Vijesti

Spomen svih vjernih mrtvih - misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje

Subota, 02. 11. 2013.

tekst: M. Nikolić; foto: R. Ćaran i N. Aslanovski

tekst: M. Nikolić; foto: R. Ćaran i N. Aslanovski

U svetištu Sveta mati slobode u Zagrebu, na Dušni dan, misu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje predvodio je generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić, OCD. Ma misi su uz brojne branitelje, rodbinu poginulih i nestalih, predstavnike Ministarstva obrane, ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja sudjelovali načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zamjenica ministra branitelja gospođa Vesna Nađ, zastupnik Hrvatskog Sabora gospodin Vladimir Šeks, te umirovljeni generali. Pjevala je klapa HRM-a “Sv. Juraj” uz orguljašku pratnju Ivana Bosnara.

Na početku mise, o. Mamić je pozdravio prisutne hrvatske branitelje i obitelji i rodbinu poginulih branitelja, predstavnike ministarstava, te okupljene vjernike koji su se pridružili molitvi za pokojne branitelje, ljude koji su svoje živote položili kao „žrtvu ljevanicu“ tijekom i nakon Domovinskog rata koji je obilježen i brojnim civilnim žrtvama. Ovdje smo kao Crkva, narod Božji, kojeg Isus Krist okuplja oko svojeg stola riječi, zajedništva i žrtve. Isus će svima koji ispovijedaju svoju grešnost i kaju se za grijehe udijeliti oprost i mir, rekao je o. Mamić.

Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Piete ispred crkve, a o. Jakov je izmolio molitvu za pokojne.

Homilija o. Jakova Mamića

Braćo i sestre, slavimo „Dušni dan“ i želimo promišljati o smislu nas samih, o smislu našega postojanja, trpljenja, rada i sudbine. Želimo se prepoznati kao dio ljudske obitelji koja je dragocjenu spoznaju o čovjekovoj vječnosti ljubomorno čuvala kroz mnoge tisuće godina. Bez oklijevanja možemo reći da kroz Jobovu ispovijest vjere u zagrobni život čujemo milijune glasova razumnih bića, bića poput nas: „Ja znam dobro: moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati. A kad se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga. Njega ja ću kao svojega gledati“. Jako želimo da se i naša „ispovijest vjere u zagrobni život“ pridruži vapaju patnika Joba koji reče: „O kad bi se riječi moje zapisale i kad bi se željeznim dlijetom i olovom u spomen vječan u stijenu uklesale“! Shvaća taj kušani čovjek Job važnost uvjerenja o smislu i trajnosti ljudskog života. Znade koliko mu je u neviđenim kušnjama i patnjama značila ta svijest o vječnom trajanju njegovog bića. I zato vapi da to dragocjeno uvjerenje nadživi prolaznost koja čovjeka zatvara u nemoć smrtnosti te postane valjanim osloncem onima koji su izvrgnuti nečuvenim kušnjama.

Jobova riječ „…moj Izbavitelj živi. A kad se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti vidjeti Boga“ izraz je predbiblijske i biblijske baštine ispunjene nadom čovjeka i nadom naroda o prisutnosti Boga i čovjeka u zagrobnom životu. Naši pradavni pređi svoju su vjeru u zagrobni život izražavali kroz položaje grobova svojih pokojnika, kroz pogrebne obrede u kojima su omiljeli pokojnikovi predmeti uvijek morali naći mjesto kao pokazatelj nastavka njegovog života, kroz crteže i slike ostavljene u drevnim pećinama. Arhaične religije svoju vjeru u čovjekovu besmrtnost izražavaju kroz besmrtnost „plemena“, vječnim „snom“ duše, „zagrobnim prerijama i svečanostima“, „podzemnim i nebeskim svijetom“. Svijet židovstva (Biblija), hinduizma (Upanišade), budizma (Koani) i islama (Kuran) kroz svoje svete tekstove ostavljaju nam neupitno svjedočanstvo vjere da je čovjek stvoren za vječnost.

Draga braćo i sestre, naša kršćanska vjera uči da je svaka duša stvorenog ljudskog bića (rođenog ili nerođenog) izvorno djelo Božje, da ona nosi obilježje Božje vječnosti i time nadživljava tjelesnu smrt; vjera nas uči da će se naša duša nerazdruživo ujediniti s tijelom onog „dana“ kad ga Bog od mrtvih uskrisi. Nadalje, naša nas vjera uči da postoje dva konačna stanja čovjeka: raj i pakao, a koje će biti naše konačno stanje ovisi o milosti Božjoj i moralnosti čovjekovog života. Jamstvo svojeg vjerovanja nalazimo u objavljenoj Riječi Božjoj koju smo čuli danas od apostola Pavla koji kaže: „Krist za nas umrije“ te od Ivana evanđeliste koji nam prenosi Isusove riječi: „Svi koje mi daje Otac doći će k meni“ i ja ću ih uskrisiti „u posljednji dan“.

Eto, dragi vjernici, svojom vjerom ulazimo u zajedništvo sa svim ljudima svijeta koji svoj život, povijest, budućnost i sveukupno postojanje grade na smislu, na svemoćnosti Božjoj i na utemeljenoj nadi da će ljudsko biće s Bogom živjeti vječno. Tako smo, i po svojoj vjeri u zagrobni život, dio sveukupnosti ljudske obitelji koja je trajno tražila odgovor na pitanje tko je i što je čovjek, što on jest i što čini. Upravo Dušni dan je časak ove povijesti u kojem mi kršćani razmišljamo, tražimo, molimo, ispovijedamo i potvrđujemo uvjerenje generacija o vječnosti čovjeka i o svetosti njegovog života.

Danas smo osobito usredotočeni na suvremenog čovjeka, na traženje održivih odgovora u ovom vremenu. Jedna od temeljnih postavki suvremene kulture svakako je potiskivanje svijesti o ljudskoj smrtnosti, čemu sam čovjek pridonosi svojim stvaralačkim mogućnostima kroz različite medijacije, stvarajući „privid“ egzistencije i kad nije prisutna. Isto tako svi mi živimo u uvjerenju da nam nikada nije dosta: živimo gotovo „protegnuti“ na jedno trajno „sutra“ od kojeg stalno očekujemo „više“: više ljubavi, više sreće, više blagostanja. Živimo gonjeni nadom. Ali u dubini naše ošamućenosti životom i nadom skriva se kao zamka misao na smrt: na tu se misao teško navikavamo i svi bismo je željeli što prije protjerat iz naše glave. Ipak, smrt je družica cijele naše egzistencije: zdravlja i bolesti, patnje i razočaranja, kako nas samih tako i naših obitelji.

Smrt, iako je naša suputnica, ipak ostaje dubokom tajnom za čovjeka. Takva je to tajna da joj i oni koji nemaju vjere pristupaju s poštovanjem. Da li činjenica da smo kršćani mijenja nešto u promatranju smrti i u pristupu čovjeka smrti? Kakav je stav kršćanina pred pitanjem što ga smrt trajno postavlja o konačnom smislu ljudskog života? Nadam se da valjan odgovor nalazimo u dubokom govoru vjere: smrt za vjernika nije rezultat tragične i neuklonjive igre s kojom se treba hladno i cinično suočiti; naša se smrt smješta u brazdu Kristove smrti: gorak je to kalež kojeg treba ispiti do dna; ali je isto tako volja i želja Boga Oca da nas konačno i potpuno ima sa sobom; upravo nas On raširenih ruku čeka s onu stranu našeg praga da nam pokaže kako je smrt pobjeda obučena u haljinu poraza; ona je doista ulazak u život, u slavu i u konačno uskrsnuće. Činjenica da nas Bog Otac čeka kao svoju ljubljenu djecu umanjuje u nama strah od smrti i rastanak od svih koje smo voljeli.

Kako se sve ovo događa, ne znamo. Ne spada na nas mjeriti beskraje Božjih obećanja i darova. Znademo da je svaki naš vjernički oproštaj od pokojnika praćen euharistijskim slavljem, spomenčinom Isusove smrti na križu i zalog našeg uskrsnuća. Upravo nam stoga tekst molitve iz Prvog predslovlja za pokojne otkriva dodir ljudske miline i Božje sigurnosti u događaju smrti, i kaže: „U njemu (Kristu) nam zasja nada blaženog uskrsnuća. Mi tugujemo zbog neizbježne smrti, ali nas tješi obećanje buduće besmrtnosti. Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima; i pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima“.

Čini mi se, braćo i sestre, vrlo važnim naglasiti kako smrt kršćanina nije neki izolirani časak na koncu zemaljskog životnog hoda, nešto istrgnuto iz našeg života. Upravo suprotno: naš zemaljski život je priprema za nebeski, u njemu smo kao dijete u utrobi majke: ovaj naš život je vrijeme formacije, borbe, izbora. Smrću se nalazimo potpuno pred svime što predstavlja predmet naših nadanja: nalazimo se pred Kristom i bit će to posljednji naš izbor satkan od svih izbora našeg života. Čovjek koji se odluči za Krista, u toj će ljubavi naći punu i konačnu radost. Krist nas čeka.

Braćo i sestre, slavimo ovu svetu misu za sve naše preminule, poginule i nestale branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu i poslije njega. Ovim očitujemo zajedništvo Crkve u hodu s Crkvom koja je s onu stranu smrti, s našim pokojnima. Jedno smo: povezuje nas ista vjera, isti Bog, ista zajednica, isti ideali ljubavi, mira, pravednosti, slobode. Preminula i poginula naša braća i sestre očekuju od nas ovaj znak solidarnosti kako se poveznica između njihove i naše ljubavi, njihovih i naših ideala, njihove i naše zrelosti, njihove i naše žrtve i križa, njihove i naše odgovornosti za život, za čovjeka, za Crkvu, za narod, za zemlju i drugačiji svijet ne bi prekinula.

Ovo sveto sjećanje (spomenčin) na sve žrtve Domovinskog rata upozorava nas koji smo još „na putu“, nas koji boravimo i gradimo na zemlji koju oni krvlju natopiše, da one moraju imati i biti upozoravajući spomen našeg hoda ovdje. Danas je potrebno vidjeti i postati svjesni činjenice da se iz dana u dan suočavamo s novim izazovima, s novim vrijednostima, s pluralnošću društva i vrednota; potrebno je postati svjesni činjenice da po toj „novosti vremena“ ovo naše „danas“ nije isto onomu „danas“ od prije dvadeset godina. Naći se u ovom „drugačijem danas“ zahtjeva zrelost i poštenje. Prije svega, ne dopustiti nikome da (s prezirom ili ravnodušnošću) gazi po krvi prolivenoj za slobodu zemlje i neodgodiva je potreba da se nadahnućem i primjerom bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja branitelja osposobljavamo za odgovornost i zrelost svojih postupaka koje danas, svatko na razini svoje uloge i odgovornosti, mora učiniti. Izraz zrelosti je također da u prijeporima ne produbljujemo razdor, nego da gradimo pretpostavke zajedništva i sloge, a to su temelji snage malih naroda.

U tom duhu valja sagledati i nastale nesporazume i napetosti oko uvođenja dvojezičnog pisma u Vukovar i komemoraciju »Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine". Vojni ordinarijat poziva i moli sve odgovorne da iznađu način kako bi se stanje prebrodilo s ciljem stvaranja većih vrednota. Isto tako, mi nazočni upravimo svoju molitvu Bogu tvorcu mira, darovatelju slobode i Ocu svih nas, moleći ga da nam udijeli sposobnost graditelja sklada i nade, da nas osposobi za slušanje drugih, za smiren dijalog i vredniju perspektivu koja će biti oslobođena prijetnje razdora.

Dušni dan je pravi čas u kojem intenzivnije i objektivnije moramo gledati mnoge obitelji čija su ognjišta u Domovinskom ratu ostala bez uporišta oca ili majke; čije su nade umrle s viješću da im je ubijeno dijete; čija je bol toliko teška da je one same ne mogu nositi. Suodgovorni smo za njihove frustracije i nemoć. Nitko od građana ove zemlje ne može biti izuzet iz potrebne i učinkovite obiteljske solidarnosti, podrške i zahvalnosti onima koji danas trpe bol ostvarivanja slobode ove zemlje. Umanjimo bol ranjenih i povećajmo međusobni osjećaj povezanosti i suodgovornosti. Probudimo u sebi osjećaj da možemo učiniti i više i bolje kako bi se osjećaj eventualne napuštenosti u živih i ranjenih branitelja, kao i u obiteljima poginulih i nestalih, lakše nosio. Sposobni smo za intenzivnije zajedništvo.

I na kraju, čuvajmo blago naslijeđa jer je u njemu skrivena snaga našega života. Otvarajmo se novosti izazova jer će samo tako snaga tog blaga pokazati svoju životnost. Rastimo u slobodi. Neka Krist Isus bude sa svima nama! Amen 

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Arhiva vijesti

Linkovi