Vijesti

Ukrajinsko vojno hodočašće u Zarwanycu

Nedjelja, 15. 09. 2013.

tekst i foto: V. Mandura

tekst i foto: V. Mandura

U Zarwanyci, nacionalnom marijanskom svetištu u Ukrajini, 14. i 15. rujna 2013. održano je 5. sveukrajinsko vojno hodočašće. Ukrajinski vojni biskup Mychail Koltun pozvao je Vojni ordinarijat u RH, i mene osobno, da budemo gosti u njihovom slavlju. S njim se već godinama susrećemo na hodočašćima i raznim konferencijama diljem Europe. U dogovoru s VO-om odlučeno je da se pridružim hodočasnicima u Zarwanyci. 

Prvo što me je zanimalo bila je povijest svetišta i gdje se ono točno nalazi što nije bilo jednostavno saznati. Taj problem riješio sam kroz kontakt sa kurijom njemačkog vojnog dušobrižništva jer su oni već godinama sudjelovali na hodočašću. Zarwanyca je selo u podnožju Karpata, oko 180 km udaljeno od Lavova, najvećeg grada zapadne Ukrajine. Nakon toga sam dogovorio da ne putujem sam nego da još jedan pripadnik OS-a putuje zajedno sa mnom. U dogovoru sa zapovjedništvom HKOV-a u hodočašću je sudjelovao i nadnarednik Mladen Bošković koji je aktivan vjernik u župi Srca Isusova u Karlovcu. 

U četvrtak smo krenuli iz Slavonije prema prvoj postaji Lavovu udaljenom oko 1000 km. Putem nas je pratila kiša. Nakon graničnih formalnosti na mađarsko-ukrajinskoj granici ušli smo u Ukrajinu. Želim naglasiti neizmjernu ljubaznost ukrajinskih policajaca i carinika posebno nakon što su vidjeli dopis – pozivnicu. Oko 6 sati poslijepodne (u Ukrajini je sat ranije - 7) stigli smo u Lavov i nakon kraćeg telefoniranja po nas je stigla časna sestra bazilijanka koja govori hrvatski. Otišli smo do sjemeništa i bogoslovije grkokatolika lavovske oblasti. Ostao sam zatečen ljepotom, urednošću i prostranošću građevina i prostora. Nakon što smo se smjestili sestra Adriana i pomoćnik vojnog kapelana iz Lavova su nas izveli u grad i na večeru. I petak prije podne bio je predviđen za obilazak grada uz sudjelovanje u Bogoslužju u grkokatoličkoj katedrali zajedno sa kolegom vojnim kapelanom. 

Lavov je grad sa oko 900000 stanovnika. Čitav grad odiše prošlošću i arhitekturom iz vremena Habsburške monarhije. U gradu je 117 velikih crkvi. Nisi obnovljene kao što smo to naviknuti na zapadu pa i u Hrvatskoj ali me iznenadilo da je toliko sačuvanih sakralnih građevina. Vojni kapelan mi je razjasnio da sovjeti nisu srušili ni jednu crkvu. Uvjeren sam da Lavov svojim izgledom i kulturnim vrijednostima može parirati Pragu, Budimpešti… samo da se obnovi ono u što desetljećima nije ulagano. Većina grkokatoličkih crkvi u gradu su stare samostanske rimokatoličke crkve. Ovdje želim reći nešto što me iznenadilo za vrijeme putovanja. Tokom cijelog putovanja moglo se vidjeti da je standard građevina i kuća u kojima ljudi žive daleko ispod našeg u Hrvatskoj ali svugdje i u selima i u gradovima su sve crkve nove i gotovo sve sa zlatnim kupolama i tornjevima. Zlato je obilježje Božanstva u orijentalnim crkvama. Objašnjenje za takve nove i obnovljene crkve je da dijaspora neizmjerno podupire potrebe Crkve u domovini a uz to ukrajinci su jako pobožni i vezani uz svoju Crkvu.

Inače ukrajinci su većinom pravoslavci (60 %) a oko 10 % stanovništva su grkokatolici (oko pet miliona). Pravoslavci su podijeljeni u tri zajednice: najveća grupa su oni koji pripadaju Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi a postoje još Kijevski patrijarhat i oni koji su autokefalni (nisam uspio saznati razliku između ove dvije zajednice). Većinom na Krimu žive kozaci koji su većinski muslimani.

Bili smo gosti grkokatolika i iz tog ugla gledano zapad je „obećana zemlja“ s određenim rezervama prema poljacima zbog povijesti. 

Poslije podne su u Lavov stigli i gosti iz Njemačke a s njima i jedan ukrajinski svećenik koji studira u Eichstätu. On je preuzeo skrb za nas i krenuli smo na put do Zarwanyce (180 km – 4 sata zbog cesta).

Dočekani smo i smješteni u svetištu u drvenim bungalovima koji služe za prijem gostiju.

Zarwanyca je selo u podnožju jednog brežuljka na Karpatima. U toj usjeklini spajaju se šuma i jedna rječica istog imena. Tu je izgrađeno svetište koje ukrajinci nazivaju svojim Lurdom. I ako sam iskren onda je to zaista tako. Prostrano, uređeno i odiše Božjom prisutnošću. Zavjetna slika se ne nalazi ovdje u svetištu, koje je na rubu sela. nego u mjesnoj župnoj crkvi. Inače osnivanje svetišta bazira se na legendi da su mnogi ukrajinci iz svojih gradova bježali pred navalom tatara (12 st.). Na ovom mjestu je jedan kijevski monah zaspao iscrpljen od puta i usnio Bl. Djevicu Mariju. Ona mu je u snu rekla da želi da joj tu bude sagrađena crkva. Na tom mjestu je danas i jedan izvor te svetište ima svoju „svetu vodu“. Današnje svetište je sagrađeno u proteklih desetak godina i još uvijek se dotjeruje i gradi. Uz svetište je i Križni put koji vijuga šumom i brežuljkom iznad prostora svetišta. 

Sama proslava hodočašća započela je u subotu susretom sa biskupom Mychailom ispred mjesne crkve u kojoj se nalazi i zavjetna slika. Nakon što je dočekan od vojske i župnika ušli smo pred lik Majke Božje pred kojim su pjevane litanije (moledan) za sve poginule, nestale i duše u čistilištu. Zatim smo položili vijenac i cvijeće uz spomenik pokojnim pripadnicima svih ratova a koji se nalazi u blizini župne crkve. Nakon molitve uputili smo se u procesiji do svetišta. Na otvorenom oltaru je uslijedila ceremonija otvaranja hodočašća i upućena dobrodošlica gostima. Dobio sam priliku pozdraviti domaćine i uručio sam prikladan dar domaćem biskupu.

Popodne je moljen križni put, kao što mi to činimo na Mariji Bistrici ili Lurdu, ali nisu čitani tekstovi kako smo naviknuti nego je uz svaku postaju propovijedao netko drugi. Ja sam održao propovijed kod treće postaje. Samo da spomenem da je ova pobožnost trajala više od 2 sata.

U večernjim satima je služeno svečano bogoslužje koje je predvodio vojni biskup sa 60-ak svećenika koji nose razne titule i obilježja. Ne mogu reći nešto konkretnije jer sam vidio one koji nose jedan i više križeva na prsima a i one koji nose mitru na glavi. Želim samo spomenuti da je i ova liturgija trajala oko 2 sata (isto tako i glavna Sv. Misa u nedjelju). Biskup Mychail je inzistirao na tome da sudjelujemo u koncelebraciji i njihovim svećeničkim odorama s tim da smo mi gosti imali počasna mjesta uz biskupa tijekom cijelog hodočašća. 

Centralna Sv. Misa je bila u nedjelju na slobodnom. Moja procjena je da je bilo par tisuća vjernika s velikim brojem vojske. Nakon te Sv. Mise je hodočašće proglašeno zatvorenim a biskup je svima nama uručio prikladne darove. 

Ono što još želim naglasiti jest iskustvo da se grkokatolici ispovijedaju u jako velikom broju i pristupaju Sv. pričesti. To me iznenadilo ali i oduševilo. Slike ispred svećenika koji čekaju da pomire čovjeka i Boga jesu dugi redovi pobožnih i skrušenih vjernika pokajnika. 

Mislim da nije potrebno isticati ljepotu liturgijskih slavlja koja su u cijelosti pjevana prema onome što poznajemo iz istočnih Crkvi. 

Moje osobno iskustvo je da Ukrajina nije tako daleko. Ukrajinci pozitivno govore o hrvatima i smatraju nas bratskim narodom. Ako ne budem službeno sudjelovao u ovim hodočašćima onda želim svake tri godine otići do Zarwanyze Majci Božjoj reći da ju štujem i da sam sretan što je Majka Crkve i cijelog Božjeg naroda.

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

Što imaš, prodaj i idi za mnom – Mihael (12. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja-Mihael (04. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Dvadeset i peta i Dvadeset i šesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 09. 2018.)

{image:1:medium}

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Ti si pomazanik - Krist…Sin čovječji treba da mnogo trpi - Mihael (13. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti – Mihael (07. 09. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske-Mihael (30. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Osamnaesta, devetnaesta i dvadeseta nedjelja kroz godinu, Velika Gospa - Mihael (01. 08. 2018.)

{image:1:medium}

Razdijeli onima koji su posjedali koliko su god htjeli – Mihael (27. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Hajdete i vi u osamu i otpočinite malo – Mihael (19. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Poče ih slati – Mihael (12. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju – Mihael (05. 07. 2018.)

{image:1:medium}

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu - Mihael (20. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Deseta i jedanaesta nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Deveta nedjelja kroz godinu i Presveto Srce Isusovo-Mihael (01. 06. 2018.)

{image:1:medium}

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (25. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Sedma vazmena nedjelja – Mihael (10. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Šesta vazmena nedjelja i Uzašašće - Mihael (03. 05. 2018.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Peta vazmena nedjelja - Mihael (25. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta vazmena nedjelja – Mihael (19. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Gospodin nas i danas poziva (13. 04. 2018.)

Poruka splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, za Nedjelju Dobrog Pastira - 2018.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2018. (13. 04. 2018.)

{image:1:large}

Uskrsnuli Krist – nada naša

Treća vazmena nedjelja - Mihael (13. 04. 2018.)

{image:1:medium}

Poziv biskupa BK BiH na molitvu krunice (30. 03. 2018.)

Molimo i za sve ono čime će nas Bog obnoviti, ohrabriti i učiniti postojanima na našim korijenima da uvijek budemo prepoznatljivi kao kršćani.

Poruka Svetoga Oca Franje za 33. Svjetski dan mladih (29. 03. 2018.)

»Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga«(Lk 1, 30)

Druga vazmena nedjelja - Mihael (29. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (28. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Šesta korizmena nedjelja - Mihael (23. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Peta korizmena nedjelja - Mihael (13. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Četvrta korizmena nedjelja - Mihael (09. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Treća korizmena nedjelja - Mihael (01. 03. 2018.)

{image:1:medium}

Druga korizmena nedjelja - Mihael (22. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Prva korizmena nedjelja - Mihael (16. 02. 2018.)

{image:1:medium}

Moći u Crkvi: Vjerodostojnost i čuvanje (15. 02. 2018.)

Uputa Kongregacije za kauze svetih

Da ne ohladni ljubav mnogih (usp. Mt 24,12) (14. 02. 2018.)

Korizmena poslanica biskupa Josipa Mrzljaka uz „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, 26.02. – 04.03. 2018. godine

Poruka Svetog Oca Franje za korizmu 2018. (06. 02. 2018.)

»Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih« (Mt 24, 12)

Poruka pape Franje za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (02. 02. 2018.)

"Istina će vas osloboditi" (Iv 8, 32)

Uzvišenost, ljepota i snaga majčinskoga odgoja (01. 02. 2018.)

Poruka biskupa Mate Uzinića , predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, uoči Dana života 2018.(prva nedjelja u veljači).

Poruka pape Franje za 26. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2018.] (26. 01. 2018.)

""Evo ti sina!... Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi" (Iv 19, 26-27).

Siromaštvo i zajedništvo (25. 01. 2018.)

Poruka prigodom Dana posvećenog života 2018.

Primiti, zaštiti, promicati i integrirati (15. 01. 2018.)

Pismo biskupa Pere Sudara, predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, u povodu Svjetskog dana selilaca i izbjeglica

„ Dijete nam se rodilo, sin nam je darovan „ (06. 01. 2018.)

Božićna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana

Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan molitve za duhovna zvanja (07. 12. 2017.)

  Slušati, razlučivati, živjeti Gospodinov poziv

22. travnja 2018.

Poruka biskupa Josipa Mrzljaka uz Nedjelju Caritasa (06. 12. 2017.)

.

Poruka biskupa Ivice Petanjka pomorcima i ribarima za sv. Nikolu (05. 12. 2017.)

“Unutarcrkveni dijalog, suradnja i suodgovornost” (30. 11. 2017.)

Program 58. teološko-pastoralnog tjedna; Zagreb, 23. do 25. siječnja 2018.

 

“Migranti i izbjeglice - muškarci i žene u potrazi za mirom” (30. 11. 2017.)

Poruka svetoga oca Franje za 51.  Svjetski dan mira 1. siječnja 2018.

Magnum principium (20. 09. 2017.)

Apostolsko pismo u obliku motu propria vrhovnog svećenika Franje kojim se unose promjene u kan. 838 Zakonika kanonskog prava

Naše ljudsko dostojanstvo i dobrobit duboko su povezani s našom brigom za čitav stvoreni svijet (01. 09. 2017.)

Zajednička poruka pape Franje i ekumenskog patrijarha Bartolomeja prigodom proslave III. Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom svijetu, 1. rujna 2017.

Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme (01. 09. 2017.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2017./2018.

Primiti, zaštititi, promicati i integrirati migrante i izbjeglice (23. 08. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2018. (14. siječnja 2018.)

Okružno pismo biskupima o kruhu i vinu za euharistiju (18. 07. 2017.)

Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Ne ljubimo riječima, već djelima (26. 06. 2017.)

Papina poruka za 1. svjetski dan siromašnih, 19. studenoga 2017.

Misija u srcu kršćanske vjere (16. 06. 2017.)

Poruka pape Franje za Svjetski misijski dan 2017. (22. listopada)

Zajednička Izjava komisija „Iustitia et pax” BK Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije (08. 05. 2017.)

Izjava komisija „Iustitia et pax" BK BiH, HBK i SŠK

Poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2017. (16. 04. 2017.)

Zagreb, Veliki ponedjeljak 2017.

“Velika mi djela učini Svesilni!” (Lk 1, 49) (31. 03. 2017.)

Papina poruka za 32. svjetski dan mladih (9. travnja 2017.)

Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini (03. 03. 2017.)

Poslanica predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa msgr. Josipa Mrzljaka

Ne boj se jer ja sam s tobom (Iz 43, 5). Priopćivanje nade i povjerenja u našem dobu (22. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za 51. svjetski dan sredstava društvene komunikacije (28. svibnja 2017.)

Božja riječ je dar. Drugi su dar (08. 02. 2017.)

Poruka pape Franje za korizmu 2017.

“Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi” (Tit 2, 11). (19. 12. 2016.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana

U misiji pod vodstvom Duha (09. 12. 2016.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan molitve za duhovna zvanja 2017. (7. svibnja )

Ad resurgendum cum Christo (Da bi se suuskrslo s Kristom) (25. 10. 2016.)

Naputak Kongregacije za nauk vjere o pokapanju tijela preminulih i čuvanju pepela u slučaju spaljivanja

Arhiva vijesti

Linkovi

Događanja

Nedjeljne svete mise u kapeli Vojnog ordinarijata

Svake nedjelje u 10 sati 

Novi naslovi arhiva

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (78) - 2018.broj 3.(78) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2.(77) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 1.(76) - 2018.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 4. (75) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 3. (74) - 2017.

više...

Službeni vjesnik Vojnog ordinarijata

broj 2. (73) - 2017.

više...