Vijesti

Svečana proslava 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade ‘‘Puma’’ u Varaždinu

Petak, 22. 12. 2017.

   Svečana misa

Povodom 25. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade “Puma”, u Varaždinu su organizirane različite manifestacije o djelovanju ove slavne brigade u Domovinskome ratu. Najsvečanije je bilo u petak 22. prosinca 2017., godine gdje je raznoliki cjelodnevni program bio u znaku ove brigade.

U župi svetih Fabijana i Sebastijana, u crkvi Dobrog Pastira vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan predvodio je u 10.00 sati svečano misno slavlje. U zajedništvu s msgr. Bogdanom koncelebrirali su, domaći varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, župnik vlč. Josip Đurin, vlč. Ivica Horvat i vlč. Ozren Bizek policijski kapelani, vlč. Marko Đurin vicerektor Papinskog hrvatgskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, te ostali svećenici iz Varaždinske biskupije uz đakoniranje dvojice đakona. Svetoj misi prisustvovala su dvojica ministara; potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved. Također su na misi bili načelnik glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici vojske i policije, predstavnici civilne lokalne vlasti i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Okupljene je najprije pozdravio varaždinski biskup kazavši kako svetom misom želimo ujediniti cijelu brigadu, one koji su danas ovdje, kao i one kojih nema među nama. Upravo je sveta misa trenutak kada se cijela Crkva susreće, mi na Zemlji i oni koji su otišli prije nas. Sjećamo se stoga svih koji su dali svoje živote za našu domovinu, poručio je msgr. Josip Mrzljak. Na počeku euharistijskog slavlja msgr. Jure Bogdan je naglasio kako smo ujedinjeni u molitvi za potrebe, kako duhovne tako i tjelesne, za našu domovinu i sve nas. Molimo na osobit način za naše poginule, preminule i nestale branitelje, posebno iz 7. gardijske brigade “Puma”.

U svojoj homiliji vjernicima biskup Bogdan je najprije čestitao 25. obljetnicu osnivanja 7. gardijske brigade “Puma”. Podsjetio je na početke, ratni vojni put, podvige, junaštvo i žrtvu članova varaždinske brigade: ''Vi živi sudionici najbolji ste govor i svjedočanstvo ljubavi i žrtve svih članova brigade za obranu naše hrvatske domovine. U ovoj svetoj misi dragom Bogu zahvaljujemo za svoju zemaljsku domovinu. Istovremeno preporučujemo dobrome Bogu sve one koji su bili s nama u obrani domovine, a preselili su se u vječnost, bilo u ratu, bilo poslije rata. Bog ljubavi i milosrđa neka ih obdari vječnim blaženstvom u nebu'', poručio je vojni ordinarij msgr. Bogdan. Dalje je nastavio: ''Jučer su bili najkraći dan i najduža noć u godini. Današnji dan je za nijansu duži od jučerašnjega. Naoko ništa posebno, to se događa svake godine, ali uvijek nekoliko dana prije Božića. Stari Rimljani su to dobro znali i to će neizravno i bitno odrediti slavljenje Isusova rođendana. Prvi spomen slavlja Božića na 25. prosinca seže u 380. godinu zahvaljujući govorima svetoga Grgura iz Nise. Nitko u Svetome pismu nije zabilježio datum i dan Isusova rođenja. U Betlehemu su pastiri sa svojim stadima bili na otvorenom kada su anđeli navijestili Isusovo rođenje. Bilo je toplije vrijeme, možda proljeće ili rana jesen. U Betlehemu su zime u ovo doba hladne, jer grad je smješten na 780 metara nadmorske visine.

Kada su kršćani Milanskim ediktom dobili slobodu u Rimskome Carstvu 313. godine, počeli su graditi crkve i otvoreno slaviti kršćanske blagdane. Kršćani su smatrali od samih početaka da je bitna i temeljna istina naše vjere da se Isus utjelovio i da se rodio u Davidovu gradu Betlehemu. Budući da nisu znali točan datum, počeli su na razne datume slaviti Njegov rođendan. Blagdan nepobjedivog Boga Sunca Rimljani su slavili 25. prosinca. Slijedom astronomskih pokazatelja slavili su pobjedu svjetla nad tamom, što je upravo započelo jučer, najkraći dan i najduža noć. Već sljedeći dan je malo dulji. Sunčeva svjetlost osvaja tamu, dan pobjeđuje noć. Dan pobjede svjetla slavili su Rimljani 25. prosinca. Budući da je u Svetome pismu Mesija - Krist Isus više puta nazvan Mladim suncem s visine, Suncem pravde, kršćani su blagdan Kristova rođenja stavili na taj veliki poganski blagdan.

Dok razmišljamo o datumu ustanovljenja “Puma”, 23. prosinca, u danu kada svjetlo polagano osvaja tamu, promatramo i pronalazimo stanovitu simboliku. Kada ste osnovani, agresorska tama nadvila se nad tek osnovanom samostalnom hrvatskom domovinom. Osnutak “Puma” i drugih gardijskih brigada, uspostava i konsolidiranje hrvatskih postrojbi za obranu domovine, sve više su osvajale tamu i obećavale svjetlo slobode cijelom jednom narodu. Pobjeda svjetla nad tamom – sunca pravde, bljesnula je u cijeloj domovini kada su pripadnici 7. gardijske brigade postavili 5. kolovoza 1995. godine hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi'' - kazao je u propovijedi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

 

   Polaganje vijenaca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u kapelici sv. Jurja u bivšoj vojarnoj ''Puma'' nastavila se proslava obilježavanja 25. godišnjice 7. gardijske brigade. Sudionici sa misnog slavlja i mnogi drugi pridružili su se polaganju vijenaca i paljenju svijeća. Vojni ordinarij je na kraju predmolio molitvu za poginule i preminule pripadnike ''Puma''. U kapelici su na zasebnim pločama izrađene njihove fotografije s osnovnim biografskim podatcima, datum rođenja i smrti i mjesto stradanja.

 

Svečana akademija u Varaždinskom HNK

Svečanoj akademiji u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu koja je započela u 13.00 sati nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i pomoćnik ministra Dinko Tandara, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, general bojnik Slaven Zdilar glavni inspektor obrane, brigadni general Ivica Kinder ravnatelj VSOA, msgr. Jure Bogdan vojni ordinarij, zapovjednici grana OSRH, Radimir Čačić župan Varaždinske županije, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade "Puma", te brojni bivši i sadašnji pripadnici postrojbe i njihova rodbina.

Izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH-a i njezin savjetnik za obranu i sigurnost Vlado Galić, podsjetio je kako je od ustrojavanja 7. gbr do završetka Domovinskog rata ratni put Puma dnevnik pobjeda u kojem posebno mjesto zauzima sjećanje na VRO Oluja i nezamjenjivu ulogu ove brigade u njoj. Istaknuo je kako treba nastaviti s naporima i ulaganjem u izgradnju obrambenog sustava, te kako oružane snage dobivaju mjesto i ulogu koju u društvu zaslužuju. Na kraju je kazao kako veće vrijednosti od naših vojnika nemamo, te kako se Pume vraćaju u Varaždin odakle nisu nikada ni trebale otići.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora čestitke je pripadnicima 7. gardijske brigade uputio Anđelko Stričak istaknuvši doprinos sjeverne Hrvatske i vojnih i policijskih postrojbi koje su iz ovog kraja dale doprinos hrvatskoj slobodi te im na tome zahvalio. Podsjetio je i kako je nedavno promovirana prva poštanska marka s grbom jedne postrojbe i to upravo 7.gardijske brigade Puma.

Čestitke je Pumama uputio u ime predsjednika Vlade RH ministar obrane Damir Krstičević, istaknuvši ovom prigodom kako se na spomen 7. gardijske i njezinog veličanstvenog ratnog puta moramo nakloniti te je s posebnim pijetetom podsjetio na 91 poginulog i umrlog te jednog nestalog pripadnika brigade, kao i žrtvu svih hrvatskih branitelja bez kojih današnje Hrvatske i njezine budućnosti ne bi bilo. "Domovinski rat je naš temelj i naš početak! Iz njega crpimo naše korijene, našu samosvijest, našu vjerodostojnost! Tijekom Domovinskog rata sve postrojbe pobjedničke Hrvatske vojske dale su golemi doprinos u obrani i oslobađanju domovine, ali gardijske brigade bile su ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljeg od najboljih – posebno mjesto i u povijesti, ali i u srcima onih koji su vidjeli što može volja, htijenje i odlučnost – zauzima 7. gardijska brigada, legendarne Pume!", kazao je ministar Krstičević.

Napomenuo je i kako je jedan od znakova poštovanja prema veličanstvenom ratnom putu ''Puma'' vraćanje bojne u grad iz kojeg su potekli te će se tijekom 2018. godine dio bojne iz Našica razmjestiti u Varaždin dok će se cijela bojna razmjestili 2019. Na kraju je ministar pozvao Pume da se nikad ne umore od domoljublja te im poručio: "Budite ponosni na svoj doprinos slobodi! Budite ponosni na dvadeset i pet godina dostojanstvenog hoda, hoda uzdignutog čela, hoda pobjednika!"

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja uputio je čestitke u ime ministra Tome Medveda ovom prigodom kazavši kako je rat završio ali borba za Hrvatsku još nije te kako nam zato treba zajedništvo gardijskih brigada, svih hrvatskih branitelja, svih nas.

Čestitke su u prigodi ove velike obljetnice Pumama uputili i Radimir Čačić župan Varaždinske županije te Ivan Čehok gradonačelnik Varaždina koji su podsjetili kako su mladići iz varaždinskog kraja odlazili na sva hrvatska ratišta i branili domovinu gdje je trebalo. Gradonačelnik je napomenuo i kako proslava ove jubilarne obljetnice Puma u Varaždinu traje već tri mjeseca i obilježava se nizom događanja, koncertima, izložbama, predavanjima.

Gradonačelnik Ivan Čehok se zahvalio dvojici ministara.- „Zahvaljujem dvojici ministara koji su i svojim dolaskom potvrdili što su 'Pume' značile u hrvatskoj povijesti, poglavito ovoj novijoj i što znače danas. Suradnja Grada i 'Puma', ministarstva branitelja i ministarstva obrane je više nego dobra i mi izražavamo srdačnu dobrodošlicu povratku 'Puma'“ - rekao je gradonačelnik Čehok.

Robert Puja, predsjednik 7. gardijske brigade 'Puma' prisjetio se ratnog puta. „Nažalost tijekom Domovinskog rata 7. gardijska brigada imala je 91. poginulog i jednog nestaloga i oko 500 ranjenih pripadnika. Naravno da smo nakon cijelog ratnog puta najponosniji upravo na taj trenutak gdje su naši pripadnici razvili našu hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi i to je vjerojatno onaj trenutak koji je obilježio samu postrojbu“ - rekao je Puja.

Nakon svečane akademije nastavljeno je druženje uz domjenak, te razgledanja izložbe sa ratnim fotografijama 7. gardijske brigade ''Puma''. Nazočni su mogli kupiti i poštansku markicu sa simbolom ove slavne brigade, što je ujedno i prva poštanska markica koja ima simbol jedne brigade.

Tijekom dana je za osnovnoškolce održan sat povijesti te je postavljena prigodna izložba o 7.gardijskoj brigadi i njezinom ratnom putu.

 

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi