunar, predstavnik Carinske uprave gosp. Robert Kučinac, pripadnik ZOS GSOS pukovnik Žarko Andabaka, pripadnik SUO GSOS pukovnik Branimir Hamer, pripadnik PVP OS bojnik Franjo Barunčić, predstavnik Orkestra Oružanih snaga RH Davor Dropuljić, pripadnici ZzP satnik Nikola Horvat i Dejan Podošak, tajnik Saveza povijesnih postrojbi gosp. Nino Stančić Vidrač, osobni tajnik generalnog vikara natporučnik Vladimir Krpan, djelatnice Samostalnog odjela za potporu gđa Marija Vukovojac i gđa Branka Šandro te pomoćnici vojnih kapelana satnik Srećko Žmalec i gosp. Nenad Veriga.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 Zagreb

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

Zadivljenost Božjim djelima: „Velika mi djela učini Svesilni…“ (Lk 1, 49) (19. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 25. svjetski dan bolesnika, (11. veljače 2017.)

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Uspostavljeno Prezbitersko vijeće Vojnog ordinarijata u RH (28. 11. 2016.)

Prva sjednica Prezbiterskog vijeća Vojnog ordinarijata

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Djeca migranti, ranjiva i bez glasa (19. 10. 2016.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2017.

Poruka vojnog ordinarija u RH msgr. Jure Bogdana (01. 08. 2016.)

Povodom slavlja zaštitnice Vojne biskupije Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, 5. kolovoza 2016.

Uskrsnuće Gospodinovo - temelj naše vjere (27. 03. 2016.)

Poslanica biskupa Bogdana za Uskrs 2016.

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

“Daruj nam mir” - 25. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes

Od 16. do 23. svibnja 2017.

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 5. (71) - 2016.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (70) - 2016.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (69) - 2016.

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (68) - 2016.

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1. (67) - 2016.

više...

“Obavijesti”, vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 5. (66) - 2015.

više...