Vijesti

Susret djelatnika Vojnog ordinarijata u Požegi

Petak, 10. 06. 2011.

Susret pomoćnika kapelana i djelatnika Odjela za potporu Vojnom ordinarijatu i za suradnju s Vojnim ordinarijatom u RH održao se od 7. do 10. lipnja u Požegi o temi: „Duhovnost pretočena u pastoralnu praksu“, a voditelj susreta bio je don Josip Stanić, biskupski vikar za pastoral. Susretu se, drugog dana, pridružilo Koordinacijsko tijelo za provedbu hodočašća u Lourdes, koje je imalo raščlambu zadnjeg hodočašća u Lourdes. Na raščlambi je sudjelovao vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, zapovjednik hodočašća brigadni general Tomo Medved, zamjenik zapovjednika komodor Tihomir Erceg, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ivica Franić, generalni vikar dr. Jakov Mamić, biskupski vikar za pastoral don Josip Stanić, vojni i policijski kapelani, načelnik Odjela za potporu Vojnom ordinarijatu bojnik Petar Klarić, te drugi časnici i osobe koji su izravno sudjelovali u organizaciji hodočašća.

Nakon raščlambe, svi sudionici su u crkvi sv. Lovre slavili svetu misu koju je predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević. U svojoj propovijedi, nakon pozdrava, tumačeći biblijska čitanja, biskup je istaknuo kako je Isus u svojoj riječi „idite po svem svijetu i učinite mojim učenicima sve narode“ vidio sve nas. Istaknuo je da je taj „idite“ ukorijenjen u Isusovoj ljubavi na križu i uskrsnoj pobjedi, da naše poslanje ima snagu tek onoliko koliko je utemeljeno u tom Isusovu djelu te je poželio djelatnicima Vojnog ordinarijata da se u njemu trajno obnavljaju. „U današnjem evanđelju Isus moli za svoje učenike da budu jedno kao što su on i Otac jedno“. Istaknuo je da Isus moli za duhovno zajedništvo koje se ostvaruje u snazi njegova Duha te poželio da osobito oni koji su dionici Isusova poslanja u Crkvi, usred brojnih negativnosti koje rastaču hrvatsko društvo, pronađu u Riječi Božjoj snagu, jaču od onoga što ljude dijeli i sukobljava. Istaknuo je kako služenje Crkve u Hrvatskoj vojsci i policiji ide za tim da njezini pripadnici budu duhovno jaki, jedni za druge i za sigurnost svih građana i same Hrvatske, po uzoru na Isusa koji je bio jak u svojoj ljubavi za čovjeka.

 Pri svršetku slavlja biskup Jezerinac je zahvalio biskupu Škvorčeviću na pažnji koju je iskazao, a nakon slavlja biskup domaćin je nazočne proveo kroz povijest požeškoga kraja i predstavio im vrijednosti crkve sv. Lovre.

U popodnevnim satima predavanje o temi: „Elementi duhovnosti pastoralnih suradnika-laika“, održao je generalni vikar p. Mamić. Glavna nit njegova izlaganja bila je „mjesto posvećenja“ u Crkvi – Božjem narodu. Nakon što je raščlanio staleže u Crkvi na kler, redovnike i laike, te govorio o njihovim specifičnostima, naglasio je koje je mjesto laika-civila unutar Božjeg naroda. Sam izraz laici, potječe od grčke riječi „laos“, što znači narod. Sav Izabrani narod, tada Izrael, a sada Crkva, jest Božji narod laos, nasuprot poganskim narodima koji su „ethne“. Pod povijesnim vidom Sv. pismo sve bez razlike shvaća kao Božji narod. Klerik ili neklerik, odnosno laik, pripadnik je onom mnoštvu kojega je Bog izabrao za svoj narod. Kasnije je Crkva, na temelju profane upotrebe riječi laos, izvela riječ laik, to jest vjernik kojega vodi klerik. Drugi vatikanski sabor se vraća na korijene i tumači tu stvarnost kakva ona u svojoj biti jest. Laik je vjernik koji je krštenjem uzglobljen s Kristom u jedno tijelo, uveden u Božji narod i na svoj način postao sudionikom Kristove svećeničke, proročke i kraljevske službe. Laik je dio Otajstvenog tijela i Božjeg naroda. Laik je ta cjelina, otajstvo, otajstvo milosti, otajstvo Božje ljubavi na zemlji. Laik je dakle čovjek koji je, po nauci sv. Pavla, novo stvorenje u Kristu, obnovljen čovjek, slobodan građanin svijeta.

 Nakon tumačenja pojma, generalni vikar je više puta naglasio da je mjesto posvećenja laika svijet, odnosno obitelj, radno mjesto, politička djelatnost, ekonomska, odnosno za svakog pojedinačno mjesto u kojem obitava, živi, radi i ostvaruje se. Unositi Krista i njegov nauk u svoju svakodnevnicu zadaća je, dar i obveza, svakog pojedinog vjernika-laika.

Sljedećeg dana sudionici susreta imali su predavanje o najnovijim izmjenama i prijedlozima zakona u MORH-u, o statusima i mogućnostima za napredovanje, koje im je održao general Medved. Zatim su imali predavanje i uvod za rad u grupama koje je vodio don Stanić. Zadaća im je bila osmisliti programe za duhovne vježbe, hodočašća i mirovne misije. Poslijepodne su išli u posjet izletištu Jankovac i slavili svetu misu u Velikoj.

Zadnji dan obilježen je radom te prezentacijom radnih zaključaka, posjetom memorijalnom muzeju iz Domovinskog rata u požeškoj vojarni, svetom misom u kapeli vojarne, povratkom i usputnim posjetom Biblijskom muzeju u franjevačkom samostanu u Cerniku.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi