Vijesti

Svetkovina nebeske zaštitnice Vojne biskupije - poruka vojnog biskupa

Ponedjeljak, 01. 08. 2011.

I ova je godina, bilo po onim sadržajima koji se svake godine iznova žive, bilo po onim događanjima koji su posebnost baš ovog vremena i trenutka, godina milosti Božje za svakog čovjeka. Vjernici to znaju i od toga sa zahvalnošću žive. Među mnogim razlozima, zbog kojih se mi u Ordinarijatu trebamo i možemo radovati, usmjeravam vam pažnju na za nas znakovita događanja. Vjerujem da zajedno s vama, braćo i sestre u Kristu, dijelim neizrecivu radost zbog pohoda Svetoga Oca Hrvatskoj. Jednako tako držim da nam je zajednički ponos što smo već započeli jubilarnu petnaestu godinu od utemeljenja naše biskupije. Godišnjom ćemo proslavom svečano obilježiti blagdan naše zaštitnice Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnoga Zavjeta, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Naša iskrena zahvalnost svoje utemeljenje nalazi u slobodi koju radosno i ponosno živimo prije svega zbog milosti Božje, a odmah potom zbog uloga naših hrabrih branitelja, odanih narodu i domovini.

Još je uvijek u nama svježe sjećanje na posjet pape Benedikta XVI. Domovini i Zagrebu, narodu i Crkvi, vjernicima katolicima i svim ljudima dobre volje. Bogatstvo susreta očitovano u gestama i riječima, učinjenim i izgovorenim, obogaćuje i raduje. U ovom smo posjetu, prije svega doživjeli još jedan izraz naklonosti rimskog prvosvećenika našem narodu i domovini, što tako skladno i upečatljivo iznova potvrđuje stoljetno prijateljstvo Hrvata i Petrovih nasljednika. Papa je to osobno posvjedočio oproštajnim govorom: razlog je moje radosti što sam vidio koliko je danas još uvijek živa kršćanska predaja u vašem narodu. (…) Rukom sam je dotaknuo osobito u toplom dočeku što mi ga je narod iskazao (…) prepoznajući u posjetu Petrova nasljednika, onoga koji dolazi utvrditi braću u vjeri.

Pažljivo smo slušali papine riječi. Vjerujem da ih ozbiljno promišljamo te, temeljem njih, usmjeravamo vlastito djelovanje. Iako bi se mogli i trebali zadržati na svakom detalju iz papinih govora, evociram tek neke naglaske iz njihovih sadržaja.

Govor o savjesti, središnja je tema papina obraćanja okupljenima u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i svima drugima koji su događanje pratili putem TV ekrana, kao i onima koji imaju mudrosti uzeti i čitati zapisani tekst. Savjest je u tom govoru prije svega predstavljena kao traganje za istinom, ali jednako tako i hod u istini, te istinska zauzetost za opće dobro: savjest (...) je temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini (...) Kvaliteta društvenog i građanskog života, kvaliteta demokracije dobrim dijelom ovise o tom “kritičkom čimbeniku”, odnosno savjesti, o tome kako je se shvaća i o tome koliko se ulaže u njezino oblikovanje (...) Ako se (...) savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima (...) onda ima nade za budućnost. (...) Oblikovanjem savjesti Crkva daje društvu svoj dragocjeni prinos.

Vjernici (…) su zapravo pozvani da (…) velikodušno žive (…) vodeći se načelima socijalnog nauka Crkve za istinsku laičnost, za socijalnu pravdu, za obranu života i obitelji, za slobodu vjere i odgoja.

U govoru mladima na Trgu bana Josipa Jelačića naglasak je stavljen na otkrivanje smisla postojanja. Papa usmjerava razmišljanje uzimajući citat iz Ivanova Evanđelja u kojem Isus, obraćajući se svojim učenicima pita: Što tražite? (Iv 1, 38) To pitanje, ističe Sveti Otac, nadilazi vrijeme i prostor, zahtijeva od svakoga (…) da se otvori životu i traži pravi put. Papa jednakom jasnoćom nastavlja: i evo ono što iznenađuje: Kristov glas i vama ponavlja isto pitanje: Što tražite? (...) Potpuno poštujući vašu slobodu, on se približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. (...) Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu!

Usmjerava nas nadalje papa da je na nama, osnaženima ovim prijateljstvom, svjedočiti radost susreta s njim koji (nas) uvijek prati, i zove (…) živjeti u pouzdanju i nadi. Gospodin Isus (…) jasno kaže da hod s njime zahtijeva zalaganje i osobnu žrtvu, ali se isplati!

Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života, i radosni smo da ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje.

Slaveći svetu misu na hipodromu, Benedikt XVI. progovara o prevažnoj temi za život Crkve i naroda. Govor o vrijednosti i važnosti obitelji potaknut je koliko slavljenjem Prvoga nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji, toliko, ili štoviše, previranjima na društvenoj i pravnoj podlozi, koja idu više protiv te temeljne institucije negoli u njenu korist. Papa otvoreno upozorava: Moramo nažalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti (…) i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; (...) Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu. Uz riječ Crkve, veoma je važno i svjedočenje te zauzetost kršćanskih obitelji, vaše konkretno svjedočanstvo, posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskoga života od začeća do njegova prirodnoga skončanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece. (…) Budite hrabri! Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu (…) Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno (…) radujte se (…) otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti (…)

Dragi hrvatski kršćani, osjećajte se pozvanima naviještati evanđelje cijelim svojim bićem; osjetite snagu Gospodnje riječi: ‘Pođite i učinite mojim učenicima sve narode’ (Mt 28, 19). Djevica Marija, Kraljica Hrvata, neka vas uvijek prati na tom putu!

Na kraju svoga pohoda Crkvi hrvatskoj, u govoru pripremljenom za oproštajnu svečanost stoje zapisane riječi: U ovo vrijeme, kad se čini da nedostaju čvrsta i sigurna uporišta, neka kršćani, ujedinjeni “zajedno u Kristu”, ugaonom kamenu, mognu poput duše nacije, nastaviti izgrađivati državu pomažući joj u razvoju i boljitku.

Upravo ove zadnje citirane papine riječi povezuju nas s još jednim radosnim sadržajem koji živimo mi koji pripadamo Ordinarijatu. Naime, povodom jubilarne petnaeste godine od utemeljenja naše biskupije, kao i stjecajem povijesnih okolnosti, naša je radost osnažena činjenicom da je papa Benedikt XVI. blagoslovio kamen temeljac Glavne crkve – katedrale Vojnog ordinarijata. I dok tražimo načine ostvarenja materijalne izgradnje naše crkve, s radošću se sjećamo svih onih koji su tvorili i pridonosili izgradnji vjerničke zajednice pod okriljem Vojnog ordinarijata i njenoj duhovnoj kakvoći. Mislim na sve one neposredne suradnike, svećenike i njihove pomoćnike, djelatnike odjela kao i mnoge druge koji su od prvih dana duhovne skrbi radili na ostvarenju Kraljevstva Božjega među braniteljima, hrvatskim policajcima i vojnicima. Nadasve su mi u mislima i molitvama dobri i dragi ljudi što su stvarali i stvorili uvijete da Crkva u našoj domovini uopće ima mogućnost slobodnog djelovanja. Oni su svojom hrabrošću i žrtvovanjem izborili slobodu naroda, domovine, i svakog dobronamjernog čovjeka u njoj. Zbog njih, vojsku i policiju koje kroče hrvatskim tlom, uistinu ponosni, možemo zvati svojima. Dragi branitelji, čestitam vam vaš i naš blagdan.

Slaveći blagdan Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta ne mogu ne podsjetiti vas na riječi blaženog Alojzija Stepinca koje je i papa istakao u zagrebačkoj katedrali pred svećenicima, redovnicima i redovnicama, upućujući ih svima nama: Ili jesmo ili nismo. Što drugo ako ne svjedoci ljepote života u zajedništvu s Gospodinom, koja svoje utemeljenje nalazi upravo u krsnom zavjetu što ga na krštenju u naše ime dadoše naši roditelji i kumovi, a osobito ga potvrdismo primajući sakrament krizme, te ga razvijamo snažeći se Euharistijom i svagdanjim trudom oko dobra u osobnom i zajedničkom, privatnom i profesionalnom životu.

Zazivajući zagovor nebeske zaštitnice našeg Ordinarijata, čiji se blagdan sretno stapa s Danom domovinske zahvalnosti ponavljam papine riječi blagoslova: Neka Djevica Marija bdije nad povijesnim putom naše domovine.

Mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u RH

U Zagrebu, 2. srpnja 2011., na blagdan Presvetog Srca Marijina

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...