Vijesti

Svetkovina Marije Bogorodice u Vojnom ordinarijatu

Utorak, 01. 01. 2013.

tekst: Ika; foro: G. Miškić

tekst: Ika; foro: G. Miškić

Misno slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice u kapeli Vojnog ordinarijata 1. siječnja predvodio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac u koncelebraciji s biskupskim vikarom za pastoral don Josipom Stanićem, SDB i vojnim kapelanom kapelanije Gospe Snježne fra Markom Medom, TOR. U propovijedi fra Medo je, među ostalim, poručio: započinje nova godina, nemojmo se pouzdavati u tajna učenja ili magiju kako bi u njima pronašli pomoć i svjetlo, potražimo ih u Bogu i samo u Bogu. Uz svetkovinu svete Marije Bogorodice pozvao je da pred sobom imamo Marijin primjer.

Homilija fra Marka Mede

Prvo čitanje je blagoslov; poziv Bogu da svojim licem obasja svoj narod i zaštiti ga. Tu je poziv i nama: započinje nova godina nemojmo se pouzdavati u tajna učenja ili magiju kako bi u njima pronašli pomoć i svjetlo; (po)tražimo ih u Bogu i samo u Bogu. Danas je, nažalost, toliko rašireno utjecanje okultnim silama i „vjera“ u isprazne kultove, čak se proširila i mrska (odvratna, odurna, gnusna) „pobožnost“ đavlu. To je znak iskrivljenih savjesti. To je kazna suvremene oholosti, koja se, ne želeći priznati pravoga Boga i istinsko Svjetlo, glupo sagiba pred čudnim kultovima koji zatim muče (rastaču) čovjeka.

Vratimo se Gospodinu, zazovimo njegovo ime! Na pragu nove godine darujmo jedni drugima dar blagoslova, tj. riječ koja izlazi iz čista srca i postaje molitva i ljubav (milosrđe) za onoga koji živi pored nas.

Evanđelje nam pokazuje put blagoslova; to je put koji vodi u Betlehem; put koji su prešli pastiri u poniznosti hoda koji vodi do Božje poniznosti. Naime, Bog je već među nama. Bog je već učinio korak kako bi nam došao u susret. Bog je u našoj povijesti. Bog je postao čovjekom: ovdje je! Mi smo ti koji moramo zakoračiti prema njemu: mi smo ti koji se moramo otvoriti kako bi ušlo Svjetlo i obasjalo naš život. Ali kako?

Pogledajmo Mariju. Ona se čini šutljivom ženom. Evanđelje kaže: „Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.“ (Lk 2,17-19)

Marija sluša! Sluša jer je ponizna! Sluša jer je njezino srce slobodno, čisto. Primijetite: u Navještenju Marija govori malo ali bitno; U Betlehemu ne izgovara nijednu riječ; u Kani vrlo malo riječi; u javnom životu i pod križem niti jednu riječ!

Zašto? Zato što je Marija žena koja voli slušati, žena koja je pripravna (spremna, pozorna) na sve znakove Božje volje kako bi svakodnevno obnovila radosno da svoje poslušnosti.

Uostalom, htjeli ili ne htjeli, svi smo poslušni nekome ili nečemu: ima onih koji su poslušni vlastitom egoizmu, neki vlastitoj taštini; ima onih koji su poslušni idolima promjenjive mode…

Marija je poslušna Bogu! Kakav kvalitativni skok! Kakva velika pouka mudrosti! Marija je doista izabrala najbolji dio! Bit će to velika milost i za nas ako, u ovoj novoj godini, uspijemo činiti (živjeti) kao i Marija!

Kaže još Evanđelje: „Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno.“ (Lk 2,20)

Čini se da je Marijin Veliča ušao u srca pastira; naime radost se nalazi uvijek i samo onda kada smo na koljenima i kada priznamo da smo stvoreni za Boga, stvoreni da Ga tražimo, stvoreni da Ga ljubimo. Majka Božja (Bogorodica) nas poučava svemu ovome ne umješnošću riječi već rječitošću života i primjera.

Dana 25. prosinca 1886. Paul Claudel je ušao u Crkvu Notre – Dame u Prizu: mladi pisac još ne vjeruje, ali traži. Onaj tko traži, postao je ponizan, a poniznost je Božja zemlja. Paul Claudel je čuo zbor kako pjeva Veliča: radosni Marijin hvalospjev, hvalospjev nade siromasima svih vremena. Mladić je najednom bio ganut, prosvijetljen i razumio je da mu one riječi pokazuju put radosti. Povjerovao je i doživio obraćenje.

Marija, u betlehemskoj štalici, s Djetetom Isusom u krilu, slika je radosti, najveće radosti.

Naime, kada je Bog prisutan (kad vjerujemo Bogu) može se živjeti i u bijednom stanu i biti zadovoljan; kada je Bog prisutan možemo biti jako siromašni i vrlo zadovoljni poput svetoga Franje Asiškog; kada je Bog prisutan, možemo biti i bolesni i puni radosti i nade poput Benedette Bianchi – Porro.

Zašto danas ima toliko žalosti (tuge)? Zato što nedostaje Bog, odbacili smo ga, a onda se, prije ili kasnije, javlja pustoš (bijeda, jad, turobnost) života koji je sveden na štalu u kojoj nema Krista. Blagostanjem se ne rješava problem radosti: problem radosti se rješava samo vjerom u Boga.

Na kraju krajeva, zašto se toliko proširio fenomen droge među našim mladima? Zato što im nedostaju vrijednosti, nemaju radosti ni volje za životom: prazni su jer nemaju Boga!

„Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.“ (Lk 2,21)

Evo Marije na putu poslušnosti Božjem zakonu preko teških putova ljudske povijesti. Marija nije bila pošteđena napora; nije imala manje žrtve; Marija nije imala popust na bol. Ne! Biti Majkom Božjom za nju je podrazumijevalo (značilo) slijediti Božji put! A Božji put ide od Betlehema do Kalvarije. Tijekom ovoga puta Marija nije oklijevala niti trenutka: Bilo je to hodočašće vjere, posvećujući svaki dan svoga života. Vjera ju je hranila radošću: uvijek! Dan Uskrsnuća za nju nije bio iznenađenje; u srcu je predosjećala aleluju pobjede.

Sada smo mi na putu. Ovo je trenutak naše vjere. Dopustimo da nas vodi Marijin primjer: primjer Gospodinove Majke, Žene koja je pobijedila oholost (ponos) i shvatila (razumjela) da je vrijeme put koji nas odvodi k Bogu.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji (07. 12. 2017.)

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije  

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi