Vijesti

Mir vama!

Petak, 09. 04. 2021.

Poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana za Uskrs 2021.

Draga braćo i sestre u vjeri u uskrsnuloga Gospodina!

1. Navještaj uskrsnoga jutra koji odjekuje u liturgijskim slavljima posvuda širi miris života u svoj njegovoj punini i ljepoti. Događaj praznoga groba i neusporedivo najradosnije vijesti iz Jeruzalema prije dva tisućljeća nezaustavljivo nastavlja zahvaćati i mijenjati svijet. Odvaljeni grobni kamen i prazan grob, svjedočanstvo pobožnih žena i učenikâ kojima se ukazao uskrsnuli Krist, živ i opipljiv, čvrst su temelj kršćanske vjere. Bog se po Isusovu uskrsnuću, snagom trojstvene Ljubavi, objavljuje kao pobjednik nad silama zla i smrti. Pobjeda života nad smrti Isusovim uskrsnućem razlogom je neugasive radosti i hvale – uskrsne Aleluje – koja se iz krotkih srdaca uzdiže u nebesa, pridružujući se korovima anđeoskim i svetačkim u zajedničkome klicanju.

 «Jer ništa nam ne bi vrijedilo rođenje da nismo dobili takvoga i tolikoga Otkupitelja...», usklik je u hvalospjevu svijeći u uskrsnome bdjenju kojim se izriče nadvremenska istina. Isus Krist – Svjetlost svijeta (Lux mundi) koja prosvjetljuje svakoga čovjeka – svojim je uskrsnućem raspršio tamu grijeha, uništio korijen zla i obasjao svijet božanskim svjetlom.

Uskrs je potpuni prijelaz iz života podložna ropstvu grijeha u život posvemašnje slobode i ljubavi, preobrazba čovječanstva i svijeta, «obnova lica zemlje» izvanrednom Božjom snagom. Crkva ovo otajstvo slavi i stoljećima pronosi njegovu poruku do na kraj svijeta nudeći svima nadu i kada su snažno poljuljani temelji ljudskih nada. I do nas je dopro glas spasenja koji nas mora prožeti, «da ne živimo više sebi, već Njemu koji je za nas umro i uskrsnuo» (IV. euharistijska molitva) i bez nade, svim nevoljama koje proživljavamo unatoč i usprkos.

2. O posebnosti i neobičnosti vremena koje živimo nije potrebno govoriti. Zahvaćeni smo svjetskom krizom neslućenih razmjera koja se punu godinu nadvila nad čovječanstvom, ne ostavljajući prevelike razloge za optimizam. Posvuda su vidljivi tragovi neuobičajenoga, nečega nepoznatog i neiskušenog, s mnoštvom izazova, nejasnoća i pitanja na koja nema pravih odgovora. Breme nesigurnosti, neizvjesnosti, straha i tjeskobe nastalo zbog pandemije koronavirusa snažno pritišće ionako slaba ramena naše ljudskosti.

Čini se da je pandemija uistinu razotkrila svu našu ranjivost i na vidjelo iznijela sve lažne sigurnosti na kojima smo gradili svoje planove i život. Sitni, oku nevidljivi, virus koji se proširio na svaki kutak gdje ljudi obitavaju raspršio je varavi osjećaj sigurnosti i učas srušio tanašna uporišta ljudske genijalnosti, neslućena tehnološkoga i tehničkoga napretka, znanosti i medicine. Pandemija uzrokovana koronavirusom pokazala je da zamisao o ljudskoj neograničenoj moći, koja prerasta u svemoć, ostaje pusta tlapnja, jedna u nizu utopija. Posljedice su itekako vidljive na svakome koraku, od narušena zdravlja, prisilno prekinutih životnih navika, međusobnoga udaljavanja gotovo do otuđenja, pojačanih i teško svladavajućih strahova koja vode u povlačenje u sebe.

3. Pandemiji koronavirusa, kada se barem nakratko činilo da je život zadobio obrise uobičajnosti, pridružio se još jedan apokaliptični jahač, također nevidljiv, ali itekako moćan i poguban. Snažni potres u Banovini, u Sisačkoj biskupiji, na izdisaju kalendarske godine (čijemu smo se svršetku više radovali negoli početku nove godine), kao i nekoliko mjeseci prije u Zagrebu, pokazao je razornu moć prirode i do kraja razgolitio ljudsku nemoć. Sa svakim novim podrhtavanjem tla ova se svijest povećavala. Ljudske žrtve, porušeni i oštećeni domovi, crkve, bolnice, kuće, stanovi, zgrade izazvali su ponovno nelagodu, strah i tjeskobu. U nekoliko se sekundi snažnoga potresa poljuljao svijet koji se gradio naraštajima, a mnogi su na tome području nakon Domovinskoga rata svoje domove podizali iz pepela. 

U tim iznimno teškim trenutcima i okolnostima pokazalo se pravo lice ljudskosti i zasjalo u svome punom sjaju. Dobrota i solidarnost u tren oka razastiru mrežu, svjedočeći da je ljubav najsnažnija moć koja pobjeđuje svaku nevolju. Lanac dobrote načinjen od pripadnika Hrvatske vojske i policije, branitelja, Civilne zaštite, vatrogasaca, službi spašavanja, Crvenoga križa, karitasa, liječnika i medicinskoga osoblja, raznih udruga i svih dobronamjernih koji su pritekli u pomoć, ne štedeći sebe u danonoćnome radu i služenju drugima, razlogom su nade i vjere u bolju sutrašnjicu. Svjedočanstvo je to o neuništivu duhu zajedništva i pripadnosti istomu, po božanskome nadahnuću, kada je najpotrebnije. Spasonosne li nade koja snažno uzdiže ponad ponora besmisla i očaja u bezizlaznim tjeskobama! O, neizrecive li ljubavi Božje dane nama ljudima koja postaje lijekom ako je ljubomorno ne čuvamo za sebe!

4. Uskrsni usklik Aleluja, koji se ovih svetih dana razliježe kao raspoznajni znak putujuće Crkve, viaticum nade i utjehe, miješa se s vapajima i kricima zbog teških i bolnih trenutaka koje proživljavamo. Mislim na sve koji su nas napustili u ovoj pandemiji bez prijeko potrebne blizine najmilijih u smrtnome času i u obredu ukopa, kao i svih koji su izgubili život u potresima. Svemoćnoga Boga molim da im po svojemu milosrđu daruje oproštenje i vječni pokoj, a njihovim obiteljima snagu i mir. Upravo ondje gdje smo najteže pogođeni i ranjeni možemo naći utjehu i ohrabrenje i iskusiti Božju blizinu i zaštitu.

5. Duboko sam svjestan da nitko sâm ne može i ne smije nositi ovakve terete. Samo ujedinjeni s Isusom Kristom i jedni s drugima primamo izvanrednu snagu koja nam je itekako potrebna. Zahvalni smo zato Bogu na svima koji svojim nesebičnim djelima, kršćanskom ljubavi i humanim gestama iskazuju blizinu posebno onima kojima je sunce na izmaku: svećenicima, redovnicima i redovnicama, liječnicima, medicinskim sestrama i bolničkome osoblju, njegovateljima, hrvatskim vojnicima i policajcima... Uskrs je nada i svjetlo čovječanstvu. Svi smo tomu svjedoci i pozvani smo postati nositeljima njegova sjaja da bi se po nama, živoj Crkvi, Kristov lik pokazao svijetu.

6. Uskrs je dar koji se u vjeri prihvaća i živi. Radost zbog Kristova uskrsnuća koju Crkva naviješta ne smijemo zadržati za sebe, nego širiti, probuditi je u srcima bližnjih, osobito gdje vlada malodušnost, neutješna tuga i očaj. Uskrs nije godišnja proslava iz običaja i tradicije, nego spasenjski događaj na kojemu se učvršćuje vjera. U svakodnevnome hodu i susretu s Uskrsnulim srce se ispunja žarom i oduševljenim svjedočenjem svoje vjere. U vremenu naglašenih svjetskih kriza presudno je pronaći smisao i ne izgubiti iz vida konačni smisao našega postojanja. Više nego inače upućeni smo na druge, a osobito smo upućeni na Boga. Poput roja pčela u zajedničkoj košnici marljivo radimo i donosimo plodove ljubavi i dobra, mirisno i ljekovito saće kojim se čovječanstvo liječi.

7. Draga braćo svećenici koji djelujete u dušobrižništvu ove naše vojno-policijske biskupije! Zahvaljujem vam na svakome dobru, koje iz ljubavi i slobodnim opredjeljenjem za služenje činite u našim vojnim i policijskim kapelanijama. Nastojte vjerno vršiti povjerenu službu i u drugima primjerom raspirivati iskru milosnoga dara vjere i vjernosti svojemu poslanju. Svjetlo uskrsnoga jutra neka od vas otjera svaki mrak, a Uskrsnuli Krist neka vam ražari srce da ga uvijek na nov način možete slaviti i donositi onima kojima ste poslani.

Dragi djelatnici Vojnoga ordinarijata, hrvatski vojnici i policajci, osobito oni u mirovnim misijama, pripadnici Civilne zaštite, službenici i pripadnici Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj, svi koji ste povezani s našom biskupijom i pogođeni strašnim tragedijama zbog pandemije koronavirusa i potresa! Neka vam Uskrsnuli pomogne u vašoj zauzetosti i brizi za opće dobro, u očuvanje mira, slobode i pravednoga poretka, zaštiti granice i sigurnosti drage nam Domovine, kao i u zaštiti od svih prirodnih nepogoda. Uskrs neka donese svjetlo u vaše obitelji.

 

                                                      Sretan Uskrs! Mir vama!

 

                                                                                                              Msgr. Jure Bogdan,

                                                                                                 vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj

Vojni ordinarijat u RH
Ksaverska cesta 12
HR - 10 000 ZAGREB

(01) 46706 60 (59)

46706 62

vojni.ordinarijat@morh.hr

Izdvojeno

Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća - Mihael (12. 06. 2021.)

Sotoni je došao kraj - Mihael (07. 06. 2021.)

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2021.)

Duh istine upućivat će vas u svu istinu - Mihael (20. 05. 2021.)

Šesta i sedma vazmena nedjelja - Mihael (07. 05. 2021.)

Treća i četvrta vazmena nedjelja - Mihael (16. 04. 2021.)

Nakon osam dana dođe Isus, stane u sredinu i reče: „Mir vama!“- Mihael (09. 04. 2021.)

Muka Gospodina našega Isusa Krista po Marku - Mihael (25. 03. 2021.)

Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod - Mihael (19. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Bog je poslao Sina na svijet da se svijet spasi po njemu - Mihael (13. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići - Mihael (05. 03. 2021.)

{image:1:medium}

Ovo je Sin moj ljubljeni - Mihael (26. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Iskušavao ga Sotona, a anđeli mu služahu - Mihael (19. 02. 2021.)

{image:1:medium}

I odmah nesta s njega gube i očisti se - Mihael (11. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Ozdravi mnoge koje su mučile razne bolesti - Mihael (05. 02. 2021.)

{image:1:medium}

Učio ih je kao onaj koji ima vlast - Mihael (30. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (22. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega – Mihael (15. 01. 2021.)

{image:1:medium}

Riječ tijelom postade i nastani se među nama - Mihael (28. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Evo začet ćeš i roditi Sina - Mihael (19. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Među vama stoji koga vi ne poznate - Mihael (10. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Poravnite staze Gospodnje - Mihael (04. 12. 2020.)

{image:1:medium}

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti - Mihael (28. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Sjest će na prijestolje slave svoje i razlučiti jedne od drugih - Mihael (19. 11. 2020.)

{image:1:medium}

U malome si bio vjeran, uđi u radost gospodara svoga! - Mihael (12. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret! - Mihael (05. 11. 2020.)

{image:1:medium}

Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima - Mihael (30. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga - Mihael (23. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Podajte caru carevo, a Bogu Božje (19. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Koga god nađete, pozovite na svadbu - Mihael (08. 10. 2020.)

{image:1:medium}

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar? - Mihael (17. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Opraštaj, kažem ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam! – Mihael (10. 09. 2020.)

{image:1:medium}

Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe - Mihael (30. 08. 2020.)

{image:1:medium}

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) (23. 06. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za IV. svjetski dan siromaha (33. nedjelja kroz godinu, 15. studenoga 2020.)

Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo - Mihael (20. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije za parlamentarne izbore 2020. (16. 06. 2020.)

U povodu parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine.

 

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i posla ih - Mihael (12. 06. 2020.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 60. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (10. 06. 2020.)

 

 

»Evo me, mene pošalji!« (Iz 6, 8) (05. 06. 2020.)

Poruka pape Franje za Svjetski dan misija 2020. (18. listopada 2020.)

Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas: Primite Duha Svetoga - Mihael (28. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poput Isusa Krista, prisiljeni bježati. Prihvatiti, zaštititi, promicati i integrirati prognanike (26. 05. 2020.)

Poruka pape Franje za 106. svjetski dan selilaca i izbjeglica [27. rujna 2020.]

Oče, proslavi Sina svoga! – Mihael (22. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja - Mihael (16. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Ja sam put i istina i život – Mihael (09. 05. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020. (03. 05. 2020.)

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira 2020.

Uskrsna poruka vojnoga ordinarija msgr. Jure Bogdana, Uskrs 2020. (15. 04. 2020.)

„Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče.“ (Mt 28, 5-6)

Poruka pape Franje Urbi et orbi (12. 04. 2020.)

Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega 2020.

Sveto vazmeno trodnevlje i Uskrs - Mihael (08. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije (07. 04. 2020.)

 

 

Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje - Mihael (02. 04. 2020.)

{image:1:medium}

Riječi zvanja (02. 04. 2020.)

Poruka pape Franje za 57. Svjetski dan molitve za zvanja, nedjelja Dobrog Pastira, 3. svibnja 2020

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (30. 03. 2020.)

Dekret o posebnoj nakani koja se dodaje u sveopću molitvu u slavlju Muke Gospodnje samo za 2020. godinu

 

 

 

 

 

»Mladeži, kažem ti, ustani!«(usp. Lk 7, 14) (30. 03. 2020.)

Poruka svetoga oca Franje za 35. svjetski dan mladih 2020.

Ja sam uskrsnuće i život – Mihael (27. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (II)

Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata (26. 03. 2020.)

Dekret u vremenu Covid-19 (I)

Apostolska pokorničarna, Rim, 19. ožujka 2020. (26. 03. 2020.)

Dekret Apostolske pokorničarne o davanju posebnih oprosta vjernicima u sadašnjim okolnostima pandemije

Ode, umije se pa se vrati gledajući - Mihael (19. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19 (19. 03. 2020.)

Izvor vode koja struji u život vječni - Mihael (13. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja (11. 03. 2020.)

Poruka kardinala Petra K. A. Turksona u vrijeme koronavirusa (COVID-19), 11. ožujka 2020.

Ovo je Sin moj, ljubljeni! Slušajte ga! - Mihael (06. 03. 2020.)

{image:1:medium}

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (04. 03. 2020.)

Izjava o Odluci Ustavnoga suda Republike Hrvatske u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Priopćenje s XXII. zajedničkog zasjedanja BK BiH i HBK (02. 03. 2020.)

Isus posti četrdeset dana i đavao ga iskušava - Mihael (28. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka Svetoga Oca Franje za korizmu 2020. (25. 02. 2020.)

»Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom!« (2 Kor 5, 20)

Ljubite neprijatelje - Mihael (21. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Rečeno je starima … a ja vam kažem - Mihael (13. 02. 2020.)

{image:1:medium}

Vi ste svjetlost svijeta - Mihael (07. 02. 2020.)

{image:1:medium}

»Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku« (Izl 10, 2). Život postaje priča (04. 02. 2020.)

Poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2020.

Vidješe oči moje spasenje tvoje – Mihael (31. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Nastani se u Kafarnaumu - Mihael (25. 01. 2020.)

{image:1:medium}

Poruka za Dan života 2020. (25. 01. 2020.)

Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti« (Mt 11, 28) (10. 01. 2020.)

Poruka Svetoga Oca Franje za XXVIII. svjetski dan bolesnika [11. veljače 2020.]

»Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi« (Tit 2, 11) (03. 01. 2020.)

Božićna poruka vojnog ordinarija msgr. Jure Bogdana, Božić 2019.

Četvrta nedjelja došašća i Božić - Mihael (20. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Poruka svetoga oca Franje za 53. svjetski dan mira, 1. siječnja 2020. (19. 12. 2019.)

Mir kao put nade: dijalog, pomirenje i ekološko obraćenje

Poruka Komisije HBK „Iustitia et pax“ za predsjedničke izbore 2019. (17. 12. 2019.)

Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo? - Mihael (16. 12. 2019.)

{image:1:medium}

Admirabile signum (12. 12. 2019.)

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica

Obratite se! Približilo se kraljevstvo nebesko! - Mihael (06. 12. 2019.)

{image:1:medium}

“Budućnost je dostupna” (05. 12. 2019.)

Poruku pape Franje povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u utorak, 3. prosinca 2019.

Bdijte da budete pripravni! - Mihael (29. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sveti Nikola zaštitnik u nevolji i pomoćnik obitelji (28. 11. 2019.)

Poruka Predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole 2019.

Čovjek stvoren „na sliku Božju“ – njegova veličina i poziv (27. 11. 2019.)

Dokument Vijeća HBK za nauk vjere

Gospodine, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje - Mihael (21. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Poslanica biskupa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa (20. 11. 2019.)

 „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.“ sv. mala Terezija

Trideset i druga i trideset i treća nedjelja kroz godinu – Mihael (07. 11. 2019.)

{image:1:medium}

Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno-Mihael (31. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Trideseta nedjelja kroz godinu-Mihael (25. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Priopćenje s 59. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije (21. 10. 2019.)

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru

Bog će obraniti svoje izabrane koji vape k njemu (17. 10. 2019.)

{image:1:medium}

»Tada im otvori pamet da razumiju Pisma« (Lk 24, 45). (15. 10. 2019.)

Motu proprio Svetoga Oca Franje kojim se ustanovljuje Nedjelja Božje riječi

Ne nađe se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca - Mihael (11. 10. 2019.)

{image:1:medium}

Idite, misionarite! (02. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća HBK za misije krčki biskup Ivica Petanjak uputio je poruku za misijski mjesec listopad 2019.

„Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova“ (01. 10. 2019.)

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.

Ne možete služiti Bogu i bogatstvu - Mihael (19. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Na nebu će biti radost zbog jednog obraćena grešnika (13. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Tko se ne odrekne svega što posjeduje, ne može biti moj učenik - Mihael (06. 09. 2019.)

{image:1:medium}

Izaberimo, dakle, život! (02. 09. 2019.)

Poruka pape Franje za V. Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome svijetu

Arhiva vijesti

Linkovi