Vijesti

Svetkovina nebeske zaštitnice Vojne biskupije - poruka vojnog biskupa

Ponedjeljak, 01. 08. 2011.

I ova je godina, bilo po onim sadržajima koji se svake godine iznova žive, bilo po onim događanjima koji su posebnost baš ovog vremena i trenutka, godina milosti Božje za svakog čovjeka. Vjernici to znaju i od toga sa zahvalnošću žive. Među mnogim razlozima, zbog kojih se mi u Ordinarijatu trebamo i možemo radovati, usmjeravam vam pažnju na za nas znakovita događanja. Vjerujem da zajedno s vama, braćo i sestre u Kristu, dijelim neizrecivu radost zbog pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj. Jednako tako držim da nam je zajednički ponos što smo već započeli jubilarnu petnaestu godinu od utemeljenja naše biskupije. Godišnjom ćemo proslavom svečano obilježiti blagdan naše zaštitnice Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnoga Zavjeta, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Naša iskrena zahvalnost svoje utemeljenje nalazi u slobodi koju radosno i ponosno živimo prije svega zbog milosti Božje, a odmah potom zbog uloga naših hrabrih branitelja, odanih narodu i domovini.

Još je uvijek u nama svježe sjećanje na posjet pape Benedikta XVI. Domovini i Zagrebu, narodu i Crkvi, vjernicima katolicima i svim ljudima dobre volje. Bogatstvo susreta očitovano u gestama i riječima, učinjenim i izgovorenim, obogaćuje i raduje. U ovom smo posjetu, prije svega doživjeli još jedan izraz naklonosti rimskog prvosvećenika našem narodu i domovini, što tako skladno i upečatljivo iznova potvrđuje stoljetno prijateljstvo Hrvata i Petrovih nasljednika. Papa je to osobno posvjedočio oproštajnim govorom: razlog je moje radosti što sam vidio koliko je danas još uvijek živa kršćanska predaja u vašem narodu. (…) Rukom sam je dotaknuo osobito u toplom dočeku što mi ga je narod iskazao (…) prepoznajući u posjetu Petrova nasljednika, onoga koji dolazi utvrditi braću u vjeri.

Pažljivo smo slušali papine riječi. Vjerujem da ih ozbiljno promišljamo te, temeljem njih, usmjeravamo vlastito djelovanje. Iako bi se mogli i trebali zadržati na svakom detalju iz papinih govora, evociram tek neke naglaske iz njihovih sadržaja.

Govor o savjesti, središnja je tema papina obraćanja okupljenima u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i svima drugima koji su događanje pratili putem TV ekrana, kao i onima koji imaju mudrosti uzeti i čitati zapisani tekst. Savjest je u tom govoru prije svega predstavljena kao traganje za istinom, ali jednako tako i hod u istini, te istinska zauzetost za opće dobro: savjest (...) je temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini (...) Kvaliteta društvenog i građanskog života, kvaliteta demokracije dobrim dijelom ovise o tom “kritičkom čimbeniku”, odnosno savjesti, o tome kako je se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje (...) Ako se (...) savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima (...) onda ima nade za budućnost. (...) Oblikovanjem savjesti Crkva daje društvu svoj dragocjeni prinos.

Vjernici (…) su zapravo pozvani da (…) velikodušno žive (…) vodeći se načelima socijalnog nauka Crkve za istinsku laičnost, za socijalnu pravdu, za obranu života i obitelji, za slobodu vjere i odgoja.

U govoru mladima na Trgu bana Josipa Jelačića naglasak je stavljen na otkrivanje smisla postojanja. Papa usmjerava razmišljanje uzimajući citat iz Ivanova Evanđelja u kojem Isus, obraćajući se svojim učenicima pita: Što tražite? (Iv 1, 38) To pitanje, ističe Sveti Otac, nadilazi vrijeme i prostor, zahtijeva od svakoga (…) da se otvori životu i traži pravi put. Papa jednakom jasnoćom nastavlja: i evo ono što iznenađuje: Kristov glas i vama ponavlja isto pitanje: Što tražite? (...) Potpuno poštujući vašu slobodu, on se približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. (...) Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu!

Usmjerava nas nadalje papa da je na nama, osnaženima ovim prijateljstvom, svjedočiti radost susreta s njim koji (nas) uvijek prati, i zove (…) živjeti u pouzdanju i nadi. Gospodin Isus (…) jasno kaže da hod s njime zahtijeva zalaganje i osobnu žrtvu, ali se isplati!

Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života, i radosni smo da ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje.

Slaveći svetu misu na hipodromu, Benedikt XVI. progovara o prevažnoj temi za život Crkve i naroda. Govor o vrijednosti i važnosti obitelji potaknut je koliko slavljenjem Prvoga nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, toliko, ili štoviše, previranjima na društvenoj i pravnoj podlozi, koja idu više protiv te temeljne institucije negoli u njenu korist. Papa otvoreno upozorava: Moramo nažalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti (…) i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; (...) Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu. Uz riječ Crkve, veoma je važno i svjedočenje te zauzetost kršćanskih obitelji, vaše konkretno svjedočanstvo, posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskoga života od začeća do njegova prirodnoga skončanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece. (…) Budite hrabri! Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu (…) Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno (…) radujte se (…) otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti (…)

Dragi hrvatski kršćani, osjećajte se pozvanima naviještati evanđelje cijelim svojim bićem; osjetite snagu Gospodnje riječi: ‘Pođite i učinite mojim učenicima sve narode’ (Mt 28, 19). Djevica Marija, Kraljica Hrvata, neka vas uvijek prati na tom putu!

Na kraju svoga pohoda Crkvi hrvatskoj, u govoru pripremljenom za oproštajnu svečanost stoje zapisane riječi: U ovo vrijeme, kad se čini da nedostaju čvrsta i sigurna uporišta, neka kršćani, ujedinjeni “zajedno u Kristu”, ugaonom kamenu, mognu poput duše nacije, nastaviti izgrađivati državu pomažući joj u razvoju i boljitku.

Upravo ove zadnje citirane papine riječi povezuju nas s još jednim radosnim sadržajem koji živimo mi koji pripadamo Ordinarijatu. Naime, povodom jubilarne petnaeste godine od utemeljenja naše biskupije, kao i stjecajem povijesnih okolnosti, naša je radost osnažena činjenicom da je papa Benedikt XVI. blagoslovio kamen temeljac Glavne crkve – katedrale Vojnog ordinarijata. I dok tražimo načine ostvarenja materijalne izgradnje naše crkve, s radošću se sjećamo svih onih koji su tvorili i pridonosili izgradnji vjerničke zajednice pod okriljem Vojnog ordinarijata i njenoj duhovnoj kakvoći. Mislim na sve one neposredne suradnike, svećenike i njihove pomoćnike, djelatnike odjela kao i mnoge druge koji su od prvih dana duhovne skrbi radili na ostvarenju Kraljevstva Božjega među braniteljima, hrvatskim policajcima i vojnicima. Nadasve su mi u mislima i molitvama dobri i dragi ljudi što su stvarali i stvorili uvijete da Crkva u našoj domovini uopće ima mogućnost slobodnog djelovanja. Oni su svojom hrabrošću i žrtvovanjem izborili slobodu naroda, domovine, i svakog dobronamjernog čovjeka u njoj. Zbog njih, vojsku i policiju koje kroče hrvatskim tlom, uistinu ponosni, možemo zvati svojima. Dragi branitelji, čestitam vam vaš i naš blagdan.

Slaveći blagdan Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta ne mogu ne podsjetiti vas na riječi blaženog Alojzija Stepinca koje je i papa istakao u zagrebačkoj katedrali pred svećenicima, redovnicima i redovnicama, upućujući ih svima nama: Ili jesmo ili nismo. Što drugo ako ne svjedoci ljepote života u zajedništvu s Gospodinom, koja svoje utemeljenje nalazi upravo u krsnom zavjetu što ga na krštenju u naše ime dadoše naši roditelji i kumovi, a osobito ga potvrdismo primajući sakrament krizme, te ga razvijamo snažeći se Euharistijom i svagdanjim trudom oko dobra u osobnom i zajedničkom, privatnom i profesionalnom životu.

Zazivajući zagovor nebeske zaštitnice našeg Ordinarijata, čiji se blagdan sretno stapa s Danom domovinske zahvalnosti ponavljam papine riječi blagoslova: Neka Djevica Marija bdije nad povijesnim putom naše domovine.

Mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u RH

U Zagrebu, 2. srpnja 2011., na blagdan Presvetog Srca Marijina

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi