Vijesti

Stopama sv. Pavla

Četvrtak, 30. 10. 2014.

U organizaciji Vojnog ordinarijata u RH, s pozdravom i blagoslovom vojnog biskupa Jurja Jezerinca i vikara za pastoral don Josipa Stanića koji je sve u tančine isplanirao te u suorganizaciji putničke agencije iz Varaždina "Mihael", pošli smo "Stopama apostola Pavla" po Turskoj od 23. do 30. listopada 2014. Bilo nas je 93-je hodočasnika u dva autobusa. U svakom je bio vodič Turčin s našim hrvatskim prevoditeljem koji su nam puno pričali o civilizacijama što su na tim prostorima prohujale, silna carstva: hetitsko, perzijsko, grčko, rimsko, otomansko.

To je kolijevka kršćanstva već od samog početka, tu je domovina orijaša kršćanstva sv. Pavla, crkvenih otaca, prvih pustinjaka. Kršćanstvo je cvalo sve do 11 stoljeća do prodora Seldžuka kad su kršćanske crkve nestajale jedna za drugom, a kad je 1453. pao Konstantinopol, (kasnije Carigrad, a danas Istanbul) sudbina je kršćanstva, nažalost, zapečaćena.

Uz profesora iz Relijske kulture Ivana Špacova, na svakom smo antičkom lokalitetu imali sreću čuti i egzegete o. Jakova Mamića i don Josipa Stanića koji su nam nadugo i široko tumačili svete tekstove.

Turska je velika zemlja, preko 800.000 km2, u što bi Hrvatska stala 15-ak puta. Anadolija je 90% državnog teritorija (azijski dio) koja uz Trakiju na zapadu (europski dio) čini ukupni teritorij Turske. Na jugu je uži sredozemni pojas s blagom klimom, u središnjoj je kontinentalna te na sjeveru uski pojas uz Crno more s blagom klimom.

Zemlja je to radišnih ljudi, proizvode sve za sebe i još izvoze voća, povrća, svile, vune, kože i dr. Uz more na jugu kao i u unutrašnjosti bilo je vidjeti na desetke tisuća hotela što iznenađuje i sili čovjeka da o toj zemlji mijenja mišljenje. Rekoše nam da je Turska prije 15-tak godina od Amerike dobila "Jaku injekciju" pomoć od 100 milijardi dolara i da je to Tursku poguralo silno naprijed, izgradili su infrastrukturu, proveli navodnjavanje, silno unaprijedili turizam itd. Plastenici i staklenici na kilometre - dokle ti oko seže, zaista zadivljujuće. Mladih ljudi nije vidjeti besposlenih kao kod nas, rade. Zemlja je to sa preko 75 milijuna stanovnika od kojih je, vele tumači, preko 50% mlađih do 30 godina, zemlja, dakle, budućnosti. Stanovi su 2,5 puta jeftiniji nego kod nas. Stalno mi se nametala misao, a gdje smo mi, zašto mi zaostajemo? Da li je kriv totalitarni mentalitet koji Hrvatskoj ne da naprijed, koji ju vječno vraća u prošlost, koji ne dopušta da nova, neopterećena pokoljenja poguraju Zemlju naprijed, zašto moramo svoje blago prepuštati drugima, a sebe proglašavati nesposobnima kada to uistinu nismo.

U Četvrtak 23. listopada 2014. u 8.30h uzletjeli smo sa Plesa u Zagrebu i u 11h po našem vremenu, po turskom u 12h sletjeli u Antaliju, turski Antalu, grad s preko milijun stanovnika, smješten na sredini središnje, sredozemne Turske u pokrajini Pamfiliji. Nakon uobičajenih graničnih pregleda uputili smo se u Antalu park gdje smo se okrijepili pa nastavili u mjesto Beleg gdje su turske vlasti 2004. izgradile tri jednobožačke bogomolje - židovsku, kršćansku i muslimansku s dominantnim minaretom, gdje se diče međureligijskom tolerancijom. Tu su nas smjestili su nas u raskošni hotel s 5 zvjezdica Chrystal Paraiso verde.

Drugog dana, u petak 24. listopada posjetili smo antički grad Pergu (vidi: Dj 13,13; 14,25), kojeg je apostol Pavao pohodio dva puta, amfiteatar, stadion, temelji grada s kolonadama, javnim zgradama i veličanstvenim helenističkim vratima kroz koja je Pavao ušao u grad. Odlazak u Antaliju, nekadašnja Atalija, kroz čiju je luku putovao apostol Pavao tijekom svog prvog misijskog putovanja (vidi: Dj 14,25), razgled simbola grada, Yivli Minare džamija, s izrezbarenim minaretom. Grad su po predaji osnovali dva grčka vidovnjaka, a Aleksandar Veliki se 333. prije Krista utaborio u gradu. Grad je imao vodovod, kanalizaciju, hladne i vruće terme te podno grijanje i u njemu je tada prebivalo preko 10.000 povlaštenih građana, dok su ostali, sirotinja i robovi bili izvan zidina. Usput smo nakratko povirili u Zlatarnu koja se prostire na 10.000 m2 i gdje radi jedna Hrvatica, katolkinja iz Doboja udata za Turčina. Navratili smo također u njihovu kožaru i uvjerismo se da se i u toj grani privrede nalaze na zavidnoj razini. Oni stvarno drže do svoje tradicije, njom se ponose i širom svijeta plasiraju.

U subotu, 25. listopada na putu smo predivnim krajobrazom prema istoku uz sredozemno more hrleći sv. Tekli u grad Silifke, antički Seleuciju na rijeci Saleph (Dj 13,4) u čijoj se blizini 1190. utopio njemački kralj i car Barbarossa. Posjeti smo ruševinu bizantske bazilike sv. Tekle koja je pratila sv. Pavla na misijskim putovanjima. U samoj špilji sv. Tekle je i crkva prve kršćanske zajednice. Nisu nam dozvolili u toj podzemnoj crkvi slaviti Euharistiju nego smo smjeli samo otpjevati jednu ili drugu pjesmu. Tu su svetinju pretvorili i muzej. U nedjelju 26. listopada pohodismo rodno mjesto sv. Pavla - Tarz koji se nalazi u pokrajini Ciliciji. Vidjesmo ostatke njegove kuće, zdenac iz kojeg smo se napili vode i uz njega se slikali. Tu je, dakle, Pavao rođen 10. god. po Kristu kao Židov iz Benjaminova plemena. (Dj 9,11-30; 11,25;21,39;22,3;25-29) Tarz je također bio jedan od središta stoičke filozofije. Sv. misu smo imali u crkvi koju opslužuju tri časne sestre, Talijanke. One su jedine vjernice, kršćanke u gradu. Dočekuju razne turiste, hodočasnike iz kršćanskih zemalja, otvaraju crkvu, mole i trpe, trpeća crkva.

U ponedjeljak, 27. listopada nastavljamo vožnju kroz Cilicijska vrata kroz koja se sv. Pavao ne uz male poteškoće, opasnosti od razbojnika probijao 5 dana. Putujemo sada od Tarza prema unutrašnjosti pokrajine velike, prostrane Kapadocije koja leži na visini oko 1200 metara nadmorske visine i gdje vlada kontinentalna klima.

Slijedi posjet gradu Goereme, crkvama koje su uklesane u stijene i oslikane freskama. Grad je proglašen nacionalnim parkom, Unescova kulturna baština. Krajolik se sastoji od litica, piramida i stožaca od travertina poroznima poput mravinjaka, visokima i preko deset metara što gledatelja ostavlja bez daha. U tom grandioznom pogledu na vulkanski, erozijski krajolik, uživali smo na najvišem stošcu od travertina u Uchisaru. Carstva su razna nastajala i nestajala, krajolik je ostao. U špiljama smo posjetili skoro sve crkve od njih 9 koje se nalaze uokolo na kojih 500-600 m, - crkva sv. Katarine, sv. tzv. Sandale, sv. Jabuke, sv. Barbare, sv. Bazilija Velikog, a najzanimljivija i najprostranija a i najljepša je crkva tzv. Kopče. Tako se zove jer je, vele, iz te crkve nestala, ukradena jedna veoma skupa zlatna kopča. Na freskama te crkve prikazan je čitav Isusov život.

Šesti smo dan našeg vjerskog i biblijskog hodočašća pohodili podzemni grad u Serhati, katakombe za prve kršćane. Svratili smo i u najveći Seldžuški Sultanhan iz 13. st. Po svemu nama to izgleda da su baziliku pretvorili u prostorije za deve, konje i ostale tovarne životinje. Sv. misu smo slavili u crkvi sv. Pavla u gradu Iconiumu, turski Konya, milijunski grad bez kršćana. (Vidi Dj 13-51-14,1; 14,6; 14,19;16,2; 2 Tim 3,11). Za crkvu se brinu dvije talijanske časne sestre, jedine kršćanke u gradu. Vele nam da nekad dođe župnik iz Ankare da održi sv. misu za najavljene hodočasnike.

U srijedu 29. listopada posvetili smo Pizidij u Antiohiji. Ostatak je to antičke Antiohije u pokrajini Pizidiji (Dj 13,14-52; 14, 19-22) ispod kojeg leži zakopan antički grad. Na otvorenom, na ruševinama velike bazilike imali smo sv. misu, otpjevali "Tebe Boga hvalimo" i svima zahvalili koji su nam omogućili da kročimo "Stopama sv. Pavla" neumornog i dosada nedostiživog misionara koji je gorio i izgorio za Kristovo evanđelje. Vraćali smo se na jug probijajući se kroz Taurus za koga čusmo da je to gorje dugačko preko 1500 km i da se nadovezuje na Himalajsko gorje a na zapadu se veže s našim alpama.

Sutradan u četvrtak 30. listopada ustali smo pola sata nakon ponoći po našem vremenu da stignemo na uzletište u Antaliju, turski Antalu odakle smo za 130 min leta sretno sletjeli na našu zračnu luku Pleso.

Što na kraju reći nego - Hvala Bogu! Hvala svima koji su podnijeli teret organizacije da se na izvorima naše vjere ojačamo da gorljivo širimo Kristovo evanđelje poput apostola sv. Pavla.

(p. Dragan Majić)

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi