Vijesti

Svečano obilježena 23. obljetnica osnivanja ATJ Lučko

Subota, 07. 09. 2013.

www.mup.hr

www.mup.hr

U sjedištu Antiterorističke jedinice Lučko, pred mnoštvom okupljenih uzvanika, obitelji poginulih, gostiju, dužnosnika i djelatnika MUP-a aktivnih i umirovljenih pripadnika specijalne policije, danas je svečano obilježena 23. obljetnica osnivanja ove najelitnije hrvatske postrojbe.

Na kraju svečanosti, a prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima ATJ Lučko, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac služio je svetu misu. Govoreći u svojoj propovijedi o obilježavanju pojedinih godišnjica osnutka specijalnih i vojnih formacija tijekom Domovinskog rata, biskup je zaključio kako takve obljetnice nemaju za cilj tek da ih se usput spomene, kao i osobe koje su u njih bile uključene, već im je cilj da se iz njih izvuku važne pouke. Pouke o mučeničkoj smrti koju su podnijeli hrvatski branitelji zbog ideala slobode, mira i prvenstveno ljubavi prema svome narodu.

Svečanosti su nazočili zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ratni ministar  Ivan Jarnjak, stožerni general u mirovini Josip Lucić, domaćini svečanosti: zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko Mladen Grgić, predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugi.

Na današnji dan 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko postala je prva oružana formacija za posebne namjene tadašnje novostvorene hrvatske Vlade i temelj za ustroj hrvatske specijalne policije u cjelini. Neprijeporna je činjenica da je ova Jedinica, čiji su pripadnici sudjelovali u svim akcijama i operacijama na svim bojištima tijekom Domovinskog rata, dala neizmjeran doprinos u stvaranju hrvatske države i pobjedi u Domovinskom ratu iznijevši tada najteži dio obrane, prošavši najteži ratni put. Tim putem, od 1990. godine do završetka Domovinskog rata prošlo je oko 350 pripadnika jedinice, nošenih domoljubljem, hrabrošću, čašću i odanošću, a njih 14 položilo je svoje živote na oltar Domovine. Njima, kao i još trinaestorici pripadnika ATJ Lučko koji su hrabro i časno obavljajući svoj posao poginuli, stradali ili umrli do danas, svi prisutni u minuti tišine uputili su svoje misli odavši im počast i svoju zahvalnost.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Alen Klabot istaknuo je kako je danas dan sjećanja na njih: „Dužnost nam je da njihovu žrtvu ne zaboravimo nikada, bez obzira na to što nosi danas i sutra. Stoga posebno danas ovdje pozdravljam njihove majke, očeve i obitelji.“

Ističući kako je žrtva poginulih suboraca utkana u naš mir i budućnost naše djece, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko Mladen Grgić zahvalio je obiteljima poginulih što su Hrvatskoj podarili takve sinove junake. Podsjetio je u svom obraćanju na velike i ponosne dane i nebrojene borbene zadatke koje je Antiteroristička jedinica Lučko odrađivala na svim dijelovima napadnute Domovine, počevši od uspostavljanja javnog reda i mira, zadaća osiguranja, preko oduzimanja oruža od bivše JNA te naoružavanja i obučavanja jedinica iz kojih je kasnije nastala Hrvatska vojska pa sve do neposrednih borbenih zadataka od početka do samog kraja rata.

U ime ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade RH Ranka Ostojića okupljenima se prigodno obratio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Naglasio je kako su ratna vremena dio slavne i časne povijesti na kojoj mlađi pripadnici Jedinice moraju graditi svoj ljudski i profesionalni integritet. Ravnatelj se posebno osvrnuo na mirnodopski put ATJ Lučko obilježen, kako je naveo, još većim profesionalizmom, ozbiljnošću, odlučnošću i požrtvovnošću kod izvršenja svih zadaća. „Upravo ste u obavljanju najsloženijih i najzahtjevnijih zadaća poput uhićenja počinitelja najtežih kaznenih djela, deaktiviranja i uništavanja eksplozivnih naprava do najsloženijih policijskih operacija, rješavanja složenih otmica i talačkih situacija, kriznih situacija visokog rizika i kompleksnih akcija spašavanja, ljestvicu postavili vrlo visoko. Koliko visoko govori i činjenica kako ste na nedavnoj zajedničkoj vježbi s američkim kolegama pokazali da ste uz rame najelitnijim svjetskim specijalnim postrojbama. Upravo to pokazuje da su danas pripadnici ATJ Lučko u prvom redu izvrsno obučeni policajci, vrsni stručnjaci, vješti i odvažni pripadnici snaga specijalne policije“, istaknuo je ravnatelj napomenuvši kako i nadalje očekuje da svoju potvrđenu vrhunsku uvježbanost, profesionalnost, vještine i znanja pripadnici ove jedinice nastave potvrđivati  kroz sudjelovanje u međunarodnim misijama u kriznim područjima diljem svijeta, svjedočeći tako o profesionalnosti, osposobljenosti, ali i odlučnosti i etičnosti hrvatske policije.

„Iako za pripadnike Jedinice i uopće sve policajke i policajce, članstvo u Europskoj uniji donosi nove mogućnosti obuke i suradnje, isto tako taj novi europski kontekst, stavlja nas pred nove sigurnosne izazove. U tom smislu uvjeren sam da će za njih, poznavajući vaša dosadašnja postignuća, način rada, kvalitetu i profesionalnost, ova Jedinica kao i do sada naći adekvatna kvalitetna rješenja“, rekao je Dominić čestitavši na kraju obljetnicu svim pripadnicima ATJ Lučko.

Za iznimne rezultate u radu tijekom boravka u mirovnoj misiji u Afganistanu te radu u Jedinici, odlukom zapovjednika ATJ Lučko Alena Klabota pohvaljeni su i nagrađeni pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko: Krunoslav Zubak, Nikola Emanović, Ivan Sučić, Kristijan Majer, Hrvoje Brkljačić, Ivica Sloga i Stjepan Vučina. Njima je ovom prigodom zapovjednik Klabot uručio nagrade.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi