Vijesti

Susret sjećanja i zahvale poginulim braniteljima u obrani Škabrnje

Četvrtak, 21. 03. 2013.

tekst: M. Karačić; foto: D. Belančić

tekst: M. Karačić; foto: D. Belančić

U četvrtak 21. ožujka, 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO dostojanstveno je obilježila 20. obljetnicu stradanja hrvatskih branitelja koji su poginuli od 18. do 23. ožujka g. 1993 u Škabrnji u obrani dostignutih crta u VRO "Maslenica". Susret sjećanja i zahvale desetorici poginulih hrvatskih branitelja: Marijana Grdovića, Marina Jeraka, Milana Mrdalja, Šimu Smolića, Darka Torbarinu, Mladena Veleslavića, Zorana Bašića, Radu Bilavera, Slavka Eraka i Ivana Klarina, pripadnika 93. zb i 7. domobranske pukovnije održan je na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak i kod Spomen obilježja u Škabrnji.

Tom prigodom počast poginulim braniteljima odalo je izaslanstvo 93. zb predvođeno zapovjednikom pukovnikom Karolom Lučanom, zatim ratni zapovjednici 93. zb i 7. domobranske pukovnije, izaslanstva Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, Grada Zadra, općina Sukošan i Škabrnja, Udruga iz Domovinskog rata te ratni prijatelji poginulih branitelja.

Bio je to jedan og najtragičnijih događaja iz Domovinskog rata na prostorima zadarskog bojišta kada je u žestini neprijateljskog napada u obrani crta dostignutih u operaciji „Maslenica“ u Škabrnji stradalo deset hrvatskih branitelja. Za šestoricu njih iz 93. zrakoplovne baze dugo vremena se nije znala sudbina, tijela su naknadno razmijenjena i pokopana na sukošanskom groblju.

„Ovim susretom sjećanja i zahvale za hrvatske branitelje koji su poginuli u snažnim borbama nakon akcije „Maslenica“ braneći prostore oslobođene u toj akciji u Škabrnji iskazujemo naše poštovanje za njihovu žrtvu, za darovani život za slobodu Domovine. Sjećanje pobuđuje snažne emocije, sve su to bili istinski junaci, domaći ljudi koji su spremno branili svoje domove i mjesta. Njihova je veličina upravo u toj nesebičnosti i ljubavi koju su tako snažno posvjedočili za slobodu svoje Domovine“, kazao je u pukovnik Lučan tijekom odavanja počasti u Sukošanu i Škabrnji.

Svetu misu zadušnicu služio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac u zajedništvu sa vojnim kapelanom o. Ivom Topalovićem, mjesnim župnicima Sukošana-Debeljaka i Škabrnje don Tomislavom Sikirićem i don Josipom Lisicom, a u programu sjećanja i zahvale sudjelovala su i klapa „Sveti Juraj“ i župni zbor Sukošan-Debeljak.

Homilija vojnog ordinarija Jurja Jezerinca

U predgovoru svoje knjige "Isus iz Nazareta" papa Benedikt XVI piše da mu je nakana predstaviti prije svega Isusov lik i njegovu poruku sa željom da što bolje približi lik Gospodina našega Isusa Krista, koji može biti od koristi svim čitateljima i čitateljicama, koji žele susresti Isusa i njemu vjerovati.

Vjerovati Isusu znači nositi u sebi iskustvo Isusa Krista kao dragog prijatelja. Isusa Krista mogu na posebni način susresti u Evanđelju, koje je Božja riječ. Bog govori u Evanđelju o sebi, tko je On u svom božanstvu i najdubljoj stvarnosti: govori da je ljubav, da želi svakoga od nas uključiti u tu ljubav i poslati nas da svjedočimo ljubav. On ima veliko povjerenje u nas i to je za nas velika radosna vijest.

Bog se u Evanđelju nudi u osobi Isusa Krista. On je u Evanđelju ponuda svijetu. Izabrati Boga u evanđelju znači izabrati Krista. Kršćanstvo je religija izbora. Postoji dakle mogućnost i odbacivanja Boga. To je strašno ali je istinito. Ljudska povijest je puna takvih primjera. Razlog odbijanja Boga nalazi se u činjenici što postoje i druge sile, koje je Papa Benedikt XVI nazvao protu-evanđelje.

U današnjem evanđelju nam Isus upravo o tome govori. On se predstavlja da je pravi Bog. "Zaista, zaista, kažem vam: ako tko očuva moju riječ neće vidjeti smrti dovijeka". Isus ovim riječima želi reći: "Tko vjeruje, i ako umre živjet će" (Iv 11,25). Židovi su doslovno shvatili Isusove riječi. I tada su mu rekli: "Sada vidimo da imaš đavla. Abraham je umro i proroci a ti kažeš: "Ako tko čuva moju riječ, neće okusiti samrti nikada… Kime se to praviš?" (Iv 8, 52-53).

Isus im veli: "Ako ja sam sebe slavim, slava moja nije ništa. Ima koji me slavi- Otac moj, a vi velite da je on vaš Bog, no ne poznate ga, a ja ga znam… i njegovu riječ čuvam" (Iv 8,54- 55).

Ovo opiranje Kristu i u nama rađa pitanje: "Tko si Ti, Kriste, za mene? Čovjke vjere i bliskosti s Kristom odgovorit će: Ti si vječni Bog koji je postao čovjekom.

Ako je to moje duboko iskustvo na dobrom sam putu. I ako me netko pita: zašto se molim Bogu? odgovorit ću mu jer vjerujem u njega. Stoga i nastojim živjeti svoju vjeru njegovom pomoću jer ga ljubim. Slično ću odgovoriti na pitanje: zašto idem na Sv. Misu? Odgovorit ću mu da je Krist ustanovio Crkvu i njoj povjerio svoju Riječ da je naviješta i dijeli blago sakramenata. Stoga je Sv. Misa za mene najveća svetinja, za mene i moju obitelj, jer vjerujem u Boga Isusa Krista i zato želim živjeti vjeru i odgojiti svoju djecu u toj vjeri.

Isus danas govori svijetu po svojoj Crkvi kojoj je predao Riječ i sakramente. Bog nam progovara i preko savjesti koja je njegov glas u nama. I ako čovjek prezre savjest kao glas Božji, onda dolazi do nesagledivih posljedica za čovjeka i društvo. To nam je posebno potvrdio agresorski rat u Hrvatskoj, koji je bio posljedica sistematske propagande režima da Boga nema, da je to izmišljotina Crkve i veliko zavaravanje. Ta je propaganda bila veoma prisutna u vojsci, miliciji i u školama. I sadašnja ekonomska kriza u svijetu i kod nas, velikim dijelom je odbacivanje Boga u našem društvu, posljedica je obezvređivanja savjesti kao glasa Božjeg u nama.

U tom metežu duše i međuljudskih odnosa te vrlo teških kriza, pitamo se:

Što nam je činiti?

Ako znamo uzrok krize čovjekove nutrine, sadašnjeg društva i svijeta, može se naznačiti i put ozdravljenja. Mi vjernici smo uvjereni da ako jedno društvo želi opstati, mora štovati Boga, mora se vratiti Isusu Kristu i izabrati ga kao svoga učitelja i spasitelja u ovom času povijesti.

Kršćanstvo je vjera izbora i taj je izbor težak i odgovoran, posebno u trenucima kada nastupaju snage protu-evanđelja.

Nemojte oklijevati opredijeliti se. Nemojte graditi svoj život na polovičnom opredjeljenju. Budite potpuno Isusovi!

I sami vidite kako se pokušava ponovno obezvrijediti kršćanske vrijednosti, nametnuti ponovno ideologija koja je strana ovom čovjeku i Crkvi.

Oni koji je žele provesti zaboravljaju da dok ulazimo u veliku europsku obitelj, da su upravo osnivatelji te velike obitelji, čija je zasluga bila politika pomirenja i napretka, bili upravo kršćanski i moralno orijentirani ljud i i političari poput Adenauera, Schumana, De Gasperi-a De Gaulle-a, i dr., koji su nastojali stvoriti državu na moralnim temeljima. Njihovo kršćanstvo nije ih udaljavalo od razuma nego ga je prosvjetljivalo. Tu su prije svega Božje zapovjedi, koje je Isus dopunio i Božja riječ, koju su kao političari iznova čitali, produbljivali, tumačili i tako gradili sigurne temelje Europe.

Stoga nas naši poginuli hrvatski branitelji obvezuju i pitaju: što mi danas činimo za ovu zemlju, za koju su oni dali svoje živote? Oni nam pokazuju gdje se nalaze sile koje nas mogu izliječiti. Samo ako učinimo da Bog uđe u svijet, zemlja se može rasvijetliti i svijet može biti čovječan (Ratzinger: "Europa" str. 119).

Pokojnim braniteljima želimo da se nađu u zajedništvu s Bogom, gdje ni jauka, tuge, boli više nema. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...