Vijesti

Stopama sv. Pavla

Četvrtak, 30. 10. 2014.

U organizaciji Vojnog ordinarijata u RH, s pozdravom i blagoslovom vojnog biskupa Jurja Jezerinca i vikara za pastoral don Josipa Stanića koji je sve u tančine isplanirao te u suorganizaciji putničke agencije iz Varaždina "Mihael", pošli smo "Stopama apostola Pavla" po Turskoj od 23. do 30. listopada 2014. Bilo nas je 93-je hodočasnika u dva autobusa. U svakom je bio vodič Turčin s našim hrvatskim prevoditeljem koji su nam puno pričali o civilizacijama što su na tim prostorima prohujale, silna carstva: hetitsko, perzijsko, grčko, rimsko, otomansko.

To je kolijevka kršćanstva već od samog početka, tu je domovina orijaša kršćanstva sv. Pavla, crkvenih otaca, prvih pustinjaka. Kršćanstvo je cvalo sve do 11 stoljeća do prodora Seldžuka kad su kršćanske crkve nestajale jedna za drugom, a kad je 1453. pao Konstantinopol, (kasnije Carigrad, a danas Istanbul) sudbina je kršćanstva, nažalost, zapečaćena.

Uz profesora iz Relijske kulture Ivana Špacova, na svakom smo antičkom lokalitetu imali sreću čuti i egzegete o. Jakova Mamića i don Josipa Stanića koji su nam nadugo i široko tumačili svete tekstove.

Turska je velika zemlja, preko 800.000 km2, u što bi Hrvatska stala 15-ak puta. Anadolija je 90% državnog teritorija (azijski dio) koja uz Trakiju na zapadu (europski dio) čini ukupni teritorij Turske. Na jugu je uži sredozemni pojas s blagom klimom, u središnjoj je kontinentalna te na sjeveru uski pojas uz Crno more s blagom klimom.

Zemlja je to radišnih ljudi, proizvode sve za sebe i još izvoze voća, povrća, svile, vune, kože i dr. Uz more na jugu kao i u unutrašnjosti bilo je vidjeti na desetke tisuća hotela što iznenađuje i sili čovjeka da o toj zemlji mijenja mišljenje. Rekoše nam da je Turska prije 15-tak godina od Amerike dobila "Jaku injekciju" pomoć od 100 milijardi dolara i da je to Tursku poguralo silno naprijed, izgradili su infrastrukturu, proveli navodnjavanje, silno unaprijedili turizam itd. Plastenici i staklenici na kilometre - dokle ti oko seže, zaista zadivljujuće. Mladih ljudi nije vidjeti besposlenih kao kod nas, rade. Zemlja je to sa preko 75 milijuna stanovnika od kojih je, vele tumači, preko 50% mlađih do 30 godina, zemlja, dakle, budućnosti. Stanovi su 2,5 puta jeftiniji nego kod nas. Stalno mi se nametala misao, a gdje smo mi, zašto mi zaostajemo? Da li je kriv totalitarni mentalitet koji Hrvatskoj ne da naprijed, koji ju vječno vraća u prošlost, koji ne dopušta da nova, neopterećena pokoljenja poguraju Zemlju naprijed, zašto moramo svoje blago prepuštati drugima, a sebe proglašavati nesposobnima kada to uistinu nismo.

U Četvrtak 23. listopada 2014. u 8.30h uzletjeli smo sa Plesa u Zagrebu i u 11h po našem vremenu, po turskom u 12h sletjeli u Antaliju, turski Antalu, grad s preko milijun stanovnika, smješten na sredini središnje, sredozemne Turske u pokrajini Pamfiliji. Nakon uobičajenih graničnih pregleda uputili smo se u Antalu park gdje smo se okrijepili pa nastavili u mjesto Beleg gdje su turske vlasti 2004. izgradile tri jednobožačke bogomolje - židovsku, kršćansku i muslimansku s dominantnim minaretom, gdje se diče međureligijskom tolerancijom. Tu su nas smjestili su nas u raskošni hotel s 5 zvjezdica Chrystal Paraiso verde.

Drugog dana, u petak 24. listopada posjetili smo antički grad Pergu (vidi: Dj 13,13; 14,25), kojeg je apostol Pavao pohodio dva puta, amfiteatar, stadion, temelji grada s kolonadama, javnim zgradama i veličanstvenim helenističkim vratima kroz koja je Pavao ušao u grad. Odlazak u Antaliju, nekadašnja Atalija, kroz čiju je luku putovao apostol Pavao tijekom svog prvog misijskog putovanja (vidi: Dj 14,25), razgled simbola grada, Yivli Minare džamija, s izrezbarenim minaretom. Grad su po predaji osnovali dva grčka vidovnjaka, a Aleksandar Veliki se 333. prije Krista utaborio u gradu. Grad je imao vodovod, kanalizaciju, hladne i vruće terme te podno grijanje i u njemu je tada prebivalo preko 10.000 povlaštenih građana, dok su ostali, sirotinja i robovi bili izvan zidina. Usput smo nakratko povirili u Zlatarnu koja se prostire na 10.000 m2 i gdje radi jedna Hrvatica, katolkinja iz Doboja udata za Turčina. Navratili smo također u njihovu kožaru i uvjerismo se da se i u toj grani privrede nalaze na zavidnoj razini. Oni stvarno drže do svoje tradicije, njom se ponose i širom svijeta plasiraju.

U subotu, 25. listopada na putu smo predivnim krajobrazom prema istoku uz sredozemno more hrleći sv. Tekli u grad Silifke, antički Seleuciju na rijeci Saleph (Dj 13,4) u čijoj se blizini 1190. utopio njemački kralj i car Barbarossa. Posjeti smo ruševinu bizantske bazilike sv. Tekle koja je pratila sv. Pavla na misijskim putovanjima. U samoj špilji sv. Tekle je i crkva prve kršćanske zajednice. Nisu nam dozvolili u toj podzemnoj crkvi slaviti Euharistiju nego smo smjeli samo otpjevati jednu ili drugu pjesmu. Tu su svetinju pretvorili i muzej. U nedjelju 26. listopada pohodismo rodno mjesto sv. Pavla - Tarz koji se nalazi u pokrajini Ciliciji. Vidjesmo ostatke njegove kuće, zdenac iz kojeg smo se napili vode i uz njega se slikali. Tu je, dakle, Pavao rođen 10. god. po Kristu kao Židov iz Benjaminova plemena. (Dj 9,11-30; 11,25;21,39;22,3;25-29) Tarz je također bio jedan od središta stoičke filozofije. Sv. misu smo imali u crkvi koju opslužuju tri časne sestre, Talijanke. One su jedine vjernice, kršćanke u gradu. Dočekuju razne turiste, hodočasnike iz kršćanskih zemalja, otvaraju crkvu, mole i trpe, trpeća crkva.

U ponedjeljak, 27. listopada nastavljamo vožnju kroz Cilicijska vrata kroz koja se sv. Pavao ne uz male poteškoće, opasnosti od razbojnika probijao 5 dana. Putujemo sada od Tarza prema unutrašnjosti pokrajine velike, prostrane Kapadocije koja leži na visini oko 1200 metara nadmorske visine i gdje vlada kontinentalna klima.

Slijedi posjet gradu Goereme, crkvama koje su uklesane u stijene i oslikane freskama. Grad je proglašen nacionalnim parkom, Unescova kulturna baština. Krajolik se sastoji od litica, piramida i stožaca od travertina poroznima poput mravinjaka, visokima i preko deset metara što gledatelja ostavlja bez daha. U tom grandioznom pogledu na vulkanski, erozijski krajolik, uživali smo na najvišem stošcu od travertina u Uchisaru. Carstva su razna nastajala i nestajala, krajolik je ostao. U špiljama smo posjetili skoro sve crkve od njih 9 koje se nalaze uokolo na kojih 500-600 m, - crkva sv. Katarine, sv. tzv. Sandale, sv. Jabuke, sv. Barbare, sv. Bazilija Velikog, a najzanimljivija i najprostranija a i najljepša je crkva tzv. Kopče. Tako se zove jer je, vele, iz te crkve nestala, ukradena jedna veoma skupa zlatna kopča. Na freskama te crkve prikazan je čitav Isusov život.

Šesti smo dan našeg vjerskog i biblijskog hodočašća pohodili podzemni grad u Serhati, katakombe za prve kršćane. Svratili smo i u najveći Seldžuški Sultanhan iz 13. st. Po svemu nama to izgleda da su baziliku pretvorili u prostorije za deve, konje i ostale tovarne životinje. Sv. misu smo slavili u crkvi sv. Pavla u gradu Iconiumu, turski Konya, milijunski grad bez kršćana. (Vidi Dj 13-51-14,1; 14,6; 14,19;16,2; 2 Tim 3,11). Za crkvu se brinu dvije talijanske časne sestre, jedine kršćanke u gradu. Vele nam da nekad dođe župnik iz Ankare da održi sv. misu za najavljene hodočasnike.

U srijedu 29. listopada posvetili smo Pizidij u Antiohiji. Ostatak je to antičke Antiohije u pokrajini Pizidiji (Dj 13,14-52; 14, 19-22) ispod kojeg leži zakopan antički grad. Na otvorenom, na ruševinama velike bazilike imali smo sv. misu, otpjevali "Tebe Boga hvalimo" i svima zahvalili koji su nam omogućili da kročimo "Stopama sv. Pavla" neumornog i dosada nedostiživog misionara koji je gorio i izgorio za Kristovo evanđelje. Vraćali smo se na jug probijajući se kroz Taurus za koga čusmo da je to gorje dugačko preko 1500 km i da se nadovezuje na Himalajsko gorje a na zapadu se veže s našim alpama.

Sutradan u četvrtak 30. listopada ustali smo pola sata nakon ponoći po našem vremenu da stignemo na uzletište u Antaliju, turski Antalu odakle smo za 130 min leta sretno sletjeli na našu zračnu luku Pleso.

Što na kraju reći nego - Hvala Bogu! Hvala svima koji su podnijeli teret organizacije da se na izvorima naše vjere ojačamo da gorljivo širimo Kristovo evanđelje poput apostola sv. Pavla.

(p. Dragan Majić)

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Arhiva vijesti

Linkovi