Vijesti

Susret sjećanja i zahvale poginulim braniteljima u obrani Škabrnje

Četvrtak, 21. 03. 2013.

tekst: M. Karačić; foto: D. Belančić

tekst: M. Karačić; foto: D. Belančić

U četvrtak 21. ožujka, 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO dostojanstveno je obilježila 20. obljetnicu stradanja hrvatskih branitelja koji su poginuli od 18. do 23. ožujka g. 1993 u Škabrnji u obrani dostignutih crta u VRO "Maslenica". Susret sjećanja i zahvale desetorici poginulih hrvatskih branitelja: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića, Zorana Bašića, Radu Bilavera, Slavka Eraka i Ivana Klarina, pripadnika 93. zb i 7. domobranske pukovnije održan je na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak i kod Spomen obilježja u Škabrnji.

Tom prigodom počast poginulim braniteljima odalo je izaslanstvo 93. zb predvođeno zapovjednikom pukovnikom Karolom Lučanom, zatim ratni zapovjednici 93. zb i 7. domobranske pukovnije, izaslanstva Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, Grada Zadra, općina Sukošan i Škabrnja, Udruga iz Domovinskog rata te ratni prijatelji poginulih branitelja.

Bio je to jedan og najtragičnijih događaja iz Domovinskog rata na prostorima zadarskog bojišta kada je u žestini neprijateljskog napada u obrani crta dostignutih u operaciji „Maslenica“ u Škabrnji stradalo deset hrvatskih branitelja. Za šestoricu njih iz 93. zrakoplovne baze dugo vremena se nije znala sudbina, tijela su naknadno razmijenjena i pokopana na sukošanskom groblju.

„Ovim susretom sjećanja i zahvale za hrvatske branitelje koji su poginuli u snažnim borbama nakon akcije „Maslenica“ braneći prostore oslobođene u toj akciji u Škabrnji iskazujemo naše poštovanje za njihovu žrtvu, za darovani život za slobodu Domovine. Sjećanje pobuđuje snažne emocije, sve su to bili istinski junaci, domaći ljudi koji su spremno branili svoje domove i mjesta. Njihova je veličina upravo u toj nesebičnosti i ljubavi koju su tako snažno posvjedočili za slobodu svoje Domovine“, kazao je u pukovnik Lučan tijekom odavanja počasti u Sukošanu i Škabrnji.

Svetu misu zadušnicu služio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac u zajedništvu sa vojnim kapelanom o. Ivom Topalovićem, mjesnim župnicima Sukošana-Debeljaka i Škabrnje don Tomislavom Sikirićem i don Josipom Lisicom, a u programu sjećanja i zahvale sudjelovala su i klapa „Sveti Juraj“ i župni zbor Sukošan-Debeljak.

Homilija vojnog ordinarija Jurja Jezerinca

U predgovoru svoje knjige "Isus iz Nazareta" papa Benedikt XVI piše da mu je nakana predstaviti prije svega Isusov lik i njegovu poruku sa željom da što bolje približi lik Gospodina našega Isusa Krista, koji može biti od koristi svim čitateljima i čitateljicama, koji žele susresti Isusa i njemu vjerovati.

Vjerovati Isusu znači nositi u sebi iskustvo Isusa Krista kao dragog prijatelja. Isusa Krista mogu na posebni način susresti u Evanđelju, koje je Božja riječ. Bog govori u Evanđelju o sebi, tko je On u svom božanstvu i najdubljoj stvarnosti: govori da je ljubav, da želi svakoga od nas uključiti u tu ljubav i poslati nas da svjedočimo ljubav. On ima veliko povjerenje u nas i to je za nas velika radosna vijest.

Bog se u Evanđelju nudi u osobi Isusa Krista. On je u Evanđelju ponuda svijetu. Izabrati Boga u evanđelju znači izabrati Krista. Kršćanstvo je religija izbora. Postoji dakle mogućnost i odbacivanja Boga. To je strašno ali je istinito. Ljudska povijest je puna takvih primjera. Razlog odbijanja Boga nalazi se u činjenici što postoje i druge sile, koje je Papa Benedikt XVI nazvao protu-evanđelje.

U današnjem evanđelju nam Isus upravo o tome govori. On se predstavlja da je pravi Bog. "Zaista, zaista, kažem vam: ako tko očuva moju riječ neće vidjeti smrti dovijeka". Isus ovim riječima želi reći: "Tko vjeruje, i ako umre živjet će" (Iv 11,25). Židovi su doslovno shvatili Isusove riječi. I tada su mu rekli: "Sada vidimo da imaš đavla. Abraham je umro i proroci a ti kažeš: "Ako tko čuva moju riječ, neće okusiti samrti nikada… Kime se to praviš?" (Iv 8, 52-53).

Isus im veli: "Ako ja sam sebe slavim, slava moja nije ništa. Ima koji me slavi- Otac moj, a vi velite da je on vaš Bog, no ne poznate ga, a ja ga znam… i njegovu riječ čuvam" (Iv 8,54- 55).

Ovo opiranje Kristu i u nama rađa pitanje: "Tko si Ti, Kriste, za mene? Čovjke vjere i bliskosti s Kristom odgovorit će: Ti si vječni Bog koji je postao čovjekom.

Ako je to moje duboko iskustvo na dobrom sam putu. I ako me netko pita: zašto se molim Bogu? odgovorit ću mu jer vjerujem u njega. Stoga i nastojim živjeti svoju vjeru njegovom pomoću jer ga ljubim. Slično ću odgovoriti na pitanje: zašto idem na Sv. Misu? Odgovorit ću mu da je Krist ustanovio Crkvu i njoj povjerio svoju Riječ da je naviješta i dijeli blago sakramenata. Stoga je Sv. Misa za mene najveća svetinja, za mene i moju obitelj, jer vjerujem u Boga Isusa Krista i zato želim živjeti vjeru i odgojiti svoju djecu u toj vjeri.

Isus danas govori svijetu po svojoj Crkvi kojoj je predao Riječ i sakramente. Bog nam progovara i preko savjesti koja je njegov glas u nama. I ako čovjek prezre savjest kao glas Božji, onda dolazi do nesagledivih posljedica za čovjeka i društvo. To nam je posebno potvrdio agresorski rat u Hrvatskoj, koji je bio posljedica sistematske propagande režima da Boga nema, da je to izmišljotina Crkve i veliko zavaravanje. Ta je propaganda bila veoma prisutna u vojsci, miliciji i u školama. I sadašnja ekonomska kriza u svijetu i kod nas, velikim dijelom je odbacivanje Boga u našem društvu, posljedica je obezvređivanja savjesti kao glasa Božjeg u nama.

U tom metežu duše i međuljudskih odnosa te vrlo teških kriza, pitamo se:

Što nam je činiti?

Ako znamo uzrok krize čovjekove nutrine, sadašnjeg društva i svijeta, može se naznačiti i put ozdravljenja. Mi vjernici smo uvjereni da ako jedno društvo želi opstati, mora štovati Boga, mora se vratiti Isusu Kristu i izabrati ga kao svoga učitelja i spasitelja u ovom času povijesti.

Kršćanstvo je vjera izbora i taj je izbor težak i odgovoran, posebno u trenucima kada nastupaju snage protu-evanđelja.

Nemojte oklijevati opredijeliti se. Nemojte graditi svoj život na polovičnom opredjeljenju. Budite potpuno Isusovi!

I sami vidite kako se pokušava ponovno obezvrijediti kršćanske vrijednosti, nametnuti ponovno ideologija koja je strana ovom čovjeku i Crkvi.

Oni koji je žele provesti zaboravljaju da dok ulazimo u veliku europsku obitelj, da su upravo osnivatelji te velike obitelji, čija je zasluga bila politika pomirenja i napretka, bili upravo kršćanski i moralno orijentirani ljud i i političari poput Adenauera, Schumana, De Gasperi-a De Gaulle-a, i dr., koji su nastojali stvoriti državu na moralnim temeljima. Njihovo kršćanstvo nije ih udaljavalo od razuma nego ga je prosvjetljivalo. Tu su prije svega Božje zapovjedi, koje je Isus dopunio i Božja riječ, koju su kao političari iznova čitali, produbljivali, tumačili i tako gradili sigurne temelje Europe.

Stoga nas naši poginuli hrvatski branitelji obvezuju i pitaju: što mi danas činimo za ovu zemlju, za koju su oni dali svoje živote? Oni nam pokazuju gdje se nalaze sile koje nas mogu izliječiti. Samo ako učinimo da Bog uđe u svijet, zemlja se može rasvijetliti i svijet može biti čovječan (Ratzinger: "Europa" str. 119).

Pokojnim braniteljima želimo da se nađu u zajedništvu s Bogom, gdje ni jauka, tuge, boli više nema. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi