Vijesti

Susret djelatnika Vojnog ordinarijata u Valbandonu

Petak, 10. 06. 2016.

Od utorka 7. lipnja do petka 10. lipnja održan je susret djelatnika Vojnog ordinarijata, djelatnika MORH-ova Samostalnog odjela za potporu Vojnom ordinarijatu, MUP-ove Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom te pomoćnika vojnih i policijskih kapelana u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu. Voditelj susreta bio je don Marin Drago Kozić, policijski kapelan Policijske kapelanije „Majka Božja Kamenitih vrata“ u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a predavač vlč. Ilija Jakovljević, policijski kapelan Policijske kapelanije „Blaženi Miroslav Bulešić“ u PU istarskoj i pridodani sudski vikar pri Interdijecezanskom ženidbenom sudu I. stupnja u Rijeci.

Potreba premišljanja zaruka

Srijeda, drugi dan susreta, započela je predavanjima vlč. Ilije o temi priprave za brak - zarukama. U uvodu izlaganja predavač je istaknuo kako Crkva zbog krize braka u naše vrijeme traži modele kako na najprikladniji način suvremenom čovjeku približiti sakrament braka i ženidbe. U tom traženju sve je naglašenija potreba premišljanja pastorala priprave za brak – zaruka.

„Svaki čovjek zaslužuje da mu bude naviješteno evanđelje, sadržaj božanske objave o ženidbi i obitelji. Možda je u određenom trenutku govor o ženidbi i obitelji postao samo moralno-juridičke naravi, a izostao je ovaj biblijsko-teološki“. Iz centra se maklo Boga, a postavilo čovjeka.

Govoreći o krizi sakramenta ženidbe, potrebno je nanovo navijestiti evanđelje Isusa Krista. „Još su sedamdesetih godina 20. stoljeća teolozi upozoravali na 'biblijsku neishranjenost' kod vjernika te da nositelj vjerskog života ne može biti tradicija naših predaka. Svaka generacija, štoviše svaki pojedinac u svojem vremenu mora biti spreman reći svoj osobni 'vjerujem'“, naglasio je predavač.

U tom kontekstu, „bilo bi potrebno ponovno premisliti pastoral zaruka i zarukama ponovno dati sakralni karakter“ i, tijekom zaruka, zaručnicima posvijestiti božansko utemeljenje sakramenta ženidbe. Predavač je predložio i da program ne bi trebao trajati kraće od godine dana te za primjer i pripomoć naveo tri mjerodavna dokumenta: Papinskog vijeća za obitelj i Talijanske biskupske konferencije. Ovakav navještaj, kaže predavač, treba spadati u daljnju pripravu za sakrament: katehizacija na svim razinama, tematske homilije, predavanja u školama i sl.

Govoreći i o bližoj pripravi za brak, koja se u praksi gotovo svela samo na administrativni dio i dogovaranje ceremonije, vlč. Ilija je istaknuo nužnost da se i tome dijelu da dužna pažnja te ga se ne zaobiđe iz bilo kojeg razloga. „Dio pitanja koji traži 'Ženidbeni postupak' nadilazi formalnu stranu i progovara o teološkoj biti ženidbe i braka. Svesti slavlje ženidbe na zadovoljavanje pravne forme i obdržavanja rubrika u obredniku je minimalizam ispod kojeg ne možemo, ali daleko je od biti i smisla slavlja sakramenta ženidbe. Najočigledniji je primjer što sakrament ljubavi (ženidbu) slavimo bez mise koja najsnažnije progovara o Kristovoj ljubavi prema čovjeku“.

„Napose u sakramentu ženidbe zrcali se vazmeno otajstvo, 'posvećivati ljude, izgrađivati Tijelo Kristovo i (…) iskazivati Bogu štovanje (SC 59). U slavlju sakramenta ženidbe ostvaruje se nova stvarnost, vidljivo otajstvo božanskog odnosa prema čovjeku. Vazmeni karakter ženidbe snažno progovara u blagoslovnoj molitvi nad mladencima gdje se veli da je Bog 'uzvišenim otajstvom ženidbenu svezu posvetio i sakrament Krista i Crkve u bračnom savezu izjednačio'“.

Vlč. Ilija zaključio je naglaskom o nužnosti premišljanja pastorala zaruka, čime bi se također vrlo vjerojatno preduhitrile određene negativne situacije koje se u naše vrijeme događaju skoro u pravilu, a koje govore da mladi nisu ni približno svjesni odgovornosti i ozbiljnosti koju za sobom nosi stupanje u bračni odnos, a niti upoznati i pripremljeni na mnoštvo izazova koje nosi ta stvarnost.

U slijedećem predavanju govorio je o pastoralu rastavljenih unutar župne zajednice te o sinodama o obitelji koje je inicirao papa Franjo, izvanrednoj i redovnoj, nauku Katoličke Crkve o ovoj temi, s posebnim naglaskom na Apostolsku pobudnicu „Familiaris consortio“, pape Ivana Pavla II.

Nakon predavanja slavljeno je sveto misno slavlje u crkvi bl. Miroslava Bulešića koje je predvodio don Marin u zajedništvu s vlč. Ilijom.

Pozvani smo na novu pravednost

Četvrtak je, nakon predavanja o Apostolskoj pobudnici „Amoris Laetitia“ pape Franje, čiji je sadržaj predstavio vlč. Ilija, obilježio susret i druženje s msgr. Jurom Bogdanom, vojnim ordinarijem u RH, na kraju kojeg je slavljena sveta misna žrtva, koju je on i predvodio u zajedništvu s voditeljem susreta.

Na misi, u uvodnoj misli i nakon pozdrava, biskup je približio osobu blaženog Miroslava, budući da je on vodio kauzu za njegovo proglašenje blaženim. Predstavio ga je i postavio kao mogućeg uzora svim sudionicima susreta.

U svojoj propovijedi, msgr. Bogdan je, temeljem misnog čitanja iz Matejevog evanđelja (5, 20-26), koje govori o novoj pravednosti koju donosi Isus Krist, kazao kako se čini da Isus postavlja pred nas velike izazove, koji su u suprotnosti s mentalitetom ovoga svijeta koje traži lakše putove i izbjegava sve što iziskuje napor i za što treba trpjeti. „U takvu svijetu nitko ne voli i ne podnosi ograničenja ni zapovijedi. Naprotiv, zagovara se sloboda od svega, u ime slobode koja postaje pravi oblik ropstva. Ali nemoguća je takva sloboda (…) Zato treba prepoznati pravu nakanu, ono najvažnije o čemu Isus govori“. A to je da su zapovijedi u službi čovjeka, njegovi putokazi. K tomu, Isusov govor nije ni osuda. Isus razumije život sa svim njegovim tegobama, promašajima i padovima te baš takvom čovjeku prilazi, prihvaća ga i pridiže. I to isto traži od svojih učenika. „Gdje žive oni koji nikada nisu pali, uprljali se u prašini, čistih ruku, lica i srca, koji stoje uspravno i ponosno? Nisu li to farizeji i pismoznanci u svakom vremenu, na koje Isus upozorava. Pravednost onih koji Isusa slušaju mora biti veća od pravednosti farizeja i pismoznanaca“.

Zatim je to isto ustvrdio i za službe Vojnog ordinarijata, koje „uvelike ovise o zakonima i propisima i kojih se treba držati. Ali, ponad svega, to je rad za osobno i zajedničko dobro svih koji su nam povjereni. Pozvani smo biti svjedoci višega smisla, pravednosti, dobrote i ljubavi“.

Istaknuo je i tri primjera iz evanđeoskog čitanja koja govore o većoj pravednosti, u kojim se ogleda odnos prema bližnjima. „Najprije, paziti na riječi, da ne budemo izvrgnuti sudu. Riječi mogu biti otrovne strelice, od čijih je rana težak i dugotrajan oporavak“. Pozvao je na međusobno čuvanje dostojanstva i ugleda te čuvanja od izvrgavanja podsmijehu i objedama, ogovaranju i klevetama. „Nasuprot tomu, neka naše riječi budu melem za sve boli, utjeha i ohrabrenje“.

Drugi primjer je pomirba, izmirenje s bližnjima koje tek otvara pristup pravom bogoštovlju. „Bog poznaje našu narav, poznaje tajne naših srdaca i dubinu misli. Uvijek je milostiv i postupa prema nama milosrdno i blago, očinski. Time ne umanjuje težinu grijeha, ni zlo koje nastaje po čovjekovom djelovanju i po zlim činima, po neposluhu i odbijanju suradnje, nego postavlja u prvi plan vrijednost čovjeka koji umije prepoznati i priznati zlo koje je počinio, kao i vrijednost obraćenja“. Za praštanje je potrebna ljubav. „Ona nas oslobađa od sebičnosti, omogućava da iziđemo iz sebe i idemo u susret drugima, da gradimo zajedništvo tražeći uvijek i samo dobro. Ljubav je put prema Bogu i izvor pravog bogoštovlja“.

Treći primjer – „treba praštati odmah, ne odgađati za neka povoljnija vremena. Dok smo još na putu, u ovozemaljskome hodu, budimo milosrdni i praštajmo, tražimo Božje milosrđe i milosrđe drugih. Jer može biti kasno“.

Zadnji dan susreta započeo je svetom misom s jutarnjom molitvom, koju je predvodio don Marin, a nastavio i završio predavanjem vlč. Ilije o zaprekama za sklapanje ženidbe. Njih je po redu, kako o njima govori Zakonik kanonskog prava, predstavio u četiri skupine: fizička nesposobnost, pravna nesposobnost, zapreke koje se odnose na kažnjivo djelo i rodbinski odnos. Svaku od njih je posebno pojasnio i potkrijepio primjerima. Zatim je govorio o privoli kao najvažnijem činu u sklapanju ženidbe i glavnom razlogu ništavosti ženidbe te slučajevima kada je ona manjkava ili posve isključena.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi