Vijesti

Svečana proslava 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade ‘‘Puma’’ u Varaždinu

Petak, 22. 12. 2017.

   Svečana misa

Povodom 25. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade “Puma”, u Varaždinu su organizirane različite manifestacije o djelovanju ove slavne brigade u Domovinskome ratu. Najsvečanije je bilo u petak 22. prosinca 2017., godine gdje je raznoliki cjelodnevni program bio u znaku ove brigade.

U župi svetih Fabijana i Sebastijana, u crkvi Dobrog Pastira vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan predvodio je u 10.00 sati svečano misno slavlje. U zajedništvu s msgr. Bogdanom koncelebrirali su, domaći varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, župnik vlč. Josip Đurin, vlč. Ivica Horvat i vlč. Ozren Bizek policijski kapelani, vlč. Marko Đurin vicerektor Papinskog hrvatgskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, te ostali svećenici iz Varaždinske biskupije uz đakoniranje dvojice đakona. Svetoj misi prisustvovala su dvojica ministara; potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved. Također su na misi bili načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici vojske i policije, predstavnici civilne lokalne vlasti i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Okupljene je najprije pozdravio varaždinski biskup kazavši kako svetom misom želimo ujediniti cijelu brigadu, one koji su danas ovdje, kao i one kojih nema među nama. Upravo je sveta misa trenutak kada se cijela Crkva susreće, mi na Zemlji i oni koji su otišli prije nas. Sjećamo se stoga svih koji su dali svoje živote za našu domovinu, poručio je msgr. Josip Mrzljak. Na počeku euharistijskog slavlja msgr. Jure Bogdan je naglasio kako smo ujedinjeni u molitvi za potrebe, kako duhovne tako i tjelesne, za našu domovinu i sve nas. Molimo na osobit način za naše poginule, preminule i nestale branitelje, posebno iz 7. gardijske brigade “Puma”.

U svojoj homiliji vjernicima biskup Bogdan je najprije čestitao 25. obljetnicu osnivanja 7. gardijske brigade “Puma”. Podsjetio je na početke, ratni vojni put, podvige, junaštvo i žrtvu članova varaždinske brigade: ''Vi živi sudionici najbolji ste govor i svjedočanstvo ljubavi i žrtve svih članova brigade za obranu naše hrvatske domovine. U ovoj svetoj misi dragom Bogu zahvaljujemo za svoju zemaljsku domovinu. Istovremeno preporučujemo dobrome Bogu sve one koji su bili s nama u obrani domovine, a preselili su se u vječnost, bilo u ratu, bilo poslije rata. Bog ljubavi i milosrđa neka ih obdari vječnim blaženstvom u nebu'', poručio je vojni ordinarij msgr. Bogdan. Dalje je nastavio: ''Jučer su bili najkraći dan i najduža noć u godini. Današnji dan je za nijansu duži od jučerašnjega. Naoko ništa posebno, to se događa svake godine, ali uvijek nekoliko dana prije Božića. Stari Rimljani su to dobro znali i to će neizravno i bitno odrediti slavljenje Isusova rođendana. Prvi spomen slavlja Božića na 25. prosinca seže u 380. godinu zahvaljujući govorima svetoga Grgura iz Nise. Nitko u Svetome pismu nije zabilježio datum i dan Isusova rođenja. U Betlehemu su pastiri sa svojim stadima bili na otvorenom kada su anđeli navijestili Isusovo rođenje. Bilo je toplije vrijeme, možda proljeće ili rana jesen. U Betlehemu su zime u ovo doba hladne, jer grad je smješten na 780 metara nadmorske visine.

Kada su kršćani Milanskim ediktom dobili slobodu u Rimskome Carstvu 313. godine, počeli su graditi crkve i otvoreno slaviti kršćanske blagdane. Kršćani su smatrali od samih početaka da je bitna i temeljna istina naše vjere da se Isus utjelovio i da se rodio u Davidovu gradu Betlehemu. Budući da nisu znali točan datum, počeli su na razne datume slaviti Njegov rođendan. Blagdan nepobjedivog Boga Sunca Rimljani su slavili 25. prosinca. Slijedom astronomskih pokazatelja slavili su pobjedu svjetla nad tamom, što je upravo započelo jučer, najkraći dan i najduža noć. Već sljedeći dan je malo dulji. Sunčeva svjetlost osvaja tamu, dan pobjeđuje noć. Dan pobjede svjetla slavili su Rimljani 25. prosinca. Budući da je u Svetome pismu Mesija - Krist Isus više puta nazvan Mladim suncem s visine, Suncem pravde, kršćani su blagdan Kristova rođenja stavili na taj veliki poganski blagdan.

Dok razmišljamo o datumu ustanovljenja “Puma”, 23. prosinca, u danu kada svjetlo polagano osvaja tamu, promatramo i pronalazimo stanovitu simboliku. Kada ste osnovani, agresorska tama nadvila se nad tek osnovanom samostalnom hrvatskom domovinom. Osnutak “Puma” i drugih gardijskih brigada, uspostava i konsolidiranje hrvatskih postrojbi za obranu domovine, sve više su osvajale tamu i obećavale svjetlo slobode cijelom jednom narodu. Pobjeda svjetla nad tamom – sunca pravde, bljesnula je u cijeloj domovini kada su pripadnici 7. gardijske brigade postavili 5. kolovoza 1995. godine hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi'' - kazao je u propovijedi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

 

   Polaganje vijenaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u kapelici sv. Jurja u bivšoj vojarnoj ''Puma'' nastavila se proslava obilježavanja 25. godišnjice 7. gardijske brigade. Sudionici sa misnog slavlja i mnogi drugi pridružili su se polaganju vijenaca i paljenju svijeća. Vojni ordinarij je na kraju predmolio molitvu za poginule i preminule pripadnike ''Puma''. U kapelici su na zasebnim pločama izrađene njihove fotografije s osnovnim biografskim podatcima, datum rođenja i smrti i mjesto stradanja.

 

Svečana akademija u Varaždinskom HNK

Svečanoj akademiji u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu koja je započela u 13.00 sati nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i pomoćnik ministra Dinko Tandara, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, general bojnik Slaven Zdilar glavni inspektor obrane, brigadni general Ivica Kinder ravnatelj VSOA, msgr. Jure Bogdan vojni ordinarij, zapovjednici grana OSRH, Radimir Čačić župan Varaždinske županije, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma", te brojni bivši i sadašnji pripadnici postrojbe i njihova rodbina.

Izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH-a i njezin savjetnik za obranu i sigurnost Vlado Galić, podsjetio je kako je od ustrojavanja 7. gbr do završetka Domovinskog rata ratni put Puma dnevnik pobjeda u kojem posebno mjesto zauzima sjećanje na VRO Oluja i nezamjenjivu ulogu ove brigade u njoj. Istaknuo je kako treba nastaviti s naporima i ulaganjem u izgradnju obrambenog sustava, te kako oružane snage dobivaju mjesto i ulogu koju u društvu zaslužuju. Na kraju je kazao kako veće vrijednosti od naših vojnika nemamo, te kako se Pume vraćaju u Varaždin odakle nisu nikada ni trebale otići.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora čestitke je pripadnicima 7. gardijske brigade uputio Anđelko Stričak istaknuvši doprinos sjeverne Hrvatske i vojnih i policijskih postrojbi koje su iz ovog kraja dale doprinos hrvatskoj slobodi te im na tome zahvalio. Podsjetio je i kako je nedavno promovirana prva poštanska marka s grbom jedne postrojbe i to upravo 7.gardijske brigade Puma.

Čestitke je Pumama uputio u ime predsjednika Vlade RH ministar obrane Damir Krstičević, istaknuvši ovom prigodom kako se na spomen 7. gardijske i njezinog veličanstvenog ratnog puta moramo nakloniti te je s posebnim pijetetom podsjetio na 91 poginulog i umrlog te jednog nestalog pripadnika brigade, kao i žrtvu svih hrvatskih branitelja bez kojih današnje Hrvatske i njezine budućnosti ne bi bilo. "Domovinski rat je naš temelj i naš početak! Iz njega crpimo naše korijene, našu samosvijest, našu vjerodostojnost! Tijekom Domovinskog rata sve postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske dale su golemi doprinos u obrani i oslobađanju domovine, ali gardijske brigade bile su ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljeg od najboljih – posebno mjesto i u povijesti, ali i u srcima onih koji su vidjeli što može volja, htijenje i odlučnost – zauzima 7. gardijska brigada, legendarne Pume!", kazao je ministar Krstičević.

Napomenuo je i kako je jedan od znakova poštovanja prema veličanstvenom ratnom putu ''Puma'' vraćanje bojne u grad iz kojeg su potekli te će se tijekom 2018. godine dio bojne iz Našica razmjestiti u Varaždin dok će se cijela bojna razmjestili 2019. Na kraju je ministar pozvao Pume da se nikad ne umore od domoljublja te im poručio: "Budite ponosni na svoj doprinos slobodi! Budite ponosni na dvadeset i pet godina dostojanstvenog hoda, hoda uzdignutog čela, hoda pobjednika!"

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja uputio je čestitke u ime ministra Tome Medveda ovom prigodom kazavši kako je rat završio ali borba za Hrvatsku još nije te kako nam zato treba zajedništvo gardijskih brigada, svih hrvatskih branitelja, svih nas.

Čestitke su u prigodi ove velike obljetnice Pumama uputili i Radimir Čačić župan Varaždinske županije te Ivan Čehok gradonačelnik Varaždina koji su podsjetili kako su mladići iz varaždinskog kraja odlazili na sva hrvatska ratišta i branili domovinu gdje je trebalo. Gradonačelnik je napomenuo i kako proslava ove jubilarne obljetnice Puma u Varaždinu traje već tri mjeseca i obilježava se nizom događanja, koncertima, izložbama, predavanjima.

Gradonačelnik Ivan Čehok se zahvalio dvojici ministara.- „Zahvaljujem dvojici ministara koji su i svojim dolaskom potvrdili što su 'Pume' značile u hrvatskoj povijesti, poglavito ovoj novijoj i što znače danas. Suradnja Grada i 'Puma', ministarstva branitelja i ministarstva obrane je više nego dobra i mi izražavamo srdačnu dobrodošlicu povratku 'Puma'“ - rekao je gradonačelnik Čehok.

Robert Puja, predsjednik 7. gardijske brigade 'Puma' prisjetio se ratnog puta. „Nažalost tijekom Domovinskog rata 7. gardijska brigada imala je 91. poginulog i jednog nestaloga i oko 500 ranjenih pripadnika. Naravno da smo nakon cijelog ratnog puta najponosniji upravo na taj trenutak gdje su naši pripadnici razvili našu hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi i to je vjerojatno onaj trenutak koji je obilježio samu postrojbu“ - rekao je Puja.

Nakon svečane akademije nastavljeno je druženje uz domjenak, te razgledanja izložbe sa ratnim fotografijama 7. gardijske brigade ''Puma''. Nazočni su mogli kupiti i poštansku markicu sa simbolom ove slavne brigade, što je ujedno i prva poštanska markica koja ima simbol jedne brigade.

Tijekom dana je za osnovnoškolce održan sat povijesti te je postavljena prigodna izložba o 7.gardijskoj brigadi i njezinom ratnom putu.

 

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Arhiva vijesti

Linkovi