Vijesti

Sv. misa u povodu završetka školovanja polaznika Policijske akademije

Srijeda, 15. 05. 2013.

tekst i foto: L. Norac

tekst i foto: L. Norac

Dana 15. svibnja u kapeli sv. Mihovila - Policijska akademija, služena je sv. misa zahvalnica prigodom završetka školovanja polaznika Policijske škole „Josip Jović“. Sv. misu je predvodio vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju vojnog kapelana Željka Savića, policijskog kapelana don Drage Marina Kozića i policijskog kapelana Policijske akademije fra Frane Musića. Svetu misu  pjevanjem uveličala  je  klapa „Janjevo“ iz Zagreba.

Homilija vojnog ordinarija

Tijekom školovanja učenici se međusobno upoznaju, a mnogi postaju i prijatelji. To također vrijedi i za profesore i odgojitelje. Između učenika i profesora , odnosno odgojitelja, postoji manje-više trajna povezanost, barem u sjećanju. Na dan završetka školske godine mnogi požele jedan drugome na rastanku sve najljepše i najbolje u životu. To se redovito pamti.

Sv. Ivan evanđelist zapisao je u svom evanđelju rastanak s učiteljem Isusom. I on je imao svoje učenike- apostole. Uoči svoga odlaska, odnosno smrti, Isus se zahvaljuje svome Ocu na onima koju su bili u njegovoj "školi" povjerovali njegovoj riječi. Isus moli Oca svoga nebeskoga: "Oče sveti, sačuvaj ih u svome imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi" (Iv 17, 11). Isus se ne moli Ocu da ih oslobodi od patnja i smrti već od napasti, od Zloga, da ostanu vjerni Bogu i nauku koji su primili.

Druga Isusova molitva Ocu pri rastanku od učenika je: "Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina" (Iv 11,17) . Posvetiti znači biti obilježeni istinom, biti povezan s Isusom Kristom, koji je Istina. Isus moli da budu trajno povezani s njime, da žive u vjeri Sina Božjega.

I sv. Pavao apostol, taj" Učitelj naroda", kao iskusni pedagog daje savjet onima kojima je povjerena uprava Crkve, zajednici vjere: "Pazite na sebe i na sve stado u koje vas Duh Sveti postavi nadglednicima da pasete Crkvu Božju koju sebi steče krvlju svojom" (Dj 20, 28).

Upozorava ih na opasnosti koji će ih pratiti u budućnosti. Opasnost će doći izvan stada, ali dolaze i iznutra stada. Oni "izvana" grabe i dave stado ("vukovi"), a oni iznutra slabe stado, dajući im krivu hranu. Da bi učenici ustrajali u primljenom nauku, Pavao im priopćava: "I sada vas povjeravam Bogu i Riječi milosti njegove koja je kadra izgraditi vas i dati vam baštinu među svima posvećenima" (Dj 20, 32).

Snaga, dakle, koja može sačuvati primljene vrijednosti je Bog u nama. Istovremeno ovaj Učitelj naglašava i važnost rada na sebi, za sebe i za druge. Radom se izgrađujemo i učvršćujemo. Rad je odličan pedagog.

Oprost učitelja Pavla od njegovih bio je veoma dirljiv: on za njih moli na koljenima, a oni u plaču nisu prestajali cjelivati njegovo lice. Među njima bilo je duboko poštovanje i povezanost.

Učenici su bili potreseni njegovim riječima "da više neće vidjeti lica njegova". Ispratiše ga na lađu. Moralo je to ostaviti duboki dojam na mornare i putnike koji su čekali Pavlovo ukrcavanje. Pavao je otišao u Rim gdje je završio svoj ovozemaljski život zbog Isusa Krista i njegova evanđelja. Bio je pogubljen.

Dragi polaznici  Policijske akademije! Rastanak s vama neće biti nalik na Isusov ili Pavlov. No, ovoga časa, želim vam staviti na srce tri savjeta: Prvi: Njegujte vjeru u sebi. Imajte povjerenja u Boga. Mladi ste. Pred vama su izazovi. Ono što ste naučili od svojih odgojitelja i profesora u školi te na predavanjima i poukama koje vam je održavao fra Frane Musić, tumačeći Riječ Božju, trebat će primijeniti i u praksi. Ima jedna stara latinska poslovica koja kaže: "Teorija bez prakse je kao kotač bez osovine".

Doći će trenuci kada ćete trebati nadčovječnu snagu, a nju nam može dati samo Bog. Stoga se valja vježbati i na duhovnom području poput sportaša, ukoliko želite pobijediti. Vjeru ćete očuvati onom hranom od koje ona živi: molitva, čestit život i razvoj kreposti i dobrih navika u vama.

Svi ste vi čuli za velikog poljskog vojskovođu Radetzkog. On je često molio krunicu. Zato je bio na veliko poštivan od vojnika ne samo kao vojni strateg nego i kao čovjek duboke vjere. A i naš veliki ban Jelačić nije ništa izgubio na ugledu kada bi skidao sablju i pred svima stupao u ispovjedaonicu.

Drugi moj savjet je: Njegujte poštovanje prema bližnjima U vašem slučaju to su vaši pretpostavljeni i ljudi s kojima ćete živjeti i raditi. Oni su na neki način "zastupnici Božji". Dok vam nalažu ono što je pravedno, pošteno, što se ne kosi s Božjim zakonom, dužni ste ih poštivati i biti im zahvalni. Ja se često čujem s mojim nekadašnjim učiteljem. Ostavio je na mene duboki dojam ne samo kao nastavnik nego i kao vjernik. Još je živ.

Njegujte poštovanje i ljubav prema kolegama i prijateljima. Svaki od vas ima svojih teškoća, i bit će ih. Pomozite jedni drugima. Budite potpora jedan drugome. Mnogi sačuvaju zajedničke slike koje su dobili na dan odlaska. To su lijepe uspomene. A mnogi se međusobno molitveno sjećaju i preporučaju ih Bogu.

Ali tu su i građani ove zemlje, s kojima ćete se svakodnevno susretati i pomagati im, bude li potrebno, bilo tijekom prometa ili u svakodnevnom životu.

Vi ste hrvatski policajci i policajke. U službi ste hrvatskoga naroda i građana ove zemlje. To je častan poziv, koji često iziskuje puno napora, razboritosti, umijeća, znanja. Da biste u tome uspjeli nije dovoljno samo profesionalno znanje nego i znanje prožeto duhovnošću. Stoga bih želio da njegujete poštovanje prema samome sebi.

Treći moj savjet vama je: poštivati samoga sebe. Na prvi pogled može se to činiti pomalo čudnovatim, ali bez toga nema pravog istinskog uspjeha u radu. Ako se sami ne budete cijenili, prije svega svoje kršćansko i ljudsko dostojanstvo, dostojanstvo djeteta Božjega, na kojega vas je Bog uzdigao teško ćete uspjeti. Stoga imajte poštovanje prema sebi, svjesni i svoga kršćanskog i ljudskog poslanja u svijetu. Samo čestiti mladići i djevojke nada su naše budućnosti.

Ne dajte se "prodati" ni zašto, a niti kupujte" druge. Razboritost je majka vrlina. Poštenje je pokazatelj vaše čovječnosti. Čuvajte nam narod i njegove obitelji. U vašim će rukama biti mnoge sretne i nesretne sudbine ljudi. Razboritost je majka vrlina- ponavljam.

Ako vas budu resile ove tri oznake, vjera u vama, poštovanje prema bližnjima, poštovanje samih sebe, uvjeren sam da ćete biti veliki pred Bogom i bližnjima, na ponos svojoj Domovini, svojim profesorima, odgojiteljima, roditeljima i vašem svećeniku fra Frani kome posebno zahvaljujem. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi