Vijesti

Sveta misa povodom Dana OS RH

Utorak, 28. 05. 2013.

Sveta misa povodom obilježavanja 22. obljetnice formiranja Oružanih snaga  RH,  Dana Oružanih snaga RH te Dana Hrvatske kopnene vojske, služena je danas 28. svibnja 2013. u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Svetoj misi su nazočili ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OSRH-a, general pukovnik Drago Lovrić s najbližim suradnicima te brojni drugi pripadnici Oružanih snaga RH.

"Sloboda je nešto najljepše za čovjeka i za jedan narod. Oružane snage su tu da je sačuvaju i da zajednički izgrađujemo duhovne vrijednosti koje će nas očuvati u slozi i zajedništvu", naglasio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac u propovijedi. Vojni biskup je istaknuo kako je Oružanim snaga RH povjerena sigurnost zemlje, slobode i demokracije te da ta plemenita zadaća ničim ne smije biti dovedena u pitanje. Također je istaknuo kako su hrvatski branitelji s ljubavlju branili slobodu i svoju domovinu i nisu pitali što će dobiti zauzvrat a poginuli branitelji su naša najveća svetinja a uspomenu na njihovu žrtvu treba trajno sačuvati.

Nakon mise, na Gradskom groblju „Mirogoj“ i na Krematoriju u Zagrebu položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Homilija vojnog ordinarija

U povijesti jednoga naroda ima važnih i odlučnih trenutaka, koji su postali njegova prekretnica i usmjerili narod prema novom razdoblju. Stoga se takve promjene i događaji često nazivaju povijesnima.

Jedno takvo razdoblje bilo je vrijeme devedesetih godina. Bilo je to vrijeme velikih promjena zemalja Istočne Evrope koji su živjeli pod komunističkom diktaturom. Dolaskom demokracije narod je dobio priliku da progovori o onome što je godinama u njemu tinjalo, a to su prije svega težnja i želja za slobodom. Tih se, naime, godina dogodio prijelaz iz jednostranačkog sistema u sistem višestranačke i parlamentarne demokracije. Taj val nije mimoišao niti Hrvatsku.

Razumljivo je da je takav val izazvao veliko oduševljenje hrvatskoga naroda u domovini i u iseljeništvu, jer su se ispunile riječi hrvatskog pjesnika Ivana Gundulića koji je spjevao pjesmu o slobodi: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga višnji nam Bog do, uzroče istini od naše sve slave, uresu jedini od ove Dubrave, sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi ne mogu biti plata tvoj čistoj ljepoti".

Nakon mnogo godina narod je konačno mogao izraziti svoju volju. Treba istaknuti da se tada nije nikom prijetilo i nije se tražilo nikakvo oružje. Jednostavno se željelo biti slobodan i živjeti svoju slobodu u miru sa svim ljudima bez obzira na narodnost i vjeru, u ravnopravnosti i međusobnom poštovanju.

Nisu li sve te promjene bile odgovor neba na tolike molitve, trpljenja i stradanja našega hrvatskoga naroda, čije su kosti bile posijane " po šumama i gorama". Bogu hvala, da je došlo vrijeme slobode da im se može odati barem počast i dostojno ih sahraniti.

I kad su došle demokratske promjene trebalo je prihvatiti volju hrvatskoga naroda koji se opredijelio za demokraciju, za slobodu. I umjesto da su takvu odluku podržale demokratske zemlje, što je bilo za očekivati, to je pravo bilo uskraćeno hrvatskome narodu.

Nakon svih pokušaja da se dođe do mirnog i kulturnog rješenja, kao što se s pravom očekuje od kulturnih naroda, Hrvatskoj je, nažalost, nametnut pravi agresorski rat, vođen pod parolom "spaljene zemlje".

Crkva je tih dana, kao i uvijek, nastojala iznositi svoja načela, tumačeći odnose među ljudima i narodima, kako bi dala svoj doprinos u smirivanju situacije i mirnog rješenja. No, bilo je uzalud. Zašto? Ne smijemo zaboraviti da je 45 godina povlaštenog bezboštva, ostavilo duboki trag u savjestima ljudi, posebno agresora, koji je predvođen svojim vođama imao druge kriterije, suprotne Božjim načelima.

U Evanđelju nalazimo principe koji su uvijek trajni i vrijedni, uvijek novi, koji ne zastarijevaju i uvijek nužni. Oni su sigurni temelj suživota u nacionalnoj i međunarodnoj zajednici. Papa Ivan XXIII. sažeo je te principe na: istinu, pravednost, slobodu i ljubav. To su 4 najvažnija stupa u gradnji društvene i nacionalne zajednice. Isključuju svako nasilje i svaku mržnju: osobnu, obiteljsku, nacionalnu, klasnu i vjersku. Ne zna se koji je od njih važniji. Ako se jednog od njih izbaci, zgrada se povjerenja ruši.

Mržnja je izvor nasilja i uzrok zločina protiv čovjeka. Božja Riječ glasi: "Tko ne ljubi, ostaje u smrti. Tkogod mrzi brata svoga, ubojica je" (1 Iv 3,14-15).

Glas naroda koji se opredijelio na demokratskim izborima nije se poštivao, štoviše, kao odgovor došla je pobuna protiv zakonite vlasti. I ta je pobuna izazvala strah i nemir, koji se pretvorio u otvorenu agresiju.

Hrvatskoj nije drugo preostalo nego da se brani. Mnogi mladići i djevojke devedesetih godina priključivali su se policiji i vojsci, spremni da obrane zemlju od agresora.

Početkom l990. godine na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu stasala je prva grupa redarstvenika koji su s ponosom nosili hrvatski grb na svojim kapama. U isto vrijeme ustrojavaju se širom hrvatske prve postrojbe koje su bile temelj Zbora narodne garde, buduće hrvatske vojske. Može se reći da je u godinu dana bila ustrojena Hrvatska vojska, spremna preuzeti sve zadaće u obrani i oslobađanju cjelokupnog hrvatskog prostora.

Na poticaj vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana naši su biskupi kao i provincijali raznih Redova i Družbi dali svoje svećenike kako bi bili na duhovnoj pomoći našim braniteljima u cilju očuvanja duhovnih vrijednosti u ratnim neprilikama; kako bi sačuvali svoje dostojanstvo i bili nalik na hrvatske vojnike u povijesti kojih je resila hrabrost, nesebičnost, poštovanje i ljubav prema čovjeku, spremnost obraniti dom i domovinu, uz cijenu vlastitog života.

Svećenici su slavili svetu misu na bojišnicama, tumačili Riječ Božju, dijelili sakramente. U međuvremenu se prišlo sustavnoj organizaciji dušobrižništva prema standardima NATO pakta, čija smo članica.

Slaveći danas Dan oružanih snaga RH i Dan hrvatske kopnene vojske, Riječ nam Božja daje na razmišljanje izvadak iz knjige Sirahove i evanđelje po Marku. Prvo čitanje izvadak je iz starozavjetne knjige Sirahove. Sirah je bio veoma privržen bogoštovlju i moralist veoma zabrinut za bogoštovlje i vršenje Božjega Zakona sa svim dodatnim propisima i pravilima pravednosti i ljubavi. Opsluživanje Zakona je kao duhovno bogoslužje. Pisac se pjesnički izražava: "Tko vrši zapovijedi Božje, prinosi žrtve pričesnice. Tko uzvraća ljubav prema bližnjemu, prinosi "brašneni cvijet". Tko daje milostinju, prinosi žrtvu zahvalnicu" itd. Sirah potiče ljude da sve što čine neka to proizlazi iz dubine njihova srca, a ne da ih ljudi vide. Samo Bog poznaje tajne ljudskoga srca, koji će nam platiti po našim djelima. Drugim riječima, valja se odreći svega što bi nas moglo udaljiti od ljubavi prema Bogu.

Na toj liniji nalazi se i današnje evanđelje. Petar je rekao Isusu: "Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo primiti zato?" Isus mu reče: "Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili polja poradi mene i poradi Evanđelje, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko: kuće, braću, i sestre, i majke, i djecu, i polja- i u budućem vijeku život vječni". Sve ovo treba shvatiti duhovno a ne doslovno. Isus završava riječima: "A mnogi prvi bit će posljednji, i posljednji prvi". Tko su ti prvi? To su Židovi kojima je najprije naviješteno evanđelje. Ali "prvi" su i apostoli, i svi oni koji su na položajima, i svaki kršćanin. Treba paziti da svojim vladanjem ne budemo na sudu posljednji.

Obilježavajući danas obljetnicu Dana oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske možemo reći da su hrvatski branitelji s ljubavlju branili svoju domovinu, svoju slobodu, i nisu pitali što će oni za to za uzvrat dobiti i tko će bti prvi među njima? Nadali su se da će ova zemlja čuvati i sačuvati memoriju na njihovu smrt i svoju budućnost. Ginuli su, jer su htjeli do kraja obraniti nedužnu domovinu. I danas, kad se nalazimo u mirnim vremenima, u slobodi, valja i dalje izgrađivati Hrvatsku, predajući se do kraja za nju, i ne pitati koliko će mi ona dati, ili ne daj Bože potkradati je i tako uskraćivati drugima najosnovnija prava na jedan normalan ljudski život. Želimo je i dalje izgrađivati jer je sloboda nešto najljepše za čovjeka i narod. Zato su tu i oružane snage da je očuvaju i da zajednički izgrađujemo duhovne vrijednosti koje će nas očuvati u slozi i zajedništvu.

Oružane snage RH imaju dužnost uložiti svoje intelektualno i moralno znanje da budu na braniku svjesnih i odgovornih ljudi, kojima je povjerena sigurnost zemlje, slobode i demokracije. Ova plemenita zadaća ničim ne treba biti dovedena u pitanje. Odgoj kadrova u Oružanim snagama RH, izbor zapovjednika i izvršavanje zadataka, imaju biti pokazatelj etičkih i duhovnih vrijednosti, bez kojih nema objektivnog pristupa slobodi i vrijednostima hrvatskog naroda.

Stalo mi je, kao vojnom biskupu, da se visoko cijeni higijena savjesti u hrvatskim oružanim snagama. Stalo mi je da se posveti pažnja i ukaže njega duhovnoj i sveukupnoj formaciji OS u RH. Duboko sam uvjeren da tako misle svi oni koji ljube ovu zemlju i kojima je povjereno njezino dobro.

Slaveći sv. misu uključimo u nju sve poginule branitelje i nestale. Neka njihova smrt bude zalogom naše sretnije budućnosti! Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi