Vijesti

VI. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelje Čudotvornoj Gospi Sinjskoj

Petak, 24. 07. 2020.

U svojem već ustaljenom terminu – zadnji petak u srpnju mjesecu – ove godine bio je to petak 24. srpnja 2020., održano je u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Šesto po redu, u nizu takvih prethodnih, okupilo je ovo Hodočašće u Gospinom sinjskom Svetištu hrvatske vojnike, policajce i branitelje kako bi Majci od Milosti iskazali svoju zahvalnost za sva primljena dobročinstva, moleći ju da im i dalje bude milostiva pomoćnica i braniteljica. Zbog epidemije korona-virusa i opasnosti s time u vezi, hodočašće je održano u brojčano reduciranom broju, uz obdržavanje svih potrebnih i propisanih mjera zaštite, sukladno važećim propisima za to nadležnih institucija.

No, smanjen broj nimalo nije umanjio atmosferu pobožnosti i sabranosti, koja je vladala za svo vrijeme hodočašće: od jutarnjih sati kad su se pripadnici hrvatske vojske, hrvatske ratne mornarice i policijski službenici iz PU splitsko-dalmatinske, PU dubrovačko-neretvanske, PU šibensko-kninske i PU zadarske, policijski službenici Interventne jedinice Split, te  Specijalne jedinice policije počeli okupljati u prostorima Svetišta pa do ranih poslijepodnevnih sati kad su se počeli razilaziti. Već u 8 30 sati ujutro pa sve do konca sv. Mise bilo je moguće pristupiti sakramentu pomirenja – sv. Ispovijedi u ispovjednom prostoru.

U 10 30 sati počela je koncelebrirana sv. Misa koju je predslavio msgr. Jure Bogdan vojni biskup u Republici Hrvatskoj, u zajedništvu s don Markom Medom generalnim vikarom Vojnog ordinarijata, fra Antom Čovom gvardijanom sinjskog Svetišta te vojnim i policijskim kapelanima iz Splita, Zadra, Šibenika, Knina i Dubrovnika. Misno slavlje je svojim pjevanjem pratila policijska klapa ''Sveti Mihovil'' Na hodočašću su sudjelovali kontraadmiral Ivo Raffanelli zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, general-bojnik Slaven Zdilar u ime Ministarstva obrane, načelnik ureda zapovjednika zapovjednik Hrvatske ratne mornarice brigadir Darko Podrug; voditelj Samostalnog odjela za potporu Vojnome ordinarijatu bojnik Ivica Krišto; u ime pak Ministarstva unutarnjih poslova Sanda Šimić Petrinjak glavna tajnica istog Ministarstva, Mario Dokmanić, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom te načelnici Policijskih uprava šibensko-kninske Ivica Kostanić, dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, koordinator hodočašća i načelnik Sektora policije u PU splitsko-dalmatinskoj  Ivica Franić, načelnik PPAP Zadar Petar Strmota te načelnik Policijske postaje Sinj Mislav Filipović-Grčić.

Msgr. Bogdan je u svojoj propovijedi istaknuo kako se ovogodišnje hodočašće održava u specifičnim prilikama koje je uzrokovala epidemija korona-virusa. On je zahvatio cijeli svijet, pa tako i našu Domovinu. Ne posustaje i iziskuje silne napore i pojedinaca i društva i države kako bi mu se stalo na kraj, kako bi se proniknula njegova struktura, pronašlo djelotvorno cjepivo, i umanjile nemile posljedice koje po zdravlje ljudi još uvijek uzrokuje. Dokaz je to, istaknuo je msgr. Bogdan, s jedne strane, naše nemoći s kojom nas je suočio u trenutku kada smo možda bili čvrstog uvjerenja da smo besprijekorno zavladali znanjima, znanošću i tehnikom… S druge pak strane uzrokovao je da se na svjetlu dana očitovala silna solidarnost i zajedništvo u međusobnoj pomoći i brizi za opće i pojedinačno dobro. Upravo to je ono što je baš u našem hrvatskom društvu tako jasno došlo do izražaja proteklih mjeseci borbe s COVIDOM-19, ali teškim posljedicama potresa  koji je nedavno pogodio naš glavni grad Zagreb. Ta je solidarnost i to zajedništvo, ta upućenost jednih na druge bila i ostala ona snaga koja nas nosi i gura naprijed i na kojoj valja graditi i koju valja brižno čuvati. Solidarnost i zajedništvo su nas nosili u teškim trenutcima Domovinskog rata, oni nas trebaju obnovljeni zamahom nositi i danas, i ove 2020. godine kad se, nadolazećeg 5. kolovoza, spremamo na obilježavanje 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije ''Oluja-95“ te Dana Domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i  Dana hrvatskih branitelja, a u našoj Vojno-redarstvenoj biskupiji i blagdana njezine Zaštitnice – Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Upravo u tom kontekstu msgr. Bogdan je, i ovom prigodom, sve pozvao:„ Draga braćo i sestre, budimo narod nade, budimo narod koji moli, budimo narod koji vjeruje u Krista Gospodina, Riječ Božju koja je tijelom postala. Ne mirimo se s umorom i s predajom pred tijekom zbivanja... To je, uvjereni smo, lijek za našu tako dramatičnu rascjepkanost i podijeljenost, i za ono očajno nezadovoljstvo kojemu u našoj Domovini svakodnevno svjedočimo. U tomu će nam Blažena Djevica Marija, koju ovdje u Sinju častimo kao našu Čudotvornu Gospu Sinjsku, biti sigurno utočište i pomoć. Ona je, kako nam je to papa  Franjo ovih dana snažno posvijestio, i Majka milosrđa, i Majka nade i Utjeha selilaca. Da bismo kao putnici u svom hodu ovim našim vremenom i ovim našim prostorom vidali rane koje nas i kao pojedince i kao društvo duboko tište, itekako smo potrebni i milosrđa i nade i utjehe!  Ona će nam sve to najbolje izmoliti, najuspješnije posredovati. Molimo se zato njoj, našoj Majci, Gospi našeg Velikoga hrvatskoga krsnog zavjeta:'Daj, Majko, milosti puna, da po Tvom zagovoru oživi Crkva i domovina. Daj da se sakupi sve što je rasuto, da se osvijesti sve što je zaboravljeno, da iz vjerne i teške prošlosti izraste vjernija i svjetlija budućnost. Bila si majka naše Crkve i našeg naroda u stoljećima kad smo se kao narod i kao Crkva rađali; bila si nam utočište u krvavim vremenima kad smo izdisali pod udarcima; bila si stijeg naših pobjeda i stalan poticaj naših obnova. Majko naše prošlosti, budi i majkom naše sadašnjosti i budućnosti. Amen.'

Prije Završnog blagoslova svim nazočnim hodočasnicima na čelu s Vojnim biskupom msgr. Jurom Bogdanom, obratio se gvardijan sinjskog Svetišta fra Ante Čovo zahvalivši im na njihovom sudjelovanju na ovom hodočašću, pa i u specifičnim okolnostima uzrokovanim epidemijom koja vlada. Utoliko više, istaknuo je gvardijan Čovo, valja istaknuti zahvalnost na ustrajnosti da se očuva započeti hodočasnički hod, sada već šesti put po redu, hrvatske vojske, policije i branitelja Gospi Sinjskoj. Ona je bila naše utočište i naša zaštitnica kroz povijest, ona je to jednako i ne manje danas, zaključio je fra Ante Čovo.

Nakon biskupova Završnog blagoslova svi su sudionici pozdravili Domovinu pjevanjem hrvatske himne ''Lijepe naša Domovino'', te su zatim ostali u zajedničkom druženju i na priređenom objedu na samostanskom dvorištu. Istodobno imali su ponovno prigode za osobnu molitvu pred Gospinom čudotvornom slikom.

I ovogodišnje hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja ponovno je očitovalo snažnu duhovnu atmosferu, ispunjenu njihovom molitvom i pjesmom, njihovim aktivnim i nesebičnim sudjelovanjem kako u prethodnim brojnim pripremama tako i u liturgijskim činima današnjeg slavlja. Sve je to, osjećalo se to svakoga trenutka, bilo prožeto molitvenim uzdahom koji se danas, iznova otkrivenom snagom, uzdizao iz hodočasničkih srdaca, otčitavao s njihovih usana i sa njihovih lica: „Najvjernija Odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!“


 

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Poče ih slati - Mihael (12. 07. 2024.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (05. 07. 2024.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (01. 07. 2024.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (26. 06. 2024.)

X. i XI. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 06. 2024.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu – Mihael (17. 05. 2024.)

Neka i oni budu jedno kao i mi! - Mihael (09. 05. 2024.)

Peta i šesta vazmena nedjelja - Mihael (26. 04. 2024.)

Pastir dobri život svoj polaže za ovce - Mihael (19. 04. 2024.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (11. 04. 2024.)

Deklaracija “Dignitas infinita” o ljudskom dostojanstvu (08. 04. 2024.)

Deklaracija Dikasterija za nauk vjere "Dignitas infinita o ljudskom dostojanstvu" objavljena na svetkovinu Blagovijesti - Navještenja Gospodinova 8. travnja 2024. u Vatikanu.

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (05. 04. 2024.)

Nedjelja Muke Gospodnje - Cvjetnica - Mihael (22. 03. 2024.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (14. 03. 2024.)

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (07. 03. 2024.)

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2024.)

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu. - Mihael (16. 02. 2024.)

Četvrta nedjelja došašća, Božić - Mihael (22. 12. 2023.)

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (15. 12. 2023.)

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (08. 12. 2023.)

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Arhiva vijesti

Linkovi