Vijesti

Sveta misa povodom Dana OS RH

Utorak, 28. 05. 2013.

Sveta misa povodom obilježavanja 22. obljetnice formiranja Oružanih snaga  RH,  Dana Oružanih snaga RH te Dana Hrvatske kopnene vojske, služena je danas 28. svibnja 2013. u crkvi Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Svetoj misi su nazočili ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OSRH-a, general pukovnik Drago Lovrić s najbližim suradnicima te brojni drugi pripadnici Oružanih snaga RH.

"Sloboda je nešto najljepše za čovjeka i za jedan narod. Oružane snage su tu da je sačuvaju i da zajednički izgrađujemo duhovne vrijednosti koje će nas očuvati u slozi i zajedništvu", naglasio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac u propovijedi. Vojni biskup je istaknuo kako je Oružanim snaga RH povjerena sigurnost zemlje, slobode i demokracije te da ta plemenita zadaća ničim ne smije biti dovedena u pitanje. Također je istaknuo kako su hrvatski branitelji s ljubavlju branili slobodu i svoju domovinu i nisu pitali što će dobiti zauzvrat a poginuli branitelji su naša najveća svetinja a uspomenu na njihovu žrtvu treba trajno sačuvati.

Nakon mise, na Gradskom groblju „Mirogoj“ i na Krematoriju u Zagrebu položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Homilija vojnog ordinarija

U povijesti jednoga naroda ima važnih i odlučnih trenutaka, koji su postali njegova prekretnica i usmjerili narod prema novom razdoblju. Stoga se takve promjene i događaji često nazivaju povijesnima.

Jedno takvo razdoblje bilo je vrijeme devedesetih godina. Bilo je to vrijeme velikih promjena zemalja Istočne Evrope koji su živjeli pod komunističkom diktaturom. Dolaskom demokracije narod je dobio priliku da progovori o onome što je godinama u njemu tinjalo, a to su prije svega težnja i želja za slobodom. Tih se, naime, godina dogodio prijelaz iz jednostranačkog sistema u sistem višestranačke i parlamentarne demokracije. Taj val nije mimoišao niti Hrvatsku.

Razumljivo je da je takav val izazvao veliko oduševljenje hrvatskoga naroda u domovini i u iseljeništvu, jer su se ispunile riječi hrvatskog pjesnika Ivana Gundulića koji je spjevao pjesmu o slobodi: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo, dar u kom sva blaga višnji nam Bog do, uzroče istini od naše sve slave, uresu jedini od ove Dubrave, sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi ne mogu biti plata tvoj čistoj ljepoti".

Nakon mnogo godina narod je konačno mogao izraziti svoju volju. Treba istaknuti da se tada nije nikom prijetilo i nije se tražilo nikakvo oružje. Jednostavno se željelo biti slobodan i živjeti svoju slobodu u miru sa svim ljudima bez obzira na narodnost i vjeru, u ravnopravnosti i međusobnom poštovanju.

Nisu li sve te promjene bile odgovor neba na tolike molitve, trpljenja i stradanja našega hrvatskoga naroda, čije su kosti bile posijane " po šumama i gorama". Bogu hvala, da je došlo vrijeme slobode da im se može odati barem počast i dostojno ih sahraniti.

I kad su došle demokratske promjene trebalo je prihvatiti volju hrvatskoga naroda koji se opredijelio za demokraciju, za slobodu. I umjesto da su takvu odluku podržale demokratske zemlje, što je bilo za očekivati, to je pravo bilo uskraćeno hrvatskome narodu.

Nakon svih pokušaja da se dođe do mirnog i kulturnog rješenja, kao što se s pravom očekuje od kulturnih naroda, Hrvatskoj je, nažalost, nametnut pravi agresorski rat, vođen pod parolom "spaljene zemlje".

Crkva je tih dana, kao i uvijek, nastojala iznositi svoja načela, tumačeći odnose među ljudima i narodima, kako bi dala svoj doprinos u smirivanju situacije i mirnog rješenja. No, bilo je uzalud. Zašto? Ne smijemo zaboraviti da je 45 godina povlaštenog bezboštva, ostavilo duboki trag u savjestima ljudi, posebno agresora, koji je predvođen svojim vođama imao druge kriterije, suprotne Božjim načelima.

U Evanđelju nalazimo principe koji su uvijek trajni i vrijedni, uvijek novi, koji ne zastarijevaju i uvijek nužni. Oni su sigurni temelj suživota u nacionalnoj i međunarodnoj zajednici. Papa Ivan XXIII. sažeo je te principe na: istinu, pravednost, slobodu i ljubav. To su 4 najvažnija stupa u gradnji društvene i nacionalne zajednice. Isključuju svako nasilje i svaku mržnju: osobnu, obiteljsku, nacionalnu, klasnu i vjersku. Ne zna se koji je od njih važniji. Ako se jednog od njih izbaci, zgrada se povjerenja ruši.

Mržnja je izvor nasilja i uzrok zločina protiv čovjeka. Božja Riječ glasi: "Tko ne ljubi, ostaje u smrti. Tkogod mrzi brata svoga, ubojica je" (1 Iv 3,14-15).

Glas naroda koji se opredijelio na demokratskim izborima nije se poštivao, štoviše, kao odgovor došla je pobuna protiv zakonite vlasti. I ta je pobuna izazvala strah i nemir, koji se pretvorio u otvorenu agresiju.

Hrvatskoj nije drugo preostalo nego da se brani. Mnogi mladići i djevojke devedesetih godina priključivali su se policiji i vojsci, spremni da obrane zemlju od agresora.

Početkom l990. godine na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu stasala je prva grupa redarstvenika koji su s ponosom nosili hrvatski grb na svojim kapama. U isto vrijeme ustrojavaju se širom hrvatske prve postrojbe koje su bile temelj Zbora narodne garde, buduće hrvatske vojske. Može se reći da je u godinu dana bila ustrojena Hrvatska vojska, spremna preuzeti sve zadaće u obrani i oslobađanju cjelokupnog hrvatskog prostora.

Na poticaj vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana naši su biskupi kao i provincijali raznih Redova i Družbi dali svoje svećenike kako bi bili na duhovnoj pomoći našim braniteljima u cilju očuvanja duhovnih vrijednosti u ratnim neprilikama; kako bi sačuvali svoje dostojanstvo i bili nalik na hrvatske vojnike u povijesti kojih je resila hrabrost, nesebičnost, poštovanje i ljubav prema čovjeku, spremnost obraniti dom i domovinu, uz cijenu vlastitog života.

Svećenici su slavili svetu misu na bojišnicama, tumačili Riječ Božju, dijelili sakramente. U međuvremenu se prišlo sustavnoj organizaciji dušobrižništva prema standardima NATO pakta, čija smo članica.

Slaveći danas Dan oružanih snaga RH i Dan hrvatske kopnene vojske, Riječ nam Božja daje na razmišljanje izvadak iz knjige Sirahove i evanđelje po Marku. Prvo čitanje izvadak je iz starozavjetne knjige Sirahove. Sirah je bio veoma privržen bogoštovlju i moralist veoma zabrinut za bogoštovlje i vršenje Božjega Zakona sa svim dodatnim propisima i pravilima pravednosti i ljubavi. Opsluživanje Zakona je kao duhovno bogoslužje. Pisac se pjesnički izražava: "Tko vrši zapovijedi Božje, prinosi žrtve pričesnice. Tko uzvraća ljubav prema bližnjemu, prinosi "brašneni cvijet". Tko daje milostinju, prinosi žrtvu zahvalnicu" itd. Sirah potiče ljude da sve što čine neka to proizlazi iz dubine njihova srca, a ne da ih ljudi vide. Samo Bog poznaje tajne ljudskoga srca, koji će nam platiti po našim djelima. Drugim riječima, valja se odreći svega što bi nas moglo udaljiti od ljubavi prema Bogu.

Na toj liniji nalazi se i današnje evanđelje. Petar je rekao Isusu: "Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom. Što ćemo primiti zato?" Isus mu reče: "Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili polja poradi mene i poradi Evanđelje, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko: kuće, braću, i sestre, i majke, i djecu, i polja- i u budućem vijeku život vječni". Sve ovo treba shvatiti duhovno a ne doslovno. Isus završava riječima: "A mnogi prvi bit će posljednji, i posljednji prvi". Tko su ti prvi? To su Židovi kojima je najprije naviješteno evanđelje. Ali "prvi" su i apostoli, i svi oni koji su na položajima, i svaki kršćanin. Treba paziti da svojim vladanjem ne budemo na sudu posljednji.

Obilježavajući danas obljetnicu Dana oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske možemo reći da su hrvatski branitelji s ljubavlju branili svoju domovinu, svoju slobodu, i nisu pitali što će oni za to za uzvrat dobiti i tko će bti prvi među njima? Nadali su se da će ova zemlja čuvati i sačuvati memoriju na njihovu smrt i svoju budućnost. Ginuli su, jer su htjeli do kraja obraniti nedužnu domovinu. I danas, kad se nalazimo u mirnim vremenima, u slobodi, valja i dalje izgrađivati Hrvatsku, predajući se do kraja za nju, i ne pitati koliko će mi ona dati, ili ne daj Bože potkradati je i tako uskraćivati drugima najosnovnija prava na jedan normalan ljudski život. Želimo je i dalje izgrađivati jer je sloboda nešto najljepše za čovjeka i narod. Zato su tu i oružane snage da je očuvaju i da zajednički izgrađujemo duhovne vrijednosti koje će nas očuvati u slozi i zajedništvu.

Oružane snage RH imaju dužnost uložiti svoje intelektualno i moralno znanje da budu na braniku svjesnih i odgovornih ljudi, kojima je povjerena sigurnost zemlje, slobode i demokracije. Ova plemenita zadaća ničim ne treba biti dovedena u pitanje. Odgoj kadrova u Oružanim snagama RH, izbor zapovjednika i izvršavanje zadataka, imaju biti pokazatelj etičkih i duhovnih vrijednosti, bez kojih nema objektivnog pristupa slobodi i vrijednostima hrvatskog naroda.

Stalo mi je, kao vojnom biskupu, da se visoko cijeni higijena savjesti u hrvatskim oružanim snagama. Stalo mi je da se posveti pažnja i ukaže njega duhovnoj i sveukupnoj formaciji OS u RH. Duboko sam uvjeren da tako misle svi oni koji ljube ovu zemlju i kojima je povjereno njezino dobro.

Slaveći sv. misu uključimo u nju sve poginule branitelje i nestale. Neka njihova smrt bude zalogom naše sretnije budućnosti! Amen.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Arhiva vijesti

Linkovi