Vijesti

“U Bogu smo pozvani na pobjedu”

Ponedjeljak, 01. 02. 2016.

Korizmena poruka msgr. Jurja Jezerinca

U Bogu smo pozvani na pobjedu

Dragi svećenici, pomoćnici i djelatnici, koji ste u poslanju i službi Vojne biskupije, poštovani djelatnici Ministarstva obrane, vojnici, dočasnici i časnici Oružanih snaga, poštovani djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i policije Republike Hrvatske, dragi vjernici koji ste mi povjereni u duhovnoj i pastoralnoj skrbi, na početku smo korizme, razdoblja bliže priprave za blagdan Uskrsa. Njen pomalo neobičan naziv dolazi od latinske riječi quadragesima – četrdesetnica. U Bibliji se taj pojam, kao znakovit i bremenit broj, rabi, uz ostalo, i za oznaku posta (40 dana). Uz korizmu je, dakle, vezan post, pa je nazivamo i razdobljem (vremenom) pokore. Želi se izraziti da u čovjeku, u nama ljudima, ima nešto buntovno, nesređeno, što djeluje razorno pa to treba pokoriti postom i molitvom. A, ne učini li to, čovjek se izlaže pogibli da ugrozi samoga sebe, zajedništvo s ljudima i odnos s Bogom.

Radostan susret s Bogom

Na sam spomen izraza „korizma“ najčešće nam sljedeće misli i pojmovi padaju na pamet: post, odricanje, pokora, patnja i napast. Logična posljedica takvih misli je neraspoloženje, odbojnost, možda i potajna i prikrivena želja da se što prije završi ovo mučno razdoblje koje kao da jedva sadržava nešto od lijepe evanđeoske radosne vijesti. Bila bi šteta kada bismo u takvom tmurnom raspoloženju započeli korizmeni hod, milosno vrijeme obraćenja i pokore. Temeljna poruka korizme nije žalost zbog bespomoćnosti, već radost pobjede. Kršćanin ne treba korizmu shvaćati kao grčevitu borbu nego kao osoban i radostan susret s Bogom. Susret s Bogom zahtijeva iskrenost i poniznost. Korizma je poziv da pripravimo srce za drugačije raspoloženje: pokušajmo jednim smjelim obratom misliti na korizmu kao na vrijeme intenzivne radosti prepuno otajstvenih obećanja.

Svaki se čovjek rađa u nekoj zajednici, užoj ili široj, u obitelji i društvu, u njoj raste i razvija se, postaje malo pomalo svjesnim i slobodnim čovjekom. Promatrano pak s druge strane, obitelj i društvo bogate se, napreduju i jačaju zdravim snagama koje dolaze od pojedinaca, od njihove dobrote i ljubavi, zrelosti i plemenitosti. Gdje tog dotoka zdravih snaga nema, rastače se i obitelj i društvo. Razmišljajući o tome, dobro je uočiti kako se sazrijevanje ljudske osobe, čovjeka, kao i obitelji i društva, ne može odijeliti od stanja i zbivanja koja vladaju u posve određenom vremenu. Ima nešto što se naziva „duhom vremena“. Tu se negdje nalaze pitanja koja bi trebala, u ovoj korizmi, izbiti u prvi plan i zaokupiti naše misli, želje, htijenja i osjećaje. Hoćemo li ova pitanja uočiti, dobro ih raščlaniti, vjerno i iskreno pravo prosuditi te kako ćemo se postaviti i za njihova rješenja založiti, o tome će ovisiti hoćemo li u tome rasti, sazrijevati, postajati boljim ljudima ili ćemo se u svome ljudskom i vjerničkom dostojanstvu srozavati, razarati sebe, svoje bližnje s kojima živimo. Nije, dakle, u korizmi riječ samo o tome hoćemo li postiti i moliti, nego o tome što ćemo istaknuti kao neophodnu zadaću svoga obraćenja u čije ćemo se rješavanje uključiti, pozivajući pritom u pomoć Boga, obraćajući mu se svojom iskrenošću i potvrđujući tu iskrenost svojom spremnošću na pokoru, post i molitvu, na obraćenje. Prizivati Boga u pomoć znači biti svjestan svoje ograničenosti.

Zajedništvo s Bogom u vječnosti

U korizmu, na Čistu srijedu, ulazimo obredom posipanja pepelom. Posipajući nas pepelom po glavi, svećenik govori: „Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!“ U novije vrijeme ove se riječi zamjenjuju drugima: „Obrati se, čovječe, i vjeruj evanđelju!“ Ovu promjenu neki objašnjavaju time što prvi izričaj djeluje sumorno i obeshrabrujuće, za neke premalo kršćanski, dok se drugi izričaj čini puno bližim Isusovu duhu. Ima u tome istine, ali ni istinu prvoga izričaja ne smijemo i ne možemo olako mimoići. Temeljna je istina našega života istina o našoj prolaznosti i ograničenosti. Naš je život ograničen i tu istinu ne možemo prikrivati nego je moramo prihvatiti. Pošto to učinimo, možemo shvatiti što zapravo znači Isusov poziv: „Obratite se i vjerujte evanđelju!“ Obratiti se predstavlja poziv: promijenite svoje shvaćanje, nemojte se ograničiti samo na vrijednosti ovoga svijeta, jer ćete u svojoj ograničenosti i u njoj potonuti. Povjerujte u Radosnu vijest (a to znači evanđelje) – to jest Božju poruku, kako ima izlaza iz ograničenosti ovoga života, iz tjeskobe grijeha i besmisla. Izlaz je u postignuću i ostvarenju zajedništva s Bogom. Prema tome, naš zemaljski život nije najviša vrijednost. Najviša ovozemaljska vrijednost je dostojanstvo ljudske osobe koja se cijelim svojim bićem može odlučiti za zajedništvo s Bogom. Zemaljski ćemo život – i sve vrijednosti ovoga svijeta – jednoga dana ostaviti, a preostat će nam zajedništvo s Bogom koje će nas iz ograničena i prolazna svijeta prevesti u neprolazan život zajedništva u Božjoj ljubavi. Čovjekova je veličina u tome što može postati svjesnim te istine i što se cijelim svojim bićem može za nju odlučiti. Učini li to, u njemu se rađa sloboda i svijest odgovornosti upravo za ovaj život, ali ne kako bi se on produljio i sačuvao, nego kako bi se stavio u službu ljudskog dostojanstva i zajedništva s Bogom.

Stvarna slika Boga

Ako otvorimo svoj um i srce Evanđelju tada se pred našim duhovnim očima ocrtava slika Boga koji strastveno voli čovjeka i o tome bi ga, u vremenu korizme, htio svakako uvjeriti. Bog se zaklinje na sebe, ponavlja svoja obećanja, poziva se na bezbroj vidljivih znakova kojima potvrđuje da ljubi čovjeka, svakog čovjeka, štoviše sva živa bića, i ne želi da se i jedan od njih izgubi. Već i ova skica mogla bi biti dovoljna da u ovogodišnju korizmu krenemo na drugačiji način. Bog nas ljubi, svakog čovjeka, ovaj svijet i njegovi smo, spreman je zbog nas činiti i čuda.

Neka stoga prva poruka naše korizme bude da za vjernika nema slučajnosti, već da nas nosi strujanje Božje ljubavi. Ako to znamo i ako si to posvijestimo, tada će našu dušu ispuniti povjerenje, zahvala i ljubav.

Druga radosna poruka korizme: korizma je pobjeda dobra nad zlim. Istina, početak korizme započinje s opisom Isusova napastovanja, ali u evanđelju to nije neka velika vijest, to je samo okvir za nešto puno važnije. Pravi naglasak pronaći ćemo u jednoj rečenici evanđelja: „Potom ga je sotona napustio i anđeli ga služahu“ (Mk 1, 13). Cjelokupni ljudski, kršćanski, vjernički život na neki je način sadržan u ovoj sažetoj rečenici. Isus je preuzeo na sebe naš život, postao je suputnik naših putovanja u dobru i zlu. Zato se usudimo ovu riječ primijeniti na sebe.

Mnogo puta možda se i nama učini kao da je ovaj život poput prašume, kao da živimo među zvijerima, kao da su se svi urotili protiv nas i kao da se svi trude upropastiti nas. Ali to je samo dijelom istina. Istina je da na svijetu postoje lavlje pećine u koje bacaju nedužne ljude poput Danijela, kako to čitamo u Starom zavjetu; postoje bezdušni razbojnici koji pljačkaju dobrodušne putnike, slično onako kako se dogodilo u prispodobi o milosrdnom Samarijancu u Novom zavjetu; postoje vojnici okrutnog srca koji se izruguju nedužnom slično onako kako su činili rimski vojnici s Isusom; postoje silnici koji razapinju na križ pravednika, ali postoje i dobri ljudi koji nam povijaju rane poput Samarijanca čije se dobrote spomenemo svaki put kad čitamo taj dio Novog zavjeta; dobre žene koje nas prate na našem križnom - životnom putu, suosjećajne žene poput Veronike koje nam brišu suze, ili vjerne poput Marije; pouzdani prijatelji i odane majke koje stoje u podnožju našeg križa. „Svijet je pun divljih zvijeri“ – reći ćemo u ogorčenosti. „Svijet je pun anđela koji skrbe za nas“ – poručuje nam evanđelje, a preko njega i korizmeno vrijeme. Neka to bude izazov i poziv, ujedno i zadatak za korizmeno razmišljanje i obraćenje: nastojmo oko sebe primijetiti dobro koje svjedoči o Božjoj dobroti, ljubavi koja nam zrcali njegovu ljubav, anđele koje nam on šalje: istovremeno nastojmo i mi sami postati anđelima koji prema drugima zrače radosnu korizmenu poruku da nas Bog ljubi.

Korizma je duhovno vježbalište

Ipak, bit će korisno obratiti pozornost na činjenicu da je korizma ipak poziv na pokajanje, na odricanje, na uvježbavanje kreposti, na okopavanje vlastitog srca i rada na sebi. Korizma je poziv da postanemo osjetljivi prema svojoj osobnoj duhovnoj stvarnosti, prema Bogu i bratu čovjeku. Ona nas stavlja u središte i zbilju našeg života i postavlja nam sasvim određena pitanja: kamo ide moj životni put, vode li me moje odluke prema Bogu, ili me sve više udaljuju od njega? Evanđelje koje govori o Isusovom napastovanju upozorava nas da u svačijem životu postoje takve zapreke koje mogu naš život odvesti u slijepu ulicu. Ali, kao što je Isus iz napasti izašao kao pobjednik, tako smo i mi pozvani na pobjedu uvjereni da smo je u stanju postići snagom Božjom, u ime našeg Gospodina Isusa Krista. To je radosna poruka korizmenog vremena.

Dragi vojnici i policajci, dragi vjernici Vojne biskupije, želim vam dobar korizmeni boj, kako biste kroz to, darovano nam vrijeme, uz Božju milost, stekli vještine potrebne za svakodnevni hod s Bogom i otkrivali radosti takva odnosa, radosti pobjednika.

Msgr. Juraj Jezerinac, apostolski administrator Vojnog ordinarijata u RH

U Zagrebu, 25. siječnja 2016., na blagdan Obraćenja sv. Pavla

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi