Vijesti

Svečano obilježen blagdan sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

Utorak, 19. 03. 2013.

Na poziv gradonačelnika grada Zaprešića, polaznici i djelatnici Ratne škole Ban Josip Jelačić, predvođeni zapovjednikom škole brigadnim generalom dr. sc. Slavenom Zdilarom, 19. ožujka 2013. godine u Zaprešiću su svečano obilježili blagdan Svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske domovine i Ratne škole.

Nakon prijma kod gradonačelnika Zaprešića g. Željka Turka te pokazne vježbe dijela pripadnika Počasno zaštitne bojne GS OS RH, izaslanstva Ratne škole Ban Josip Jelačić, grada Zaprešića te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položila su cvijeće na spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata, a vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac predvodio je svetu misu u kapeli sv. Josipa u Novim dvorima.

Svečanost je uveličala klapa HRM-a Sveti Juraj, Pučki orkestar grada Zaprešića, Kuburaško društvo Ban Josip Jelačić te Zaprešićke mažoretkinje.

Izaslanstva grada Zaprešića, Ratne škole Ban Josip Jelačić, Srednje škole Ban Josip Jelačić te Udruge Satnija Ban Josip Jelačić, položila su cvijeće i na obiteljsku grobnicu Jelačićevih, a prigodnim govorom obratio se i zamjenik načelnika GS OS RH za planove i resurse kontraadmiral Ante Urlić.

U Visokoj školi za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić, nakon uvodnog predavanja dekana prof. dr. sc. Vinka Morovića, predavanje o banu Josipu Jelačiću održala je dr. sc. Agneza Szabo, uz prigodno obraćanje kontraadmirala Ante Urlića, gradonačelnika g. Željka Turka te riječi zahvale brigadnog generala dr. sc. Slavena Zdilara.

Homilija vojnog ordinarija

Čitanja Sv. Pisma kako Starog tako i Novog Zavjeta međusobno su povezana. U 1. čitanju slušali smo odlomak Druge knjige o Samuelu, koja opisuje lik kralja Davida. On je imao veliku ulogu u izgradnji ujedinjenja svih Izraelaca, ali istodobno i ulogu izgradnje vjerskog života.

Prorok Natan prenosi Božju poruku Davidu zbog njegove vjernosti Bogu. Bog se javlja u snu proroku Natanu i moli ga da prenese njegovu želju kralju Davidu. O čemu je riječ? David je pribavio zemljište za gradnju budućeg hrama i smatrao je da nije dolično da Kovčeg Saveza boravi u šatorskom svetištu, a kralj u palači. Sv. Pismo kaže da se ta želja dopala Bogu. Stoga je poručio Davidu: „Podići ću tvoga potomka nakon tebe, koji će se roditi od tijela tvoga, i utvrdit će njegovo kraljevstvo“. (2 Sam 7,12). "Ja ću njemu biti otac, a on meni sin… tvoje će prijestolje čvrsto stajati dovijeka" (usp 2 Sam 7,14-16). Nije teško zaključiti da je riječ upravo o Isusu Kristu, potomku Davidovu.

Upravo današnje evanđelje daje taj odgovor. Kršćanska je tradicija prepoznala u Isusu iz Nazareta obećanog Mesiju, o kojem govori Natan. Dapače, sam se Isus nazvao Sinom Čovječjim, a narod ga je nazvao Prorokom i Sinom Davidovim (usp. Mk 10,47: Mt 12, 23; 21,15 i dr).

Govoreći o rođenju Isusovom evanđelist Matej kaže da je sv. Josip bio zaručen u skladu sa židovskim zakonom s djevojkom Marijom iz Nazareta. Njihove su zaruke bile početak njihovog zajedničkog života. Međutim nakon sklopljenih zaruka zaručnica je redovito ostajala u svom roditeljskom domu godinu dana. Tek nakon toga zaručnik je svoju zaručnicu svečano uveo u svoj dom i tu su počeli zajednički život.

Nakon sklopljenih zaruka Josip je primijetio da je Marija u blagoslovljenom stanju. To ga je jako uznemirilo. Bio je u uvjeren da se zaručio s iznimno dobrom i uzornom poštenom djevojkom. Našao se u stotinu muka. Da je prijavi zbog nevjere i preljuba? Ne, to ne želi učiniti. Ako to učini, onda će je kamenovati, kako je to propisivao Mojsijev zakon. Time bi pred ljudima izgubila dobar glas, a ljudi bi prstom upirali u nju. „A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice otpusti“ (Mt 1,19), piše sv. Matej. Josipova dobro odgojena savjest, jer je bio pravedan, nije mu to dopustila.

Biti pravedan u Bibliji znači imati ispravan odnos prema Bogu i prema bližnjima. Takvu pravednost mogli bismo nazvati "novom" u odnosu kako su je tumačili poganski narodi. Židovskom pojmu "pravednost" odgovara kršćanski pojam svet. Josip je, dakle, bio svet, čovjek pouzdanja u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, čovjek dobra srca. Bio je vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve.

Odlomak iz Matejeva evanđelja pokazuje Josipa kao čovjeka osjetljive savjesti prema Bogu i prema bližnjima. Anđeo mu se ukazuje u snu i tumači mu što se dogodilo s Marijom i zato mu poručuje: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih“ (Mt 1, 21-22). Kad se Josip probudi od nas, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji“ (Mt 1, 24). Josip je postupio kao što je postupio praotac Abraham. Bog mu je naredio da napusti svoj dom i da krene u zemlju koju će mu on pokazati (usp. Post 12,1-4). On je poslušao Boga. Tako je postupio i sv. Josip. Takav postupak u Sv. Pismu zove se vjera, a to znači imati povjerenje u Boga, da nas On vodi, držeći se njegova puta.

Kako ćemo prepoznati da nas Bog vodi?

Sv. Pismo opisuje sv. Josipa najljepšim naslovom starozavjetnog pobožnika: bijaše on „muž pravedan“ (Mt 1, 19). To znači da je bio čovjek savjesti koji je svoj život i svoje postupke usklađivao sa savješću kao glasom Božjim u sebi.

U svakom čovjeku, bez obzira na obrazovanost, vjersku ili drugu pripadnost, postoji savjest. Savjest je mjesto najintimnijeg dijaloga između Boga i čovjeka. Isus Krist nije upotrijebio riječ "savjest" ali je umjesto nje upotrijebio riječ "srce". Srce je jezgra i čovjekovo svetište, gdje se čovjek susreće s Bogom. Savjest je glas Božji u nama. Temelj toj tvrdnji nalazimo već kod Sokrata. Crkveni pisac Origen kaže da je savjest prisutnost nečeg božanskog u nama. Slično nalazimo kod hrvatskih pjesnika, poput Matoša na primjer.

Čovjekova savjest jasno govori da treba dobro činiti, a izbjegavati zlo. Ako učinimo zlo, osjećamo u sebi krivnju. Stojimo tako pred nevidljivim ali stvarnim sudom? Tko nas to sudi? Ljudi? Ne. Tko nas to onda sudi, hvali i kudi? Sam Bog Isus Krist, koji će nam na kraju vremena suditi po našim djelima.

Apostol Pavao naglašava da je Riječ Božja korisna za odgajanje u pravednosti, a to znači i za odgajanje savjesti. Ne smije biti blaga, popustljiva. Kakva je savjest ovisi o svakom pojedincu, njegovom odgoju, sredini u kojoj živi. Ona mora biti odlučna. Da bi savjest bila odlučna, pravedna, apostol Pavao ističe Riječ Božju kao najvažniju u oblikovanju savjesti. Između ostalog piše učeniku Timoteju: "Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom, koji će suditi žive i mrtve…propovijedaj Riječ, uporan budi- bilo zgodno ili nezgodno- uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom (2 Tim 4,1-2). Zašto? Jer je ta riječ, koja je Bogom dana, "korisna za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, (a to znači u savjesti), da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban" (2 Tim 3,16-17).

Papa Benedikt XVI. prigodom svoje posjete Hrvatskoj 4. lipnja 2011. godine rekao je predstavnicima hrvatskog javnog i vjerskog života u HNK da je savjest temelj slobodnog i pravednog društva. "Kvaliteta društvenog i građanskog života, kvaliteta demokracije dobrim dijelom ovise o tomu "kritičkom" čimbeniku, odnosno savjesti, o tome kako se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje. Ako se savjest ograniči u subjektivni okvir, u koji se smješta religiju i moral, onda kriza zapada nema lijeka, Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost".

Kako se odgaja savjest?

Savjest zahtjeva oblikovanje i obrazovanje. Sv. Pavao kaže: "Preobrazujte se obnavljanjem svoje pameti da mognete razabrati što je volja Božja, što je dobro, Bogu milo, savršeno" (Rim 12, 2). Zato u odgoju savjesti čovjek mora biti spreman mijenjati svoje mišljenje i shvaćanja. Savjest može zakržljati, može ju se pogaziti, iskriviti tako da jedva govori. Šutnja savjesti može postati smrtonosna bolest čitave jedne civilizacije. (Papa Benedikt XVI.).

Bolnu i istinitu rečenicu izrekao je Kolakowski: "Kada Boga nema u moralnosti, onda nema ni čovječnosti". Današnja situacija u svijetu, posebno ekonomska kriza koja je zahvatila svijet, posljedica je otupljene savjesti i relativizma koji se sve više nameće svijetu. Otupljeni osjećaj za moral ima daleko veću opasnost od gospodarskih šteta. Gospodarske štete u svijetu u stvari su posljedica otupljene savjesti.

Poštovana gospodo časnici, Polaznici Ratne škole, braćo i sestre! Uz sabiranje znanja veoma je važno napredovati u moralnom smislu i njegovati svoju savjest. Vaša škola nosi ime dvojice velikana, koji su dali posebno obilježje u povijesti i kulturi. To su sv. Josip i ban Josip Jelačić. Ban Josip Jelačić se nadahnjivao na sv. Josipu i njemu se molio. Zato je bio čovjek savjesti. Ban je podigao ovu kapelu u čast sv. Josipa da mu se obraćaju pokoljenja, da se na njemu nadahnjuju kao čovjeku savjesti i vjere.

Čestitajući vam Dan škole želim vam da, dok stječete vojničke vještine i skupljate znanje, u isto vrijeme napredujete i u oblikovanju svoje savjesti. Takve od vas očekuje narod i Domovina. Time ćete najbolje pokazati da se demokracija, sloboda i blagostanje društva i države grade na odgovornosti. Budite nam pokazatelji puta za izrastanje društva na vrijednostima koje ostaju i kadre su izdržati velika iskušenja i oskudice.

Neka vam sveti Josip bude učitelj srca, pameti i duše. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi