Vijesti

“U Bogu smo pozvani na pobjedu”

Ponedjeljak, 01. 02. 2016.

Korizmena poruka msgr. Jurja Jezerinca

U Bogu smo pozvani na pobjedu

Dragi svećenici, pomoćnici i djelatnici, koji ste u poslanju i službi Vojne biskupije, poštovani djelatnici Ministarstva obrane, vojnici, dočasnici i časnici Oružanih snaga, poštovani djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i policije Republike Hrvatske, dragi vjernici koji ste mi povjereni u duhovnoj i pastoralnoj skrbi, na početku smo korizme, razdoblja bliže priprave za blagdan Uskrsa. Njen pomalo neobičan naziv dolazi od latinske riječi quadragesima – četrdesetnica. U Bibliji se taj pojam, kao znakovit i bremenit broj, rabi, uz ostalo, i za oznaku posta (40 dana). Uz korizmu je, dakle, vezan post, pa je nazivamo i razdobljem (vremenom) pokore. Želi se izraziti da u čovjeku, u nama ljudima, ima nešto buntovno, nesređeno, što djeluje razorno pa to treba pokoriti postom i molitvom. A, ne učini li to, čovjek se izlaže pogibli da ugrozi samoga sebe, zajedništvo s ljudima i odnos s Bogom.

Radostan susret s Bogom

Na sam spomen izraza „korizma“ najčešće nam sljedeće misli i pojmovi padaju na pamet: post, odricanje, pokora, patnja i napast. Logična posljedica takvih misli je neraspoloženje, odbojnost, možda i potajna i prikrivena želja da se što prije završi ovo mučno razdoblje koje kao da jedva sadržava nešto od lijepe evanđeoske radosne vijesti. Bila bi šteta kada bismo u takvom tmurnom raspoloženju započeli korizmeni hod, milosno vrijeme obraćenja i pokore. Temeljna poruka korizme nije žalost zbog bespomoćnosti, već radost pobjede. Kršćanin ne treba korizmu shvaćati kao grčevitu borbu nego kao osoban i radostan susret s Bogom. Susret s Bogom zahtijeva iskrenost i poniznost. Korizma je poziv da pripravimo srce za drugačije raspoloženje: pokušajmo jednim smjelim obratom misliti na korizmu kao na vrijeme intenzivne radosti prepuno otajstvenih obećanja.

Svaki se čovjek rađa u nekoj zajednici, užoj ili široj, u obitelji i društvu, u njoj raste i razvija se, postaje malo pomalo svjesnim i slobodnim čovjekom. Promatrano pak s druge strane, obitelj i društvo bogate se, napreduju i jačaju zdravim snagama koje dolaze od pojedinaca, od njihove dobrote i ljubavi, zrelosti i plemenitosti. Gdje tog dotoka zdravih snaga nema, rastače se i obitelj i društvo. Razmišljajući o tome, dobro je uočiti kako se sazrijevanje ljudske osobe, čovjeka, kao i obitelji i društva, ne može odijeliti od stanja i zbivanja koja vladaju u posve određenom vremenu. Ima nešto što se naziva „duhom vremena“. Tu se negdje nalaze pitanja koja bi trebala, u ovoj korizmi, izbiti u prvi plan i zaokupiti naše misli, želje, htijenja i osjećaje. Hoćemo li ova pitanja uočiti, dobro ih raščlaniti, vjerno i iskreno pravo prosuditi te kako ćemo se postaviti i za njihova rješenja založiti, o tome će ovisiti hoćemo li u tome rasti, sazrijevati, postajati boljim ljudima ili ćemo se u svome ljudskom i vjerničkom dostojanstvu srozavati, razarati sebe, svoje bližnje s kojima živimo. Nije, dakle, u korizmi riječ samo o tome hoćemo li postiti i moliti, nego o tome što ćemo istaknuti kao neophodnu zadaću svoga obraćenja u čije ćemo se rješavanje uključiti, pozivajući pritom u pomoć Boga, obraćajući mu se svojom iskrenošću i potvrđujući tu iskrenost svojom spremnošću na pokoru, post i molitvu, na obraćenje. Prizivati Boga u pomoć znači biti svjestan svoje ograničenosti.

Zajedništvo s Bogom u vječnosti

U korizmu, na Čistu srijedu, ulazimo obredom posipanja pepelom. Posipajući nas pepelom po glavi, svećenik govori: „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!“ U novije vrijeme ove se riječi zamjenjuju drugima: „Obrati se, čovječe, i vjeruj evanđelju!“ Ovu promjenu neki objašnjavaju time što prvi izričaj djeluje sumorno i obeshrabrujuće, za neke premalo kršćanski, dok se drugi izričaj čini puno bližim Isusovu duhu. Ima u tome istine, ali ni istinu prvoga izričaja ne smijemo i ne možemo olako mimoići. Temeljna je istina našega života istina o našoj prolaznosti i ograničenosti. Naš je život ograničen i tu istinu ne možemo prikrivati nego je moramo prihvatiti. Pošto to učinimo, možemo shvatiti što zapravo znači Isusov poziv: „Obratite se i vjerujte evanđelju!“ Obratiti se predstavlja poziv: promijenite svoje shvaćanje, nemojte se ograničiti samo na vrijednosti ovoga svijeta, jer ćete u svojoj ograničenosti i u njoj potonuti. Povjerujte u Radosnu vijest (a to znači evanđelje) – to jest Božju poruku, kako ima izlaza iz ograničenosti ovoga života, iz tjeskobe grijeha i besmisla. Izlaz je u postignuću i ostvarenju zajedništva s Bogom. Prema tome, naš zemaljski život nije najviša vrijednost. Najviša ovozemaljska vrijednost je dostojanstvo ljudske osobe koja se cijelim svojim bićem može odlučiti za zajedništvo s Bogom. Zemaljski ćemo život – i sve vrijednosti ovoga svijeta – jednoga dana ostaviti, a preostat će nam zajedništvo s Bogom koje će nas iz ograničena i prolazna svijeta prevesti u neprolazan život zajedništva u Božjoj ljubavi. Čovjekova je veličina u tome što može postati svjesnim te istine i što se cijelim svojim bićem može za nju odlučiti. Učini li to, u njemu se rađa sloboda i svijest odgovornosti upravo za ovaj život, ali ne kako bi se on produljio i sačuvao, nego kako bi se stavio u službu ljudskog dostojanstva i zajedništva s Bogom.

Stvarna slika Boga

Ako otvorimo svoj um i srce Evanđelju tada se pred našim duhovnim očima ocrtava slika Boga koji strastveno voli čovjeka i o tome bi ga, u vremenu korizme, htio svakako uvjeriti. Bog se zaklinje na sebe, ponavlja svoja obećanja, poziva se na bezbroj vidljivih znakova kojima potvrđuje da ljubi čovjeka, svakog čovjeka, štoviše sva živa bića, i ne želi da se i jedan od njih izgubi. Već i ova skica mogla bi biti dovoljna da u ovogodišnju korizmu krenemo na drugačiji način. Bog nas ljubi, svakog čovjeka, ovaj svijet i njegovi smo, spreman je zbog nas činiti i čuda.

Neka stoga prva poruka naše korizme bude da za vjernika nema slučajnosti, već da nas nosi strujanje Božje ljubavi. Ako to znamo i ako si to posvijestimo, tada će našu dušu ispuniti povjerenje, zahvala i ljubav.

Druga radosna poruka korizme: korizma je pobjeda dobra nad zlim. Istina, početak korizme započinje s opisom Isusova napastovanja, ali u evanđelju to nije neka velika vijest, to je samo okvir za nešto puno važnije. Pravi naglasak pronaći ćemo u jednoj rečenici evanđelja: „Potom ga je sotona napustio i anđeli ga služahu“ (Mk 1, 13). Cjelokupni ljudski, kršćanski, vjernički život na neki je način sadržan u ovoj sažetoj rečenici. Isus je preuzeo na sebe naš život, postao je suputnik naših putovanja u dobru i zlu. Zato se usudimo ovu riječ primijeniti na sebe.

Mnogo puta možda se i nama učini kao da je ovaj život poput prašume, kao da živimo među zvijerima, kao da su se svi urotili protiv nas i kao da se svi trude upropastiti nas. Ali to je samo dijelom istina. Istina je da na svijetu postoje lavlje pećine u koje bacaju nedužne ljude poput Danijela, kako to čitamo u Starom zavjetu; postoje bezdušni razbojnici koji pljačkaju dobrodušne putnike, slično onako kako se dogodilo u prispodobi o milosrdnom Samarijancu u Novom zavjetu; postoje vojnici okrutnog srca koji se izruguju nedužnom slično onako kako su činili rimski vojnici s Isusom; postoje silnici koji razapinju na križ pravednika, ali postoje i dobri ljudi koji nam povijaju rane poput Samarijanca čije se dobrote spomenemo svaki put kad čitamo taj dio Novog zavjeta; dobre žene koje nas prate na našem križnom - životnom putu, suosjećajne žene poput Veronike koje nam brišu suze, ili vjerne poput Marije; pouzdani prijatelji i odane majke koje stoje u podnožju našeg križa. „Svijet je pun divljih zvijeri“ – reći ćemo u ogorčenosti. „Svijet je pun anđela koji skrbe za nas“ – poručuje nam evanđelje, a preko njega i korizmeno vrijeme. Neka to bude izazov i poziv, ujedno i zadatak za korizmeno razmišljanje i obraćenje: nastojmo oko sebe primijetiti dobro koje svjedoči o Božjoj dobroti, ljubavi koja nam zrcali njegovu ljubav, anđele koje nam on šalje: istovremeno nastojmo i mi sami postati anđelima koji prema drugima zrače radosnu korizmenu poruku da nas Bog ljubi.

Korizma je duhovno vježbalište

Ipak, bit će korisno obratiti pozornost na činjenicu da je korizma ipak poziv na pokajanje, na odricanje, na uvježbavanje kreposti, na okopavanje vlastitog srca i rada na sebi. Korizma je poziv da postanemo osjetljivi prema svojoj osobnoj duhovnoj stvarnosti, prema Bogu i bratu čovjeku. Ona nas stavlja u središte i zbilju našeg života i postavlja nam sasvim određena pitanja: kamo ide moj životni put, vode li me moje odluke prema Bogu, ili me sve više udaljuju od njega? Evanđelje koje govori o Isusovom napastovanju upozorava nas da u svačijem životu postoje takve zapreke koje mogu naš život odvesti u slijepu ulicu. Ali, kao što je Isus iz napasti izašao kao pobjednik, tako smo i mi pozvani na pobjedu uvjereni da smo je u stanju postići snagom Božjom, u ime našeg Gospodina Isusa Krista. To je radosna poruka korizmenog vremena.

Dragi vojnici i policajci, dragi vjernici Vojne biskupije, želim vam dobar korizmeni boj, kako biste kroz to, darovano nam vrijeme, uz Božju milost, stekli vještine potrebne za svakodnevni hod s Bogom i otkrivali radosti takva odnosa, radosti pobjednika.

Msgr. Juraj Jezerinac, apostolski administrator Vojnog ordinarijata u RH

U Zagrebu, 25. siječnja 2016., na blagdan Obraćenja sv. Pavla

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Arhiva vijesti

Linkovi