Vijesti

Svečano obilježen blagdan sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

Utorak, 19. 03. 2013.

Na poziv gradonačelnika grada Zaprešića, polaznici i djelatnici Ratne škole Ban Josip Jelačić, predvođeni zapovjednikom škole brigadnim generalom dr. sc. Slavenom Zdilarom, 19. ožujka 2013. godine u Zaprešiću su svečano obilježili blagdan Svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske domovine i Ratne škole.

Nakon prijma kod gradonačelnika Zaprešića g. Željka Turka te pokazne vježbe dijela pripadnika Počasno zaštitne bojne GS OS RH, izaslanstva Ratne škole Ban Josip Jelačić, grada Zaprešića te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položila su cvijeće na spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata, a vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac predvodio je svetu misu u kapeli sv. Josipa u Novim dvorima.

Svečanost je uveličala klapa HRM-a Sveti Juraj, Pučki orkestar grada Zaprešića, Kuburaško društvo Ban Josip Jelačić te Zaprešićke mažoretkinje.

Izaslanstva grada Zaprešića, Ratne škole Ban Josip Jelačić, Srednje škole Ban Josip Jelačić te Udruge Satnija Ban Josip Jelačić, položila su cvijeće i na obiteljsku grobnicu Jelačićevih, a prigodnim govorom obratio se i zamjenik načelnika GS OS RH za planove i resurse kontraadmiral Ante Urlić.

U Visokoj školi za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić, nakon uvodnog predavanja dekana prof. dr. sc. Vinka Morovića, predavanje o banu Josipu Jelačiću održala je dr. sc. Agneza Szabo, uz prigodno obraćanje kontraadmirala Ante Urlića, gradonačelnika g. Željka Turka te riječi zahvale brigadnog generala dr. sc. Slavena Zdilara.

Homilija vojnog ordinarija

Čitanja Sv. Pisma kako Starog tako i Novog Zavjeta međusobno su povezana. U 1. čitanju slušali smo odlomak Druge knjige o Samuelu, koja opisuje lik kralja Davida. On je imao veliku ulogu u izgradnji ujedinjenja svih Izraelaca, ali istodobno i ulogu izgradnje vjerskog života.

Prorok Natan prenosi Božju poruku Davidu zbog njegove vjernosti Bogu. Bog se javlja u snu proroku Natanu i moli ga da prenese njegovu želju kralju Davidu. O čemu je riječ? David je pribavio zemljište za gradnju budućeg hrama i smatrao je da nije dolično da Kovčeg Saveza boravi u šatorskom svetištu, a kralj u palači. Sv. Pismo kaže da se ta želja dopala Bogu. Stoga je poručio Davidu: „Podići ću tvoga potomka nakon tebe, koji će se roditi od tijela tvoga, i utvrdit će njegovo kraljevstvo“. (2 Sam 7,12). "Ja ću njemu biti otac, a on meni sin… tvoje će prijestolje čvrsto stajati dovijeka" (usp 2 Sam 7,14-16). Nije teško zaključiti da je riječ upravo o Isusu Kristu, potomku Davidovu.

Upravo današnje evanđelje daje taj odgovor. Kršćanska je tradicija prepoznala u Isusu iz Nazareta obećanog Mesiju, o kojem govori Natan. Dapače, sam se Isus nazvao Sinom Čovječjim, a narod ga je nazvao Prorokom i Sinom Davidovim (usp. Mk 10,47: Mt 12, 23; 21,15 i dr).

Govoreći o rođenju Isusovom evanđelist Matej kaže da je sv. Josip bio zaručen u skladu sa židovskim zakonom s djevojkom Marijom iz Nazareta. Njihove su zaruke bile početak njihovog zajedničkog života. Međutim nakon sklopljenih zaruka zaručnica je redovito ostajala u svom roditeljskom domu godinu dana. Tek nakon toga zaručnik je svoju zaručnicu svečano uveo u svoj dom i tu su počeli zajednički život.

Nakon sklopljenih zaruka Josip je primijetio da je Marija u blagoslovljenom stanju. To ga je jako uznemirilo. Bio je u uvjeren da se zaručio s iznimno dobrom i uzornom poštenom djevojkom. Našao se u stotinu muka. Da je prijavi zbog nevjere i preljuba? Ne, to ne želi učiniti. Ako to učini, onda će je kamenovati, kako je to propisivao Mojsijev zakon. Time bi pred ljudima izgubila dobar glas, a ljudi bi prstom upirali u nju. „A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice otpusti“ (Mt 1,19), piše sv. Matej. Josipova dobro odgojena savjest, jer je bio pravedan, nije mu to dopustila.

Biti pravedan u Bibliji znači imati ispravan odnos prema Bogu i prema bližnjima. Takvu pravednost mogli bismo nazvati "novom" u odnosu kako su je tumačili poganski narodi. Židovskom pojmu "pravednost" odgovara kršćanski pojam svet. Josip je, dakle, bio svet, čovjek pouzdanja u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, čovjek dobra srca. Bio je vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve.

Odlomak iz Matejeva evanđelja pokazuje Josipa kao čovjeka osjetljive savjesti prema Bogu i prema bližnjima. Anđeo mu se ukazuje u snu i tumači mu što se dogodilo s Marijom i zato mu poručuje: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih“ (Mt 1, 21-22). Kad se Josip probudi od nas, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji“ (Mt 1, 24). Josip je postupio kao što je postupio praotac Abraham. Bog mu je naredio da napusti svoj dom i da krene u zemlju koju će mu on pokazati (usp. Post 12,1-4). On je poslušao Boga. Tako je postupio i sv. Josip. Takav postupak u Sv. Pismu zove se vjera, a to znači imati povjerenje u Boga, da nas On vodi, držeći se njegova puta.

Kako ćemo prepoznati da nas Bog vodi?

Sv. Pismo opisuje sv. Josipa najljepšim naslovom starozavjetnog pobožnika: bijaše on „muž pravedan“ (Mt 1, 19). To znači da je bio čovjek savjesti koji je svoj život i svoje postupke usklađivao sa savješću kao glasom Božjim u sebi.

U svakom čovjeku, bez obzira na obrazovanost, vjersku ili drugu pripadnost, postoji savjest. Savjest je mjesto najintimnijeg dijaloga između Boga i čovjeka. Isus Krist nije upotrijebio riječ "savjest" ali je umjesto nje upotrijebio riječ "srce". Srce je jezgra i čovjekovo svetište, gdje se čovjek susreće s Bogom. Savjest je glas Božji u nama. Temelj toj tvrdnji nalazimo već kod Sokrata. Crkveni pisac Origen kaže da je savjest prisutnost nečeg božanskog u nama. Slično nalazimo kod hrvatskih pjesnika, poput Matoša na primjer.

Čovjekova savjest jasno govori da treba dobro činiti, a izbjegavati zlo. Ako učinimo zlo, osjećamo u sebi krivnju. Stojimo tako pred nevidljivim ali stvarnim sudom? Tko nas to sudi? Ljudi? Ne. Tko nas to onda sudi, hvali i kudi? Sam Bog Isus Krist, koji će nam na kraju vremena suditi po našim djelima.

Apostol Pavao naglašava da je Riječ Božja korisna za odgajanje u pravednosti, a to znači i za odgajanje savjesti. Ne smije biti blaga, popustljiva. Kakva je savjest ovisi o svakom pojedincu, njegovom odgoju, sredini u kojoj živi. Ona mora biti odlučna. Da bi savjest bila odlučna, pravedna, apostol Pavao ističe Riječ Božju kao najvažniju u oblikovanju savjesti. Između ostalog piše učeniku Timoteju: "Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom, koji će suditi žive i mrtve…propovijedaj Riječ, uporan budi- bilo zgodno ili nezgodno- uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom (2 Tim 4,1-2). Zašto? Jer je ta riječ, koja je Bogom dana, "korisna za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti, (a to znači u savjesti), da čovjek Božji bude vrstan, za svako dobro djelo podoban" (2 Tim 3,16-17).

Papa Benedikt XVI. prigodom svoje posjete Hrvatskoj 4. lipnja 2011. godine rekao je predstavnicima hrvatskog javnog i vjerskog života u HNK da je savjest temelj slobodnog i pravednog društva. "Kvaliteta društvenog i građanskog života, kvaliteta demokracije dobrim dijelom ovise o tomu "kritičkom" čimbeniku, odnosno savjesti, o tome kako se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje. Ako se savjest ograniči u subjektivni okvir, u koji se smješta religiju i moral, onda kriza zapada nema lijeka, Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se naprotiv savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost".

Kako se odgaja savjest?

Savjest zahtjeva oblikovanje i obrazovanje. Sv. Pavao kaže: "Preobrazujte se obnavljanjem svoje pameti da mognete razabrati što je volja Božja, što je dobro, Bogu milo, savršeno" (Rim 12, 2). Zato u odgoju savjesti čovjek mora biti spreman mijenjati svoje mišljenje i shvaćanja. Savjest može zakržljati, može ju se pogaziti, iskriviti tako da jedva govori. Šutnja savjesti može postati smrtonosna bolest čitave jedne civilizacije. (Papa Benedikt XVI.).

Bolnu i istinitu rečenicu izrekao je Kolakowski: "Kada Boga nema u moralnosti, onda nema ni čovječnosti". Današnja situacija u svijetu, posebno ekonomska kriza koja je zahvatila svijet, posljedica je otupljene savjesti i relativizma koji se sve više nameće svijetu. Otupljeni osjećaj za moral ima daleko veću opasnost od gospodarskih šteta. Gospodarske štete u svijetu u stvari su posljedica otupljene savjesti.

Poštovana gospodo časnici, Polaznici Ratne škole, braćo i sestre! Uz sabiranje znanja veoma je važno napredovati u moralnom smislu i njegovati svoju savjest. Vaša škola nosi ime dvojice velikana, koji su dali posebno obilježje u povijesti i kulturi. To su sv. Josip i ban Josip Jelačić. Ban Josip Jelačić se nadahnjivao na sv. Josipu i njemu se molio. Zato je bio čovjek savjesti. Ban je podigao ovu kapelu u čast sv. Josipa da mu se obraćaju pokoljenja, da se na njemu nadahnjuju kao čovjeku savjesti i vjere.

Čestitajući vam Dan škole želim vam da, dok stječete vojničke vještine i skupljate znanje, u isto vrijeme napredujete i u oblikovanju svoje savjesti. Takve od vas očekuje narod i Domovina. Time ćete najbolje pokazati da se demokracija, sloboda i blagostanje društva i države grade na odgovornosti. Budite nam pokazatelji puta za izrastanje društva na vrijednostima koje ostaju i kadre su izdržati velika iskušenja i oskudice.

Neka vam sveti Josip bude učitelj srca, pameti i duše. Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Arhiva vijesti

Linkovi