Vijesti

Zahvalno euharistijsko slavlje za 20 godina Vojnoga ordinarijata

Srijeda, 13. 12. 2017.

   Zahvalno euharistijsko slavlje u prigodi proslave 20. obljetnice uspostave Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u srijedu 13. prosinca u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan. U koncelebraciji bili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, umirovljeni, prvi vojni biskup Juraj Jezerinac, križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić, varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, šibenski biskup Tomislav Rogić, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski te umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. U koncelebraciji su bili i generalni tajnik HBK msgr. Petar Palić, generalni vikar Vojnoga ordinarijata o. Jakov Mamić OCD i biskupski vikari za pastoral don Marko Medo i fra Frano Musić OFM, vojni i policijski kapelani te tajnik Apostolske nuncijature msgr. Janusz Stanislaw Blachowiak koji je prije početka mise pročitao poruku pape Franje.

U prigodi slavlja 20. obljetnice osnutka Vojnoga ordinarijata u RH papa Franjo upućuje svima nazočnima srdačan pozdrav, želeći da ova svečana obljetnica bude koristan trenutak u rastu u crkvenome zajedništvu. Taj rast, kako ističe Papa, očituje se u odgovornom naviještanju evanđelja, tj. u svjedočanstvu žive nade i ljubavi koja podupire svakoga čovjeka u velikodušnome služenju bližnjemu i domovini, ističe se u poruci.

Započinjući slavlje, biskup Bogdan rekao je: „Svim članovima Vojnoga ordinarijata u RH, svima koji se danas u Gospodinu radujete s nama za sva djela što nam ih učini Svesilni, čestitam 20. obljetnicu uspostave naše biskupije. S osjećajima dubokoga poštovanja prema svima koji su sudjelovali u uspostavi Vojnoga ordinarijata, koji su aktivno pridonijeli i sudjeluju u životu i radu ove naše specifične mjesne Crkve, osobito preminulim njezinim članovima, pristupamo oltaru Gospodnjem zahvalnim srcem za sve dobro koje primismo i od njega primamo".

Nastavljajući u tom duhu, u homiliji je biskup Bogdan rekao da je svaka obljetnica prilika za spomen i zahvalu. „Okupili smo se danas u Božjem hramu koji nije samo prvostolnica zagrebačkoga nadbiskupa, nego je i jedan od identitetskih simbola Crkve u Hrvata i cijelog hrvatskog naroda. Zagrebačka prvostolnica na vidljiv način polaže naš ljudski spomen u Božje ruke. Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku, prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos. Stoga nije slučajno da na ovome mjestu slavimo svečanu misu zahvalnicu u povodu dvadesete obljetnice utemeljenja Vojnog ordinarijata - Vojno-redarstvene biskupije u Republici Hrvatskoj. To činimo također u novoj liturgijskoj godini u kojoj se spominjemo dvadesete obljetnice proglašenja blaženim bl. Alojzija Stepinca, nadbiskupa, kardinala, mučenika", rekao je vojni biskup.

 

Nadalje je istaknuo da „slaveći 20. obljetnicu utemeljenja Vojno-redarstvene biskupije, osjećamo da nas je Bog tijekom ova dva desetljeća ispunjao snagom. Svatko od nas donosi danas pred Boga svoju osobnu zahvalu koja na oltaru postaje naša zajednička zahvala – euharistija. Kao biskup vojni ordinarij u svoju zahvalu Bogu uključujem prije svega vas hrvatske vojnike, policajce i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, vas hrvatske branitelje, vaše obitelji, a osobito sve naše poginule i nestale. U ovome se trenutku duhovno sjedinjujemo i s hrvatskim vojnicima (i policajcima) koji su na mirovnim misijama po svijetu. Zahvalan sam za svoje suradnike u Ordinarijatu, a osobito za naše svećenike na terenu, vojne i policijske kapelane bez kojih je nezamisliva pastoralna skrb u našoj biskupiji. Osobito zahvaljujem hrvatskim biskupima i redovničkim poglavarima koji nam daju na raspolaganje članove svojih zajednica za pastoralno djelovanje u Vojnome ordinarijatu.

 

Zahvaljujem Bogu za prvoga vojnog biskupa u Republici Hrvatskoj, moga prethodnika msgr. Jurja Jezerinca. Dragi biskupe, hvala Vam na Vašem vjernom i predanom služenju, na Vašem neumornom hodu zajedno s našim vojnicima, policajcima i braniteljima. Hvala Vam što nas kao vojni biskup u miru i dalje pratite svojom molitvom, nazočnošću i pastoralnom pomoću".

U homiliji biskup je upozorio na opasnost zaborava na svim razinama, pojasnivši: „Ako muž zaboravi na obećanje koje je dao svojoj ženi pred oltarom, onda brak propada. Ako roditelji zaborave na odgovornost prema svojoj djeci, onda se obitelj raspada. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti. Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti. Ovo je trenutak kad se pitamo ima li Domovinski rat dovoljno prostora u školskim programima i udžbenicima? U prikazivanju povijesnih zbivanja, onih daljnjih i onih bližnjih, vodi li nas načelo istinoljubivosti? Što činimo i što još možemo učiniti za žive hrvatske branitelje?"

U osvrtu na misna čitanja, propovjednik se posebno zaustavio na riječima svetoga Pavla „Zahvaljujem Bogu svojemu svagda za vas zbog milosti Božje koja vam je dana u Kristu Isusu. U Njemu se obogatiste i ne oskudijevate ni na jednom daru čekajući objavljenje Gospodina našega Isusa Krista". „Tim riječima Pavao zapravo upućuje na put svake kršćanske zajednice, pa tako i naše Vojne biskupije. Danas zahvaljujemo Bogu što nas je okupio u Vojnoj biskupiji, 'u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom zaređenim u apostolskom nasljedstvu' pod prvenstvom Rimskoga biskupa, Pape. Radosni smo što je našu biskupiju utemeljio jedan svetac, papa Ivan Pavao II.

Zahvalni smo što nas je Bog obdario bogatstvom svojih milosti i želimo nastaviti na tome putu iščekujući slavni Kristov dolazak", rekao je te nastavio: „Put koji trebamo prevaliti zna biti i trnovit i zahtjevan. Dogodi se da nam snage klonu. U takvim trenucima možemo opstati jedino ako nam je pogled uperen u Krista. Zasigurno smo doživjeli trenutke kada nas je vjera ispunjala radošću te smo osjećali da je lijepo biti vjernik, pripadnik Katoličke Crkve. No, katkada imamo i suprotno iskustvo. Čini se da u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima. Isus nam obećava odmor, a mi doživljavamo vjeru i Božje zapovijedi kao teret koji nas pritišće. Ponekad se osjećamo umornima, dotučenima. Isusov  jaram nam je gorak, a Njegovo breme preteško. Kao kršćani često moramo ići 'protiv struje'", rekao je biskup, upozorivši da „tko javno zastupa kršćanske vrednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan".

Dvadeseta obljetnica utemeljenja naše Vojne biskupije milosni je trenutak spomena i zahvale. Ne budimo robovi zaborava, zatvoreni u se i nagriženi problemima, nego dopustimo da nas Krist preobrazi u ljude spomena koji će znati zahvaljivati za primljena dobra i crpiti snagu za put koji je pred nama. Znademo kome smo povjerovali. Krist je nada naša, rekao je biskup Bogdan te homiliju zaključio molitvom: „Gospodine Isuse Kriste, Dobri Pastiru svoje Crkve, zahvaljujemo ti na zajedništvu vjere i sakramenata u našoj Vojnoj biskupiji. Po zagovoru Blažene Djevice Marije, koju častimo u našoj biskupiji kao Gospu velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, u zajedništvu sa svetim Ivanom Pavlom II., blaženim Alojzijem, blagoslovi sve vojnike, policajce i djelatnike ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Blagoslovi sve naše branitelje. Štiti i brani njihove obitelji. Ojačaj ih da trčeći ne sustaju, da se hodeći ne more. Ulij im nadnaravne kreposti vjere, ufanja i ljubavi. Vodi ih kako bi njihova služba bila na opće dobro naše Domovine i svih njenih stanovnika".

U molitvi vjernika molilo se za sve članove i djelatnike Vojnoga ordinarijata. Molitva je upućena i za sve preminule branitelje te ustrajnost u traženju istine o nestalima, kao i za sve oni koji tuguju.

Nakon popričesne molitve čestitku Vojnome ordinarijatu za obljetnicu izrekao je predsjednik HBK nadbiskup Puljić. „Čestitam 20. obljetnicu utemeljenja Vojnoga ordinarijata u RH za dušobrižništvo vjernika katolika pripadnih Oružanih snaga i Redarstvenih službi koji je osnovan prije 20 godina u travnju 1997. Čestitam Vama biskupe Bogdane na zauzetom radu zajedno s vojnim i policijskim kapelanima koji Vam pomažu hraniti vjernike u vojno-redarstvenoj službi zdravim naukom i ljubavlju kako bi osnaženi duhovnim i ljudskim vrlinama mogli izgrađivati Božje kraljevstvo među ljudima i braniti slobodu i mir u društvu. Nakon dva desetljeća Vojne biskupije dobro je reći hvala brojnim pojedincima i institucijama", rekao je, te nastavio „zahvalni smo Bogu za slobodu hrvatske države i njezinih ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja, te Vojnog ordinarijata koji uzorno surađuju na dobrobit njihovih pripadnika i njihovih obitelji. Zahvalni smo pokojnom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu što je u dva navrata u kolovozu i rujnu 1991. pisao ondašnjem predsjedniku HBK sluzi Božjem kardinalu Franji Kuhariću da imenuje vrhovnoga dušobrižnika Hrvatske vojske, pa je već u listopadu 1991. postavljen msgr. Juraj Jezerinac koji je tu službu brižljivo obnašao punih 25 godina, na čemu mu ovom prilikom od srca zahvaljujem. Zahvalni smo Svetoj Stolici koja je ustanovila Vojnu biskupiju, zahvalni smo svim vojnicima, braniteljima i redarstvenicima koji su kroz ovo vrijeme stavili na raspolaganje svoje sposobnosti, talente i znanje u obrani, obnovi i izgradnji domovine. Posebice smo zahvalni onima koji su stradali i položili svoje živote od prvoga poginulog redarstvenika Josipa Jovića do nedavno preminulog generala Slobodana Praljka". Obraćajući se pripadnicima Oružanih snaga RH i braniteljima, nadbiskup Puljić je rekao: „Budite i ostanite ponosni sinovi ove zemlje i njezinih građana kojima služite. Ostanite vjerni idealima za koje ste položili prisegu u promicanju mira i zajedništva među ljudima i narodima. I ne zaboravljajte svoje povijesne, kulturne korijene koje ste baštinili i koje valja sada prenijeti novim naraštajima. Neka vas prati zagovor i zaštita Gospe velikoga hrvatskoga krsnoga zavjeta čiju ste krunicu u najtežim trenucima rata nosili oko vrata i izvojevali pobjedu i slobodu, kao i zagovor sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Vojne biskupije i našega blaženoga mučenika Alojzija Stepinca u čijoj smo katedrali slavili ovo svečano slavlje". Prije blagoslova otpjevan je svečani „Tebe Boga slavimo".

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirala Klapa sv. Juraj HRM i Policijska klapa sv. Mihovil uz orguljsku pratnju Ivana Ščepanovića, te Orkestra Oružanih snaga RH kojim je ravnao pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan.

Misi su uz pripadne vojnih i policijskih snaga i branitelja, nazočili i izaslanik predsjednice RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Željko Reiner ,ministar obrane DamirKrstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar branitelja Tomo Medved.                                    

(IKA)

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (30. 11. 2023.)

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (24. 11. 2023.)

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (17. 11. 2023.)

Podajte caru carevo, a Bogu Božje - Mihael (20. 10. 2023.)

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (13. 10. 2023.)

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima - Mihael (06. 10. 2023.)

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (23. 09. 2023.)

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta,  nego do sedamdeset puta sedam! - Mihael (14. 09. 2023.)

Ako te posluša, stekao si brata - Mihael (08. 09. 2023.)

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (01. 09. 2023.)

Ti si Petar-Stijena. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga - Mihael (29. 08. 2023.)

O ženo, velika je tvoja vjera! - Mihael (20. 08. 2023.)

19. nedjelja kroz godinu - Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2023.)

XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (07. 07. 2023.)

Tko ne uzme križa, nije mene dostojan - Mihael (30. 06. 2023.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo! - Mihael (23. 06. 2023.)

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (16. 06. 2023.)

Duhovi - Presveto Trojstvo - Mihael (28. 05. 2023.)

Prepoznaše ga u lomljenju kruha - Mihael (21. 04. 2023.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (14. 04. 2023.)

Vazmeno trodnevlje - Mihael (06. 04. 2023.)

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (31. 03. 2023.)

Ja sam uskrsnuće i život - Mihael (24. 03. 2023.)

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (17. 03. 2023.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (10. 03. 2023.)

Lice mu zasja kao sunce - Mihael (03. 03. 2023.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (24. 02. 2023.)

Ljubite neprijatelje! - Mihael (17. 02. 2023.)

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (10. 02. 2023.)

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (02. 02. 2023.)

Blago siromasima duhom! - Mihael (26. 01. 2023.)

Isus će se roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova - Mihael (16. 12. 2022.)

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (25. 11. 2022.)

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje! - Mihael (17. 11. 2022.)

XXXII. i XXXIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (04. 11. 2022.)

Svi sveti, Dušni dan - Mihael (21. 10. 2022.)

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu - Mihael (14. 10. 2022.)

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (06. 10. 2022.)

Sveti arkanđeli Mihael, Gabriel i Rafael - Mihael (29. 09. 2022.)

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (15. 09. 2022.)

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika - Mihael (09. 09. 2022.)

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (02. 09. 2022.)

Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen - Mihael (26. 08. 2022.)

Doći će s istoka i zapada i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem - Mihael (19. 08. 2022.)

20. nedjelja kroz godinu i Velika Gospa - Mihael (12. 08. 2022.)

Srpanj, XIV. - XVIII. nedjelja kroz godinu - Mihael (01. 07. 2022.)

Za tobom ću kamo god ti pošao - Mihael (24. 06. 2022.)

Ti si Krist - Pomazanik Božji! - Mihael (17. 06. 2022.)

Presveto Trojstvo i Tijelovo - Mihael (10. 06. 2022.)

Sedma vazmena nedjelja i Duhovi-Pedesetnica - Mihael (27. 05. 2022.)

Četvrta i peta vazmena nedjelja – Mihael (05. 05. 2022.)

Isus istupi, uzme kruh i dade im, a tako i ribu – Mihael (29. 04. 2022.)

Nakon osam dana dođe Isus - Mihael (22. 04. 2022.)

Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen - Mihael (31. 03. 2022.)

Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje - Mihael (25. 03. 2022.)

Blagovijest - Mihael (18. 03. 2022.)

Dok se molio, izgled mu se lica izmijeni - Mihael (11. 03. 2022.)

Osma nedjelja kroz godinu i Pepelnica - Mihael (25. 02. 2022.)

Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš - Mihael (18. 02. 2022.)

Blago vama, siromasi! Jao vama, bogataši! - Mihael (11. 02. 2022.)

Oni ostaviše sve i pođoše za njim - Mihael (04. 02. 2022.)

Isus, kao ni Ilija i Elizej, nije poslan Židovima - Mihael (27. 01. 2022.)

Danas se ispunilo ovo Pismo - Mihael (21. 01. 2022.)

Rodio vam se spasitelj - Mihael (24. 12. 2021.)

Otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? - Mihael (17. 12. 2021.)

Što nam je činiti? - Mihael (10. 12. 2021.)

Svako će tijelo vidjeti spasenje Božje - Mihael (03. 12. 2021.)

Podignite glave, približuje se vaše otkupljenje - Mihael (26. 11. 2021.)

Ti kažeš: ja jesam kralj - Mihael (19. 11. 2021.)

Sabrat će svoje izabranike s četiri vjetra - Mihael (12. 11. 2021.)

Što imaš, prodaj i idi za mnom! - Mihael (08. 10. 2021.)

Mihael 500 (29. 09. 2021.)

Tko nije protiv nas, za nas je - Mihael (23. 09. 2021.)

Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj - Mihael (17. 09. 2021.)

Ti si Pomazanik-Krist! ... - Mihael (10. 09. 2021.)

Gluhima da je čuti, nijemima govoriti - Mihael (03. 09. 2021.)

Napustili ste zapovijed Božju, a držite se predaje ljudske - Mihael (27. 08. 2021.)

Kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! - Mihael (21. 08. 2021.)

Velika mi djela učini Svesilni: uzvisi neznatne - Mihael (14. 08. 2021.)

Tražite ljepotu ovog ljeta - Mihael (09. 07. 2021.)

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju - Mihael (01. 07. 2021.)

Djevojko! Zapovijedam ti, ustani! - Mihael (25. 06. 2021.)

Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju? - Mihael (17. 06. 2021.)

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Arhiva vijesti

Linkovi