Vijesti

Zahvalno euharistijsko slavlje za 20 godina Vojnoga ordinarijata

Srijeda, 13. 12. 2017.

   Zahvalno euharistijsko slavlje u prigodi proslave 20. obljetnice uspostave Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u srijedu 13. prosinca u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan. U koncelebraciji bili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, umirovljeni, prvi vojni biskup Juraj Jezerinac, križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, šibenski biskup Tomislav Rogić, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. U koncelebraciji su bili i generalni tajnik HBK msgr. Petar Palić, generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić OCD i biskupski vikari za pastoral don Marko Medo i fra Frano Musić OFM, vojni i policijski kapelani te tajnik Apostolske nuncijature msgr. Janusz Stanislaw Blachowiak koji je prije početka mise pročitao poruku pape Franje.

U prigodi slavlja 20. obljetnice osnutka Vojnoga ordinarijata u RH papa Franjo upućuje svima nazočnima srdačan pozdrav, želeći da ova svečana obljetnica bude koristan trenutak u rastu u crkvenome zajedništvu. Taj rast, kako ističe Papa, očituje se u odgovornom naviještanju evanđelja, tj. u svjedočanstvu žive nade i ljubavi koja podupire svakoga čovjeka u velikodušnome služenju bližnjemu i domovini, ističe se u poruci.

Započinjući slavlje, biskup Bogdan rekao je: „Svim članovima Vojnoga ordinarijata u RH, svima koji se danas u Gospodinu radujete s nama za sva djela što nam ih učini Svesilni, čestitam 20. obljetnicu uspostave naše biskupije. S osjećajima dubokoga poštovanja prema svima koji su sudjelovali u uspostavi Vojnoga ordinarijata, koji su aktivno pridonijeli i sudjeluju u životu i radu ove naše specifične mjesne Crkve, osobito preminulim njezinim članovima, pristupamo oltaru Gospodnjem zahvalnim srcem za sve dobro koje primismo i od njega primamo".

Nastavljajući u tom duhu, u homiliji je biskup Bogdan rekao da je svaka obljetnica prilika za spomen i zahvalu. „Okupili smo se danas u Božjem hramu koji nije samo prvostolnica zagrebačkoga nadbiskupa, nego je i jedan od identitetskih simbola Crkve u Hrvata i cijelog hrvatskog naroda. Zagrebačka prvostolnica na vidljiv način polaže naš ljudski spomen u Božje ruke. Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku, prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos. Stoga nije slučajno da na ovome mjestu slavimo svečanu misu zahvalnicu u povodu dvadesete obljetnice utemeljenja Vojnog ordinarijata - Vojno-redarstvene biskupije u Republici Hrvatskoj. To činimo također u novoj liturgijskoj godini u kojoj se spominjemo dvadesete obljetnice proglašenja blaženim bl. Alojzija Stepinca, nadbiskupa, kardinala, mučenika", rekao je vojni biskup.

 

Nadalje je istaknuo da „slaveći 20. obljetnicu utemeljenja Vojno-redarstvene biskupije, osjećamo da nas je Bog tijekom ova dva desetljeća ispunjao snagom. Svatko od nas donosi danas pred Boga svoju osobnu zahvalu koja na oltaru postaje naša zajednička zahvala – euharistija. Kao biskup vojni ordinarij u svoju zahvalu Bogu uključujem prije svega vas hrvatske vojnike, policajce i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, vas hrvatske branitelje, vaše obitelji, a osobito sve naše poginule i nestale. U ovome se trenutku duhovno sjedinjujemo i s hrvatskim vojnicima (i policajcima) koji su na mirovnim misijama po svijetu. Zahvalan sam za svoje suradnike u Ordinarijatu, a osobito za naše svećenike na terenu, vojne i policijske kapelane bez kojih je nezamisliva pastoralna skrb u našoj biskupiji. Osobito zahvaljujem hrvatskim biskupima i redovničkim poglavarima koji nam daju na raspolaganje članove svojih zajednica za pastoralno djelovanje u Vojnome ordinarijatu.

 

Zahvaljujem Bogu za prvoga vojnog biskupa u Republici Hrvatskoj, moga prethodnika msgr. Jurja Jezerinca. Dragi biskupe, hvala Vam na Vašem vjernom i predanom služenju, na Vašem neumornom hodu zajedno s našim vojnicima, policajcima i braniteljima. Hvala Vam što nas kao vojni biskup u miru i dalje pratite svojom molitvom, nazočnošću i pastoralnom pomoću".

U homiliji biskup je upozorio na opasnost zaborava na svim razinama, pojasnivši: „Ako muž zaboravi na obećanje koje je dao svojoj ženi pred oltarom, onda brak propada. Ako roditelji zaborave na odgovornost prema svojoj djeci, onda se obitelj raspada. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti. Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti. Ovo je trenutak kad se pitamo ima li Domovinski rat dovoljno prostora u školskim programima i udžbenicima? U prikazivanju povijesnih zbivanja, onih daljnjih i onih bližnjih, vodi li nas načelo istinoljubivosti? Što činimo i što još možemo učiniti za žive hrvatske branitelje?"

U osvrtu na misna čitanja, propovjednik se posebno zaustavio na riječima svetoga Pavla „Zahvaljujem Bogu svojemu svagda za vas zbog milosti Božje koja vam je dana u Kristu Isusu. U Njemu se obogatiste i ne oskudijevate ni na jednom daru čekajući objavljenje Gospodina našega Isusa Krista". „Tim riječima Pavao zapravo upućuje na put svake kršćanske zajednice, pa tako i naše Vojne biskupije. Danas zahvaljujemo Bogu što nas je okupio u Vojnoj biskupiji, 'u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom zaređenim u apostolskom nasljedstvu' pod prvenstvom Rimskoga biskupa, Pape. Radosni smo što je našu biskupiju utemeljio jedan svetac, papa Ivan Pavao II.

Zahvalni smo što nas je Bog obdario bogatstvom svojih milosti i želimo nastaviti na tome putu iščekujući slavni Kristov dolazak", rekao je te nastavio: „Put koji trebamo prevaliti zna biti i trnovit i zahtjevan. Dogodi se da nam snage klonu. U takvim trenucima možemo opstati jedino ako nam je pogled uperen u Krista. Zasigurno smo doživjeli trenutke kada nas je vjera ispunjala radošću te smo osjećali da je lijepo biti vjernik, pripadnik Katoličke Crkve. No, katkada imamo i suprotno iskustvo. Čini se da u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima. Isus nam obećava odmor, a mi doživljavamo vjeru i Božje zapovijedi kao teret koji nas pritišće. Ponekad se osjećamo umornima, dotučenima. Isusov  jaram nam je gorak, a Njegovo breme preteško. Kao kršćani često moramo ići 'protiv struje'", rekao je biskup, upozorivši da „tko javno zastupa kršćanske vrednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan".

Dvadeseta obljetnica utemeljenja naše Vojne biskupije milosni je trenutak spomena i zahvale. Ne budimo robovi zaborava, zatvoreni u se i nagriženi problemima, nego dopustimo da nas Krist preobrazi u ljude spomena koji će znati zahvaljivati za primljena dobra i crpiti snagu za put koji je pred nama. Znademo kome smo povjerovali. Krist je nada naša, rekao je biskup Bogdan te homiliju zaključio molitvom: „Gospodine Isuse Kriste, Dobri Pastiru svoje Crkve, zahvaljujemo ti na zajedništvu vjere i sakramenata u našoj Vojnoj biskupiji. Po zagovoru Blažene Djevice Marije, koju častimo u našoj biskupiji kao Gospu velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, u zajedništvu sa svetim Ivanom Pavlom II., blaženim Alojzijem, blagoslovi sve vojnike, policajce i djelatnike ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Blagoslovi sve naše branitelje. Štiti i brani njihove obitelji. Ojačaj ih da trčeći ne sustaju, da se hodeći ne more. Ulij im nadnaravne kreposti vjere, ufanja i ljubavi. Vodi ih kako bi njihova služba bila na opće dobro naše Domovine i svih njenih stanovnika".

U molitvi vjernika molilo se za sve članove i djelatnike Vojnoga ordinarijata. Molitva je upućena i za sve preminule branitelje te ustrajnost u traženju istine o nestalima, kao i za sve oni koji tuguju.

Nakon popričesne molitve čestitku Vojnome ordinarijatu za obljetnicu izrekao je predsjednik HBK nadbiskup Puljić. „Čestitam 20. obljetnicu utemeljenja Vojnoga ordinarijata u RH za dušobrižništvo vjernika katolika pripadnih Oružanih snaga i Redarstvenih službi koji je osnovan prije 20 godina u travnju 1997. Čestitam Vama biskupe Bogdane na zauzetom radu zajedno s vojnim i policijskim kapelanima koji Vam pomažu hraniti vjernike u vojno-redarstvenoj službi zdravim naukom i ljubavlju kako bi osnaženi duhovnim i ljudskim vrlinama mogli izgrađivati Božje kraljevstvo među ljudima i braniti slobodu i mir u društvu. Nakon dva desetljeća Vojne biskupije dobro je reći hvala brojnim pojedincima i institucijama", rekao je, te nastavio „zahvalni smo Bogu za slobodu hrvatske države i njezinih ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja, te Vojnog ordinarijata koji uzorno surađuju na dobrobit njihovih pripadnika i njihovih obitelji. Zahvalni smo pokojnom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu što je u dva navrata u kolovozu i rujnu 1991. pisao ondašnjem predsjedniku HBK sluzi Božjem kardinalu Franji Kuhariću da imenuje vrhovnoga dušobrižnika Hrvatske vojske, pa je već u listopadu 1991. postavljen msgr. Juraj Jezerinac koji je tu službu brižljivo obnašao punih 25 godina, na čemu mu ovom prilikom od srca zahvaljujem. Zahvalni smo Svetoj Stolici koja je ustanovila Vojnu biskupiju, zahvalni smo svim vojnicima, braniteljima i redarstvenicima koji su kroz ovo vrijeme stavili na raspolaganje svoje sposobnosti, talente i znanje u obrani, obnovi i izgradnji domovine. Posebice smo zahvalni onima koji su stradali i položili svoje živote od prvoga poginulog redarstvenika Josipa Jovića do nedavno preminulog generala Slobodana Praljka". Obraćajući se pripadnicima Oružanih snaga RH i braniteljima, nadbiskup Puljić je rekao: „Budite i ostanite ponosni sinovi ove zemlje i njezinih građana kojima služite. Ostanite vjerni idealima za koje ste položili prisegu u promicanju mira i zajedništva među ljudima i narodima. I ne zaboravljajte svoje povijesne, kulturne korijene koje ste baštinili i koje valja sada prenijeti novim naraštajima. Neka vas prati zagovor i zaštita Gospe velikoga hrvatskoga krsnoga zavjeta čiju ste krunicu u najtežim trenucima rata nosili oko vrata i izvojevali pobjedu i slobodu, kao i zagovor sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Vojne biskupije i našega blaženoga mučenika Alojzija Stepinca u čijoj smo katedrali slavili ovo svečano slavlje". Prije blagoslova otpjevan je svečani „Tebe Boga slavimo".

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirala Klapa sv. Juraj HRM i Policijska klapa sv. Mihovil uz orguljsku pratnju Ivana Ščepanovića, te Orkestra Oružanih snaga RH kojim je ravnao pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan.

Misi su uz pripadne vojnih i policijskih snaga i branitelja, nazočili i izaslanik predsjednice RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Željko Reiner ,ministar obrane DamirKrstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar branitelja Tomo Medved.                                    

(IKA)

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Crkva postoji kad postoji za druge (28. 08. 2019.)

Poruka nadbiskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju na početku školske i katehetske godine 2019./2020.

Dvadeset i prva i dvadeset i druga nedjelja kroz godinu – Mihael (23. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Nisam došao mir dati, nego razdjeljenje - Mihael (17. 08. 2019.)

{image:1:medium}

Uznesenje Blažene Djevice Marije - Velika Gospa - Mihael (09. 08. 2019.)

{image:1:medium}

»Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!«  (1 Kor 15, 57) (02. 08. 2019.)

Poslanica msgr. Jure Bogdana, vojnoga ordinarija, povodom proslave Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta – zaštitnice Vojnoga ordinarijata, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2019.

Što si pripravio, čije će biti? - Mihael (31. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Ufanje ubogih neće biti zaludu (11. 07. 2019.)

Poruka svetoga oca Franje za 3. Svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu 17. studenoga 2019.)

 

XIV. – XVII. nedjelja kroz godinu – Mihael (05. 07. 2019.)

{image:1:medium}

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu (27. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2019.

Dvanaesta i trinaesta nedjelja kroz godinu-Mihael (21. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Duhovi, Presveto Trojstvo, Tijelovo - Mihael (08. 06. 2019.)

{image:1:medium}

Ne radi se samo o migrantima (04. 06. 2019.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan selilaca i izbjeglica 2019.

Neka budu savršeno jedno-Mihael (30. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Šesta vazmena nedjelja Uzašašće - Mihael (24. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Četvrta i peta vazmena nedjelja - Mihael (10. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu-Mihael (01. 05. 2019.)

{image:1:medium}

Nakon osam dana dođe Isus – Mihael (26. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Sveto vazmeno trodnevlje - Mihael (17. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Nedjelja Muke Gospodnje, Cvjetnica - Mihael (14. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (05. 04. 2019.)

{image:1:medium}

Hrabrost da se preuzme rizik za Božje obećanje (05. 04. 2019.)

Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan molitve za zvanja (Nedjelja Dobrog Pastira, 12. svibnja 2019.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (28. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti-Mihael (21. 03. 2019.)

{image:1:medium}

“Budite složni i živite u miru” (15. 03. 2019.)

Predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu za Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini 18. – 24. ožujka 2019.

Dok se molio, izgled lica mu se izmijeni-Mihael (15. 03. 2019.)

{image:1:medium}

Duh ga je vodio pustinjom, gdje bijaše iskušavan-Mihael (07. 03. 2019.)

{image:1:medium}

»Doista, stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih« (Rim 8, 19) (26. 02. 2019.)

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2019.

Sedma i osma nedjelja kroz godinu Pepelnica – Mihael (22. 02. 2019.)

{image:1:medium}

„‘Udovi smo jedni drugima’ (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“ (19. 02. 2019.)

Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije [2019.]

Blago vama, siromasi!  Jao vama, bogataši! (15. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije „Iustitia et pax“ (14. 02. 2019.)

PRIOPĆENJE

Oni ostaviše sve i pođoše za Njim-Mihael (07. 02. 2019.)

{image:1:medium}

Pismo biskupa HBK patrijarhu SPC Irineju (06. 02. 2019.)

CONFERENTIA EPISCOPORUM CROATIAE

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima-Mihael (31. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Savjest u svjetlu zakona ljubavi (26. 01. 2019.)

 

Poruka za Dan života 2019. Mate Uzinića, dubrovačkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj

Danas se ispunilo ovo pismo-Mihael (25. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s XXI. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH (22. 01. 2019.)

Isus učini prvo znamenje u Kani Galilejskoj-Mihael (17. 01. 2019.)

{image:1:medium}

Blagdan krštenja Gospodinova - Mihael (10. 01. 2019.)

{image:1:medium}

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) (10. 01. 2019.)

Poruka pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika [11. veljače 2019.]

“I riječ tijelom postade i nastani se među nama” (Iv 1, 14) (30. 12. 2018.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2018.

Dobra politika je u službi mira (30. 12. 2018.)

Poruka svetoga oca Franje za 52. svjetski dan mira 1. siječnja 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić-Mihael (21. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Što nam je činiti? - Mihael (13. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Podijeli s onim koji nema (13. 12. 2018.)

Poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa – 16. prosinca 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (06. 12. 2018.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola znak providnosti i učitelj dobrote (04. 12. 2018.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca šibenskog biskupa Tomislava Rogića pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2018.

Približuje se vaše otkupljenje - Mihael (29. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ti kažeš: Ja jesam Kralj – Mihael (22. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu - Mihael (10. 11. 2018.)

{image:1:medium}

Ljubi!...Ovo je prva zapovijed – Mihael (31. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Sinoda o mladima bila je dobra berba i obećava dobro vino (29. 10. 2018.)

Papa Franjo

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (24. 10. 2018.)

Pravna, radna i socijalna sigurnost - jamstvo dostojanstva čovjeka u hrvatskom društvu

Dvadeset i deveta i trideseta nedjelja kroz godinu; Svi Sveti – Mihael (19. 10. 2018.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 57. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (13. 10. 2018.)

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 57. u nizu, održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 9. do 11. listopada 2018.

“Duh solidarnosti u Europi” (17. 09. 2018.)

Završna poruka sa Plenarnog zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

Poruka pape Franje za Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom svijetu 2018. (04. 09. 2018.)

Gdje je Bog velik, velik je i čovjek (23. 08. 2018.)

Poruka predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskupa Đure Hranića na početku školske i katehetske godine 2018./2019., upućena 22. kolovoza svećenicima, redovnicima i redovnicama, katehetama i vjeroučiteljima, djeci, mladima i roditeljima.

Poruka Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj povodom Svjetskog dana turizma 2018. (08. 08. 2018.)

„Turizam i digitalna transformacija"

Izjava Komisije »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije (17. 07. 2018.)

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode (18. 06. 2018.)

Izjava Komisije „Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije       

Poruka Svetoga Oca Franje za 2. svjetski dan siromaha, 18. studenoga 2018. (17. 06. 2018.)

„Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje“

Poruka pape Franje za 60. međunarodno vojno hodočašće u Lourdes (09. 05. 2018.)

Svim nazočnim hodočasnicima i njihovim obiteljima, Sveti Otac iz sveg srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Propovijed varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 8. svibnja 2018. u Krašiću (08. 05. 2018.)

Povodom 120. obljetnice rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca

Priopćenje Stalnog vijeća HBK (08. 05. 2018.)

„Politička zajednica i Crkva, svaka na svome  osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.“

Poruka biskupa Petanjka za Nedjelju turizma (08. 05. 2018.)

„Neka vas i sve vaše goste, u životu i radu, na odmoru i na putu, prati Božji blagoslov.“

 

Poruka za Dan posvećenja klera 2018. (03. 05. 2018.)

 

 

 

„Dragi svećenici, neka ljepota ovoga dana, posvećenog Srcu Isusovu, učini da u nama poraste želja za svetošću.“

Priopćenje Komisije „Iustitia et pax“ HBK o arbitražnom sporu s Republikom Slovenijom (02. 05. 2018.)

I priopćenje o održavanju usmene rasprave 2. svibnja 2018. o slovenskom zahtjevu za mišljenjem Europske komisije

Arhiva vijesti

Linkovi